De 9 beste tablets om mee naar school te nemen

03 maart 2023 9 Minuten 1 Reacties
Harman Kardon Onyx Studio 8

Deze 9 schooltablets zijn niet alleen interessant voor gebruik binnenshuis maar ook voor de wat productievere gebruiksmomenten, bijvoorbeeld op school tijdens de studie.

Tablets waren voorafgaand aan de coronajaren iets aan het teruglopen in populariteit, maar inmiddels zijn ze helemaal terug van weggeweest. Ze zijn handig om lekker mee op de bank te kruipen voor wat online shoppen of gamen, maar ook voor bijvoorbeeld de studie. Schooltablets zorgt voor meer mobiliteit dan een laptop: je neemt hem door zijn kleine, platte formaat net iets makkelijker mee dan zijn grote broer met toetsenbord. Zoek jij een goede schooltablet voor het betere studiewerk? We noemen er negen.

Waar je in een tablet voor de studie naar op zoek wil, dat is een tablet die het makkelijk maakt om te multitasken. Een tablet waarop je dus lekker productief bezig kunt zijn. Ook moeten er voldoende applicaties aanwezig zijn om je te ondersteunen en moet de batterijduur lekker lang zijn: je moet er immers wel een dagje mee vooruit kunnen in de schoolbanken. Als het apparaat ook nog simpel en snel te bedienen is, dan is dat ook een grote plus. Maar eigenlijk geldt voor alle schooltablets wel dat ze vrij makkelijk bestuurbaar zijn: ze zijn met hun aanraakscherm gemaakt om zo intuïtief mogelijk te werken.

Tablets voor studenten met een kleiner budget

Wel heb je als je nog studeert grote kans dat je budget niet heel groot is. Het zijn sowieso dure tijden, dus zijn we niet alleen op zoek gegaan naar de beste schooltablets overall, maar ook tablets die wat zachter geprijsd zijn. Denk aan laptops van 350 euro en minder, die vooral praktisch zijn als je af en toe notities wil maken, een langere batterijduur wenst en wat minder fanatiek van allerlei applicaties tegelijk gebruik wil maken. Maar uiteraard wel eentje waarop je gewoon kunt internetten en wat social media kunt bekijken, want ook dat is immers deel van het studentenleven. Dit zijn de beste schooltablets voor jou.

Samsung Galaxy Tab A7 Lite

Zoek je echt een schooltablet voor notities, dan is de Samsung Galaxy Tab A7 Lite perfect voor de collegebanken. Het is één van de goedkoopste A-merk-tablets die je kunt kopen: hij kost namelijk qua adviesprijs 165 euro, maar is waarschijnlijk op veel plekken voor minder op de kop te tikken. De beeldkwaliteit is niet geweldig en de hardware is niet heel geschikt voor intens social media-scrollen, maar dat is misschien maar beter ook. Zo houd jij je focus op de studie. Deze tablet is wel lekker stevig, waardoor hij zelfs de vollere, zwaardere boekentas overleeft.

6.5
Samsung Galaxy Tab A7 Lite

Beoordeling
Samsung Galaxy Tab A7 Lite

Pluspunten
  • Uitstekende bouwkwaliteit
  • Batterijduur prima in orde
  • Stereospeakers
  • Android 11
Minpunten
  • Resolutie scherm te laag
  • Hardware echt te langzaam

Beoordeling Samsung Galaxy Tab A7 Lite

De uitstekende bouwkwaliteit en het handige formaat zijn niet genoeg om van deze tablet een echte aanrader te maken. Ondanks de lage prijs is de beeldkwaliteit net te laag en de hardware niet snel genoeg om soepel over het internet te kunnen surfen. Zoek je echter een goedkope en stevige tablet voor je kinderen om filmpjes te kunnen kijken en spelletjes te spelen? Dan is de Samsung Galaxy Tab A7 Lite wellicht toch het overwegen waard.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung Galaxy Tab A7 Lite

