Tablets in 2013: Wat kunnen we verwachten?

16 november 2012 + 10 minuten 9 Reacties
tablets-2013

2012 zit er alweer bijna op en dus kunnen we vooruit gaan blikken naar wat 2013 ons zal gaan brengen op het gebied van tablets. Dit jaar hebben we ontzettend veel nieuwe tablets voorbij zien komen, is het nieuwe Windows 8 besturingssysteem geïntroduceerd, is de gemiddelde resolutie omhoog gegaan en hebben we high-end tablets met een kleiner formaat voorbij zien komen.

Maar wat laat dit nog over voor volgend jaar?

1. Besturingssystemen

Op het gebied van besturingssystemen was 2012 een zeer interessant jaar. Zo onthulde Google Android Jelly Bean, de versie die Android een stuk stabieler en sneller wist laten te draaien op tablets. Ook werden er veel interessante nieuwe features toegevoegd waaronder de mogelijkheid om gebruikersaccounts toe te voegen. Echter beschikt nog maar een klein gedeelte van de Android tablets over Android 4.1 en Android 4.2 Jelly Bean. In 2013 zal deze Android versie dan ook op meer tablets verschijnen, zowel op nieuwe modellen als in de vorm van een update voor de oudere modellen.

Natuurlijk was dit jaar ook voornamelijk interessant omdat Microsoft het langverwachte Windows 8 besturingssysteem introduceerde. Nu is dat besturingssysteem pas een paar weken te koop en zien we nu langzaam aan de eerste Windows 8 tablets op de markt verschijnen. In 2013 moet de introductie van Windows 8 hardware doorgezet worden. Zo hebben fabrikanten al producten aangekondigd die begin volgend jaar verschijnen en krijgen volgend jaar ook meer fabrikanten toegang tot Windows 8 waardoor het aanbod uitgebreid zal worden.

iOS is in 2012 weinig veranderd. Natuurlijk heeft ook Apple interessante vernieuwingen doorgevoerd maar iOS is grotendeels datgene gebleven dat we al kenden. Recentelijk zijn er echter belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het management van Apple waardoor we mogelijk binnen niet al te lange tijd ook grote veranderingen in iOS terug kunnen gaan zien.

iOS, Android en Windows 8/Windows RT zijn momenteel de enige besturingssystemen die er toe doen, maar als we RIM mogen geloven kunnen we volgend jaar ook veel verwachten van BlackBerry 10. RIM heeft nog weinig informatie vrijgegeven over nieuwe tablets die hiermee uitgerust worden, maar het is zeker interessant om te zien wat het bedrijf gaat brengen.

2. Schermformaat en vorm

De afgelopen weken hebben we al een trend gezien die volgend jaar alleen maar doorgezet zal worden; grotere tablets dan 10.1 inch. Windows 8 heeft namelijk gezorgd voor een grotere diversiteit aan tablets, zowel qua vorm als qua formaat. Zo hebben we veel Windows 8 tablets met een 11.6 inch en een 13.3 inch display voorbij zien komen. Daarnaast heeft Windows 8 ervoor gezorgd dat we veel convertible en hybride tablets voorbij hebben zien komen. De verwachting is dat in 2013 alleen maar meer convertible/hybride tablets met een display dat groter is dan 10.1 inch gelanceerd zullen worden.

Ook hebben we dit jaar het begin gezien van de opkomst van high-end tablets met een kleiner formaat. Denk hierbij aan de Google Nexus 7 en de iPad Mini. De ontwikkeling van kleinere tablets zal hiermee niet ophouden. In 2013 worden dan ook meer kleinere tablets verwacht en zal de lat alleen maar hoger komen te liggen. Apple komt waarschijnlijk met een iPad Mini die beschikt over een retina display en ook Google zal voorop willen blijven lopen.

Een andere categorie die we steeds meer terugzien is de phablet. Dit is een kruising tussen een tablet en een smartphone. De eerste phablet werd vorig jaar geïntroduceerd; de Samsung Galaxy Note. Inmiddels heeft Samsung al een opvolger geïntroduceerd in de vorm van de Galaxy Note II. Ook andere fabrikanten zien het succes van deze categorie en hebben phablets in ontwikkeling die in 2013 op de markt zullen verschijnen.

