Review: ASUS Transformer Book (TX300)

09 mei 2013 + 10 minuten 22 Reacties
ASUS-Transformer-Book-review

Hoewel een echt succes voor Windows 8 nog een beetje uit lijkt te blijven ligt het in ieder geval niet aan de beschikbare keuze in hardware. We hebben al een groot aantal verschillende hybride oplossingen bekeken en in deze review kijk ik naar naar één van de weinige 13 inch laptop/tablet hybride configuraties met Windows 8; de ASUS Transformer Book (TX300).

ASUS Transformer Book – Specificaties

De ASUS Transformer Book is een beest, en daarmee bedoel ik een machine van een flink formaat met serieuze specificaties. Het apparaat heeft dus niet alleen het formaat van een Ultrabook, maar zeker ook de specificaties. Het unieke aan de Transformer Book is niet alleen dat het een hybride design is waarbij het display losgehaald kan worden van het dock, maar ook dat het dock over een eigen harddisk beschikt. Het apparaat is in twee varianten in Nederland te koop; een variant met Intel Core i5 processor (1.299 euro) en een variant met Intel Core i7 processor (1.399 euro). In lijstvorm ziet het model dat ik voor deze review gebruikt heb als volgt uit:

De tablet

  • 13.3 inch scherm met 1920 x 1080 pixels
  • 1.7GHz Intel Core i5 processor
  • 4GB werkgeheugen
  • 128 GB SSD
  • MicroHDMI
  • MicroSD kaartlezer
  • HD Webcam
  • 5MP camera aan achterzijde
  • 38 Wh accu

Het toetsenbord dock

  • Volledig formaat (verlicht) toetsenbord
  • Flink trackpad met ondersteuning voor multi-touch gestures
  • 500 GB harde schijf
  • Twee USB 3.0 poorten
  • Mini-Displaypoort
  • Ethernet (LAN)
  • SD kaartlezer
  • 23 Wh accu

Als de tablet gekoppeld zit aan het dock heb je dus een prachtig mooie machine in handen. Maar het is geen kleine of lichte jongen, want beiden onderdelen van dit systeem wegen een kleine kilo en dat maakt in combinatie dus bijna 2 kilo.

Meer informatie, waaronder alle specificaties en features, vind je op de productpagina van de ASUS Transformer Book.

ASUS Transformer Book – Video

ASUS Transformer Book – Hardware en design

De Transformer Book is een mooie en solide machine, gemaakt van luxe materialen. Het tablet gedeelte is van aluminium, het display is voorzien (gorilla) glas en ook het dock is van metaal. Het is een duo-tone design waarbij de tablet een soort antraciet/grijze kleur heeft en het dock een een lichtere ‘standaard’ aluminium kleur heeft. De zwarte eiland-stijl toetsen zijn voorzien van backlight en het grote trackpad maakt het pakket af.

Verbinding tablet en dock

Helaas is de verbinding tussen tablet en dock wel een punt waarover ik iets minder enthousiast ben, deze had echt wel wat steviger mogen zijn. De zware tablet wordt namelijk door een vrij klein scharnier op zijn plaats gehouden. Helaas is er net iets teveel ruimte tussen dit grijpsysteem en de tablet zelf, waardoor het een beetje wiebelt. Dit is erg jammer en zeker merkbaar (irritant) als je gebruik maakt van het touchscreen van de tablet.

Display

Het 13.3 inch display met de Full HD resolutie is prima de luxe. 1.920 bij 1080 pixels is een mooie resolutie en hoewel het niet als retina omschreven kan en mag worden is het voor praktisch gebruik erg fijn. Vooral omdat het scherm zo groot is (13.3 inch is tegenwoordig in mijn beleving al groot) heb je geen problemen met de relatief hoge resolutie. Op kleinere schermen kan je nog wel eens problemen tegenkomen met software en teksten die te klein worden weergegeven, en Windows 8 is geen held in het schalen van content.

Kleurweergaven, brightness en kijkhoeken zijn ook prima en dat maakt het in totaal dus een scherm waar prettig op te werken is. Helaas zijn er ook op dit scherm op donkere achtergronden een paar lichtlekken te herkennen, wat soms vervelend kan zijn bij het kijken van een filmpje. Ook maakt dit donkere afbeelding als bureaublad een onverstandige keuze.

Het is jammer dat op de Transformer Book geen active digiziter voor het gebruik van een stylus zit, een populaire keuze van andere Windows 8 fabrikanten. Hoewel ik zelf nooit zoveel heil zie in het schrijven of tekenen op een glasplaat zijn er een hoop mensen die deze functie wel verwachten op een Windows 8 tablet-hybride.

