Review: Lenovo IdeaPad Yoga 11 met Windows RT

21 juni 2013 + 10 minuten 4 Reacties
Lenovo-IdeaPad-Yoga-11-review

Windows RT is duidelijk het ondergeschoven kindje in de Windows-wereld maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen interessante apparaten zijn die op dit systeem draaien. Ik was al een redelijk positief over de Microsoft Surface RT (maar mijn voorkeur gaat alsnog uit naar de Pro) en vandaag kijken we naar een van mijn nieuwe favoriete Windows apparaten; de Lenovo Ideapad Yoga 11.

Lenovo IdeaPad Yoga 11 – Specificaties

De Lenovo IdeaPad Yoga familie bestaat uit twee modellen; de 13.3-inch IdeaPad Yoga 13 met de volledige versie van Windows 8 die we eerder al aan een review onderworpen hebben, en de 11.6-inch IdeaPad Yoga 11 die over een aantal van dezelfde features beschikt maar draait op het voor ARM-processors ontwikkelde Windows RT. Ten opzichte van zijn grotere broer zijn de specificaties van het 11.6-inch model echter op papier niet indrukwekkend te noemen.

  • 11.6-inch IPS display
  • 1366 x 768 resolutie
  • Tegra 3 quadcore-processor (1.3 GHz)
  • 2GB werkgeheugen
  • 64GB SSD
  • 2 x USB 2.0-poorten
  • SD Kaart reader
  • Volledig formaat HDMI-poort
  • Wifi 802.11b, 802.11g, 802.11n
  • Bluetooth 4.0
  • 42Wh accu

Dit zit allemaal in een mooi strak pakketje verwerkt met afmetingen van 20.4 cm x 29.8 cm x 1.56 cm (lxbxh). Niet per se het kleinste of dunste pakketje maar een soort tussenweg tussen een netbook en Ultrabook. Maar de bouwkwaliteit en een vrij bijzonder scharniersysteem maken het een heel interessant apparaat, daarover later meer.

Meer informatie over de twee modellen in de Yoga-serie vind je op de productpagina van de IdeaPad Yoga 11 en IdeaPad Yoga 13.

Lenovo IdeaPad Yoga 13 – Video

Lenovo IdeaPad Yoga 13 – Hardware en Design

De Lenovo IdeaPad Yoga 11 is een zogenaamde convertible laptop met een touchscreen. Een slim scharniersysteem maakt het mogelijk het display volledig naar achteren te klappen en maakt van de Yoga 11 een echte hybride, een machine die te gebruiken is als zowel laptop als tablet. Doordat het scharnier zo flexibel is zijn er ook twee andere interessante posities te maken. De zogenaamde ‘tent modus’ waar je het toetsenbord gebruikt als stand om het scherm rechtop te houden (het scharnier wijst dan dus naar boven) en de positie waarbij je het hele toetsenbord met de toetsen naar beneden op tafel legt maar het scherm rechtop kan staan (handig voor beperkte ruimte in bijvoorbeeld de trein). Bekijk vooral ook even bovenstaande video waarin ik de verschillende posities toon.

Qua materialen heeft Lenovo voor een combinatie tussen plastic, metaal en (Gorilla) glas gekozen. De buitenkant van de tablet is van een metaal met een zachte coating waardoor de machine erg fijn aanvoelt. In tegenstelling tot andere coatings voelt de Yoga 11 gelukkig niet rubberig aan. Het touchscreen wordt beschermd door Gorilla Glass en de binnenkant van de machine is voornamelijk van plastic. Toch is er nog een extraatje want Lenovo heeft ervoor gekozen de ruimte rondom het toetsenbord te bekleden met een soort vinyl met leer structuur, waardoor het niet alleen erg fijn aanvoelt maar ook nog eens luxe overkomt.

Niet alleen het stevige maar enorm flexibele scharniersysteem is bijzonder want een compliment voor de rest van de bouwkwaliteit is ook op z’n plaats. De convertible is relatief klein en dun en doordat zowel de boven- als onderkant net iets uitsteken en heeft het een soort boek(kaft) design. Al met al resulteert het in een mooi straks pakketje dat fijn aanvoelt en luxe overkomt. De bouwkwaliteit is indrukwekkend. De Yoga 11 is verkrijgbaar in twee verschillende kleurstellingen; een combinatie van zwart met een een zilverkleur en de de veel hippere combinatie van zwart met oranje.

