Microsoft opent Nederlandse Brand Store ter promotie van Windows 8

25 oktober 2012 4 Minuten 7 Reacties
Vivo-Tab-RT-microsoft-Store

Morgen opent Microsoft op de Kalverstraat in Amsterdam haar eerste en enige Microsoft Brand Store. Vandaag mocht de pers al even een kijkje komen nemen, en sommige bloggers waren ook welkom. Microsoft verkoopt geen producten in deze winkel, het doel van de winkel is het publiek te introduceren aan de nieuwste versie van het Windows besturingssysteem.

/p>

Een speciale introductie met extra aandacht is ook wel nodig omdat de interface nogal is veranderd en er twee versies zijn van het OS. De mobiele Windows RT en de volledige echte versie, Windows 8.

Microsoft Brand Store

In de winkel is een flink aanbod te vinden van Windows 8 hardware, de volledige versie dus. Binnen dit aanbod zijn er zowel tablet, hybride tablets/notebooks en desktops aanwezig en alles kan aangeraakt en gebruikt worden. Helaas is er geen Surface te zien en leken de signalen die ik vandaag ontving er op te wijzen dat Microsofts eigen hardware nog niet binnen afzienbare tijd te koop zal zijn in Nederland. Ook is er (op dit moment in ieder geval) maar één Windows RT tablet aanwezig in de Microsoft Brand Store. De ASUS Vivo Tab RT.

Opvallend was vooral dat er geen prijzen vermeld staan bij de hardware en dat het niet heel makkelijk te zien is of het product dat je bekijkt nu wel of niet op de volledige versie van Windows draait. Natuurlijk werd dat een stuk makkelijker toen ik erachter kwam dat er maar één Windows RT product aanwezig was. Hoewel de medewerkster er nog niet teveel over kwijt wilde lijkt het erop dat de medewerkers de bezoekers van de winkel wel kunnen helpen met een bestelling via het internet, zodat het product thuis afgeleverd kan worden. Of er dan in de winkel gepind kan worden kreeg ik geen duidelijkheid over.

Verschillende hardware met verschillende mogelijkheden

Vandaag was de eerste keer dat ik even kon spelen met verschillende Windows 8 machines. Ik heb natuurlijk wel een keer via mijn computer met Windows 8 gespeeld maar het blijkt een heel andere ervaring zodra touch in het spel komt. De verschillende gestures en bewegingen die gebruikt worden om Windows 8 aan te sturen zijn lang niet allemaal makkelijk te ontdekken. Het aanwezige personeel was zelf ook nog niet helemaal op de hoogte van de verschillende mogelijkheden, maar omdat ze nog maar één deel van de training hadden ontvangen kan daar voor morgen misschien nog wel een verschil in gemaakt worden. Maar omdat we (ik in ieder geval) al een tijd lang filmpjes en dergelijke voorbij hebben zien komen kon ik met op de aanraakgevoelige apparaten nog redelijk redden.

Lastiger werd het met apparaten die geen touch-screen hebben. Zo stond er bijvoorbeeld een Sony laptop waar je het met een muis en toetsenbord moet doen. Vanaf dat moment werd het opeens een stuk lastiger om een fijne optie als splitscreen te realiseren. Er zijn verschillende ‘hover’ targets in Windows 8 die een deel van de functies die je normaal met je vingers zou oproepen moeten vervangen, maar het vinden en vasthouden van die targets bleek nog niet zo makkelijk te zijn. Zowel de verkoopmedewerkers als het aanwezige personeel van Microsoft hadden regelmatig moeite mijn enige vraag die ik per apparaat had te beantwoorden/demonstreren: “Hoe krijg ik IE en mijn RSS reader naast elkaar op dit apparaat?”. Dit werd niet makkelijker gemaakt door het verschil in ondersteuning die er in de hardware. Zo is natuurlijk niet alles touch maar is er kennelijk ook een verschil tussen trackpads (muisvlakken op een laptop) die wel/niet ondersteuning bieden voor gestures. De keuze voor hardware wordt er niet makkelijker door in ieder geval.

Een echte review van Windows 8 (RT, hardware) komt natuurlijk pas als wij hard- en software uitgebreid hebben kunnen testen, maar voor nu ben ik met meer vragen uit de winkel vertrokken dan dat ik had toen ik er in ging. Ik heb nog geen idee welke hardware voor mij persoonlijk interessant zou zijn, of welke hardware ik aan vrienden/familie zou aanraden. Ik heb die verwarring niet alleen mijzelf herkend, ook andere aanwezigen EN personeel leken nog geen duidelijk voorkeur en informatie te hebben. Het laatste (wederom verwarrende) nieuwtje dat ik vandaag nog heb meegenomen uit de winkel is dat iemand van Microsoft Nederland mij verklapte dat de ASUS Vivo Tab RT voor 499 euro tijdelijk als speciale introductieprijs te koop zal zijn. Verwarrend omdat Martijn, die vandaag gewoon thuis was, via 8 verschillende kanalen 19 verschillende prijzen voor dit product heeft vernomen.

Meer informatie over het besturingssysteem, de werking, de versies en de prijzen vind je onze complete Windows 8 gids.

Ik had de uitnodiging trouwens te danken aan Nathan van digimind.nl, waarvoor dank!

Reacties (7)