Review: ViewSonic ViewPad 10e

11 december 2011 + 10 minuten 0 Reacties
ViewPad-10e-ViewSonic

ViewSonic heeft ondertussen al heel wat tablets in de markt gezet, de meesten tegen een aantrekkelijke prijs voor de prijsbewuste consument. Maar, wat krijg je hier nou daadwerkelijk voor? Is het kwaliteit en mis je de nieuwste features zoals een besturingssysteem dat geoptimaliseerd is voor tablets? Met de ViewPad 10e zet ViewSonic weer een intressante budget variant in de markt met een paar unieke features.

Ik heb de ViewPad 10e ruim een week in bezit gehad en kan alvast verklappen dat ik op sommige punten positief verrast ben. Natuurlijk hebben we te maken met een tablet die in een totaal ander segment zit dan bijvoorbeeld de ASUS Eee Pad Transformer Prime maar toch zou de ViewPad 10e menig tablet gebruiker naar mijn idee tevreden kunnen stellen. Hieronder lees je mijn ervaringen met de nieuwe tablet van ViewSonic.

ViewSonic ViewPad 10e: specificaties

De meeste specificaties van de ViewPad 10e zijn niet heel bijzonder te noemen. Zo beschikt de tablet over een 9.7 inch display met een resolutie van 1.024 bij 768 pixels – hetzelfde als dat van de iPad -, een 1GHz Cortex A8 processor, 512MB aan werkgeheugen, en 4GB aan intern opslaggeheugen. Aan de voorzijde bevindt zich nog een 1.3 megapixel camera. Ondanks dat het een budget tablet is krijg je toch behoorlijk wat aansluitings- en uitbreidingsmogelijkheden zoals een miniHDMI aansluiting, een microUSB poort en een microSD card reader om het geheugen uit te breiden. Voor draadloze communicatie beschikt de tablet over Wifi en Bluetooth 3.0. Een unieke feature aan de hardware zijde is het IPS display. Dit kennen we onder meer van de iPad en ASUS Eee Pad Transformer en moet zorgen voor een betere leesbaarheid in zonlicht en wijdere kijkhoeken.

Qua software beschikt de ViewPad 10e over Android 2.3 Gingerbread, een van origine voor smartphones ontwikkeld besturingssysteem. Daar overheen heeft ViewSonic wel een ViewScene 3D interface gelegd die de tablet-ervaring wat dynamischer en leuker moet maken. Je kunt kiezen of je de normale Android 2.3 launcher of de ViewScene 3D interface wilt gebruiken. Je krijgt geen toegang tot de Android Market of andere Google applicaties maar hiervoor in de plaats is de 1Mobile Market geïnstalleerd.

ViewSonic ViewPad 10e: preview & unboxing

In onderstaande video vind je mijn eerste ervaringen met de ViewPad 10e. We kijken onder meer naar de aansluitingen en de ViewScene 3D interface.

ViewSonic ViewPad 10e: hardware & design

Design en afmetingen

Qua afmetingen is de tablet aardig te vergelijken met de iPad. Hij is een paar mm dikker en is 18 gram zwaarden maar dat verschil zul je amper merken. De tablet ligt goed in de hand al is het lastig om de tablet langere tijd in één hand te houden voor het lezen van bijvoorbeeld een e-book of het surfen op het internet. Dit probleem had ik ook met de iPad en eigenlijk elke andere 10 inch tablet die ik tot op heden in handen heb gehad. Het gewicht van de ViewPad lijkt ook vooral bovenin (of achterin) de tablet te liggen waardoor je arm of hand nog sneller vermoeid raakt.

Een ander klein nadeel is dat de aan/uit knop ontzettend klein is. Er moet een klein pinnetje naar links geschoven worden om de tablet aan te zetten of uit stand-by modus te halen. Op de tast is dit lastig te doen maar ook wanneer ik er naar kijk en met mijn dikkere vingers iets probeer te doen lukt het meestal niet in één keer. Wat is toch het probleem van fabrikanten om een fatsoenlijke knop hiervoor aan te brengen? Vaak is dit zo onhandig geplaatst en moet je er nog moeite voor doen ook.

Qua design is de ViewPad 10e niks bijzonders. De voorzijde is bijna compleet voorzien van een plastic cover met daaronder een zwarte rand om het display. Het frame is verder, net als de achterzijde, van dof zwart plastic gemaakt wat de tablet nogal goedkoop doet aanvoelen. Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde is de tablet een echte vingerafdruk magneet dus het schoonhouden kost wat tijd en moeite. Doordat de achterzijde van simpel plastic gemaakt is, is de houvast ook wat minder dan bij tablets die een structuur op de achterzijde hebben.

