Tablet in China kopen: Verstandig of niet?

25 april 2013 5 Minuten 27 Reacties
Ainol-Novo-9-Spark

De ontwikkeling van tablets gaat hard en hoewel we het eerste jaar nog veel achterhaalde tablets uit China zagen verschijnen zijn deze goedkopere tablets inmiddels een stuk aantrekkelijker. Maar, is het verstandig om een Chinese tablet te kopen of ben je beter af gewoon in Nederland te zoeken?

Goedkope tablets uit China

We hebben in Nederland inmiddels een zeer groot aanbod van tablets, in nagenoeg alle prijsklassen en in alle soorten en maten. Maar, wanneer je een beperkt budget hebt dan is de keuze vanzelfsprekend ook beperkt. Voor veel high-end features als krachtige processors, hoge resolutie displays en diverse aansluiting- en uitbreidingsmogelijkheden moet nou eenmaal betaald worden. Toch is er een mogelijkheid om deze features voor een lagere prijs te krijgen; tablets uit (met name) China. Deze tablets worden ontwikkeld door grote Chinese fabrikanten die de kosten voor productie laag kunnen houden, goedkopere componenten gebruiken en nauwelijks aandacht aan marketing besteden.

Eén van de meest bekende Chinese fabrikant is Ainol, waar we al een aantal keer over bericht hebben, maar er zijn er letterlijk honderden. Het grote voordeel van deze tablets is dat ze relatief goedkoop zijn, je ze vanuit nagenoeg elk land ter wereld kunt bestellen en je de beschikking hebt over features waar je normaal gesproken flink voor betaalt. Dit is iets wat veel mensen doen en wat ook steeds meer mensen overwegen. Maar, is het verstandig om een tablet in China te kopen?

Touchscreen en prestaties

Als we dit artikel anderhalf jaar terug geschreven hadden dan hadden waarschijnlijk het touchscreen en de prestaties bij de redenen om het niet te doen gestaan, maar deze punten zijn over het algemeen verdwenen. Voorheen maakten veel Chinese tabletfabrikanten gebruik de verouderde resistieve touchscreens, terwijl de A-merken capacitieve touchscreens gebruiken. Ook waren de prestaties vaak ondermaats waardoor de software niet of nauwelijks comfortabel te gebruiken was. Inmiddels zijn we dus anderhalf jaar verder en maken de meeste Chinese fabrikanten gebruik van nieuwere technieken en componenten waardoor touchscreens stukken beter zijn en de software in ieder geval comfortabel te gebruiken is. Daarbij moet wel gezegd worden dat je wat betreft deze punten absoluut niet de garantie hebt dat het werkt zoals het bij een A-merk tablet zou moeten werken en het is nog steeds verstandig ook wat deze componenten betreft goed te vergelijken en de checken. Net als bij de tablets die we in Nederlandse winkels vinden zijn er in China goede en minder goede modellen te koop.

Bouwkwaliteit en ondersteuning

Toch zitten er zeker nog risico’s aan het kopen van een tablet in China. Deze tablets worden namelijk zo goedkoop mogelijk geproduceerd en na de productie van de tablet stopt de dienst van het bedrijf. Er wordt in de meeste gevallen weinig aandacht besteed aan het gebruik van hoogwaardige materialen voor de behuizing, het in elkaar zetten van een tablet gaat vaak met een minimaal aantal schroefjes of wat lijm en zodra het product de deur bij de fabrikant uit is hoef je niks meer te verwachten. Mocht je dus na aankoop van een Chinese tablet bijvoorbeeld problemen met de behuizing hebben en een mailtje sturen dan is de kans klein dat je naar tevredenheid geholpen wordt, als je al antwoord krijgt. Je kunt zeggen “daar betaal je ook niet voor” maar het is zeker iets om rekening mee te houden.

Software

Tegenwoordig worden veel tablets die in China geproduceerd worden uitgerust met een recente versie van Android en de grotere Chinese fabrikanten beginnen zelfs langzaam aan updates uit te rollen voor nieuwe Android versies. Van dit laatste mag je echter nog niet uitgaan, maar het is mooi meegenomen als het wel gebeurt. Ook is het belangrijk om te weten dat niet alle Chinese tablets met toegang tot de Google Play Store geleverd worden waardoor je deze via een omweg moet installeren of genoegen moet nemen met een appstore van derden. Beiden wellicht geen grote nadelen maar weet dat je voor meer softwaremogelijkheden, updates en soms zelfs bugfixes in de meeste gevallen aangewezen bent op de community; diverse fora met tabletgebruikers die elkaar verder helpen. Hier kun je terecht voor custom ROM’s en informatie over het rooten van je tablet.

Weet wat je koopt

Iets wat je niet moet doen wanneer je een Chinese tablet gekocht hebt is deze naast een high-end Android tablet of iPad leggen, zowel letterlijk als figuurlijk. Dan zal het je direct opvallen waarom je minder betaald hebt, bijvoorbeeld door de kortere accuduur, het minder heldere en dynamische scherm en de wat krakende behuizing. Het is erg belangrijk te weten dat dit punten zijn waar je waarschijnlijk op inlevert.

Vergeet overigens ook niet dat de kans groot is dat je belasting moet afdragen zodra de douane je tablet ‘onderschept’. Het bedrag is afhankelijk van de waarde van je tablet.

Is het verstandig een tablet in China te kopen?

Dat is natuurlijk de vraag waar we mee begonnen. Het antwoord hierop ligt maar net aan je verwachtingen en of je van te voren goed weet waar je instapt. Als je op de hoogte bent van de nadelen, hiermee kunt leven en goed rondgekeken hebt naar de mogelijkheden om een soortgelijk model dichter bij huis te kopen inclusief ondersteuning, dan is het kopen van een Chinese tablet zeker een optie. In de meeste gevallen zou ik echter adviseren als het mogelijk is een paar tientjes meer uit te geven en een vergelijkbaar model in een Nederlandse winkel te kopen.

Heb jij al eens een tablet in China gekocht? Laat in een reactie onderaan dit artikel jouw ervaringen achter en wellicht help je er wat toekomstige kopers mee.

Meer tips en adviezen voor het kopen van een tablet vind je in ons tips en adviezen archief.

Reacties (27)