Display

De IdeaPad Yoga 11 beschikt over een 11.6-inch touchscreen display met een resolutie van 1366 x 768 pixels. Hoewel dit niet per se een enorme hoge resolutie is kan je zeggen dat het voor een scherm van dit formaat in principe prima is. Het scherm komt erg scherp over en kan indrukwekkend fel (helderheid) gezet worden. Ook de kijkhoeken, kleur- en contrastweergaven zijn erg goed, een duidelijk voordeel van het gebruikte IPS-paneel. Alles bij elkaar genomen is het een redelijk gemiddeld display dat vrijwel alles prima doet.

Het touchscreen reageert goed en snel, en doet dus precies wat je er van mag verwachten. Het scherm herkent helaas maar 5 vingers tegelijkertijd en hoewel ik in praktijk hier nog geen nadeel aan heb ondervonden weten we van verschillende Android tablets dat het bij sommige spelletjes best wel eens een nadeel zou kunnen zijn. Ook bij het typen op het scherm kan het een nadeel zijn, maar gelukkig beschikt de Lenovo Yoga 11 over een mooi fysiek toetsenbord.

Het scherm wordt omringt door een paar flinke zwarte bezels en beschermd door een glasplaat. Omdat dit allemaal naadloos is zijn de typische Windows 8 swype-bewegingen prima uit te voeren, zoals het switchen van apps door vanaf de linkerkant over het scherm te swypen.

Toetsenbord en trackpad

Lenovo heeft een goede reputatie als het gaat over de toetsenborden die ze verwerken in hun laptops en hybriden. Ook bij de Yoga 11 stellen ze allerminst teleur. Het toetsenbord heeft een volledig formaat en hoewel de toetsen misschien in eerste instantie een beetje klein aandoen is er snel en goed aan te wennen. De eiland-stijl toetsen hebben een goede travel (mate waarop ze kunnen worden ingedrukt) en bieden precies genoeg weerstand tijdens het indrukken. Helaas is het toetsenbord niet verlicht maar dat mogen we eigenlijk ook niet echt verwachten van een machine met deze prijs.

Het trackpad (muisvlak) op de IdeaPad Yoga 11 is lekker groot en voelt goed aan. Het is niet vaak dat ik een Windows trackpad durf te vergelijken met een trackpad op een Apple computer maar het ontloopt elkaar qua gevoel in ieder geval niet veel in deze vergelijking. Het trackpad heeft ondersteuning voor scrollen met twee vingers maar ook voor de Windows 8 specifieke bewegingen (swype vanaf links om apps te switchen e.d.). Helaas is scrollen met twee vingers binnen de IE10-browser niet echt mijn favoriet. Het trackpad is klein en gevoelig waardoor op een of andere manier het scrollen regelmatig een beetje springerig overkomt. Mijn voorkeur ging dan ook uit naar scrollen via het touchscreen.

Aansluitingen en connectiviteit

De Lenovo IdeaPad Yoga 11 heeft een redelijk aanbod van aansluitingen en poorten. Met twee USB 2.0-poorten kan er allerlei randapparaat aangesloten worden. Er is ondersteuning voor harde schijven, printers, gamecontrollers en natuurlijk gewoon voor toetsenborden en muizen. Via de HDMI-poort van volledig formaat kan een tv of extern scherm aangesloten worden en via het SD-kaart slot (ook volledig) kan relatief goedkoop het geheugen van de machine uitgebreid worden.

Qua draadloze communicatie vinden we natuurlijk gewoon weer Wifi en Bluetooth op deze machine. Voor Wifi worden de b/g/n protocollen ondersteund en het is goed te zien dat de laatste versie van Bluetooth ondersteund wordt, 4.0. Dit laatste moet de convertible in principe in staat stellen energiezuinige verbindingen te onderhouden met andere Bluetooth 4.0-apparaten.

Camera

De IdeaPad Yoga 11 heeft maar één camera aan bood en die vind je bovenaan het scherm (in laptopvorm). Het 720p-cameraatje geeft op zichzelf vrij goede resultaten en in vergelijking met andere webcams is hij zelfs indrukwekkend te noemen. Toch moet je niet vergeten dat een 1- inch scherm best klein is en de hoek waarop de camera naar je kijkt best onflatteus is. Als je hier een beetje rekening mee houdt is de camera prima bruikbaar voor zaken als videochat.

