Vergelijking: iPad 2, Transformer, Galaxy Tab 10.1, PlayBook, Xoom en TouchPad

11 juli 2011 3 Minuten 0 Reacties
tablets-vergelijking

De tabletmarkt begint al redelijk overvol te raken en veel consumenten zien dan ook door de bomen het bos niet meer. Waar moet je naar kijken? Welke tablet heeft de beste specificaties? Het moet natuurlijk allemaal binnen je eigen wensenpakket passen, maar we kunnen in ieder geval de feiten voor je op een rij zetten.

In dit artikel hebben we de iPad 2, de HP TouchPad, de ASUS Eee Pad Transformer, de BlackBerry PlayBook, de Motorola Xoom en de Samsung Galaxy Tab 10.1 met elkaar vergeleken. Zo kijken we onder meer naar de hardware specificaties, de prestaties, de batterijduur en de prijs. ‘De beste tablet’ zullen we er niet uithalen, maar het maakt een en ander zeker wat overzichtelijker. Bekijk voor de volledige specificaties, alle reviews en de prijzen per tablet in onze

Processor

Een belangrijk onderdeel van een tablet is de processor. De rekenkracht bepaalt hoe snel jij de browser kunt gebruiken of tussen applicaties kunt schakelen. De meeste (betere) tablets hebben een processor van 1GHz of hoger. De fabrikant van de chip verschilt per merk. De column over het nu van een camera op een tablet.

Vijf tablets uit het rijtje komen met twee camera’s. Alleen de HP TouchPad heeft geen camera aan de achterzijde. De BlackBerry PlayBook, de Motorola Xoom en de ASUS Eee Pad Transformer alle drie een 5 megapixel camera aan de achterzijde en kunnen dus in een hogere resolutie foto’s maken. Toch verschilt de kwaliteit van de foto’s en video’s per tablet en zegt het aantal megapixels niet altijd alles. Zo hebben we eerder gezien dat de iPad 2 nagenoeg hetzelfde presteert als de Motorola Xoom en Acer Iconia Tab A500. Ook hebben we de foto’s van de Galaxy Tab 10.1V en de iPad 2 naast elkaar gezien en ook hier was het verschil minimaal. Kortom, het ontwijkt elkaar weinig en als je echt goede foto’s en video’s wilt maken dan moet je daar je tablet niet voor gebruiken.

Qua camera aan de voorzijde is die van de Blackberry PlayBook het beste met 3 megapixels. Dit geeft je in ieder geval een acceptabel beeld wanneer je videogesprekken voert.

Connectiviteit

Een belangrijk punt voor velen is de mogelijkheid om externe apparatuur en opslagmedia aan te sluiten. Op dit gebied zien we dat de Android tablets de meeste mogelijkheden bieden. Aansluitingen als USB en HDMI vind je op de meeste Android tablets terug en ook een microSD slot voor extra opslagruimte is bij Android tablets meer een regel dan een uitzondering. De Motorola Xoom en de ASUS Eee Pad Transformer hebben de meeste mogelijkheden op het gebied van connectiviteit. Bij de Transformer is het dan wel wenselijk ook het keyboard dock aan te schaffen aangezien hier meer aansluitingsmogelijkheden op zitten.

Wat betreft 3G connectiviteit is het om het even. De iPad 2 en Motorola Xoom zijn al te verkrijgen als 3G versies. Van de ASUS Eee Pad Transformer, de Samsung Galaxy Tab 10.1, de BlackBerry PlayBook en de HP TouchPad zullen binnenkort ook 3G versies gelanceerd worden.

Batterij

Uit verschillende ervaringen en reviews blijkt dat de iPad 2 nog steeds het meeste uit de batterij weet te halen. In de meeste gevallen gaat de tablet 9 tot 10 uur mee op een volle batterij. Toch presteert de ASUS Eee Pad Transformer hier ook erg goed en gaat zelf over de de 10 uur heen wanneer je de tablet aansluit op het keyboard dock. Deze is namelijk voorzien van een eigen batterij en kan de tablet van extra stroom voorzien (of zelfs opladen).

De andere tablets houden het gemiddeld tussen de 7 en 9 uur uit op een volle batterij.

Reacties (0)