De beste tablets van dit moment (winter 2012 – 2013)

09 december 2012 + 10 minuten 14 Reacties
Beste-tablets-2012-winter

Het begint traditie te worden; een aantal keer per jaar kijken we naar de tablets die op de markt zijn verschenen en zetten de vijf beste modellen onder elkaar. De winter van 2012/2013 is bijna aangebroken en er zijn sinds afgelopen zomer weer heel wat nieuwe modellen gepresenteerd. De hoogste tijd dus om een nieuw lijstje van de vijf beste tablets van dit moment op te stellen.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Zoals ook in eerdere artikelen over de ‘beste’ tablets aangegeven is het lastig een artikel over de beste tablets op te stellen aangezien de beste tablet voor jou persoonlijk afhankelijk is van je wensen, verwachtingen en voorkeuren. Wil je een 7 inch of een 10 inch tablet? Zit je al helemaal ‘vast’ aan een bepaald ecosysteem? Of moet de tablet ook dienen als laptop? Daarbij heeft ieder natuurlijk een eigen budget dan van 100 euro tot bijna 1.000 euro kan oplopen. Tussen deze twee bedragen zitten heel wat tablets, ook veel nieuwe modellen die we de afgelopen maanden gelanceerd hebben zien worden. Om het voor sommigen iets makkelijker te maken hebben we al een aantal lijstjes opgesteld met de beste tablets voor een bepaalde budget of een bepaald doel;

iOS vs Android vs Windows 8

Toen we afgelopen zomer in een artikel schreven over de ‘vijf beste tablets van dat moment’ waren er twee besturingssystemen die de klok sloegen; Android en iOS. Op dit moment zijn dit nog steeds de meest populaire besturingssystemen maar eind oktober heeft Microsoft Windows 8 officieel gelanceerd. Dit besturingssysteem is geoptimaliseerd voor tablets en er worden dan ook heel wat nieuwe tablets met Windows 8 op de markt gebracht. Echter is het naar mijn mening nog te vroeg om Windows 8 tablets in de lijst van de beste tablets op te nemen. De reden hiervoor is dat de beschikbaarheid zeer matig is en we zelf nog geen enkel model hebben kunnen reviewen. Fabrikanten lijken er simpelweg nog niet warm voor te draaien terwijl wij graag onze ervaringen zouden willen delen. Op het gebied van Android hebben we verschillende nieuwe tablets gelanceerd zien worden en ook Apple heeft twee nieuwe modellen op de markt gebracht.

Meer over Windows 8 software, tablets en mogelijkheden vind je in onze complete Windows 8 Gids.

De beste tablets van dit moment

Alle nieuwe tablets, nieuwe versies van besturingssystemen, prijsveranderingen en marktontwikkelingen bij elkaar genomen levert weer een lijstje van de vijf beste tablets van dit moment op. Deze lijst is samengesteld door te kijken naar de populariteit (verkopen en aantal views op onze website) van tablets en onze eigen ervaringen die we het afgelopen jaar publiceerden in een groot aantal reviews.

Apple iPad mini

Het is misschien verrassend maar de nieuwe iPad mini staat op nummer één in onze lijst van de vijf beste tablets. Het zou verrassend kunnen zijn omdat de iPad mini minder krachtig is en een minder display heeft dan de vierde generatie iPad, maar het kleinere formaat en het ontbreken van de high-end specs brengen voordelen met zich mee die zwaarder wegen dan de nadelen. Uiteindelijk is het gebruiksgemak en gebruiksplezier belangrijker dan een rijtje specificaties. De iPad mini is niet alleen de goedkoopste iPad maar ook de meest mobiele iPad. De kleinere en goedkopere iPad biedt snelle en stabiele prestaties, is zeer mobiel, heeft een redelijk goed display, heeft een hoogwaardige bouwkwaliteit en biedt natuurlijk toegang tot de grote hoeveelheid applicaties die in Apple’s App Store te vinden zijn. Alles bij elkaar biedt de iPad mini alles dat je nodig hebt voor een optimale tabletervaring, zowel thuis als onderweg.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad Mini of lees onze uitgebreide review.

Google Nexus 7

Hoewel de beschikbaarheid momenteel wat te wensen overlaat kunnen we natuurlijk niet om de Google Nexus 7 heen. Als je een Android fan bent dan is dit dé tablet van dit moment. Niet alleen betaal je er maar 249 euro voor, ook ben je verzekerd van de nieuwste Android versie. Dit betekent bijvoorbeeld dat je als een van de weinige Android gebruikers de mogelijkheid hebt om gebruikersaccounts in te stellen. Voor 249 euro krijg je ook nog eens zeer aantrekkelijke specificaties, waaronder een opslaggeheugen van 32GB, een krachtige Tegra 3 processor en een zeer goed IPS dislay met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels. Daarbij biedt de Nexus 7 indrukwekkend soepele en snelle prestaties die bijna elke andere Android tablet doen verbleken en kun je de tablet door het formaat en gewicht comfortabel meenemen voor onderweg en voor het spelen van games gebruiken.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Google Nexus 7 of lees onze uitgebreide review.

Apple iPad 4

Ook deze keer zien de 9.7 inch iPad in de lijst terug maar niet meer op de nummer één positie. De Apple iPad 4 is geen drastische verbetering ten opzichte van de derde generatie iPad, maar aangezien Apple de derde generatie niet meer verkoopt is de iPad 4 de logische opvolger. Apple weet met de nieuwe iPad wederom een goed functionerende tablet neer te zetten met de beste combinatie van onder meer hardware kwaliteit, gebruiksgemak, stabiliteit en een optimaal ecosysteem (zowel accessoires als apps). Dat laatste punt blijft nog steeds een van de belangrijkste argumenten waarom de iPad in deze lijst boven veel Android tablets te vinden is. Binnen Android is het aanbod van voor tablets geoptimaliseerde applicaties nog steeds niet indrukwekkend te noemen, al is hier wel verbetering te zien. Daarbij zijn er in de App Store veel meer games en andere apps te vinden die ook daadwerkelijk gebruikmaken van het hoge resolutie display.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad 4 of lees onze uitgebreide review.

