Review: Samsung Series 5 Chromebook

20 januari 2012 7 Minuten 0 Reacties
Samsung-Series-5-Chromebook

Ik kan me goed voorstellen dat het voor een paar bezoekers van Tablets Magazine verwarrend kan zijn dat er hier nog ook een review staat van een Chromebook. Ik ben me ervan bewust dat de Chromebook geen tablet is, echt waar. Maar na een paar weken spelen met een Chromebook ben ik me er ook van bewust dat de Chromebook een ‘second device’ is, een apparaat dat je koopt om naast je laptop/desktop te gebruiken. Zeker nu de Transformer Prime met z’n toetsenbord dock een populaire optie lijkt te zijn vond ik het toch interessant deze review ook op Tablets Magazine te delen.

Samsungs Chromebook is de enige Chromebook die op dit moment in Nederland verkrijgbaar is. Sinds de meest recente prijsverlaging is het goedkoopste model verkrijgbaar vanaf 349 euro. Het model met een ingebouwde 3G verbinding is 50 euro duurder maar voor de Nederlander met een smartphone en data-abonnement is dit een mindere interessante optie omdat de internet verbinding natuurlijk gedeeld kan worden en niemand op nog een abonnement zit te wachten.

Er is een goede reden dat ik in het eerste van dit stuk al praat over internet, Google’s Chromebook is namelijk alleen maar leuk in combinatie met het internet. Dat is even schrikken maar de meeste lezers zullen we het wel met mij eens zijn dat eigenlijk iedere computer alleen maar leuk is zolang er ook internet is. Ik gebruik zelf al jaren een dure Macbook en die is ook geen klap aan zonder internet. Internet is zo belangrijk voor de Chromebook omdat het eigenlijk niets anders is dan Google’s Chrome browser op een speciaal daarvoor ontwikkelde laptop.

Hardware – Specs

  • 12,1 inch display (1280 x 800) van 300 nit
  • 1,48 kg/3,26 lbs
  • Meer dan 8,5 uur aaneengesloten gebruik
  • Intel Atom Dual-Core-processor
  • Ingebouwde dual-band Wi-Fi en internationale 3G (optioneel)
  • HD-webcam
  • Twee USB 2.0-poorten
  • 4-in-1-geheugenkaartsleuf
  • Mini-VGA-poort
  • Chrome-toetsenbord op volledig formaat
  • Extra groot trackpad met volledige klikfunctionaliteit

Voor een laptop waar het internet is eigenlijk het enige dat verbaasd dat er geen ethernetpoort is. Hoewel bijna iedereen Wi-Fi gebruikt ondertussen zijn er ook nog steeds veel mensen die een bekabelde verbinding prefereren op hun eigen bureau/werkplek. De rest van de hardware is meer dan prima en komt in een strak pakketje.

Hardware – Processor

De Samsung series 5 Chromebook heeft een Intel Atom n570 processor aan boord. Deze processors zijn vooral ontwikkeld voor netbooks en dit soort laptops en zijn niet de snelste ter wereld. Gelukkig is Chrome OS zo licht dat er ook niet heel veel nodig is om het snel te laten lopen, een van de momenten dat je wel de beperkte kracht merkt van de processor is bij het kijken van 1080p video. Gelukkig gaat 480p prima en krijg je voor deze concessie wel een processor die heel zuinig omgaat met de batterij.

Hardware – Scherm

Het scherm is uiteindelijk het ding waar je het meest naar zit te kijken en de Chromebook komt met een mooi scherm. 12.1 inch met 1200 x 800 pixels is een mooi formaat met genoeg pixels om content allemaal superscherp weer te geven. Het scherm word verlicht door LED en kan verbazend fel gezet worden. In combinatie met het matte (!) scherm is het dus zelfs mogelijk om deze laptop buiten bruikbaar te noemen (maar dan moet je wel 3G of WiFi hebben natuurlijk). Lekker compturen in de tuin zeg maar!

