Tablet kopen: Waar moet je op letten? (deel 1)

30 december 2013 + 10 minuten 0 Reacties
Tablets-Magazine-Google-Kiosk-Edition

Ruim een jaar geleden hebben we uitgebreid aandacht besteed aan waar je op moet letten bij het kopen van een tablet. In een jaar is er veel veranderd en dus is het tijd voor een update. In dit uitgebreid artikel, opgedeeld in twee delen, vind je alles dat je moet weten voordat je een tablet koopt en wat de belangrijkste zaken zijn waar je op moet letten.

Tablet kopen: Waar moet je op letten?

We delen dit artikel op in een aantal belangrijke delen;

  • Oriëntatie besturingssystemen en ecosystemen
  • Specificaties en formaat
  • Aansluitingen (deel 2)
  • Mobiel internet (deel 2)
  • Gebruik software en hardware (deel 2)
  • Budget en prijs (deel 2)

Voordat we met deze punten aan de slag gaan moeten we eerst de vraag beantwoorden of je wel een tablet wilt kopen. Ben je nog niet overtuigd of weet je niet wat je met een tablet kunt? Lees dan ons artikel met redenen voor het kopen van een tablet.

Besturingssystemen en ecosystemen

De tabletmarkt is overvol en de kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het eerste waar je naar kunt kijken om de lijst met tablets die voor jou interessant zijn uit te dunnen is het besturingssysteem en het bijbehorende ecosysteem. Welk besturingssysteem pas het beste bij jou, je gebruik en de (mobiele) apparaten die je reeds hebt? Er zijn momenteel drie besturingssystemen die het overgrootte deel van de markt in handen hebben; iOS, Android en Windows.

iOS (iPad)

iOS is het mobiele besturingssysteem van Apple en vinden we terug op alle mobiele producten van het bedrijf, waaronder de iPhone en de iPad. De iPad is de enige tablet van Apple maar komt in verschillende uitvoeringen. Op het moment van schrijven kun je onder meer naar de winkel voor de iPad Air en de iPad mini retina.

iOS is een gebruiksvriendelijk besturingssysteem maar kan in vergelijking met Windows en Android als nogal gesloten omschreven worden. Apple heeft alle controle, over zowel het besturingssysteem als de apps die ervoor beschikbaar zijn. Meer informatie over iOS vind je via onderstaande links;

Introductie tablet besturingssystemen
Vijf redenen om voor iOS (iPad) te kiezen
iOS tips en adviezen
iOS nieuws en achtergronden

Android

Android heeft de laatste jaren flink aan de weg getimmerd en is op een groot aantal verschillende tablets te vinden. Het grote verschil met iOS is dat Android door veel verschillende fabrikanten gebruikt wordt, op tablets van 50 tot 800 euro te vinden is en een open-source project is.

Dit houdt ook in dat Google minder invloed uitoefent op wat wel en niet kan/mag binnen Android en welke apps er voor beschikbaar gesteld worden. Ontwikkelaars en fabrikanten kunnen eigen skins voor Android ontwikkelen, elementen binnen Android aanpassen en functies toevoegen. Meer informatie over Android vind je via onderstaande links;

Introductie tablet besturingssystemen
Vijf redenen om voor een Android tablet te kiezen
Android tips en adviezen
Android nieuws en achtergronden

Windows

Windows is een besturingssysteem wat we natuurlijk al een tijdje kennen, maar op het gebied van tablets is Windows 8 pas de eerste echt interessante versie. Deze versie van Windows is namelijk geoptimaliseerd voor touchscreens en een stuk gebruiksvriendelijker voor de kleinere mobiele apparaten. Microsoft heeft er wel voor gekozen twee versies van Windows op de markt te brengen; Windows 8 en Windows RT.

De eerstgenoemde versie is Windows zoals we het kennen, met een touch-interface en een desktop. Windows RT is compleet afhankelijk van de apps in de Windows Store want binnen de desktopinterface kun je zelf geen traditionele Windows programma’s installeren. Windows 8 is dus ook anders ten opzichte van iOS en Android door het feit dat er programma’s in de desktopinterface geïnstalleerd kunnen worden, naast apps in de touch-omgeving. iOS en Android zijn compleet afhankelijk van apps. Dit is natuurlijk maar een korte uitleg, via onderstaande links kom je meer te weten.