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Hoewel de processor niet zo sterk is, raden we Samsung Galaxy Tab S6 wel degelijk aan. Hij is voor gamen misschien niet heel geschikt door ghosting, maar wel voor de studie. Wil je gewoon lekker artikelen lezen, foto’s bekijken of wat schoolwerk doen (zoals mails beantwoorden of een essay schrijven), dan heb je een goede aan de Samsung Galaxy Tab S6 Lite. Hij kan heel zware applicaties niet aan, dus als je voor je studie bijvoorbeeld grote databanken moet bekijken, dan is dit niet de beste keuze. Wel kun je er veel op opslaan: je hele schoolcarrière kan (als die in Word- of Docs-documenten te vatten is) op het interne opslaggeheugen van 64 GB worden gezet. Is het niet genoeg, dan breidt je dat met een microsd-kaartje uit tot 1 TB. De grootste plus aan deze schooltablet is dat hij een accu van meer dan 7.000 mAh heeft, waardoor je er heel wat dagen op vooruit kan. Lees je er alleen je mail op en tik je er soms je huiswerk op, dan hoef je hem waarschijnlijk maar één keer per week op te laden. Daardoor kun je de tablet dus standaard in je tas doen, waardoor je hem ook op school altijd bij de hand hebt.

7.0
samsung-galaxy-tab-s6-lite-3

Beoordeling
Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Pluspunten
  • S Pen meegeleverd
  • Opslagruimte
  • Software
Minpunten
  • Processor
  • Schermkwaliteit
  • S Pen

Beoordeling Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Het is duidelijk dat Samsung wat concessies heeft moeten doen om de prijs van de Samsung Galaxy Tab S6 Lite te kunnen drukken. Dat wil niet zeggen dat het apparaat zijn prijs niet waard is. Echter, bijna 400 euro voor een tablet uitgeven is nog steeds veel geld. Wat ons betreft kun je beter even wachten tot de prijs wat zakt, dan wordt de deal er beter op. Je kunt veel met deze tablet wat je ook met de Tab S6 kan, maar lang niet alles. De processor is langzamer, het scherm is minder scherp en de S Pen is minder nuttig, helaas.

Daar tegenover staat een tablet die prima presteert voor de lichtere taken. Ben je dus in de markt voor een tablet waar je lekker op kunt lezen, mails mee kunt versturen of waar je je foto's op wil laten zien, dan is de Samsung Galaxy Tab S6 Lite een prima kandidaat.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Lenovo Tab P11

Lenovo Tab P11 is een betaalbare tablet van 249 euro met een schermresolutie van 2.000 bij 1.200 pixels. Een prima scherm, waardoor het een aantrekkelijkere tablet is om naar te kijken, al kan het zeker beter. Dit is een schooltablet waarop je handig gebruik kunt maken van de werkmodus, waardoor deze tablet meer Windows-achtig is qua opstelling. Bovendien kun je er allerlei Bluetooth-accessoires op aansluiten, zoals een toetsenbord, om er nog beter op te werken. Mocht je veel online colleges volgen, dan kun je rekenen op goede speakers om je docenten op te kunnen horen.

8.0
Lenovo Tab P11-2
FWD award

Beoordeling
Lenovo Tab P11

Pluspunten
  • Werkomgeving
  • Kinderomgeving
  • Zeer betaalbaar
Minpunten
  • Hardware
  • Beeldkwaliteit
  • Camera's

Beoordeling Lenovo Tab P11

We zijn misschien een beetje streng op de Lenovo Tab P11, maar laat je daardoor niet misleiden. Hoewel het zo is dat de prestaties en camera's ietwat tegenvallen, biedt het apparaat nog steeds een compleet pakket aan voor een prijs die zeer competitief is. Door onder de prijs van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab S6 Lite te zitten - die veel van dezelfde problemen heeft - laat Lenovo zien dat het niet bang is om het op te nemen tegen de marktleider. De beeldkwaliteit is op beide tablets vergelijkbaar; het verschil is echt verwaarloosbaar.

