Review: Point of View ProTab 3 XXL IPS

22 september 2012 + 10 minuten 37 Reacties
ProTab-3-XXL-3

Deze maand verschijnen er twee nieuwe tablets van het Nederlandse Point of View. Het bedrijf is één van de eerste fabrikanten die tablets vanuit de fabriek voorziet van het nieuwe Android 4.1 Jelly Bean besturingssysteem en voegt daarnaast nog interessante features als een IPS display en HDMI en USB poorten aan het pakket toe. In deze review kijken we naar de ProTab 3 XXL IPS.

Point of View komt in eerste instantie met twee modellen in de ProTab 3 serie. De ProTab 3 IPS beschikt over een 9.7 inch IPS display met een resolutie van 1.024 bij 768 pixels en moet het met één microUSB 2.0 poort doen. De ProTab 3 XXL IPS beschikt over een 10 inch display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels en twee microUSB 2.0 poorten. Qua prijs zijn beide modellen aan elkaar gewaagd; het 9.7 inch model kost 249 euro, terwijl het 10 inch model 239 euro zal kosten.

Point of View ProTab 3 XXL IPS – Specificaties

Point of View wil met de nieuwe ProTab 3 XXL IPS tablet indrukwekkende prestaties en meerdere aansluitings- en uitbreidingsmogelijkheden naar een lager prijsniveau brengen. Dit wordt onder meer gedaan middels een dual-core Cortex A9 processor met een kloksnelheid van 1.6GHz, een Mali-400 grafische processor en 1GB aan DDR3 werkgeheugen. Het 10 inch display beschikt over een IPS paneel voor wijde kijkhoeken en een hoge helderheid, en een resolutie van 1.280 bij 800 pixels.

Verder beschikt de tablet over 8GB aan opslaggeheugen, een microSD card reader, Wifi, een 2.0 megapixel camera aan de achterzijde, een 0.3 megapixel camera aan de voorzijde, twee microUSB 2.0 poorten, een miniHDMI 1.4 uitgang en een 7200 mAh batterij. De tablet heeft een gewicht van 700 gram en een afmeting van 263 x 174 x 10.5 mm.

Point of View ProTab 3 XXL IPS – Video review

In onderstaande video zie je de belangrijkste punten uit deze review uitgelicht.

Point of View ProTab 3 XXL IPS – Hardware

Design en afmetingen

Point of View gaat niet mee met de trend van steeds slankere en lichtere tablets. Met een gewicht van 700 gram is de ProTab 3 XXL IPS zelfs een van de zwaardere modellen. Op zich geen groot nadeel tijdens normaal gebruik in landscape modus maar wanneer je de tablet één hand houdt merk je sneller dat vermoeidheid optreedt. Ook maakt het de tablet iets minder mobiel dan concurrenten in dit prijssegment. Ik kan me voorstellen dat het gewicht voor sommige consumenten, vooral diegenen die mobiliteit belangrijk vinden, een belangrijke factor is en op dit gebied is de ProTab 3 XXL IPS dan wellicht niet de meest interessante keuze.

Ook qua afmetingen moet je geen indrukwekkende specs bevatten. Zo heeft de tablet een profiel van 10.5mm, ongeveer 1.5mm meer dan het profiel van de gemiddelde middenklasse tablet op dit moment. Nou vind ik dit een stuk minder interessant dan het gewicht, al hangt het natuurlijk samen. Naar mijn idee heeft het profiel van 10.5mm geen enkele negatieve invloed op het gebruik van de tablet.

Voor de rest is het design redelijk standaard. De achterzijde is gemaakt van aluminium wat de tablet absoluut een elegante look meegeeft. Ook is op de achterzijde het logo van de fabrikant en de camera te vinden. Aan weerszijden van de camera zijn de stereo speakers gemonteerd en rondom de randen heeft men beschrijvingen van de poorten en aansluitingen geplaatst. De aluminium achterzijde wordt gedeeltelijk omgebogen rondom de tablet en is dus als rand zichtbaar aan de voorzijde. Voor de rest is de voorzijde compleet zwart met nog een plastic rand tussen het aluminium frame en het display. Het logo dat aan de voorzijde te zien is, is wat een grote kant maar de fabrikant heeft mij verzekerd dat dit bij de uiteindelijke productiemodellen kleiner zal zijn. Alles bij elkaar voelt de ProTab 3 XXL IPS zeer stevig en solide aan, een goede bouwkwaliteit dus.

