Review: ASUS Transformer Pad 300 (TF300T)

31 mei 2012 + 10 minuten 20 Reacties
Transformer-Pad-300-review

Na reviews van een paar budget tablets is het eindelijk weer eens tijd om een tablet uit een wat hoger segment te testen. Ik zal het maar eerlijk toegeven; we zitten al tijden te springen om eindelijk eens wat te kunnen schrijven over de tablet uit deze review, de ASUS Transformer Pad 300.

Helaas moet ik het in deze review doen zonder het populaire keyboard dock dat toch een van de unieke verkoopargumenten van deze tablet is, maar ik hoop binnenkort het dock alsnog toegestuurd te krijgen en zal dan mijn ervaringen aan deze review toevoegen. Een echte Transformer kan ik het nu dus niet noemen maar een midrange tablet is het nog steeds.

ASUS Transformer Pad 300 – specificaties

De ASUS Transformer Pad 300, ook wel TF300T genoemd, is de opvolger van de Eee Pad Transformer TF101. ASUS heeft flink wat aanpassingen doorgevoerd, onder meer qua design en processor. De tablet beschikt net als alle modellen in de Transformer serie over een optioneel keyboard dock maar daarnaast ook over interessante specificaties. Zo beschikt de tablet over een 10.1 IPS inch display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels, een Tegra 3 quad-core processor, een 8 megapixel camera aan de achterzijde, een 1.2 megapixel camera aan de voorzijde, 8GB aan levenslange online opslagruimte bij ASUS, HDMI, Wifi, Bluetooth 3.0, MicroSD slot en optioneel 3G.

Het keyboard dock ziet eruit als het keyboard dock van de Transformer Prime en beschikt ook over een USB 2.0 poort en een microSD card reader. Zonder dock moet de tablet 10 uur meegaan en met dock wordt dit uitgebreid naar 15 uur.

ASUS Transformer Pad 300 – video review

ASUS Transformer Pad 300 – vergelijking

Hieronder vind je een vergelijking tussen de Transformer Prime (begin dit jaar gelanceerd), de Transformer Pad 300 (nu te koop) en de Transformer Pad Infinity (vanaf juli te koop in Nederland).

Transformer Prime Transformer Pad 300 Transformer Pad Infinity 700

10.1 inch 10.1 inch 10.1 inch
Android 4.0 Android 4.0 Android 4.0
1.280 x 800 pixels 1.280 x 800 pixels 1.920 x 1.200 pixels
Super IPS + display IPS Display Super IPS + display
1.3Ghz quad-core chip 1.2GHz quad-core chip 1.6GHz quad-core chip 1.5GHz dual-core chip (3G)
1GB RAM 1GB RAM 1GB RAM
8MP camera achter 8MP camera achter 8MP camera achter
1.2MP camera voor 1.2MP camera voor 2MP camera voor
Wifi Wifi (+3G) Wifi (+3G)
HDMI HDMI HDMI
263 x 180.8 x 8.3mm 263 x 180.8 x 10.2mm 263 x 180.8 x 8.5mm
microSD microSD microSD
32GB/64GB 32GB 16GB/32GB/64GB
Optioneel dock Optioneel dock Optioneel dock
12 uur + 6 uur batterij 10 uur + 5 uur batterij 10 uur + 6 uur batterij
Grijs/Champagne Rood/Wit/Blauw Grijs/Champagne
Adviesprijs Adviesprijs Adviesprijs
599 euro (32GB, dock) 399 euro (Wifi) nnb
599 euro (64GB, tablet) 499 euro (3G) nnb
Productpagina Productpagina Productpagina
Bekijk Bekijk Bekijk