3. Resolutie

In 2012 hebben we een aantal (kleiner aantal dan verwacht) tablets met een hoge resolutie display voorbij zien komen. Zo brachten Acer en ASUS tablets met een 1.920 bij 1.200 pixels resolutie op de markt en kwam Apple natuurlijk met de iPad 3/4 die voorzien is van een retina resolutie. Twee weken geleden ging Google daar overheen met de Nexus 10 tablet welke beschikt over een resolutie van 2.560 bij 1.600 pixels. Deze trend zal volgend jaar voortgezet worden waardoor we meer hoge resolutie Android tablets, ook in het middenklasse segment, gaan zien. Apple zal waarschijnlijk de iPad Mini uit gaan rusten met een retina display. Windows 8 tablets worden met verschillende resoluties uitgebracht, variërend van 1.366 bij 768 pixels tot 1.920 bij 1.080 pixels. Hier zal volgend jaar waarschijnlijk over het algemeen weinig in veranderen.

4. Snelheid en prestaties

De snelheid en prestaties van tablets zijn natuurlijk altijd en verandering onderhevig en dat zal volgend jaar niet anders zijn. Chipfabrikanten zijn volop bezig met de ontwikkeling van nieuwe processors en technieken om tablets (en andere mobiele apparaten) nog energiezuiniger en sneller te maken. Zo komt Nvidia volgend jaar met de Tegra 4 processor die tweemaal zo krachtig moet zijn dan de Tegra 3 variant die we in 2012 vaak voorbij zagen komen. Ook Apple heeft alweer een nieuwe processor geïntroduceerd in de vorm van de Apple A6X chip. Niet alleen de processor wordt continue vernieuwd, ook het werkgeheugen en het opslaggeheugen zijn belangrijke factoren voor de snelheid. Onder meer Samsung heeft een opslaggeheugen in ontwikkeling dat sneller kan schrijven en lezen waardoor bijvoorbeeld het installeren van applicaties sneller gaat en je tablet sneller opgestart kan worden. Daarnaast wordt er aan de software kant hard gewerkt om tablets sneller te maken, iets dat we terugzagen met de komst van Android Jelly Bean.

5. Kwaliteitsverbetering budget tablets

In 2011 en begin dit jaar spraken we nog echt over de ‘budget tablets‘ in de markt en hadden het hier voornamelijk over tablets met een oudere versie van Android, een eigen App Store (van derden), een zwakke processor en een matige bouwkwaliteit. De laatste maanden zien we echter dat ook fabrikanten van budget tablets steeds meer kwaliteit weten te bieden en zo op het gebied van kwaliteit dus steeds dichter in de buurt komen van de A-merken. Natuurlijk blijven de A-merken qua nieuwste technieken voorop lopen maar budget tablet fabrikanten weten voor weinig geld een steeds betere en completere tablet-ervaring te bieden. Zo beschikken goedkopere modellen van onder andere Archos, Yarvik en Point of View steeds vaker over de Google Play Store, een recente Android versie, een IPS display en een resolutie die niet onder doet voor middenklasse modellen van A-merken. Een goed voorbeeld is de Yarvik TAB9-200 Xenta die we onlangs getest hebben. De verwachting is dat we in 2013 nog meer ‘budget tablets’ gaan zien die helemaal niet meer zoveel onder doen voor de middenklasse modellen van A-merken. Gevolg hiervan is dat A-merken hun prijzen moeten verlagen of extra features moeten toevoegen om consumenten nog te kunnen overtuigen.

6. Flexibele en transparante displays

We praten al een tijdje over flexibele en transparante displays maar we hebben nog geen enkel product voorbij zien komen dat beschikbaar is voor consumenten. 2013 zou hier verandering in kunnen brengen. Diverse fabrikanten, waaronder LG, Sharp en Samsung, zijn in een vergevorderd stadium met de ontwikkeling van dergelijke displays en volgend jaar worden waarschijnlijk de eerste producten uitgerust met een transparant of/en flexibel display. De kans is groot dat fabrikanten zich eerst richten op high-end smartphones en in een later stadium de nieuwe technieken pas gaan implementeren in displays voor tablets.