Een klein puntje van kritiek is de goedkoop aanvoelende aan/uit knop. Vooral het geluid van de ‘klik’ geeft deze knop een goedkoop gevoel mee. De werking van de knop is overigens gewoon goed en waarschijnlijk wordt dit puntje ook tijdens massaproductie aangepakt.

Bekijk ook het close-up artikel over de hardware en het design van de ProTab 3 XXL IPS.

Aansluitingen

De ProTab 3 XXL IPS is qua aansluitingen een van de meest uitgebreide tablets die je kunt vinden. De tablet beschikt over twee microUSB 2.0 poorten voor koppeling met je PC en voor het aansluiten van USB accessoires. In de doos wordt ook een adapter geleverd waardoor je een accessoire met volledige USB poort op de tablet aan kunt sluiten. De standaard microUSB – USB kabel wordt ook meegeleverd.  Helaas wordt de HDMI kabel niet meegeleverd maar je kunt je tablet middels de miniHDMI 1.4 poort dus eenvoudig op een TV of monitor aansluiten. Verder kun je het geheugen uitbreiden middels een microSD card en kun je een koptelefoon aansluiten.

Display

Het display van de ProTab 3 XXL IPS is een van de positieve punten, maar met een belangrijke kanttekening. Zodra je de tablet namelijk voor de eerste keer opstart wordt er een minimale vorm van backlight bleeding zichtbaar. In de linker bovenhoek en midden bovenin straalt een kleine witte gloed richting het midden van het scherm. Nou is dit alleen zichtbaar bij een compleet zwart beeld, is het minimaal en kan dit bij elk apparaat op een andere manier (of niet) optreden, maar het moet gezegd worden. Het is een probleem dat veel fabrikanten nog niet volledig onder de knie hebben.

Wat betreft de overige elementen is het display simpelweg goed. Objecten worden scherp weergegeven door de 1.280 bij 800 pixels resolutie, het contrast is redelijk hoog en kleuren worden natuurlijk weergegeven. Er is gekozen voor een IPS paneel waardoor de helderheid op een hoog niveau ligt en de kijkhoeken redelijk goed zijn.Vanuit elke hoek blijft de content redelijk goed zichtbaar zonder teveel te dimmen of contrast te verliezen. Buitenshuis in zonlicht wordt het alleen wat lastiger en kan de ProTab 3 XXL IPS niet opboksen tegen concurrenten als de iPad en de ASUS tablets. Wel moet gezegd worden dat de ‘touch-laag’ in sommige (grote) hoeken en bij wat reflecties zichtbaar kan worden. Dit zie je in de vorm van verticale lijnen die over het display lopen. Niet heel storend, maar wel opvallend.

Een laatste puntje van kritiek wat het display betreft is dat het ontzettend gevoelig is voor vingerafdrukken. Het display wordt heel snel vettig en viezig waardoor je maar beter een poetsdoekje bij de hand kunt houden.

Camera’s

Over de camera’s ben ik een stuk minder te spreken. Ja, er zit een camera aan de achterzijde waarmee je foto’s en video’s kunt maken maar ik kan geen enkele reden verzinnen waarom je dat met dit toestel zou willen doen. De kwaliteit is naar mijn idee ondermaats en deze functie voegt dus geen enkele waarde toe. Foto’s zijn nog redelijk ok maar de gemiddelde smartphone maakt vele betere foto’s. Over video’s wil ik het helemaal niet hebben; teveel licht is een probleem, te weinig licht is een probleem, snelle bewegingen zijn een probleem en kleuren zien er uitgewassen uit. Het was naar mijn idee een betere optie geweest de camera aan de achterzijde weg te laten en 15 euro van de prijs af te halen. De camera aan de voorzijde is in principe goed genoeg voor het voeren van een videogesprek en heeft dan ook wel een nuttige functie.

Geluid

Helaas is de audiokwaliteit ook niet een van de hoogtepunten van de ProTab 3 XXL IPS. Ten eerste zijn ze aan de achterzijde geplaatst (vlak naast elkaar) waardoor het geluid van de gebruiker af gestuurd wordt. Nou is dat nog niet het ergste want dat is bij 90 procent van de tablets het geval. Erger is dat de audiokwaliteit matig is. Muziek klinkt schel en bij hoog volume wordt alles snel overstuurd. Het hoge volume is eigenlijk het enige wat beter is dan bij menig andere tablet. Ook bij het kijken van films wordt de dialoog ondergesneeuwd door muziek en geluidseffecten, en het geheel klinkt gewoon niet aantrekkelijk genoeg om er 1.5 uur naar te luisteren. Wil je muziek luisteren of films kijken via deze tablet dan is een koptelefoon zeker aan te raden.

