Android 4.2 Jelly Bean: Wat is er nieuw?

29 oktober 2012 2 Minuten 9 Reacties
Android-4-2-jelly-bean

Naast een nieuwe hoge resolutie Nexus 10 tablet en twee nieuwe varianten van de Nexus 7 tablet heeft Google vandaag ook een nieuwe versie van Android gelanceerd. Android 4.2 valt nog steeds onder de Jelly Bean noemer maar brengt een aantal interessante verbeteringen met zich mee. De belangrijkste is wellicht de mogelijkheid voor meerdere gebruikersaccounts.

Meerdere gebruikersaccounts

Met Android 4.2 Jelly Bean wordt het mogelijk om meerdere gebruikersaccounts op één tablet aan te maken. Zo kan ieder lid van het gezin met een eigen naam en wachtwoord inloggen en verschijnen de instellingen en applicaties van de betreffende persoon automatisch. Elke gebruiker heeft zijn eigen homescreen, achtergrond, widgets, apps en games. Ook worden de instellingen en behaalde resultaten in games en andere apps opgeslagen per gebruiker. Daarbij moet het eenvoudig zijn om tijdens het werken op je tablet eenvoudig van gebruiker te wisselen.

Gesture typing

Met Gesture typing wordt het mogelijk om zogenaamde te swipen om teksten in te voeren middels je keyboard. Zo kun je over letters heen gaan met je vinger zonder deze van het scherm te halen. Hier zijn al diverse applicaties voor maar de functie wordt vanaf nu standaard met Android geleverd.

Photo Sphere Camera

Het nieuwe Photo Sphere moet de mogelijkheid bieden om panorama foto’s in alle richtingen te nemen waardoor je een beeld van 360 graden kunt maken. Deze kunnen dan weer gedeeld worden op diverse diensten, waaronder Google Maps.

Miracast Wireless Display

Android 4.2 biedt nu ingebouwde ondersteuning voor Miracast Wireless Display, een standaard die vergelijkbaar is met Apple’s AirPlay en gebaseerd is op Wifi. Hiermee is het mogelijk om YouTube video’s, films, series en al het andere dat op je tablet scherm verschijnt naar een TV (of andere hardware) te streamen die Miracast ondersteuning biedt of over een draadloze adapter beschikt.

Google Now

Ook Google Now heeft zoals verwacht een update gekregen. De persoonlijke assistent kan nu volgens Google meer soorten informatie weergeven, waaronder informatie over reserveringen, vluchten en bestellingen die je gedaan hebt. Deze informatie kan uit je GMail gehaald worden, mits gekoppeld. Daarnaast kan Google Now je voortaan een melding geven wanneer je dichtbij een locatie bent die interessant is voor je, zoals attracties en horeca gelegenheden.

Daydream

Daydream is een functie die het Android apparaat dat je gebruikt interessante of gewoon leuke informatie laat tonen wanneer deze bijvoorbeeld in een dock geplaatst wordt. Denk hierbij aan RSS feeds of je foto’s.

Meer verbeteringen

Google heeft verder onder meer de volgende features toegevoegd;

  • Lockscreen verbeteringen, waaronder widget ondersteuning en de mogelijkheid direct naar de camera te swipen
  • Uitklapbare notificaties waarmee direct acties uitgevoerd kunnen worden
  • De mogelijkheid om te zoomen in berichte binnen GMail
  • Verbeteringen voor slechtzienden en blinden (o.a. drie keer tappen om het hele scherm te vergroten)

Beschikbaarheid

Android 4.2 Jelly Bean wordt standaard geleverd op de nieuwe Nexus 7 en Nexus 10 tablets. De 16GB Nexus 7 zal zeker een update krijgen al is nog niet duidelijk wanneer. Ook de beschikbaarheid voor andere tablets is nog niet duidelijk.

Bron: Google

Reacties (9)