E-reader of tablet: Wat is het beste voor het lezen van boeken?

02 oktober 2012 4 Minuten 16 Reacties
Sony-PRS-T2

We hebben het op Tablets Magazine voornamelijk over tablets, maar een belangrijke productgroep die helaas wat onderbelicht blijft is de e-reader. Toch is het belangrijk te kijken naar het verschil tussen de twee producten, met name kijkend naar het lezen van e-books. Naar aanleiding van een vraag die ik vorige week gesteld kreeg ben ik wat dieper in het gebruik van de e-reader gedoken.

Tablets winnen de laatste maanden alleen maar aan populariteit en worden voornamelijk gebruikt voor het surfen op het internet, het bekijken van video’s en foto’s, en het spelen van games. Ook het lezen van magazines, kranten en boeken is een populaire activiteit, maar is de tablet wel het meest geschikte apparaat hiervoor? De e-reader is namelijk in het leven geroepen voor puur het lezen van boeken. De twee producten verschillen van elkaar wanneer we kijken naar de lees-ervaring en de mogelijkheden.

E-readers zijn goedkoper

Om maar meteen met het opvallendste verschil te beginnen; e-readers zijn in 9 van de 10 gevallen goedkoper dan tablets. De reden hiervoor is dat ze gericht zijn op één activiteit; het lezen van e-books. Natuurlijk zijn er e-readers die wat extra functies bieden maar stel jezelf daar niet veel van voor. E-readers kunnen dus veel beperkter ingezet worden dan tablets. In onderstaande punten komen deze beperkingen naar voren.

Een display dat leest als papier

Het belangrijkste verschil tussen een tablet en een e-reader is het display. Tablets maken gebruik van LCD displays met LED achtergrondverlichting, terwijl e-readers in de meeste gevallen een e-ink (of vergelijkbaar) display hebben.

E-ink displays

E-ink is een techniek die speciaal ontwikkeld is voor e-readers. Het display beschikt niet over achtergrondverlichting en geeft dus geen licht, net als papier. Daarbij is een e-ink display zwart/wit aangezien je bij het lezen van boeken in in 9 van de 10 gevallen geen kleurweergave nodig hebt.

Natuurlijk brengt een e-ink display een aantal voordelen met zich mee. Aangezien er geen achtergrondverlichting nodig is, de weergave monochroom (zwart/wit) is en er alleen energie nodig is om de tekst op het beeld te zetten verbruikt het display veel minder stroom dan een standaard LCD display. Een e-reader gaat dus veel langer (soms 6 tot 8 weken) mee op een volle batterij. Daarbij is de zwart/wit weergave zonder achtergrondverlichting comfortabeler voor de ogen, iets dat van groot belang is tijdens het lezen. Ook beschikken e-readers over een display dat reflecties tegengaat waardoor het lezen in fel verlichte omgevingen of buitenshuis comfortabeler is.

Toch heeft een e-ink display zijn nadelen. Je hebt dus geen kleurweergave en krijgt gekleurde afbeeldingen in grijstinten te zien, als je ze al te zien krijgt. Daarbij is het lezen van een boek op een e-reader in het donker lastig aangezien er geen verlichting aan te pas komt. Wel zijn er uitzonderingen op deze regel. Zo heeft Amazon onlangs de Kindle Paperwhite e-readers gelanceerd die beschikken over verlichting die bovenop het scherm valt en lezen in het donker mogelijk maakt.

LCD displays

Kijkend naar LCD displays die we in tablets vinden zijn er een paar belangrijke voordelen ten opzichte van e-ink displays. Zo is er kleurweergave met een hoog contrast, ligt de resolutie vaak vele malen hoger en kun je ook in het donker media consumeren aangezien het display beschikt over achtergrondverlichting. Een belangrijk nadeel van LCD displays is dat ze beschikken over een spiegelend display. Natuurlijk proberen fabrikanten er alles aan te doen om weerspiegelingen zo veel mogelijk te minimaliseren en de helderheid te verhogen (denk aan IPS displays), maar feit blijft dat LCD displays buitenshuis of in fel verlichte omgevingen eerder last hebben van reflecties en in deze situaties dus minder geschikt zijn voor het lezen van boeken. Daarnaast gebruiken LCD displays veel meer stroom aangezien de verlichting continue aanstaat.

Software waarmee je boeken kunt lezen

Een belangrijk onderdeel van tablets is het besturingssysteem. Veel consumenten kiezen een nieuw tablet op basis van de voorkeur voor iOS, Windows of Android. Deze besturingssysteem zijn zeer uitgebreid, bieden veel media en entertainment mogelijkheden en zijn onderdeel van een compleet ecosysteem met duizenden beschikbare applicaties. Het zijn dus complete consumptie en productie apparaten.

E-readers zijn eigenlijk het tegenovergestelde en bieden alleen de mogelijkheid om content te consumeren. Het besturingssysteem is vaak een eenvoudig softwarepakket met weinig uitbreidingsmogelijkheden, minimale functies en (nagenoeg) geen applicaties. Dit is een belangrijke beperking maar toont wel dat e-readers compleet gericht zijn op het lezen van boeken. Daarvoor heb je geen geavanceerde mogelijkheden, browser, videospeler, games en andere apps nodig. Natuurlijk zijn op deze regel ook weer uitzonderingen. Sommige e-readers laten je een klein aantal apps downloaden (welke wel gericht zijn op het lezen van boeken) en sommige e-readers beschikken over een zeer simpele browser. Zo heeft Sony bijvoorbeeld Facebook en Evernote geïntegreerd in de nieuwste e-readers.

Reacties (16)