Microsoft Surface voor Windows RT: De eerste reviews

24 oktober 2012 3 Minuten 6 Reacties
Surface-tablet-pers

Over twee dagen is het zover, dan zal Microsoft haar eerste eigen Surface tablet officieel lanceren en worden de eerste tablets ook in de winkels verwacht. De Surface voor Windows RT is hét model dat de concurrentie met Android en iOS aan moet gaan maar de eerste reviews, welke vandaag door verschillende Amerikaanse media zijn gepubliceerd, zijn niet allemaal positief.

Surface voor Windows RT

De Surface voor Windows RT is de eerste Surface tablet die de markt bereikt. Dit model beschikt onder meer over een 10.6 inch display met een resolutie van 1.366 bij 768 pixels, een Tegra 3 quad-core processor, 2GB aan werkgeheugen, 32GB/64GB aan opslaggeheugen, een USB 2.0 poort, een Display Port, een microSD card reader, Wifi en Bluetooth. Qua software beschikt de tablet over het voor ARM processors geoptimaliseerde Windows RT.

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Surface voor Windows RT.

De eerste reviews

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste conclusies uit reviews die vandaag online zijn verschenen.

The Verge

The Verge is gematigd positief over de Surface tablet maar noemt na enige tijd gebruiken van de tablet een aantal belangrijke minpunten. Zo is de software nogal buggy, is de kwaliteit van de camera’s en speakers matig, en vallen de prestaties op sommige punten behoorlijk tegen. Een ander belangrijk nadeel, iets dat te verwachten viel, is dat het eecosysteem nog in de kinderschoenen staat. Er zijn immers nog maar weinig apps te vinden in de Windows Store. Toch zijn er ook pluspunten zoals het fraaie design, de hoge kwaliteit behuizing, de lange batterijduur en het volledige Office pakket dat meegeleverd wordt. Ook het gebruik van de Touch en Type Cover viel The Verge niet tegen. Wellicht het belangrijkste dat we uit de review van The Verge kunnen halen is dat de Surface voor Windows RT net geen volwaardige tablet en net geen volwaardige laptop is. Op beide vlakken wordt qua ervaring ingeleverd (worden compromissen gesloten) wat de Surface tussen tablets en laptops in doet vallen.

Engadget

Engadget is wat positiever over de Surface voor Windows RT en prijst het apparaat nu vooral om de productiviteit mogelijkheden. Het apparaat stelt je namelijk in staat om veel werk comfortabel gedaan te krijgen. Toch blijft de tablet op het gebied van media consumptie nogal achter en dit heeft te maken met de matige invulling van de Windows Store. Positieve punten van de Surface zijn de snelle en stabiele prestaties (met hier en daar wat haperingen), de lange batterijduur, het high-end design en het comfortabele Touch Cover keyboard. Minpunten die genoemd worden zijn de wat lage resolutie (in vergelijking met de concurrentie) en de matige audiokwaliteit. Voor diegenen die op zoek zijn naar een media en entertainment device raadt Engadget dan ook aan even te wachten of iets anders te kiezen. Wil je productief werken op een high-end device dan is de Surface zeer geschikt.

Gizmodo

Gizmodo is weer een stuk minder positief en beantwoordt de vraag of je de Surface tablet moet kopen met ‘Nee’. Volgens de website is de iPad op de meeste punten nog steeds het beste apparaat, maar daar zou verandering in kunnen komen. In tegenstelling tot bovenstaande reviews is Gizmodo niet geheel tevreden over het Touch Cover keyboard. Daarnaast worden het kleine aanbod van apps en het buggy systeem als belangrijke nadelen genoemd. Het feit dat je wel toegang krijgt tot de desktop interface maar er nagenoeg niks op kunt installeren, een van de nadelen van Windows RT, wordt door Gizmodo gezien als nadruk leggen op wat NIET mogelijk is. Wel is de website positief over het gebruk van de Surface voor zowel werk als entertainment. Alles bij elkaar genomen is de Surface een mooie belofte maar een product dat er nog lang niet is.

Reacties (6)