Camera’s

Ook op deze machine zitten een paar bruikbare camera’s maar niets om echt over naar huis te schrijven. De webcam aan de voorkant van de machine is in goed verlichte omgevingen prima bruikbaar voor videochat maar zodra het wat schemerig wordt krijg je erg korrelige resultaten. De 5 megapixel camera aan de achterkant heeft een iets hogere resolutie maar kent dezelfde beperking. Foto’s maken met een 13.3 inch tablet is natuurlijk vrij lastig (lees: beroerd) dus ik heb mezelf niet heel vaak kunnen dwingen het te proberen.

Aansluitingen

De tablet zelf heeft een paar aansluitingen die los van het dock gebruikt kunnen worden. Zo is er een microSD kaart lezer om het geheugen (128GB SSD) uit te breiden en een microHDMI poort om de tablet te koppelen aan een extern scherm/beamer. Ook vind je op de tablet zelf een koptelefoon aansluiting, twee speakers en microfoon en natuurlijk wat knoppen om het apparaat aan/uit te zetten en het volume te regelen.

Accu

Een groot scherm en serieuze processor vragen natuurlijk om aardig wat energie. De 38 Wh accu die je in het tabletdeel van de Transformer Book vindt kan het geheel zo’n 3 tot 4 uur aandrijven, afhankelijk van instellingen als helderheid van het scherm en de taken die je het apparaat geeft. Dit is wat aan de magere kant.

Audio

Hoewel er aan beiden kanten van de tablet een speakergrill zit lijkt het geluid maar van 1 kant (rechts) te komen. Dit is een probleem dat meerdere gebruikers ondervinden. Het geluid zelf is redelijk goed qua volume en weergave maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het geluid maar aan 1 kant werkt. Zover ik weet is het niet een soortgelijke implementatie zoals we bijvoorbeeld van de iPhone kennen, waar de ene grill voor geluid is en de andere grill voor de microfoon. Ook de speakers in het dock zelf lijken niet altijd de audio weer te geven. Dit zou moeten werken in de notebook mode maar soms is het nodig om de tablet even uit en in het dock te doen of zelfs Windows opnieuw te booten. Hoewel dit mij in eerste instantie niet is opgevallen heb ik na opmerkingen in de reacties van deze review het nog eens bekeken en ben ik tot het bovenstaande gekomen. In eerste instantie zou ik toch zweren dat het werkte.

Extra update: Na contact met Asus PR blijkt inderdaad dat er twee speakers rechts zitten, en de linkergrill er als designelement zit.

Hardware – Toetsenbord dock

Over de gebruikte materialen heb ik het al even gehad maar het is het waard om nogmaals te onderschrijven dat alles van deze tablet luxe en stevig aanvoelt, met uitzondering van de verbinding tussen dock en tablet. Ook het keyboard dock is gemaakt van hoogwaardige materialen en voelt solide aan.

Keyboard

Op de Transformer Book vind je een volledig formaat toetsenbord met verlichte toetsen. De travel (mate waarop een toest ingedrukt kan worden) is niet enorm hoog maar zeker niet te minimaal. De toetsen bieden een fijne weerstand tijdens het typen en al met al is het een heel fijn toetsenbord om mee te werken, waarschijnlijk de fijnste van alle Windows 8 machine’s die tot nu toe onder mijn handen hebben gelegen. Er is een rij voor zowel de numerieke- als functie-toetsen. De laatstgenoemden zijn via een fn-knop gecombineerd met de traditionelere F-functies van een toetsenbord.

Trackpad

Een trackpad (muisvlak) op een Windows 8 hybride is nog altijd iets wat lastig blijkt te zijn voor fabrikanten. ASUS heeft met de Transformer Book echter een respectabel resultaat geleverd dat bijna altijd werkt. Bijna omdat het ook op dit apparaat soms voorkomt dat het trackpad niet reageert, helaas. Het trackpad heeft ondersteuning voor multitouch bewegingen als het scrollen met twee vingers maar ook voor Windows 8 specifieke bewegingen zoals het swipen van zij- en bovenkant voor het oproepen van verschillende gedragingen binnen het OS.