Aansluitingen

Zoals in de specificaties reeds aangegeven is de ViewPad 10e zeer compleet uitgerust. Qua aansluitingen en uitbreidingsmogelijkheden ben je zelfs beter af dan de iPad of een Samsung Galaxy Tab. Zo krijg je een HDMI aansluiting voor weergave op een extern display, een microSD card reader om het geheugen van 4GB met maximaal 32GB uit te breiden, een microUSB aansluiting om verbinding te maken met je PC en Bluetooth om contact te maken met andere Bluetooth apparaten. Daarnaast beschikt de tablet over een koptelefoon aansluiting en een simpele connector om de tablet op te laden. De tablet beschikt niet over een 3G module dus al het mobiele internetverkeer zal via een Wifi netwerk m0eten verlopen.

Adapter

Een hardware probleem waar ik al snel tegenaan liep was de adapter. Deze maakte geen goed contact met het stopcontact en dus kon de tablet niet opgeladen worden. Wanneer ik wat met de adapter speelde om het juste contact te maken begon een en ander te roken en was het voor mij duidelijk dat dit niet ging werken. Ik had toevallig nog eenzelfde adapter voor een kleine stofzuiger liggen en deze deed het werk wel. Het ligt dus echt aan de adapter en ViewSonic heeft me al laten weten dat dit probleem een geïsoleerd geval betreft. De plaatsing van de pinnetjes van de adapter (welke contact maken met het Nederlandse opzetstuk) verschilde waardoor het contact soms minimaal was. Laten we hopen dat toekomstige bezitters dit probleem niet tegenkomen. Mocht dit wel zo zijn krijg je natuurlijk een nieuw exemplaar. Ik wilde het wel even melden maar ik zal het niet meenemen in het eindoordeel. Mochten mensen die de tablet hebben er ook last van hebben, laat het dan in een reactie even weten.

Display

Een van de unieke features van de ViewPad 10e, vooral gezien het feit dat het een budget tablet is, is het IPS display. De kijkhoeken zijn, zoals we ook bij de Eee Pad Transformer zagen, zeer indrukwekkend. Zodra je vanuit een hoek naar het display kijkt vermindert het contrast minimaal, wat een stuk beter is dan menig ander tablet display dat ik tot op heden gezien heb. Daarbij is het contrast van het display, vanuit een normale kijkhoek, redelijk goed te noemen. Toch heb ik wat dit betreft bij high-end tablets beter gezien.

Wanneer je naar buiten gaat of in fel verlichte omgevingen staat wordt de leesbaarheid van het scherm vanzelfsprekend een stuk minder, maar de ViewPad 10e weet zich verbazingwekkend goed staande te houden. De meeste tablets kun je gelijk wegstoppen omdat het onmogelijk wordt iets te doen op het scherm. ViewSonic heeft de helderheid van het display een boost meegegeven en samen met de IPS kwaliteiten kun je hier ook buiten nog aardig mee overweg. Op het display is eigenlijk niks aan te merken. Kijkend naar andere budget tablets is dit zeker een van de betere displays.

Geluid

Als je zo enthousiast bent over het display en dan naar het geluid gaat luisteren dan is de teleurstelling erg groot. Het is dan wellicht ook niet eerlijk om dit gelijk na elkaar te doen, maar goed. In vergelijking met andere budget tablets, om het eerlijk te houden, is dit niks bijzonders. Er komt geluid uit maar dat is ook alles. Verwacht geen diepe bas of dynamische tonen want dat komt er simpelweg niet uit. Voor een simpele YouTube video of een gesprek is het goed genoeg, maar wanneer je muziek wilt gaan luisteren kun je beter de koptelefoon uitgang gebruiken.

Camera’s

Om de kosten zo laag mogelijk te houden heeft ViewSonic ervoor gekozen om de camera aan de achterzijde achterwegen te laten. Naar mijn idee een correcte keuze want wie gebruikt deze nou? De gemiddelde tablet-gebruiker zal een paar keer foto’s maken en that’s it. Daarbij beschikt 90 procent van de tablet bezitters over een smartphone met camera waarmee veel eenvoudiger foto’s te maken zijn. De 1.3 megapixel camera aan de voorzijde doet zijn werk naar behoren en is goed geschikt om simpele videogesprekken te voeren.

