Review: Lenovo Miix 10 met keyboard cover

21 oktober 2013 + 10 minuten 3 Reacties
Lenovo-Miix-10-review

Het afgelopen jaar heeft Lenovo verschillende Windows 8 convertibles en hybriden op de markt gebracht. De Miix 10 is echter een 10.1-inch stand-alone tablet die met keyboard cover geleverd wordt.

Het afgelopen jaar heeft Lenovo een aantal verschillende Windows apparaten gelanceerd; de Thinkpads die gericht zijn op de zakelijke markt maar ook convertibles voor consumenten zoals de IdeaPad Yoga 11. Met de Miix 10 brengt Lenovo nu ook een stand-alone Windows 8 tablet op de markt, gericht op de gemiddelde consument. In deze review bespreek ik deze Miix 10 tablet.

Lenovo Miix 10 – Specificaties

De Lenovo Miix 10 is niet een tablet die qua specificaties, design of aansluitingen enorm boven de rest van de Windows 8 tablets in de markt uitspringt. Toch is het lijstje specificaties niets om je voor te schamen:

  • 10.1-inch ips lcd display met een resolute van 1366 x 768 pixels
  • Intel Atom Z2760-processor
  • 1.8 GHz kloksnelheid
  • 2GB werkgeheugen
  • 64GB opslaggeheugen
  • MicroSD-kaartlezer
  • Bluetooth 4.0
  • Wifi b/g/n Dual Band
  • MicroUSB- en microHDMI-poorten
  • 1.2 megapixel webcam aan de voorzijde
  • 65000 mAh lithium Polymer accu
  • Beschermhoes met ingebouwd keyboard

De Lenovo Miix 10 is met  een profiel van 10.1 mm niet de dunste tablet in de markt maar ook zeker niet fors te noemen. Ook het gewicht van 580 gram is geen winnaar in lijstjes maar wederom niets om je voor te schamen. De Lenovo Miix 10 gaat in Nederland 499 euro kosten en zou al bij een aantal winkels te koop moeten zijn.

De Miix 10 wordt op dit moment nog geleverd met Windows 8. De Windows 8.1-update is ondertussen wel beschikbaar en afhankelijk van het moment dat je dit apparaat koopt moet je dus nog even updaten om van de laatste versie van Windows gebruik te kunnen maken.

Lenovo Miix 10 – Video

In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld en laat ik de belangrijkste features en functies van de Lenovo Miix 10 zien.

Lenovo Miix 10 – Hardware en design

Design

Met een rechthoekig design, een zwarte rand rondom de glazen beschermplaat aan de voorkant en een aluminium achterkant kan je rustig zeggen dat de Lenovo Miix 10 een typische tablet is. Er is eigenlijk niets dat er qua design enorm uitspringt of dat verrast maar gelukkig ook niets dat teleurstelt. De tablet ligt goed in de hand, is redelijk mobiel en kan comfortabel in verschillende posities gebruikt worden wanneer je de cover inzet.

De Lenovo Miix 10 past in de meegeleverde beschermhoes met geïntegreerd keyboard. Zoals je op de foto’s kan zien hebben we het ook hier over niets bijzonders of vernieuwends. De buitenkant van de cover is van een ietwat ruwe stof en de binnenkant is van plastic. Het enige bijzondere is eigenlijk dat de tablet in een frame met een connector geplaatst wordt in deze hoes, zodat de verbinding tussen tablet en keyboard niet via Bluetooth gelegd wordt maar dat beiden fysiek met elkaar verbonden zijn.

Display

De ips lcd displays zijn de schermen die we graag op iedere tablet zien. Gelukkig heeft Lenovo ook voor de Lenovo Miix 10 voor een goed ips paneel gekozen. De resolutie van 1366 x 768 pixels zal niemand van zijn sokken blazen maar goede kijkhoeken, een prima contrastweergave en waarheidsgetrouwe en natuurlijke kleuren maken een hoop goed.

Het display is eigenlijk boven gemiddeld goed, ook door de prima helderheid waardoor je in wat feller verlichte omgevingen nog comfortabel kunt werken. De resolutie is dan wel niet heel speciaal hoog maar zonder meer prima bruikbaar en zeker niet storend. Daarbij is het gelukkig genoeg om de verschillende splitscreen opties binnen Windows 8.1 te gebruiken.

