Windows 8 Kablets: Jack of all Trades, Master of None?

31 augustus 2012 5 Minuten 1 Reacties
kablets2

Deze week is de IFA beurs in Berlijn, een grote consumenten elektronica beurs waar een hoop nieuw speelgoed getoond wordt. Dit jaar keek ik vooral uit naar de Windows 8/RT hardware die gepresenteerd zou gaan worden. En zoals je hier op Tablets Magazine kunt lezen is er inderdaad een hele berg hardware aangekondigd.

Kablets

In een post op mijn eigen blog heb ik een slideshow van allerlei afbeeldingen van de aangekondigde hardware gezet. Het meest opvallende voor mij is dat bijna zonder uitzondering de hardware in combinatie met een over ander keyboard is aangekondigd.

Mijn iPad

Ik heb helemaal niets tegen een keyboard op een tablet, zelfs deze tekst verschijnt op dit moment op mijn iPad met behulp van een Logitech Ultrathin Keyboard Cover. Ik ben niet alleen fan van de tactile feedback die je bij een echt toetsenbord krijgt maar kan de ‘extra’ ruimte die overblijft op mijn scherm ook goed gebruiken. Zeker bij het schrijven van iets langere stukjes is dat misschien nog wel de belangrijkste reden om een naar het keyboard te grijpen.

Maar mijn keyboard is een accessoire voor mijn iPad, eentje die een paar duidelijke extraatje aan mijn iPad toevoegt voor als ik die nodig heb. In het algemeen gebruik ik mijn iPad heel veel om te tikken, maar ik gebruik het ding nog veel meer om te lezen, browsen, e-mailen, gamen, consumeren van media (veelal via Airplay) en mediabewerkingen (foto/video). Omdat een tablet voor dat gebruik zoveel beter is dan mijn desktop kies ik veel vaker voor de tablet dan niet. Door de toevoeging van een toetsenbord is mijn tablet niet opeens beter dan mijn desktop om op te schrijven, maar goed genoeg. Handig omdat ik mijn iPad veel vaker bij mij heb dan mijn desktop natuurlijk. Het keyboard gaat los als accessoire mee in mijn tas als ik het ding nodig denk te hebben. Mijn iPad gaat mee als tablet (smartcover als bescherming).

Apple heeft mij dit product echter niet zo verkocht, Apple heeft de iPad verkocht als een puur touch-apparaat met een touch OS. Grotere knoppen (touch-targets) en ingeperkte functionaliteit. Op het moment dat je een Apple Store binnenloopt en vraagt om een tablet wijzen ze je richting de iPad, en als je vraag om een mobiele computer met toetsenbord (en muis) dan sturen ze richting de tafel waar de Macbook Airs uitgestald staan. Ik heb ervoor gekozen een toetsenbord toe te voegen aan mijn touch apparaat, en daardoor is het een touch apparaat met keyboard. Niet opeens een notebook hybride. Een duidelijke scheidslijn tussen het echte en mobiel OS is zowel bij de soft- als hardware duidelijk aanwezig.

Windows 8 tablets

Microsoft en hardware fabrikanten lijken een minder duidelijke scheidingslijn tussen een mobiel en volledig OS te prefereren. Niet alleen op softwarematig gebied maar naar blijkt ook voor de hardware. Windows 8 vs Windows RT kan volgens mij voor flink wat verwarring gaan zorgen en stelt de consument voor een lastige keuze in de winkel. Wit u het mobiele OS of het volledige OS? Het is niet echt een mobiel OS hoor meneer/mevrouw, het is gewoon hetzelfde Windows maar een meer uitgeklede versie. U ziet het verschil nu misschien niet maar wacht maar als u thuis bent en gewoon lekker uw .exe bestanden af kunt draaien. De scheidingslijn tussen de twee versies is niet zo helder wat mij betreft, en het willen draaien van een volledige versie (op een mobiel apparaat) heeft een paar nadelen:

  • De .exe programma’s zijn waarschijnlijk niet geoptimaliseerd voor touch besturing.
  • Het draaien van het volledige OS vergt andere hardware (Intel), hardware die:
    • Duurder is
    • Meer energie verbruikt
    • (waarschijnlijk) Koeling nodig heeft, dus dikker/zwaarder is.
  • Je ‘draagt’ een hoop extra code mee die waarschijnlijk het meest van de tijd niet nodig is. Android en iOS zijn ‘lichte’ besturingssystemen.

Lees meer over Windows 8 vs Windows RT

Vooral het eerste punt is denk ik erg belangrijk. Gebrekkig (of gewoon helemaal niet) geoptimaliseerde software werkt erg onhandig op een touch device. Maar nu er meer bekend is over de hardware lijkt dat probleem opgelost te worden door de toevoeging van niet alleen een keyboard maar (in de meeste gevallen) ook die van een trackpad (muis).

En juist die toevoeging van muisbesturing is iets dat mij redelijk verwart, en met mij waarschijnlijk een berg consumenten. De hardware zoals nu getoond lijkt in de meeste opzichten veel meer op een laptop dan op een tablet. Muisbesturing is handig/nodig om de UI elementen in de niet-geoptimaliseerde software te ‘raken’. En zelfs geoptimaliseerde software zoals Office 2013 heeft zo te zien aardig wat profijt bij muisbesturing, ik zie me die kleine targets niet echt raken met mijn dikke vingers. Zowel Microsoft met hun Surface als de andere fabrikanten communiceren met dit productaanbod dat keyboard/muis besturing wel ‘heel erg handig’ is voor Windows 8/RT (lees: nodig is?).

Reacties (1)