ASUS Transformer Pad 300 – hardware

Behuizing

In plaats van metaal is er bij de Pad 300 gekozen voor een plastic behuizing. De achterkant van de tablet is van een geribbeld plastic dat prettig aanvoelt maar als nadeel heeft minder stijf te zijn dan metaal. Hierdoor doet zich helaas een storend probleem voor. Als je de tablet namelijk vasthoudt op een manier waarvan je zeker bent dat je hem niet laat vallen heb je vrij grote kans dat je regelmatig het scherm ziet ‘golven’. De meeste mensen zullen deze term wel herkennen maar het komt er op neer dat je kleurverschillen in het scherm ziet ontstaan en dit veelal een wat vloeiende beweging maakt. In landscape doet zich dit probleem vooral voor als je de tablet in één hand vasthoudt (om met de andere hand het scherm aan te raken).

In portrait komt dit minder voor omdat daar het vasthouden regelmatig als ‘lange aanraking’ geïnterpreteerd waardoor er steeds een popup komt met de vraag of je de achtergrond afbeelding wilt veranderen. Het probleem dat al eerder hier op Tablets Magazine beschreven is, is dus echt een probleem. Als je leert wanneer het scherm verkeerd reageert is er wel omheen te werken en kan ik me voorstellen dat het uiteindelijk niet al te storend is.

Display

De Transformer Pad 300 is een goedkopere variant van de Transformer Prime (en de al aangekondigde Transformer Pad Infinity 700). Een van de verschillen tussen de Transformer Prime/Transformer Pad Infinity en de Transformer Pad 300 is te vinden in het display. In plaats van een Super IPS + display zit hier maar een ‘standaard’ IPS display in. Omdat niemand dit natuurlijk wat zegt zal ik zeggen waar het op neer komt. Het scherm van de Transformer Prime kan een stuk feller/helderder gezet worden en is daarmee beter bruikbaar buitenshuis of in fel verlichte omgevingen. Ook lijkt het erop dat het scherm wat dieper (verder bij de glasplaat weg) ligt in de Pad 300, wat voor iets meer reflectie zorgt. Het is echter lang niet zo storend als bij de Yarvik TAB468. Wat mij betreft kan het scherm meer dan fel genoeg en heb ik daar dan ook niets over te klagen.

Qua resolutie doet de Pad 300 niets onder voor zijn luxere broer maar zijn er wel een stuk minder pixels dan de aangekondigde Transformer Pad Infinity 700 (1.920 bij 1.200 pixels) of de nieuwe iPad (2.048 bij 1.536 pixels).

Helaas heeft de Transformer 300 die ik heb last van een ‘light-leak’. Dat betekent dat bij donkere achtergronden het duidelijk is dat het scherm vanaf de zijkant verlicht wordt. Het licht is op één plek duidelijk zichtbaar en ziet er dan gelig uit in plaats van zwart (donker grijs). Dit is helaas wel een hardware probleem wat we bij meer tablets terugzien.

Camera’s

De 8 megapixel camera aan de achterzijde maakt prima foto’s, zeker voor een tablet. De kleuren komen soms wat flets over en er zijn momenten dat de 300T wat moeite heeft met focussen maar in het algemeen is het een zeer bruikbare camera. Ook voor video opnamen (zie review video voor een voorbeeld) doet deze tablet weinig tot niets onder voor de concurrentie en als je eenmaal over de schaamte heen kan stappen met dit ding te filmen kan je bruikbare kwaliteit video-opnames maken.

De camera aan de voorzijde is voor videochat en Skype gesprekken meer dan goed genoeg, en lijkt met een beetje licht mooi scherp. Natuurlijk blijft zo’n shot van onderaf wat beroerd en om met uitgestrekte armen te gaan zitten Skypen is ook niet ideaal.

Geluid

De mono speaker in de Transformer 300 is op zich een prima speaker. Het geluid kan hard genoeg om soms muziek of een filmpje te bekijken, al is er wel iets vervorming als je het volume op maximaal zet. Gelukkig heeft deze tablet Bluetooth, een HDMI-poort en een headphone jack dus er zijn mogelijkheden om je geluid uit de tablet op een betere speaker te krijgen.