Connectiviteit

Geen NFC en geen GPS op deze Lenovo Miix 10. Toch zijn dat eigenlijk de enige belangrijke uitzonderingen want deze tablet beschikt verder wel over de standaardzaken die je op een Windows 8 tablet verwacht. Zoals je in het bovenstaande lijstje al hebt kunnen zien is er een MicroSD-kaartlezer, een MicroUSB- en MicroHDMI-poort.

Het uitbreiden van het geheugen, het koppelen van accessoires en het aansluiten van een extern display behoort dan ook tot de mogelijkheden. Ook heeft de Miix 10 beschikking over Bluetooth 4.0 en Dual-Band Wifi (b/g/n) voor draadloze communicatie.

Webcam

De Miix 10 beschikt over 1.2 megapixel camera aan de voorzijde en Lenovo heeft ervoor gekozen geen camera aan de achterkant te verwerken. Dit is wat mij betreft een verstandige keuze want de camera’s op tablets vallen bijna zonder uitzondering enorm tegen. Toch is het jammer dat we het missen van de camerakosten niet echt terugzien in de prijs. De webcam die er dus wel in zit is van standaard kwaliteit, prima voor een Skype gesprek in een goed verlichte omgeving maar verder blijven de praktische toepassingen beperkt. Een mooie uitzondering hierop is natuurlijk wel de hands-free bediening die nu in Windows 8.1 een wat grotere rol gaat spelen, denk bijvoorbeeld aan de kook-app die Microsoft meelevert. Door te ‘zwaaien’ naar de webcam kan je naar de volgende of vorige pagina navigeren. Handig!

Speakers

Het geluid dat de Lenovo Miix 10 uit de speakers weet te persen is helaas ook weer zo typisch gemiddeld. Ik zou graag eens wat anders tikken in dit gedeelte van een review maar zolang daar geen goede reden voor is blijf ik in de herhaling vallen. Het geluid is prima voor een snel YouTube filmpje of liedje via Spotify (of Xbox music natuurlijk) maar voor alle serieuzere toepassingen wil je toch gauw de Bluetooth 4.0-verbinding of koptelefoonverbinding inzetten. Hoewel Lenovo ervoor heeft gekozen voor een uitsparing voor de speakers die over bijna de volledige lengte van de tablet loopt, heeft het in praktijk dus niet gek veel praktisch voordeel opgeleverd.

Batterijduur

Normaal gesproken ben ik bij Lenovo producten extra gecharmeerd van de accuduur maar bij de Miix 10 was hiervoor geen aanleiding. De tablet gaat volgens Lenovo zo’n 8 tot 10 uur mee maar in mijn ervaring moet je toch regelmatig na een uurtje of 4-5 op zoek naar een stopcontact. In dat stopcontact steek je dan een oplader van een mooi beperkt gehouden formaat maar wel een oplader met een afwijkende connector. Helaas maakt de Miix 10 geen gebruik van de microUSB-poort voor het laden. Opladen gaat gemiddeld in zo’n uur of drie.

Ook moet ik helaas een opmerking plaatsen over het feit dat de Miix 10 de lading niet heel goed vast lijkt te houden tijdens de momenten dat de tablet niet gebruikt wordt. Door een paar drukke weken heb ik de Lenovo Miix 10 regelmatig (bijna) vol weggelegd om na een paar dagen telkens weer een (bijna) lege tablet terug op te pakken. Jammer.

Toetsenbord cover

Het toesenbordcover is hierboven al even kort besproken en op de foto’s krijg je al snel een goede indruk van het type hoes. Naast de redelijk tot goede bescherming die deze hoes biedt is vooral het keyboard belangrijk. Voor deze review was helaas alleen een AZERTY toetsenbord beschikbaar maar omdat ik gelukkig blind kan tikken was het geen enorm probleem. Natuurlijk komt er in Nederland gewoon een QWERTY-variant op de markt.