Hardware – Toetsenbord

De Chromebook heeft een ietwat ander toetsenbord dan je normaal zie top een laptop. Samsung heeft een hoop van de knoppen vervangen voor functies die vele male relevanter (en begrijpelijker) zijn voor de gebruikers. Op de foto is duidelijk te zien dat de Functie toetsen (F1, F2 ect.) vervangen zijn door browser toetsen.

Hardware – Batterij

De zuinige processor en de LED verlichting combinatie is verantwoordelijk voor een van de beste verkooppunten van de Chromebook, je kan er namelijk 6 to 8.5uur aan een stuk mee werken zonder dat hij opgeladen hoeft te worden. Er zijn op het moment maar weinig laptops die zulke cijfers durven beloven en het ook nog eens waar kunnen maken.

De voordelen van de Chromebook hardware

Omdat deze Chromebook speciaal gemaakt is voor het Chromebook (in samenwerking met Google zelf) heeft deze sterke integratie natuurlijk ook een paar voordelen. De laptop kan een koude start maken in zo’n 10 seconden. Dit betekent dus van uit naar aan (en op het internet) in 10 seconden! Er is een instant resume functie en dus kan je de klep gerust open- en dichtklappen tijdens je (werk)dag. Maar de echte klapper blijft natuurlijk die enorm lange tijd dat je op één batterijcycle voort kan.

Chrome OS

Het grootste voordeel van het toch wel gekke feitje dat Chrome OS dus eigenlijk gewoon de Chrome is, is dat je eigenlijk zelf kan testen of zo’n Chromebook ook wat voor jou is. Open de chrome browser en sluit al je andere programma’s op je computer (gewoon voor de zekerheid). Nu je Chrome open hebt staan kan je lekker aan de gang gaan, waarschijnlijk ben je nog best verbaasd hoe weinig je andere applicaties nodig hebt als je er maar een beetje je best voor doet. Een belangrijk startpunt zijn natuurlijk de Google diensten en daarnaast de Chrome webstore waar je al een enorme verzameling met ‘webapps’ en shortcuts naar verschillende diensten kan vinden. Natuurlijk zijn er veel spelletjes en dat soort dingen en hoewel ik hier hele pagina’s kan tikken wat er allemaal wel en niet beschikbaar is in de Chrome webstore is er niets dat je tegenhoudt het zelf te proberen! Nogmaals, open Chrome en probeer alles via de bekende websites EN apps uit de Chrome store te regelen en je bent onderweg!

Video review

Conclusie

De Chromebook laat zich erg lastig defninieren: Het is een combinatie van mijn favoriete webbrowser met een latop/netbook hybride. Het is een Chromebook. Nu ik hem heb teruggestuurd naar Samsung moet ik zeggen dat dit het enige apparaat is dat ik ook echt mis na een review periode, ondanks dat het ding toch wel een belangrijk nadeel heeft. De Chromebook namelijk een erg langzame processor en dat merk je met regelmaat. Daar staat wel een prachtig mooie vormfactor tegenover met een heel fijn scherm en natuurlijk die lange tijd dat het ding meegaat op één charge. Net als een tablet heeft een chromebook ook beperkingen, het zijn alleen beperkingen die aan de andere kant van het spectrum liggen, waar een tablet heel geschikt is voor games, informatie en mediaconsumptie is het bij de chromebook net andersom. Niet erg geschikt als media of spelletjes machine, maar wel als lichtgewicht systeem voor het produceren en aanpassen van informatie.

Nu het nieuws is dat er een nieuwe Chromebook aan zit te komen in april is mijn advies dat mensen nog even wachten met het aanschaffen van een Chromebook. De volgende versie gaat ongetwijfeld een stuk sneller zijn voor hetzelfde geld en dan lijkt mij de Chromebook een zeer geschikte optie voor een hoop mensen die in de markt zijn voor een ‘2nd device’ en de Transformer Prime toch net wat te klein (en duur) vinden om echt teksten op te produceren.

Reacties (0)