ASUS Transformer Pad 300 – software

De Transformer Pad 300 is uitgerust met de nieuwste versie van Android; Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich. Over de functies en mogelijkheden van de software hebben we het inmiddels al vaak genoeg gehad en mijn ervaringen wat betreft het gebruik lees je onder het volgende kopje.

ASUS heeft (gelukkig) Android zo veel mogelijk met rust gelaten en alleen hier en daar wat elementen aangepast. Zo kun je rechts onderin, waar tegenwoordig de notificaties verschijnen, in het menu de instellingen van het beeld aanpassen. Hier kun je kiezen uit een Power Saving, Balance of Performance modus. Gevolg van je keuze is betere prestaties met een kortere batterijduur of iets mindere prestaties met een langere batterijduur.

Standaard komen er eenhoop applicaties meegeleverd, waarvan het merendeel ook echt waarde toevoegt. Zo krijg je een aantal Google applicaties als de Play Store, GMail en YouTube. Daarnaast heeft ASUS diverse applicaties toegevoegd zoals de Amazon Kindle reader, App Backup en Polaris Office voor het aanmaken en bewerken van onder meer Word en Excel bestanden. Hieronder vind je vier andere interessante apps die standaard geïnstalleerd zijn.

SuperNote is een applicatie die ontwikkeld is door ASUS en je verschillende mogelijkheden biedt om geavanceerde notities te maken. Vooral voor tijdens een vergadering of in de klas is dit een zeer geschikte applicatie. Je kunt eenvoudig content toevoegen middels de vingerinput of via het keyboard en daarbij is het mogelijk te tekenen, grafieken of diagrammen toe te voegen, geluidsfragmenten te koppelen, en afbeeldingen of video’s toe te voegen.

TegraZone is een app bibliotheek voor games. De applicatie is ontwikkeld door chipfabrikant Nvidia en biedt diverse games die geoptimaliseerd zijn voor tablets met een Tegra processor. Sommige games zijn gratis en voor andere games moet een klein bedrag betaald worden. Ook zullen er in de nabije toekomst meer games verschijnen die geoptimaliseerd zijn voor de quad-core Tegra 3 processor.

MyCloud is een applicatie van ASUS die je toegang geeft to een online opslagruimte voor al je muziek, video’s en bestanden. Van ASUS krijg je 8GB aan gratis opslagruimte waar je wel even mee vooruit kunt. Daarbij is het met MyCloud mogelijk op afstand toegang te krijgen tot je PC of Mac en deze zelfs te bedienen.

Zoals bij veel elektronicaproducten is de integratie met andere apparatuur in huis een belangrijk element. Met de MyNet applicatie kan eenvoudig via DLNA verbinding gemaakt worden met andere DLNA apparaten in huis, zoals een computer. Op deze manier kun je bestanden vanaf een PC weergeven op je tablet of video’s vanaf je tablet weergeven op een TV.

ASUS Transformer Pad 300 – gebruik

Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich draait in de meeste opzichten enorm soepel op de krachtige Tegra 3 processor. Er valt niets te klagen over de reactietijden als het gaat om de menu’s en het switchen tussen panelen. Toch blijkt dat ook deze versie van Android niet zonder problemen is. Er zijn regelmatig hick-ups in de software waarbij je de vraag krijgt of je wilt wachten tot een app geladen is of dat je maar gewoon wilt afsluiten (en overnieuw beginnen). De tijd dat het duurt voordat een app geopend is lijkt ook niet heel consistent. Vooral bij camera-app heb ik regelmatig zo’n 10 seconden moeten wachten terwijl op andere momenten de camera veel sneller paraat was. Natuurlijk heb ik geprobeerd uit te zoeken of het te maken heeft met het aantal andere apps dat draait op de tablet maar daar heb ik helaas geen eenduidige conclusie uit kunnen trekken.