Wanneer je beide tablets tegen elkaar zou wegstrepen, dan komt de Lenovo zeer positief uit de bus. Lenovo levert dan misschien geen stylus of andere accessoires mee, toch is er een unieke werkmodus waar je veel uit kunt halen. En je kunt in feite allerlei bluetoothaccessoires aansluiten om de mogelijkheden uit te breiden. De kindermodus is een fijne geruststelling voor ouders. Ook zijn we zeer te spreken over de audiokwaliteit van de Lenovo Tab P11. Voor een prijs van 249 euro (of net ietsjes meer) kom je echt niet snel iets beters tegen op korte termijn.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Lenovo Tab P11

Apple iPad (2022)

In oktober 2022 kwam de tiende generatie van de ‘tablet der tablets’ uit: de iPad 2022. De nieuwste iPad heeft een mooi Liquid Retina-scherm van 10,9-inch met een resolutie van 2.360 bij 1.640 pixels, waardoor je er niet alleen voor je studie goed gebruik van kunt maken, maar ook voor privézaken zoals social media, fotografie en online shoppen. iPad heeft wel als nadeel dat hij niet even geschikt is voor alle software die scholen gebruiken. Check dus eerst goed of de apps die je school gebruikt ook beschikbaar zijn op de tablet van Apple. Zo ja, dan is dit een van de betere opties, mede dankzij de goede processor die multitasken mogelijk maakt.

Lees ook de aankondiging van de iPad 2022.

 

Lenovo Tab P11 Pro Gen 2

De Lenovo P11 Pro Gen 2 is één van onze favorieten op het gebied van schooltablets. Ook dit exemplaar is zowel voor privé als studie erg geschikt, omdat hij snel is, een uitstekend geluid heeft en een prachtig scherm. Je kunt er ook nog een stylus (Lenovo Precision Pen 3) bij gebruiken of een toetsenbord, voor het tikken van opstellen of lange mails. Lenovo biedt met zijn luxe metalen behuizing bovendien een stevig, luxe uitziend apparaat dat er meteen uitziet alsof je je studie heel serieus neemt. 

Lees ook de review van de Lenovo Tab P11 Pro Gen 2.

 

8.5
Lenovo Tab P11 Pro (2ndGen)

Beoordeling
Lenovo P11 Pro (2nd Gen)

Pluspunten
  • Premium design
  • Beeld en geluid zeer goed
  • Lekker vlot
  • Voor entertainment én zakelijk gebruik
Minpunten
  • Softwarebeleid bij Lenovo moet beter
  • Traag opladen

Beoordeling Lenovo P11 Pro (2nd Gen)

Lenovo heeft met de Tab P11 Pro Gen 2 een volwassen tablet gelanceerd. Of je nu een tablet zoekt voor entertainment of voor productiviteit met de Lenovo Precision Pen 3 en een optioneel toetsenbord, dit model kan een serieuze concurrent worden voor de Samsung Galaxy Tab S8-serie of de iPad Pro. Een uitstekend display, vlotte prestaties en een premium design voor een goede prijs. Laten we hopen dat Lenovo het softwarebeleid nog verder weet te verbeteren om echt de strijd aan te kunnen gaan met Samsung en Apple.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Lenovo P11 Pro (2nd Gen)

Microsoft Surface Go 3

Zoek je zowel een tablet als een laptop voor het betere studiewerk, zoek dan niet verder. Surface Go 3 is een 2-in-1-apparaat dat een wat betere Windows-ervaring biedt dan de concurrentie. Het apparaat heeft verder een mooi 10,5″-touchscreen met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels om je medestudenten en docenten extra scherp op te zien. Plus, omdat het een hybride is, heb je ook veel meer poorten tot je beschikking om bijvoorbeeld beamers, toetsenborden en USB-sticks aan te sluiten. Er is nu ook een lte-variant beschikbaar van deze studiehelper. Lees ook de aankondiging hierover.

Lenovo Yoga Tab 13

De Lenovo Yoga Tab 13 is een gevaarlijk ding, want hij nodigt heel erg uit om lekker te gaan Netflixen, dankzij zijn gigantische Dolby Vision lcd-scherm van 13 inch. Het is dus wel een flinke tablet om mee te nemen in je tas, maar aan de andere kant maakt dat hem ook heel geschikt om informatie aan de ene kant van het scherm open te hebben en die in een tekstverwerker te verwerken tot een artikel of essay aan de andere kant van het scherm. Door zijn snelle Snapdragon 870-processor met 8 GB werkgeheugen kan hij dat multitasken prima af, ook als je een video kijkt waaruit je je informatie moet halen. Met vier Dolby Atmos-speakers van JBL, wifi 6 en bluetooth 5.2 is dit een enorm complete schooltablet voor je studie.