7. Zakelijk gebruik

Momenteel is voornamelijk de iPad populair onder de zakelijke gebruikers, maar daar zou volgend jaar wel eens verandering in kunnen komen. Android is flink verbeterd in de afgelopen maanden en heeft nieuwe functies gekregen die het besturingssysteem aantrekkelijker maken voor zakelijke gebruikers. Ook Windows 8 mogen we niet vergeten, het merendeel van de bedrijven is namelijk compleet afhankelijk van de software van Microsoft. De komst van Windows 8 is dus een reden voor meer bedrijven om ook voor tablets te gaan. Echter is het de vraag of Windows 8 interessant genoeg is voor bedrijven om te upgraden.

8. Amazon mogelijk naar Nederland

We spraken er in 2011 al over, maar 2013 zou wellicht echt het jaar kunnen zijn dat Amazon naar Nederland komt. Er wordt al tijden gesproken over de lancering van een Nederlandse Amazon Store. Zodra deze winkel gelanceerd is staat de deur open voor de introductie van de Amazon Kindle e-reader en de Amazon Kindle Fire tablets. Niet alleen krijgen we dan toegang tot nieuwe tablets, ook zien we een nieuw businessmodel in Nederland verschijnen. Amazon biedt tablets namelijk tegen zeer lage prijzen aan en haalt de winst voornamelijk uit de verkoop van applicaties en content uit de Amazon Store.

9. Verbreding cloud diensten

Cloud diensten zijn inmiddels niks nieuws meer maar zullen wel steeds breder ingezet gaan worden. Het werken op je tablet gebeurt steeds vaker via de cloud en ook de opslag van al je media in de cloud is iets dat ‘normaler’ begint te worden. In 2013 zal het cloud gebruik alleen maar toenemen, vooral ook onder gebruikers van mobiele apparaten als tablets. Zo zet Microsoft flink in op het gebruik van Office via de cloud.

10. HTML5 en Flash (applicaties)

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat Flash zijn langste tijd geeft gehad. Flash zit niet meer standaard in Android, Apple heeft het nooit ondersteund en Microsoft maakt het klanten zeer lastig om Flash websites te bekijken via de Internet Explorer browser in de touch-interface. In 2013 zakt Flash dan ook alleen maar verder weg en zal HTML5 het gaan overnemen. Websites zullen middels HTML5 aangepast worden voor een optimale weergave op alle mobiele apparaten, besturingssystemen gaan over op HTML5 integratie en applicaties worden met de HTML5 standaard ontwikkeld. Daarnaast maakt HTML5 het mogelijk om simpele applicaties weer terug te draaien naar een simpele website. Een applicatie als een RSS reader voor een website zal niet meer nodig zijn wanneer de website middels HTML5 aangepast is voor een optimale leesbaarheid op mobiele apparaten.

11. Prijzen

Eind vorig jaar was het duidelijk dat de prijzen van tablets zouden gaan dalen en we hebben dit jaar inderdaad gezien dat de prijzen van veel tablets zijn gezakt en dat nieuwe modellen tegen wat lagere prijzen in de markt gezet werden. In 2013 zullen we minder sterke prijsdalingen gaan zien maar er worden waarschijnlijk wel meer tablets in het instap- en middensegment gelanceerd waardoor de keuze in deze prijsklassen groter wordt. Daarbij worden de tablets in de onderste regionen van de markt steeds beter, zoals hierboven besproken, waardoor je voor minder geld meer kwaliteit krijgt.

De komst van Windows 8 heeft er echter voor gezorgd dat de gemiddelde prijzen van tablets omhoog geschoten zijn. Voor een ‘simpele’ Windows 8 tablet betaal je namelijk al gauw 500 of 600 euro. In 2013 krijgen waarschijnlijk meer fabrikanten toegang tot Windows 8 waardoor we ook goedkopere Windows 8 en Windows RT tablets kunnen gaan verwachten. Het is echter nog maar de vraag of Windows RT wel zal doorbreken. Onlangs verschenen er diverse berichten dat veel fabrikanten deze versie van het Windows 8 besturingssysteem niet zien zitten.

Kortom..

Kortom, 2013 wordt op het gebied van tablets weer een interessant jaar. Gaat Windows 8 doorbreken? Zien we de eerste flexibele tablets verschijnen? En gaat Android de koppositie van Apple overnemen?

Naar welke ontwikkelingen kijk jij vooral uit en verwacht jij andere ontwikkelingen op het gebied van tablets?

Reacties (9)