Wifi

Een puntje wat ik nog extra uit wil lichten is de Wifi verbinding van de ProTab 3 XXL IPS. Deze is niet zo stabiel als andere tablets en smartphones. De verbinding valt eerder weg wanneer je verder van je router af gaat en de verbinding is minder stabiel waardoor deze soms zonder reden weg kan vallen. Het is niet zo erg als dat ik bij de ProTab 2 serie zag maar in het model dat ik heb is het probleem ook nog niet compleet verdwenen. Het kan zijn dat dit door het pre-productie model komt dat ik heb, maar daar kan ik niet vanuit gaan en dus moet het gezegd worden.

Point of View ProTab 3 XXL IPS – Software

De ProTab 3 XXL IPS draait zoals gezegd op Android 4.1 Jelly Bean en dat is eigenlijk het enige belangrijke dat over de software te zeggen valt. Point of View heeft zelf nagenoeg geen aanpassingen aan de interface gedaan, behalve de volume knoppen onderin het scherm, en heeft ook een minimaal aantal applicaties standaard meegeleverd. Natuurlijk krijg je toegang tot de Google Play Store om je eigen assortiment applicaties samen te stellen. Dit brengt als voordeel met zich mee dat je geen last hebt van zogenaamde bloatware die je tablet alleen maar langzamer maakt.

Point of View ProTab 3 XXL IPS – prestaties

Maar, gelukkig is Android 4.1 Jelly Bean ook meteen het allerbelangrijkste. Ik heb deze nieuwste versie van Android natuurlijk al op de Nexus 7 voorbij zien komen en toen was aardig onder de indruk. De enige zorg die ik had was of Android Jelly Bean ook op andere (goedkopere) tablets voor drastische verbeteringen zou kunnen zorgen. Gelukkig is dit absoluut het geval, in ieder geval wat de ProTab 3 XXL IPS betreft.

Jelly Bean is het meest stabiele Android besturingssysteem tot nu toe en de touch-ervaring is honderd maal beter dan bij eerdere Android versies. Ik heb geen enkele crash of vastloper gehad, het navigeren binnen Android gaat zeer snel en vloeiend, en apps lijken net wat sneller op te starten. De algehele ervaring op een Android tablet is gewoon vele malen beter.

Afgezien van de stabilteits- en snelheidsverbeteringen is Jelly Bean geen drastische verbetering of verandering. Je zult de Android 4.0 Ice Cream Sandwich interface dan ook gewoon herkennen, samen met alle features en functies die je al gewend was. Toch zijn er wel degelijk een aantal verbeteringen en toevoegingen. Zo wordt met de komst van Android 4.1 Jelly Bean Google Now geïntroduceerd. Dit is een soort persoonlijke assistent die je gepersonaliseerde cards laat zien en naar mate je langer met je tablet werkt meer handige informatie toont. Meer informatie over deze functie vind je in mijn review van Google Now.

Daarnaast heeft Google de notificaties onder handen genomen en wordt er onder andere meer informatie getoond, is het homescreen responsive geworden waardoor je eenvoudig apps en widgets kunt plaatsen, en wordt Google Chrome voortaan als standaard browser geleverd. Toch heeft Point of View ervoor gekozen om ook de Android stock browser die we van Ice Cream Sandwich en eerdere versies kennen nog mee te leveren. Mijn advies; niet gebruiken. Chrome is vele malen stabieler en sneller, en biedt de mogelijkheid eenvoudig tabbladen, geschiedenis, wachtwoorden, etc. te synchroniseren tussen al je apparaten.

Bekijk ook het close-up artikel over de software op de ProTab 3 XXL IPS.

Gaming

Een aspect van tablets wat tegenwoordig van belang is, is gaming. Veel mensen willen graag games spelen op tablets, van simpele spelletjes tot geavanceerde shooters. Nou is de ProTab 3 XXL IPS voor 90 procent van deze spellen uitermate geschikt. De gameplay is vloeiend, de reactietijd is snel en het touchscreen werkt perfect mee. Toch zijn er games met geavanceerde 3D graphics waar de tablet wat moeite mee heeft. Zo heb ik in een eerdere video getoond dat bijvoorbeeld Dead Trigger niet comfortabel te spelen is doordat de beelden haperen. Aan de andere kant wordt een game als Riptide GP wel vloeiend weergegeven, ondanks de geavanceerde 3D graphics. Waar het precies aan ligt is dus niet duidelijk, maar wel is duidelijk dat voor bepaalde games de tablet zijn beperkingen heeft.