Lees ook de review van de Lenovo Yoga Tab 13.

8.0
lenovo-yoga-tab-13

Beoordeling
Lenovo Yoga Tab 13

Pluspunten
  • Audiokwaliteit
  • Kickstand
  • Beeldkwaliteit
  • Mini-hdmi-poort
Minpunten
  • Ghostingeffect
  • Opladen duurt lang
  • Time of Flight-sensor

Beoordeling Lenovo Yoga Tab 13

Houd er rekening mee dat de Lenovo Yoga Tab 13 in een flinke verpakking aangeboden wordt. Dat is niet vreemd en ook zeker niet nadelig, aangezien het grote scherm en de speakers nou eenmaal de ruimte nodig hebben. Nadelen waar je wel rekening mee moet houden, zijn bijvoorbeeld het ghostingeffect op het lcd-scherm, het feit dat de accu er lang over doet om op te laden en dat de frontcamera niet van hoog niveau is. Maar als entertainmenttablet is de Yoga Tab 13 zeer geslaagd met zijn ingebouwde kickstand, superieure audiokwaliteit, hoge resolutie en mini-hdmi-poort.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Lenovo Yoga Tab 13

Samsung Galaxy Tab S8

Wil je graag notities maken met een stylus, dan is dit een ideale tablet. Samsung heeft zijn S Pen heel goed doorontwikkeld, waardoor je hem prima kunt gebruiken op je tablet. De tablet beschikt verder over een lcd-scherm van 11-inch met een resolutie van 2.500 bij 1.600 pixels. Je kunt er lang mee doen, want de accu is maar liefst 8.000 mAh. Dit is een enorm snelle tablet dankzij de Snapdragon 8 Gen 1-processor. Hij is bovendien niet enorm duur voor zijn kunnen: voor een adviesprijs van 749 euro is deze Android-tablet te koop. 

Lees ook de review van de Samsung Galaxy Tab S8.

7.0
Samsung Galaxy Tab S8-2

Beoordeling
Samsung Galaxy Tab S8

Pluspunten
  • S Pen
  • Formaat
  • Specificaties
  • Android 12
Minpunten
  • Beeldscherm
  • Audiokwaliteit
  • Weinig grote verschillen
  • Hoeveelheid apps

Beoordeling Samsung Galaxy Tab S8

Met een prijs van 749 euro zit Samsung aan de onderkant van het high-end segment. Maar dat is nou net de plek waar de concurrentie moordend is. Je haalt heel fijne Android-tablets in huis voor 750 euro of minder en geen van de eigenschappen springen er écht uit waardoor FWD de tablet glansrijk kunnen aanbeveelt. Is het een fijne tablet? Zeker weten. Is die heel veel beter dan z’n voorganger? Dat niet per sé. Ja, de specificaties zijn flink geüpgraded en je bent drie jaar lang verzekerd van updates, maar over het algemeen maakt deze grote tablet slechts kleine stappen vooruit.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung Galaxy Tab S8

Apple iPad Air (2022)

We hadden net al een iPad genoemd, maar er is er nog een die net even beter is. Zeker als je ook veel visueel werk doet voor je opleiding, is dit eigenlijk de betere keuze, al kun je voor bijna alle andere schoolwerkzaamheden prima terecht bij de normale iPad (met, wederom, ook voor iPad Air de waarschuwing dat hij soms niet zo compatibel is met school-apps). De processor is enorm goed en je kunt dan ook zware taken doen op deze schooltablet. Ook kun je Apple Pencil 2 en Apple’s Magic Keyboard gebruiken, waardoor je hem in een soort kleine laptop kunt omtoveren. Ideaal voor schoolwerk. Bovendien is hij ook lekker klein voor in je tas dankzij zijn 10,9 inch retina liquid-scherm. Je moet er wel een ruim budget voor uittrekken, want prijzen starten bij 698,50 euro. Daarmee is het wel één van de duurste schooltablets.

Lees ook de aankondiging van de iPad Air 2022.

Meer schooltablets

Natuurlijk zijn er veel meer schooltablets en is de uiteindelijke keuze afhankelijk van je eigen en wensen. In onze tablet database vind je alle tablets die in Nederland te koop zijn en kun je jouw favoriete modellen met elkaar vergelijken.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Reacties (1)