ViewSonic ViewPad 10e: video review

ViewSonic ViewPad 10e: software

Zoals gezegd beschikt de ViewPad 10e over Android 2.3 Gingerbread, een al wat oudere versie van Android die van origine voor smartphones ontwikkeld is. Dat zie je ook gelijk wanneer je de tablet aanzet. Icons en sommige menu’s lijken te worden uitgerekt naar het grote formaat van het display waardoor sommige elementen niet geheel scherp overkomen. Dat is nu eenmaal een nadeel van Android 2.3 op een 9.7 inch tablet. Daar is het simpelweg niet voor gemaakt. Maar toch is dit geen groot nadeel wanneer je het van te voren weet. Het betekent niet dat een film die je afspeelt of een game die je speelt onscherp of vaag is. Het gaat puur om het besturingssysteem zelf.

Daarbij heeft ViewSonic een mooie oplossing voor dit probleem bedacht in de vorm van de ViewScene 3D interface, wat eigenlijk de SPB shell interface is. Hiermee krijg je een echt tablet gevoel aangezien het scherper overkomt en beter gebruikmaakt van de ruimte op het scherm. Daarbij zijn de animaties indrukwekkend en het 3D effect zal voor menig tablet bezitter een leuke feature zijn. Deze interface is, net als de gewone launcher, in te richten met verschillende widgets en informatiebronnen om de zo een gepersonaliseerde interface te creëren. De ViewScene 3D interface werkt erg vloeiend en soepel waardoor het daadwerkelijk een toegevoegde waarde heeft. Aan de andere kant is de normale Android launcher een stuk overzichtelijker en via de launcher kom je sneller waar je zijn moet. Het ligt er maar net aan hoe je de tablet wilt gebruiken. Het is mooi dat je in ieder geval de keuze uit de twee interfaces krijgt. Je kunt ervoor kiezen om elke keer de keuze te maken wanneer je naar het homescreen gaat of je kunt een van de twee als standaard instellen.

Verder kennen we Android 2.3 inmiddels wel. Daar heeft ViewSonic geen extra aandacht aan besteed. Wanneer je de normale launcher gebruikt krijg je ook de standaard lay-out te zien, zonder toeters en bellen. Het besturingssysteem op zich werkt naar behoren maar is dus beperkt aangezien het niet voor tablets geoptimaliseerd is. ViewSonic heeft overigens nog niet kunnen zeggen of de ViewPad 10e een Android 4.0 Ice Cream Sandwich update zal krijgen.

Qua applicaties krijg je ook geen spannende extra’s. De ViewPad 10e is geen Google gecertificeerd apparaat dus je hoeft geen Android Market en applicaties als GMail te verwachten. Hiervoor in de plaats krijg je toegang tot de 1Mobile Android Market. Deze bibliotheek is een stuk minder uitgebreid dan de Android Market maar alle belangrijke applicaties en meest populaire applicaties kun je hier wel in terugvinden. Verder krijg je standaard onder meer de Amazon Kindle applicatie voor het lezen van e-books, Adobe Reader voor het lezen van PDF bestanden en Dropbox voor het opslaan van media en bestanden in de cloud.

ViewSonic ViewPad 10e: prestaties

Qua prestaties is de ViewPad 10e een gemiddelde budget tablet. Het besturingssysteem en de ViewScene 3D interface lopen zeer vloeiend en daar is absoluut niks op aan te merken, maar sommige applicaties werken niet geheel naar behoren. Zo crasht bijvoorbeeld de YouTube applicatie regelmatig (uit de 1Mobile winkel) en in sommige applicaties ben je ineens de touchbesturing even kwijt. Het opnieuw opstarten van een app lost dit probleem dan op. Kortom, er zitten hier en daar nog wat fouten, welke naar mijn mening zowel aan ViewSonic, Android 2.3 als de apps in de 1Mobile Market toe te schrijven zijn. Het is overigens niet zo dat de tablet de hele tijd deze problemen vertoont, behalve wat de YouTube app betreft. Het grootste gedeelte van de tijd zul je er weinig van merken en werkt alles zeer soepel. Zo gaat bijvoorbeeld multitasking met gemiddeld 8 tot 10 apps open zonder problemen. Toch blijft het vloeiend browsen voor veel tablets een hekel punt. Het zoomen gaat meestal in een aantal stappen (haperingen) en het laden van een pagina gaat niet erg snel. De ViewPad 10e gedraagt zich wat de prestaties betreft toch als een gemiddelde budget variant en er is nog ruimte genoeg voor verbeteringen.

Reacties (0)