Aansluitingen

Op het keyboard dock van de Transfomer Book vind je verschillende aansluitingen, waaronder twee USB 3.0 poorten, een volledig formaat SD kaartlezer, een Displaypoort en een ethernet aansluiting. Dit biedt natuurlijk de nodige extra opties om deze hybride op een bijvoorbeeld een bureau in te zetten en als desktop te gebruiken. Er zijn in ieder geval voldoende aansluitingsmogelijkheden voor de intensieve gebruiker.

Harde schijf

In het toetsenbord dock zit ook een harde schijf verwerkt. Deze harde schijf heeft een grootte van 500GB wat onderverdeeld is in twee partities van 222 GB elk. Omdat het hier over een traditionele draaiende schijf gaat is de snelheid natuurlijk niet zo hoog als een SSD, maar voor data-opslag is het natuurlijk erg welkom en iets wat we niet eerder in laptops of andere hybride modellen tegenkwamen.

Accu

Het dock heeft ook een eigen accu en deze kan op twee verschillende manieren ingezet worden. De poorten, toetsverlichting en harde schijf op dit dock vragen allen op hun eigen manier stroom en daarvoor wordt de 23 Wh accu standaard ingezet, niet om de accuduur van de tablet-dock combinatie te vergroten. Toch is het mogelijk om via een instelling van ASUS deze combinatie in ‘notebook mode’ te zetten en gebruikt te maken van de extra accu om het scherm, processor en andere delen van de tablet aan te drijven en dus de accuduur te vergroten. Tijdens deze mode is het mogelijk de levensduur van de combinatie met zo’n 2-3 uur te verlengen maar moet je wel beseffen dat de extra poorten en harde schijf van het toetsenbord dock niet meer gebruikt kunnen worden.

ASUS Transformer Book – Software

De Transformer Book is een Windows 8 hybride en kent dus twee omgevingen; de moderne tegeltjes-omgeving en de ‘ouderwetse’ desktopomgeving waar .exe sotware kan draaien. Na een groot aantal reviews van Windows 8 producten wordt het steeds lastiger om nog iets nieuws over de software te schrijven want het is natuurlijk gewoon altijd hetzelfde riedeltje. Voor een compleet overzicht van alles dat nieuw is binnen Windows 8 verwijs ik je daarom naar onze Windows 8 Gids en onze eerdere Windows 8 reviews.

In de moderne omgeving zijn alle standaard apps die je op een laptop/tablet verwacht te vinden. Er zijn apps voor het browsen op het internet, het checken van e-mail/weerberichten/nieuws/aandelen en een app om je foto’s en video’s te bekijken. Via de Windows Store kunnen nieuwe apps voor de moderne omgeving gekocht/gedownload worden en hoewel het aanbod niet enorm is (en ook niet explosief lijkt te groeien) is er voor de meeste standaard wensen wel wat te vinden in de winkel. Nieuwe en innovatieve apps zijn echter nog steeds eerder te vinden op platformen als iOS en Android. In de desktop omgeving kunnen apps of programma’s draaien die je kent van eerdere Windows versies. Dit zijn vaak de .exe bestanden. Ook zijn er natuurlijk een hoop games die in de .exe vorm komen en dus draaien in (of eigenlijk via) de desktop omgeving.

ASUS-Transformer-Book-review-desktop

Het blijft echter een besturingssysteem met twee gezichten en zelfs werelden, wat nogal verwarrend kan werken en irritatie kan oproepen. Het is lang niet altijd duidelijk waar welke software nu draait of waar welke instelling nu te vinden is. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Dropbox app. Nadat ik die geïnstalleerd had in de moderne omgeving wilde ik graag een versie van deze review die ik geschreven heb in het kladblok (desktop omgeving) opslaan in Dropbox, maar kon ik deze niet benaderen. Ik moest dus eerst de Dropbox software ook in de desktopomgeving installeren om het bestand daarna pas veilig in de cloud te kunnen plaatsen.

ASUS-Transformer-Book-review-demo

Qua software levert ASUS (gelukkig) niet al te veel mee. Naast wat apps voor de moderne omgeving is vooral de Transformer Book TX Utility interessant, en heeft zelfs een speciale knop gekregen op het toetsenbord. In deze software (die eruit ziet als een moderne app maar draait in de desktopomgeving) vind je informatie over het apparaat, zoals vrije ruimte, maar heb je ook toegang tot de ASUS Cloud. In deze utility regel je onder andere ook de instelling voor het dock, of je de accu dus gebruikt als extraatje voor de tablet of laat gebruiken voor het aandrijven van de harde schijf en extra aansluitingen.