Speakers

De stereospeakers op de Yoga 11 geven een prima geluid weer en omdat de speakers links en rechts van de laptop zitten is het stereo-effect ook daadwerkelijk te horen. Qua volume valt het misschien wat tegen maar het geluid klinkt prettig en is zeer bruikbaar voor het kijken van een YouTube-filmpje, een aflevering van Uitzending Gemist of het luisteren naar muziek. Het blijven echter speakers van een kleine laptop en dus moet je er ook niet teveel van verwachten. Via de koptelefoonaansluiting, HDMI en Bluetooth zijn er gelukkig genoeg opties om het geluid op een ander systeem weer te geven.

Accuduur

Het meest indrukwekkende van de Lenovo Ideapad Yoga 11 is de accuduur. Ik heb consistent zo’n 12 uur kunnen halen, en dat is gewoon heel erg goed. Natuurlijk komt dit doordat het qua specificaties en besturingssysteem veel meer een tablet is dan een laptop maar aangezien de IdeaPad Yoga 11 in de praktijk een heleboel van de voordelen van een laptop heeft is het moeilijk niet de vergelijking te maken met een dergelijk systeem. Voor een tablet is de score indrukwekkend, vergeleken met laptop is het gewoon gestoord goed. Ook het opladen van de accu gaat lekker snel. Mocht je de batterij leeg weten te krijgen is anderhalf uur genoeg om de accu weer volledig op te laden.

Lenovo IdeaPad Yoga 11 – Software

De Lenovo IdeaPad Yoga 11 draait op Windows RT, de beperkte versie van Windows 8 die voor tablets en hybride apparaten met een ARM-processor ontwikkeld is. We hebben natuurlijk al een duidelijk artikel waarin de verschillen tussen Windows 8 en Windows RT beschreven worden maar in het algemeen komt het erop neer dat in deze versie van Windows geen ondersteuning voor traditionele .exe software zit. Meer informatie over de werking en mogelijkheden van Windows 8 vind je ook in de review van de grotere Yoga-convertible; de IdeaPad Yoga 13.

Window RT is verder natuurlijk vrij bekend ondertussen en de zeker op RT zul je de meeste tijd doorbrengen in de moderne tegeltjesomgeving. Hier kunnen apps geïnstalleerd worden vanuit de Windows Store en zijn natuurlijk alle standaardtoepassingen alvast aanwezig. De tegeltjes geven live informatie weer vanuit de apps, zodat je snel kan zien of je een nieuwe mail hebt of wat je laatste mention op Twitter is. Het aanbod van de Windows Store groeit gestaag maar is nog niet te vergelijken met platformen als iOS en Android. Voor de meeste toepassingen is ondertussen best wel wat te vinden maar voor de ‘latest and greatest’ qua apps is Windows RT nog niet het beste platform.

Een groot voordeel van Windows RT is dat je meteen een installatie van Microsoft Office 2013 krijgt bij je systeem. Het officepakket draait echter wel in de desktopomgeving en kent voor de echte pro-users een paar beperkingen. Zo is er binnen Excel geen ondersteuning voor macro’s en live updatende informatie (bijvoorbeeld voor sheets die beurskoersen volgen). Voor 95% van de gebruikers is deze Office versie echt meer dan voldoende.

Zoals bij de prestaties besproken zal worden starten de meeste snel genoeg op, kun je eenvoudig switchen tussen openstaande applicaties en gaat ook het werken in Office redelijk vloeiend. Het opstarten van de Office programma’s kan soms echter wat langer duren.

Lenovo IdeaPad Yoga 11 – In gebruik

Eigenlijk meteen nadat ik de Lenovo IdeaPad Yoga 11 uit de doos haalde was de machine op weg één van mijn favoriete Windows machine’s te worden. Ik was direct gecharmeerd van het design en de bouwkwaliteit. En tijdens het aanzetten en daarop volgende gebruik bleef het apparaat alleen maar stijgen op mijn lijstje.

Het scherm van de Yoga 11 heeft geen enorm hoge resolutie maar is zeker voor dit formaat gewoon erg goed. Het IPS paneel oogt erg fijn en geeft alle informatie erg fijn weer. Windows heeft in dit geval ook geen problemen de informatie op een nette manier weer te geven. Bij hoge resolutieschermen zijn er – zeker in de desktopomgeving – nog wel wat problemen met het schalen van het beeld.