Browsen

Storender is wat mij betreft niet het langer wachten op het openen van apps of de vraag of je nog even wilt wachten op de ladende apps maar vooral de inconsistente browse-ervaring. Bijna elke keer dat ik deze tablet gebruikt heb om te browsen op het net had ik het gevoel dat het allemaal net niet soepel liep, en steeds een beetje achter de feiten (lees: input van mijn vinger) aan bleef hobbelen. Browsen is een enorm belangrijk onderdeel van een tablet en dus is dit erg jammer. Ik kan me niet voorstellen dat het aan de gebruikte processor ligt dus gooi dit op een Android ‘bug’, eentje die hopelijk met een software update verholpen kan worden. Maar al met al is het een enorm stuk beter dan Android 3.2 Honeycomb en valt het best wel mee. Waar ik de vorige versie van Android onacceptabel vond zou ik hier mee kunnen leven, ervan uitgaande dat er updates blijven komen.

Apps

Verder is de software op deze tablet hartstikke prima. Omdat dit een tablet is die de stempel van Google meedraagt heb je toegang tot alle Google apps en natuurlijk tot de Play Store. Er is tegenwoordig niet gek veel meer dat je qua apps niet kan vinden op Android en dat vergroot het plezier in gebruik van de tablet enorm. Spellen die speciaal voor de Tegra 3 gemaakt zijn draaien prima, al kan het downloaden van die handel wel zomaar 45 minuten in beslag nemen.

On-screen keyboard

Een positief punt dat wat mij betreft genoemd moet worden in deze review is het on-screen toetsenbord (dus niet het dock) dat erg goed reageert op input van mijn vinger. Dit is zover ik mij kan herinneren de eerste en enige Android tablet waar ik snel en ‘blind’ op kan tikken zonder dat er vertraging is tussen mijn input en tekst op het scherm. Yay!

ASUS Transformer Pad 300 – batterij

In mijn gebruik heb ik niets te klagen gehad over het batterijleven van deze tablet. Het ding gaat (zonder dock dus) zo’n 8-9 uur mee en dat is voor de meeste gebruikers meer dan goed genoeg.

Natuurlijk zullen we in onze vervolgreview kijken hoeveel extra batterijleven het gebruik van het dock oplevert.

ASUS Transformer Pad 300 – conclusie

Als tablet is de ASUS Transformer Pad 300 een mooi apparaat, als Transformer weet ik het dus nog niet. In mijn beleving concurreert deze tablet met de Samsung Galaxy Tab 10.1, Acer Iconia Tab A510 en iPad 2 als het gaat om prijs en segment (midden). Het is qua snelheid een van de fijnste Android tablets die ik heb mogen gebruiken maar de slechte bouwkwaliteit, wat zich voornamelijk vertaald in een golvend scherm, is toch echt een probleem. Zelf zou ik nooit voor iets kiezen waarvan ik het gevoel heb dat ik het in een enthousiast moment stuk kan maken (lees: tikken met mijn vinger of te hard vasthouden) maar voor de voorzichtige Android koper zal er vast omheen te werken zijn.

Android 4.0.3. is nog steeds niet helemaal stabiel maar draait over het algemeen prima op deze hardware. Er zijn sinds lancering van de Transformer Pad 300 al meerdere updates geweest aan de software dus het lijkt erop dat ASUS er bovenop zit. Ik vat dit als een zeer positief signaal op want een concurrent voor deze Pad 300, de Samsung Tab 10.1 wordt gemaakt door een fabrikant die een stuk minder (maanden) rap is met het uitbrengen van software-updates.

Als deze tablet iets steviger in elkaar gezet zou zijn kon ik hem met een gerust hart aanraden.

7.0

Beoordeling

Minpunten
  • Golven in display Matige bouwkwaliteit Matige browse-ervaring __END__ Goede prestaties (snelheid) Veel handige software meegeleverd Android 4.0 is redelijk stabiel

Reacties (20)