Het typen op het toetsenbord gaat zoals je van een Lenovo product mag verwachten prima de luxe. Ondanks we het hier over een toetsenbord in een hoes hebben kan ik de ervaring als fijn omschrijven. De balans tussen travel (mate waarop een toets ingedrukt kan/moet worden) en de weerstand van de toetsen is prima. Mooi is ook dat de verbinding tussen toetsenbord en tablet via een connector die in het frame van de hoes is gebouwd gaat, en niet via Bluetooth. Bluetooth op zichzelf is niet slecht maar deze oplossing kost minder energie en zorgt voor een optimale verbindingssnelheid tussen toetsenbord en tablet. Op het moment dat je de typepositie gebruikt houdt een handig geplaatste magneet de tablet stevig in de juiste positie tegen de hoes. Helaas betekent dit ook dat er maar één standpositie mogelijk is met deze cover.

Lenovo Miix 10 – Software

De Lenovo Miix 10 wordt geleverd met Windows 8 maar de Windows 8.1-update is ondertussen ook beschikbaar en kan dus direct geïnstalleerd worden. Hoewel de update van Windows als vrij fors omschreven mag worden is er in de basis niet heel veel veranderd. Er bestaan nog steeds ‘twee werelden’ in Windows 8.1; de moderne omgeving met de tegeltjes en de apps die fullscreen draaien (of in ieder geval starten) en de desktopomgeving waar de traditionele/legacy software geïnstalleerd kan worden.

Het aanbod van apps die via de Windows Store in de moderne omgeving geïnstalleerd kunnen worden blijft redelijk gestaag groeien en er zijn steeds minder apps die missen. Grote nieuwkomer sinds de Windows 8.1 update is in ieder geval Facebook, maar ook Netflix heeft een prima ogende app voor de moderne omgeving beschikbaar. Toch zijn er nog altijd grote afwezigen zoals bijvoorbeeld een (officiële) Spotify app.

De standaard beschikbare apps zijn voor de meeste gebruikers ook genoeg om niet direct op zoek te moeten gaan naar apps in de Windows Store, Microsoft levert voor standaard toepassingen genoeg en goede apps mee. Lenovo heeft dat nog eens aangevuld door Office Home & Student 2013 mee te leveren met de Lenovo Miix 10. Zeker in combinatie met het toetsenbord is de Lenovo Miix 10 daarmee toch wel een heel complete tablet te noemen, ondanks dat het de kleinste App Store tot zijn beschikking heeft van de drie populaire platformen. Naast Office heeft Lenovo ook nog wat andere apps vooraf op de tablet gezet, waaronder Ebay, Zinio, FilmOn en Evernote. Helaas ontkom je ook op de Miix 10 niet aan de altijd vervelende McAfee beschermdrang, dat in de gewone mensentaal spam genoemd mag worden.

In de nieuwe versie van Windows vind je ook nieuwe apps, Internet Explorer is geüpdatet naar versie 11 en beschikt over een leeslijst, er is een nieuwe kookapplicatie en Bing kent een diepere integratie in het systeem. Ook zijn er nieuwe mogelijkheden voor personalisatie, kan je nu meerder verhoudingen gebruiken in snap view (splitscreen) en is de startknop weer terug in de traditionele omgeving. In de nabije toekomst zullen we een uitgebreide bespreking posten van Microsofts laatste versie van Windows maar Martijn heeft in ieder geval ook al even een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen en veranderingen in Windows 8.1 gepubliceerd. Deze verbeteringen zijn vanzelfsprekend na de installatie ook op de Miix 10 terug te vinden.

Lenovo Miix 10 – In gebruik

Ik ben doorgaans wel fan van Lenovo-producten die lang niet altijd op papier als uitblinker beschreven kunnen worden. In praktijk zijn er vaak toch handigheden die goed doordacht overkomen en daarmee het gebruikersgemak vergroten. In dit geval denk ik dat de Miix 10 het vooral van zijn verbazingwekkende solide en bruikbare keyboard cover moet hebben. Zoals gezegd vond ik het (ondanks de AZERTY lay-out voor mijn reviewmodel) geen straf om langere stukken te moeten tikken op deze tablet. Persoonlijk gebruik ik daar Office niet voor maar gewoon een simpele teksteditor die in de moderne omgeving draait, maar de mogelijkheid om ‘echte’ Office documenten te kunnen draaien zonder eerst op zoek te moeten gaan naar de beste oplossing is altijd fijn.