ASUS Transformer Book – In gebruik

Op dit moment worden een hoop apparaten als tablet omschrijven, ook al hebben ze een formaat van 20 inch. Ik ben niet zo’n fan van de keuze om ieder touchscreen maar als tablet te beschrijven. 13.3 inch is een grens waar ik moeite begin te krijgen om het als tablet te zien, maar het overschrijdt de grens nog niet. De Transformer Book is in tabletvorm natuurlijk vrij groot en dik maar nog wel bruikbaar op bijvoorbeeld de bank of in bed.

Maar de Transformer Book komt vooral tot zijn recht in combinatie met het dock, en dus als laptop/Ultrabook. Hoewel de verbinding tussen dock en scherm echt wat steviger had gemogen maken de krachtige specificaties, de vele aansluitingen, de extra harddisk en vooral het fijne toetsenbord een hoop goed. Voor een Windows 8 hybride werkt het trackpad ook erg respectabel en de accuduur is in notebook modus ook vrij redelijk, al had ik voor een vrij groot en twee kilo wegend pakket natuurlijk wel hogere verwachtingen.

Hoe vaker ik met Windows 8 werk hoe minder ik mezelf in de moderne omgeving terugvind. Het is leuk voor het checken van e-mail of het spelen van een simpel spelletje via de Windows Store maar voor de serieuzere toepassingen blijft de desktopomgeving gewoon koning. Zelfs het schrijven van een review als deze doe ik tegenwoordig liever in het kladblok in de desktopomgeving dan in een moderne Windows 8 fullscreen app die helaas nog de nodige bugs, lags en quirks kent. Ook één van de meestgebruikte functies als het surfen op het internet doe ik meer en meer binnen de traditionele omgeving.

De specificaties van dit apparaat stellen je in staat om de meeste van de software die je er opzet soepel te laten draaien. Multi-tasken of het draaien van zwaardere software zoals Gimp, Photoshop of iets vergelijkbaars is geen enkel probleem. Natuurlijk hebben het hier wel over geïntegreerde grafische kaart (Intel HD4000) dus echte super blitse 3D games voelen zich niet echt thuis op dit apparaat wanneer je van de optimale instellingen gebruik wilt maken. Natuurlijk hoor je bij dit soort zwaardere bewerkingen en taken wel met regelmaat de ventilatoren aanslaan, al is dit niet dermate gehorig dat het irritant is. Het apparaat start binnen 10 seconden op en uit slaapstand kun je binnen één seconde aan de slag.

ASUS Transformer Book – Conclusie

ASUS heeft met de Transformer Book wederom een mooi en multifunctioneel apparaat op de markt gezet. Het is zeker een machine die je overweging waard is op het moment dat je op zoek bent naar een luxe tablet/notebook combinatie. Natuurlijk zijn er nog wat zaken die in een volgende generatie beter kunnen, zoals de scharnierverbinding en de accuduur. Maar het product zoals het nu staat biedt aantrekkelijke specificaties en veel uitbreidings- en aansluitingsmogelijkheden. De prestaties zijn krachtig en stabiel, en stellen de Transformer Book in staat meerdere krachtige applicaties tegelijkertijd uit te voeren.

Als tablet is het een groot apparaat, net op het randje om nog als tablet gezien te kunnen worden (in mijn eigen kromme definitie in ieder geval). Ik zie mezelf de Transformer Book tablet dan ook niet als losstaand apparaat meenemen in mijn rugzak. Als hij meegaat op stap dan is het als laptop. ASUS werkt overigens ook een een 10 inch Transformer Book en dat formaat kan zomaar eens een stuk fijnere combinatie van twee werelden zijn. Of het is weer net te klein om als echte laptop gebruikt te worden. Maakten ze maar een 11.6 inch versie… Maar aangezien ASUS Samsung niet is zal dat wel niet gebeuren. O wacht, er is een 11.6 inch versie! Maar die wordt helaas (voorlopig) niet in Nederland op de markt gebracht. De Transformer Book is in verschillende configuraties te verkrijgen en de geteste versie uit deze review kost 1.299 euro, dit is natuurlijk een hoop geld maar is wel redelijk in lijn met de concurrentie. Voor degene die graag iets kleiner willen of wat minder te besteden hebben blijft de HP Envy X2 ook zeker een apparaat om te overwegen.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Goed display met hoge resolutie
  • Krachtige prestaties
  • Veel aansluitingsmogelijkheden

Minpunten
  • Tegenvallende batterijduur

  • Relatief groot en zwaar
  • Verbindingsmechanisme is niet stevig

Reacties (22)