Sony Xperia Tablet S

De derde nieuwkomer in onze lijst is de Sony Xperia Tablet S. Deze tablet hebben we onlangs pas aan een review onderworpen maar heeft ons wel weten te overtuigen. De Xperia Tablet S is de opvolger van de vorig jaar gelanceerde Tablet S en is op verschillende punten verbeterd waardoor de tablet nu in de lijst van de vijf beste tablets te vinden is. Sony heeft een tablet ontwikkeld die wat betreft de bouwkwaliteit prima in elkaar zit, comfortabel in de hand ligt door het opgevouwen magazine design, stabiele prestaties biedt en je verschillende extra software functies biedt zoals de gastmodus en de afstandsbediening applicatie. De Xperia Tablet S is qua hardware en specificaties geen absolute topper maar wel een zeer degelijke tablet waar veel mensen veel plezier van kunnen hebben. Wil je gewoon een stabiele tablet met goede prestaties en leuke software toevoegingen dan is de Xperia Tablet S zeker een aanrader.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Sony Xperia Tablet S of lees onze uitgebreide review.

Toshiba AT300

Een tablet waar we het afgelopen jaar maar weinig over gehoord hebben maar die naar onze mening wel in deze lijst thuishoort is de Toshiba AT300. Dit model beschikt over redelijk goede specificaties als een quad-core Tegra 3 processor, een goed display en diverse aansluitingsmogelijkheden maar blinkt wat de specificaties betreft niet echt uit. Toch betekent dat niet dat de AT300 het overwegen niet waard is. De tablet biedt namelijk een zeer soepele en snelle gebruikerservaring, is een van de meest stabiele tablets die we in handen hebben gehad en beschikt over een goede bouwkwaliteit. Onbekend maakt onbemind maar dat is in het geval van deze tablet dus onterecht. De AT300 verdient het zeker om overwogen te worden bij een volgende aanschaf van jouw 10.1 inch Android tablet.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Toshiba AT300 of lees onze uitgebreide review.

Samsung Galaxy Note II

De bedoeling was dat dit een lijst van de vijf beste tablets zou worden maar zoals je ziet is er een nummer zes te vinden. De reden hiervoor is dat dit eigenlijk geen tablet maar een phablet is, een kruising tussen een smartphone en een tablet, maar wel een zeer goede phablet. Van de Samsung Galaxy Note II waren we zeer onder de indruk aangezien het toestel soepel en snel werkt, de software stabiel is, Samsung een hoop interessante functies toegevoegd heeft en de S-Pen stylus een verademing is om mee te werken. Echter is dit toestel met zijn 5.5 inch en smartphone gelijkenissen niet voor iedereen ideaal en wellicht eerder een vervanging van je smartphone dan een keuze als tablet. Toch is de Galaxy Note II een echte aanrader als je een high-end toestel met krachtige prestaties en zowel tablet als smartphone functies wilt hebben.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Note II of lees onze uitgebreide review.

De overige tablets

Zoals aan het begin van dit artikel al aangegeven zijn er nog veel meer tablets met andere hardware mogelijkheden, besturingssystemen en schermformaten maar het is onmogelijk om voor elk wensenlijstje een ‘beste tablets’ artikel te maken. Er zijn wel een aantal tablets die wellicht nog een zogenaamde eervolle vermelding verdienen, puur omdat we om een of andere reden onder de indruk waren van een bepaald aspect of dat de prijs/kwaliteit verhouding erg goed is.

Zo heeft Acer een zeer degelijke tablet met goede prestaties op de markt gebracht in de vorm van de Iconia Tab A510, en heeft Yarvik als een van de weinige budget fabrikanten de Xenta TAB9-200 gelanceerd die voor weinig geld goede prestaties en een prima bouwkwaliteit biedt. Ook zijn de Acer Iconia Tab A700 en ASUS Transformer Pad Infinity het vermelden waard aangezien deze tablets een Full HD display combineren met andere high-end specificaties. Ook Samsung heeft een unieke tablet gelanceerd in de vorm van de Galaxy Note 10.1. Dit model beschikt over high-end specificaties, de geavanceerde S-Pen stylus en diverse handige softwaretoevoegingen. Wil je niet teveel betalen maar gewoon goede prestaties voor het consumeren van media en een uitgebreid aanbod van media dan is de Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) het overwegen waard.

Heb je zelf een tablet waar je uitermate tevreden over bent en die je aan iedereen zou aanraden? Laat het dan onderaan dit artikel in een reactie weten.

Tablets vergelijken

Alle tablets die moment in Nederland te koop zijn en die we de komende maanden kunnen verwachten vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken qua specificaties, prijzen, features en software.

De toekomst

Het jaar is al bijna weer voorbij en veel nieuwe tablets zullen we dan ook niet meer gaan zien. Als je op dit moment op zoek bent naar een nieuwe tablet dan zijn bovengenoemde modellen interessant om in overweging te nemen. Toch is de markt nog steeds aan veranderingen onderhevig en kunnen we volgend jaar weer heel wat nieuwe tablets, technieken en ontwikkelingen verwachten. Wat we precies kunnen verwachten lees je in het artikel ‘Tablets in 2013: Wat kunnen we verwachten?

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Reacties (14)