Bekijk ook het close-up artikel over gaming op de ProTab 3 XXL IPS.

Benchmarks

Voor diegenen die het interessant vinden heb ik hieronder wat resultaten uit verschillende benchmark tests onder elkaar gezet. Naar mijn idee zeggen deze te vaak te weinig of komen ze niet overeen met de daadwerkelijke gebruikservaring, maar ik heb vernomen dat ze voor sommigen een belangrijke factor bij de aankoop van een tablet zijn dus ik deel ze graag. Als je geen idee hebt waar dit over gaat, sla dit stukje dan vooral over.

Antutu: 7954
GL Benchmark 2.1.5 Egypt Standard: 6833 (60fps)
NenaMark1: 62.4 fps

Point of View ProTab 3 XXL IPS – Gebruik

Het belangrijkste wat het gebruik betreft is natuurlijk een soepele en snelle Android ervaring. Dat biedt de ProTab 3 XXL IPS absoluut. Het spelen, werken, browsen en navigeren op deze tablet is een verademing in vergelijk met vele andere tablets met eerdere versies van Android. Naast de Android ervaring is natuurlijk ook de hardware van belang. Deze tablet biedt met een USB poort, een microSD card reader en een HDMI poort alles wat je nodig hebt om video’s weer te geven op een TV, accessoires aan te sluiten, bestanden over te zetten en het geheugen uit te breiden. Kortom, een compleet pakket.

Toch zit er een nadeel aan het gebruik waar ik al snel achterkwam. De tablet beschikt namelijk over maar 8GB aan opslaggeheugen. Op zich niet voor iedereen een probleem (ik kan er goed mee leven), maar wel wanneer je maar 500Mb voor applicaties kunt gebruiken. Ja, je kunt dit oplossen door een microSD card aan te schaffen en dan via omwegen de apps op een andere plek van het geheugen te plaatsen maar waarom kan dit nog steeds niet door de gebruiker zelf bepaald worden? Ik zat na 24 uur al aan het limiet voor applicaties en had geen microSD kaart bij de hand.

Update: Point of View heeft laten weten het app opslaggeheugen in de final versie van het product op minimaal 1.5GB te zetten. Dit minpunt valt dus nagenoeg weg, gelukkig. De versies die nu in de winkel liggen zijn al voorzien van deze update. Zie het screenshot hieronder.

Point of View ProTab 3 XXL IPS – Batterij

De batterijduur van de ProTab 3 XXL IPS is redelijk. Bij normaal gebruik haal je hem ’s ochtends van de lader en moet deze er ’s avonds weer in. Hou er wel rekening mee dat de helderheid van het display een van de belangrijkste factoren voor het verminderen van de batterijduur is. Hou de helderheid laag en je kunt er zeker een dag mee vooruit. Kijk je veel video’s, surf je veel op het internet en speel je redelijk wat games dan zul je eerder richting de 6/7 uur komen.

Point of View ProTab 3 XXL IPS – Conclusie

De Point of View ProTab 3 XXL IPS is absoluut geen perfecte tablet, maar kijkend naar de prijs die je ervoor betaalt (239 euro) hoef je ook geen perfect model te verwachten. Er zijn een aantal punten waar je genoegen mee moet nemen of waar je rekening mee moet houden. Zo is de tablet zwaarder en dikker dan menig concurrent, is de camera aan de achterzijde nagenoeg onbruikbaar, is het comfortabel kunnen spelen van geavanceerde games geen garantie en is de Wifi verbinding niet de meest stabiele die je kunt vinden. Als je met deze punten kunt leven dan biedt de ProTab 3 XXL IPS een uitstekende Android ervaring, beter dan 95 procent van alle andere Android tablets. Jelly Bean is een flinke stap voorwaarts en maakt naar mijn idee spelen, werken en browsen op Android tablets een verademing. Voeg daar de vele aansluitings- en uitbreidingsmogelijkheden aan toe en je krijgt voor nog geen 239 euro een aardig compleet uitgerust apparaat.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Android 4.1 Jelly Bean is snel en vloeiend
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Volledig pakket aansluitingen

Minpunten
  • Matige camera aan de achterzijde

  • Dikker en zwaarder dan concurrentie
  • Onstabiele Wifi verbinding

Reacties (37)