Het omklappen van het scherm om de machine als tablet te gebruiken was niet iets dat ik verwachtte regelmatig te doen. Toch heb ik mezelf regelmatig op dit gebruik betrapt. Omdat het scherm niet losgekoppeld hoeft te worden van het toetsenbord hoef je het toetsenbord-gedeelte dus ook niet ergens neer te leggen of op te bergen. Ook de ‘tent modus’ bleek vrij handig te zijn voor het kijken van een filmpje op bed. Natuurlijk is een 11.6-inch tablet met een toetsenbord aan de achterkant niet echt klein of licht te noemen en dat doet wel wat af van de tabletervaring. Toch verkies ik dit over een systeem waar je regelmatig met twee losse delen in je handen zit.

Het meest indrukwekkende was natuurlijk de batterijduur die te behalen valt met deze tablet. Ik heb meerdere malen met grote ogen gekeken naar de capaciteit die over was nadat ik voor mij gevoel de hele dag intensief gebruik gemaakt had van het apparaat. Ook het laden gaat heerlijk rap en dat maakt deze machine uitermate geschikt voor gebruik onderweg.

Prestaties

De quadcore Tegra 3-processor kennen we natuurlijk uit een hoop verschillende Android tablets van 2012 en 2013. Ook de Surface RT van Microsoft zelf draait op deze processor. Gecombineerd met 2GB werkgeheugen wordt het systeem prima aangedreven. Maar als echt bliksemsnel mag je het niet beschrijven. Tijdens de meeste standaardtoepassingen zul je geen noemenswaardige last hebben van de beperkingen van deze processor maar multitasken met een paar zwaardere applicaties kan problematisch zijn.

Gelukkig is het probleem in praktijk vrij beperkt omdat op de Windows RT-versie geen mogelijkheden zijn om traditionele desktop (.exe) software te installeren. Dit zijn doorgaans de de programma’s die wat maar vragen van de processor en kunnen dus sowieso niet gedraaid worden op de Yoga 11. Je merkt de beperkte snelheid vooral tijdens het openen van apps en soms tijdens het browsen. Al een spelletje eenmaal geladen is draait het allemaal precies zoals je mag verwachten.

Mocht je veel Flash-applicaties moeten draaien dan denk ik niet de de IdeaPad Yoga 11 een verstandige keuze is. Voor standaard en simpel gebruik voldoet de machina echter prima, zeker als je wat geduld kan opbrengen tijdens het starten van apps. Browsen, e-mailen en office waren allemaal geen enkel probleem.

Een ander groot voordeel van de ‘tablet hardware’ is dat er geen koeling nodig is. Het systeem wordt niet zo warm dat de hitte via ventilatoren afgevoerd moet worden en dus is het systeem lekker stil. Dit scheelt natuurlijk ook in de ruimte die normaal vrijgemaakt moet worden in de behuizing.

Lenovo IdeaPad Yoga 11 – Conclusie

De Lenovo IdeaPad Yoga 11 is een zeer interessante Windows RT convertible. Natuurlijk niet zonder nadelen waarvan het gebrek aan ondersteuning voor .exe software en soms wat langzame prestaties de belangrijkste zijn. Hier staat echter wel een goede accuduur tegenover. Ook de bouwkwaliteit en het volledig omklapbare scherm compenseren de nadelen voor mij gevoel meer dan genoeg.

De Lenovo Yoga 11 is verkrijgbaar vanaf zo’n 550 euro en daarmee dus – voor een Windows machine – redelijk aantrekkelijk geprijsd. Voor iedereen die in de markt is voor een nieuwe ultraportable laptop is dit een apparaat dat hoog op het lijstje dient te staan. Gebruik als tablet is dan gewoon een leuke bijkomstige bonus. Natuurlijk moet je wel kunnen leven met de nadelen van Windows RT.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Indrukwekkende accuduur
  • Goede bouwkwaliteit
  • Goed display

Minpunten
  • Gebruik Windows RT is beperkt

  • Gemiddelde prestatites
  • Zeker als tablet niet dun of licht

ADV: De Lenovo IdeaPad Yoga 11 bestel je bij Tabletcenter.nl: De tablet specialist! Een ruim assortiment mét alle accessoires. Duidelijke informatie vóór, tijdens en na uw bestelling. Winkels in Rotterdam, Eindhoven en Groningen. En natuurlijk de beste bezorgdienst van Nederland: Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis thuisbezorgd. Tabletcenter.nl van Coolblue: geen verrassingen, wel zo prettig.

Reacties (4)