Samsung Galaxy Note 10.1 close-up: Productiviteit / In gebruik

26 september 2012 4 Minuten 5 Reacties
Galaxy-Note-10-1-sam

Dit is alweer de vierde close-up video die ik maak van de Samsung Galaxy Note 10.1 tablet. In deze video probeer ik mijn ervaringen na een ruime week gebruik te delen en focus ik met name op de mate waarop verschillende onderdelen van deze tablet uitnodigen om gebruikt te worden, of juist niet.

Video

Touchwiz is zo enorm aanwezig op deze tablet dat je geen andere keus hebt dan eraan te wennen. Helaas lijkt de skin zo zwaar te zijn dat zelfs de sterke quad-core processor en 2GB intern geheugen soms tijdelijk in de problemen lijken te komen. Regelmatige vertragingen tijdens het switchen van homescreens of het openen van apps zijn geen dealbreaker maar werken me wel een beetje op de zenuwen, juist omdat ik weet hoe krachtig de hardware is.

Ook is het erg opvallend dat het standaard Android toetsenbord niet aanwezig is op deze tablet. Aangezien dat mijn favoriete toetsenbord is en ik geen fan ben van numerieke toetsen op mijn touchscreen toetsenborden vind ik dat erg jammer. Gelukkig is er in Android de mogelijkheid zelf een toetsenbord te kopen en installeren.

De twee sterke punten van de Note 10.1 zijn natuurlijk de multitask mogelijkheden en de S-Pen. Helaas zijn beiden niet enorm goed uitgewerkt en geïmplementeerd. Multitasken via de ‘pop-up’ mogelijkheid (De apptray die we ook van andere Samsung producten kennen) werkt soepel en snel. Helaas kan ik niet hetzelfde zeggen over multitasken via splitscreen. Daar is steeds maar één van de twee vensters ‘in focus’ en moet je dus constant rekening houden met welke kant de kracht van de hardware gebruikt en leven met de vertraging bij het switchen van kant. Ook het feit dat er maar een paar aangewezen apps zijn die hiervoor gebruikt kunnen worden is erg jammer. Belangrijke apps die helaas niet in splitscreen gebruikt kunnen worden zijn o.a. Youtube, Twitter, RSS readers en Facebook. Browser, Gallery, Polaris Office, video player en S-Note worden wel ondersteund.

De S-Pen werkt samen met de in het scherm verwerkte digitizer. Kennelijk is de digitizer de beperkende factor en kon Samsung geen hogere resolutie dan 1280 bij 800 pixels bieden. Hoewel dit een paar jaar lang de standaard is geweest schiet het echt tekort in vergelijking met schermen van tablets die in hetzelfde segment verkocht worden. Niet alleen de iPad heeft een veel beter scherm, ook de Acer Iconia Tab A700 en ASUS Transformer Pad Infinity hebben betere schermen. Maar ook het scherm van de Nexus 7 is beter, net zoveel pixels maar door het 7 inch scherm zitten ze een stuk dichter op elkaar. Sterker nog, het half zo kleine broertje van de Note heeft dezelfde resolutie.

1024 drukpunten zouden een hoop goed moeten maken voor degene die graag met een stylus werken. Helaas gaat dit ook allemaal niet zo soepel als je mag verwachten. Als iemand zou zeggen dat er 10 drukpunten zijn dan had ik het ook geloofd, en zelfs dan kreeg ik het waarschijnlijk de helft van de tijd niet aan de praat. Dit zijn ongetwijfeld problemen die opgelost kunnen worden via software updates en aanpassingen van mijn kant, maar spreek wel boekdelen over de uitwerking en implementatie. Erg jammer.

Als je tot hier bent gekomen in de tekst dan denk je misschien dat ik super negatief ben over deze tablet. Maar dat de twee belangrijke punten maar voor zo’n 60 procent goed zijn geïmplementeerd wil niet zeggen dat de 40 procent die beter kan de voordelen van zowel de pen als het multitasken overschaduwt. Het is natuurlijk best handig dat het mogelijk is twee schermen naast elkaar te hebben of met een drukgevoelige pen te schrijven/tekenen, als het werkt natuurlijk. Daarom kan ik er best inkomen dat de impact van deze nogal ruwe kantjes niet opwegen tegen de voordelen die je van deze twee dingen kan hebben. Maar dat betekent wel dat je precies in de niche moet vallen voor wie deze tablet bedoeld is. De niche zal er ongetwijfeld zijn, maar ik denk dat die stukken kleiner is dan Samsung verwacht. En hoopt.

Samsung Galaxy Note 10.1 close-ups

Deze ‘Close-up’ is een onderdeel van de volledige review van de Samsung Galaxy Note 10.1. Nadat alle onderdelen verschenen zijn komt er ook een volledige review waarin je alle informatie in één keer kunt vinden.

Samsung Galaxy Note 10.1 specificaties en prijzen

Meer informatie, alle specificaties, de laagste prijzen en de laatste nieuwtjes vind je op de productpagina van de Samsung Galaxy Note 10.1.

Reacties (5)