Als tablet is de Lenovo Miix 10 ook heel aardig te gebruiken. Zeker omdat je dan bijna niets in de dekstopomgeving te zoeken hebt merk je er maar weinig van dat we hier niet met een supersnelle machine te maken hebben. De nieuwe versies van de Windows-apps zijn voor mijn gevoel sowieso sneller en beter geworden, en dat was vooral erg welkom voor de Internet Explorer browser. Spelletjes en andere toepassingen duren misschien iets langer tijdens het starten maar zijn daarna prima bruikbaar, desnoods naast elkaar door de handige (en vernieuwde) splitscreen-functie van Windows 8.1.

Het enige dat ik misschien nog als misser zou willen omschrijven is het gebrek aan ondersteuning voor pen-input. Zeker als je deze tablet als vervanging van je laptop of zelfs desktop wilt zien blijft het handig om iets meer controle te hebben voor de (nog steeds) vrij kleine touch-targets in de desktopomgeving. En tekenen/krabbelen is natuurlijk ook gewoon leuk om te doen.

Prestaties

De combinatie van de Intel Atom Z2760-processor Nmet een kloksnelheid van 1.8 GHz, en 2GB werkgeheugen is ons ondertussen ook meer dan bekend. Hoewel de Lenovo Miix 10 zich hier dus niet onderscheidt kan je rustig stellen dat net als de concurrentie deze tablet de basistaken die de gemiddelde consument van een Windows tablet verwacht prima kan uitvoeren. Zeker zolang je vooral in de moderne omgeving blijft, in de desktopomgeving wil er nog wel eens een vertraging optreden. Zoals hierboven al aangegeven draait een simpele desktop app als Spotify prima maar zodra je richting foto- en videobewerkingspakketten gaat wordt het toch al vrij snel een oefening in geduld.

Toch gaan zaken als twee apps naast elkaar draaien of browsen prima soepel en kom je eigenlijk alleen tijdens het openen van een (tweede) app een korte vertraging tegen. Office gaat ook prima al kom ik in na de eerste paar seconden tikken altijd even een korte lag tegen, die daarna gelukkig verdwijnt en wegblijft. De Lenovo Miix 10 is echter geen enorm beest en dus mag je niet teveel verwachten van games en eventuele zware 3D shooters zullen zich niet enorm thuisvoelen op dit model.

Het is jammer dat de Lenovo Miix 10 niet beschikt over de nieuwst versie van Intels Atom processor, Bay trail. De nieuwe en kleinere Lenovo Miix2 beschikt daar dan weer wel over. De Lenovo Miix 10 voldoet qua prestaties echter wel aan mijn verwachtingen, en stelde alleen op gebied van accuduur wat teleur. Laat dat nu net iets zijn dat in die nieuwe generatie Atom-processors is verbeterd.

Lenovo Miix 10 – Conclusie

De Lenovo Miix 10 is wat mij betreft een sterke middenmoter in het Windows 8-segment. Alleen de toetsenbord cover is bovengemiddeld goed. De prijs van deze Lenovo Miix 10 is ook niet heel overdreven. 499 euro is een hoop geld maar in vergelijking met de 630 euro kostende Samsung Ativ Tab 3 valt het best mee, zeker omdat je er meteen een toestenbord/beschermhoes bij krijgt. Toch is de Lenovo niet de goedkoopste en daardoor makkelijkste keuze. De Asus Transformer Book T100 is namelijk 150 euro goedkoper, gaat naar verwachting een vergelijkbare ervaring bieden, en beschikt net als de eerder genoemde Miix2 over de nieuwste generatie Atom-processor. De Lenovo Miix 10 wil ik echter niet omschrijven als een miskoop. Voor iemand die nu iets wil hebben is dit een prima optie, maar als je kan wachten hoor je mij je niet voor gek verklaren.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Prima display
  • Goed toetsenbord (in cover)
  • Veel aansluitingsmogelijkheden

Minpunten
  • Accuduur valt tegen

  • Mogelijk nu al verouderd (Atom-chip)
  • Geen digitizer/stylus

Reacties (3)