‘Windows 8 tablets spelen voorlopig geen rol van betekenis’

19 september 2012 1 Minuut 2 Reacties
Samsung-ATIV-Tab-2

We wachten al maanden op de lancering van Windows 8 en eind volgende maand is het dan eindelijk zover. Vanaf 26 oktober liggen de eerste Windows 8 tablets, hybride tablets en Ultrabooks in de winkel. Maar maakt Windows 8 wel een kans op het gebied van tablets of is het puur interessant voor een beperkte doelgroep? Onderzoeksbureau IDC denkt dat Windows 8 tablets voorlopig geen rol van betekenis spelen.

iPad en Android

IDC heeft de verwachtingen wat betreft de tablet verkopen van dit jaar flink bijgesteld. Zo is het verwachte aantal verkochte tablets van 107,4 miljoen naar 117 miljoen gegaan. Niet geheel onverwacht blijft de iPad van Apple de komende maanden in ieder geval nog aan kop, IDC verwacht zelfs dat het marktaandeel stijgt van 58 procent naar 60 procent. De verwachting is dat Android iets terugzakt, ondanks het succes van de Amazon Kindle Fire tablets en de Google Nexus 7. Maar, er is volgens het onderzoeksbureau ruimte voor andere spelers en vanaf 26 oktober zal Windows 8 een van deze spelers zijn.

Windows 8

In de weken na de lancering van het nieuwe besturingssysteem en de eerste producten zal Windows groeien van een marktaandeel van 1 procent tot 4 procent. Dit komt volgens IDC echter voornamelijk door de nieuwigheid en de aandacht die rondom Windows 8 gegenereerd wordt. In 2013 verwacht het onderzoeksbureau dan ook geen dramatische stijging. De verwachting is dat eind 2013 Windows 8 op 6 procent van alle tablets draait.

Hoge prijzen en verwarring

Als redenen voor de trage groei van Windows 8 tablets noemt IDC de hoge prijzen en de verwarring bij consumenten. Beide punten zijn te begrijpen want zoals het er nu uitziet gaan de goedkoopste Windows 8 en Windows RT tablets zo’n 600/700 euro kosten, een groot verschil met de 300/400 euro die je voor een goede Android tablet betaalt. Daarnaast komt Windows 8 in vier verschillende versies, waaronder het Windows RT systeem voor tablets met een ARM processor. Niet alleen dit maar ook de grote hoeveelheid apparaten, een nieuwe categorie van hybride en convertible tablets, en het nieuwe uiterlijk en functioneren van Windows 8 zal voor verwarring zorgen.

Bron: IDC

Reacties (2)