Review: Logitech UE Boom 360 graden Bluetooth speaker

25 oktober 2013 7 Minuten 8 Reacties
Logitech-UE-Boom-3

Bluetooth speakers zijn als accessoire voor zowel smartphones al tablets enorm populair. De speakertjes die je in een tablet vindt zijn immers doorgaans niet heel indrukwekkend. In de categorie van Bluetooth speakers is natuurlijk een hoop te vinden, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. In deze review bekijk ik een vrij kostbare optie; de 200 euro kostende UE Boom 360 graden speaker van Logitech.

Logitech en Ultimate Ears

Logitech is natuurlijk een merk dat bij de meeste van onze lezers bekend is maar Ultimate Ears is als merk misschien wat minder bekend. UE heeft naam gemaakt in de muziek- en tv-wereld als één van de beste fabrikanten van (custom) in-ear oordopjes en IFB’s (Interruptible FoldBack). Alom geprezen voor hun hoge kwaliteit en uitstekende techniek bracht UE vele klanten in de international muziekwereld, met Nederlands eigen Alex van Halen als één van de eerste klanten. Na bijna 13 jaar is Ultimate Ears verkocht aan Logitech voor 34 miljoen dollar, met de wens de beste oordopjes op de markt te blijven verkopen onder deze merknaam.

Ondanks dat UE het dus vooral van de oordopjes moest hebben heb ik een paar weken geleden al een review van een over-the-ear koptelefoon gepubliceerd, de Logitech UE 6000. Nu is het dus de beurt aan de Bluetooth speakers. Of we ooit in-ear oordopjes zullen gaan beluisteren van Logitech zal de toekomst moeten uitwijzen.

UE Boom – Design

De Logitech UE Boom is een hip ogende speaker. Ik heb hier de wit-blauwe variant maar de speaker is verkrijgbaar in maar liefst zes verschillende kleurvariaties. De hoofdkleuren zijn zwart, roze, rood, groen, wit en blauw. Het formaat van deze speaker is ongeveer twee derde van een Pringles bus, inclusief het ronde design. Misschien is het net een tikke kleiner maar een veel betere beschrijving dan dit kan ik niet zomaar verzinnen, de foto’s doen het design denk ik meer recht aan.

De bouwkwaliteit en materialen van de speakers zijn het beste te omschrijven als rugged, oftewel super stevig. Deze speaker is dan ook stootvast en waterdicht. Het geluid kan via 360 graden de box ontsnappen waar alleen een rubberen strip een kleine beperking opwerpt. Op deze rubberen rand zitten flinke volume knoppen verwerkt die op (iOS en Android) apparaten voor controle over het volume zorgen. De speaker is overigens alleen waterdicht als het meegeleverde rubberen afdekkapje voor de laadpoort en 3.5mm-aansluiting wordt gebruikt. Het hippe design is doorgetrokken in een felgele oplader en plate USB-kabel. Zelfs de verpakking is buisvorming en heeft een paar moderne designelementen. De eerste indruk is dus helemaal goed.

UE Boom – Geluid en gebruik

Maar, eerste indrukken zijn natuurlijk bij speakers lang niet zo belangrijk als het geluid dat het apparaat voortbrengt. Om meteen maar duidelijkheid te verschaffen; het geluid van de UE Boom is de Ulitmate Ears-noemer eigenlijk maar net waardig. Voor het formaat speaker komt er een hard genoeg geluid uit om huiskamers van prima volume te voorzien, en zelfs tijdens de wekelijkse borrel hier op kantoor was de muziek goed te horen. Dit is een speaker die bedoeld is voor feestjes, picknicks, barbecues en strandbezoeken dus je moet niet verwachten dat ook de plaatselijke audiofielen-club dit ding tijdens de borrel aanzwengelt.

Weergave van lage tonen is ietwat aan de moderne kant, en daarmee bedoel ik dat Logitech ervoor heeft gekozen deze extra goed hoorbaar te maken. De meest populaire muziek van dit moment vraagt hier ook wel om dus het lijkt mij een verstandige keuze. Toch wil dit ietwat opgeschroefde geluid zeker op de hoge volumes nog wel wat voor vervorming zorgen, en natuurlijk is het onder aan de streep geen bas-volume dat je met een echte subwoofer kan creëren. De middentonen zijn de sterkste kant van deze speaker, deze worden helder en duidelijk weergeven en ook op hoge volumes klonk het nog goed. Hoge tonen zijn weer net iets minder met soms een wat schelle noot, maar vielen wel precies binnen mijn verwachtingspatroon.

Uiteindelijk klinkt het misschien een beetje over-kritisch maar voor een Bluetooth speaker doet de Logitech UE Boom het heel aardig, net bovengemiddeld zelfs. Je moet ook niet vergeten dat deze speaker vooral bedoeld is voor de leuk, voor eerder genoemde toepassingen zoals tijdens een BBQ heb ik er alle vertrouwen in dat de Logitech UE Boom een voldoende krijgt van de luisteraars.

De Logitech UE Boom is door het stevige design en de gebruikte materialen dus goed bruikbaar in al deze situaties, zelfs aan de rand van het zwembad kan deze speaker gebruikt worden zolang je maar niet vergeet de ingangen voor het opladen en de audio-in (3.5mm) af te dekken met het meegeleverde kapje. Er is ook een oog op de speaker verwerkt zodat je met een touwtje het geheel kunt ophangen.

Naast het afspelen van muziek kan deze luidspreker ook ingezet worden als speakerphone. Het geluid is echter niet zo’n enorm succes maar voldeed wel aan de verwachtingen. Voor even snel roepen: “HEEEEE kerel, het bier staat koud, we zitten in het Westerpark bij de de vijver!” is het echter prima bruikbaar. Voor de mensen die het willen en kunnen betalen heeft de UE Boom overigens ook een optie om twee van deze luidsprekers tegelijkertijd te gebruiken. Een beetje zoals de eerder geteste Disco Twin van Supertooth, die overigens 200 euro per set kosten in plaats van per stuk.

UE Boom – Verbinden

De Logitech UE Boom maakt gebruik van Bluetooth 4.0 en kan zelfs gepaired worden via NFC als je een telefoon of tablet hebt die dat ondersteunt. De UE Boom houdt de verbinding met een smartphone of tablet ook lekker lang vast, vanaf een meter of 10-15 kon mijn iPad mini gewoon nog geluid naar het de speaker blijven sturen. De speaker kan acht verschillende Bluetooth-verbindingen onthouden, zodat je met al je apparaten thuis (en een paar van je vrienden) snel en makkelijk verbinding kunt leggen.

UE Boom – Conclusie

Uiteindelijk ben ik best verknocht geraakt aan deze speaker, hoe meer je hem gebruikt hoe beter je beseft hoe fijn het is dat je overal en altijd een flink volume met redelijke geluidskwaliteit kunt creëren. De Logitech UE Boom is tijdens mijn gebruik mee geweest in de badkamer, de auto, gebruikt tijdens onze wekelijkse borrel en zelfs even tijdens een gezellige pauze met wat collega’s aan het Spaarne. Toch weet ik niet of ik de extra stevigheid en watervastheid het prijskaartje van deze speaker verantwoorden. Bijna alle dingen had ik bijvoorbeeld ook prima kunnen doen met de 69 euro kostende SuperTooth Disco3 speaker. Toch zie ik niet gauw hoe iemand die fan is van outdoor-activiteiten spijt zal hebben van een aanschaf van de Logitech UE Boom. Zelf twijfel ik nog even verder want deze speaker moet nu snel weer terug naar het PR-bureau van Logitech.

Reacties (8)