Introductie tablet besturingssystemen
Vijf redenen om voor een Windows 8 tablet te kiezen
Het verschil tussen Windows 8 en Windows RT
Windows tips en adviezen
Windows nieuws en achtergronden

Ecosysteem

Wanneer je al een tablet of een smartphone hebt ben je al gedeeltelijk verbonden aan een bepaald ecosysteem, het ‘web’ van apps, hardware en software. De kans is dan groot dat je wanneer je bijvoorbeeld een iPhone hebt je ook al een groot aantal (betaalde) applicaties gedownload hebt. Wil je niet opnieuw beginnen met het bij elkaar zoeken van apps of het opnieuw betalen van apps dan zou een iPad de beste keuze zijn. Je kunt immers dezelfde apps daar ook op installeren, zonder ze opnieuw aan te schaffen of op zoek te moeten. Hetzelfde geldt wanneer je momenteel al een Android toestel of een Windows toestel gebruikt. Het is dus verstandig om te kijken naar de apparaten die je reeds hebt, of je afhankelijk bent van bepaalde apps/functies binnen een ecosysteem en of je al veel geïnvesteerd hebt in een specifiek ecosysteem.

Ga proberen en lees reviews

Er zijn natuurlijk veel meer verschillen tussen de hierboven genoemde besturingssystemen en iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor wat fijn of gebruiksvriendelijk is. Daarom is het aan te raden vooral te gaan proberen. Kijk of iemand in de familie een bepaalde tablet heeft en ga hier even mee spelen. Ook in de winkel kun je dit proberen maar is het vaak lastig om alles rustig te bekijken en een juiste conclusies te trekken. Daarbij is het natuurlijk niet onverstandig om onze uitgebreide reviews door te nemen voor onze ervaringen met de verschillende besturingssystemen.

Specificaties en formaat

Als je voor jezelf duidelijk hebt welk besturingssysteem het gaat worden krijg je, in ieder geval bij Windows en Android, te maken met een groot aanbod van tablets. Al deze tablets beschikken ook weer over verschillende specificaties, waaronder processors, werkgeheugen, opslaggeheugen en displaytechnieken. Lees ook onze introductie over de hardware van tablets.

Formaat

Tablets komen in nagenoeg alle formaten die je kunt bedenken, van 5-inch tot 15-inch. De kleinere modellen, met een formaat van 5-inch tot zo’n 6.5-inch, vallen in de phablet-categorie. Phablets zijn eigenlijk smartphones die door hun grootte formaat in het grijze gebied tussen de smartphone en een tablet vallen. Tablets met een formaat van 11.6-inch of groter zijn eigenlijk meer laptops/all-in-ones dan tablets en draaien vaak dan ook op Windows-software. Specifiek kijkend naar de stand-alone tablets zijn formaten van 7-inch tot 10.1-inch momenteel het meest populair en het grootste aanbod is ook binnen deze formaten te vinden.

De kleinere tablets (tot 8-inch ongeveer) zijn ideaal voor diegenen die de tablet vaak onderweg meenemen, mensen die mobiel willen zijn en ook voor mensen die vaak boeken lezen. Een 7-inch tablet is in veel gevallen ook voor het spelen van games iets fijner omdat je meer het gevoel hebt een portable gameconsole in handen te hebben. 7-inch tablets zijn vooral gericht op het consumeren van content terwijl 10-inch tablets (en groter) ideaal zijn voor content consumeren en produceren. Met meer ruimte op het scherm heb je meer ruimte voor het werken aan documenten, bewerken van foto’s, etc. Maar ook een film kijken is comfortabeler op een 10-inch tablet.

Lees meer over het display van een tablet.

Design

Hierboven hebben we het al kort even aangegeven maar een tablet is eigenlijk niet per definitie meer een stand-alone apparaat dan puur een display heeft. Op het gebied van Android kennen de Transformer Pad modellen van Asus al, tablets die in combinatie met keyboard dock omgevormd worden tot laptop. Sinds de komst van Windows 8 is deze groep tablets (eigenlijk hybride laptops) flink gegroeid.

Daarnaast is er een nieuwe productgroep geïntroduceerd, die van de convertibles. Dit zijn laptops waarvan het display gedraaid of omgeklapt kan worden zodat het geheel als tablet te gebruiken is. Echter, de termen hybride en convertible worden nogal eens door elkaar gebruikt. Lees meer over stand-alone tablets, hybride tablets en convertibles.

Processor en werkgeheugen

De processor is één van de belangrijkste componenten van een tablet aangezien deze, in combinatie met het werkgeheugen, bepaalt hoe vlot er met de tablet gewerkt en/of gespeeld kan worden. Het is echter in deze overvolle markt met honderden verschillende processoren nagenoeg onmogelijk om hier je keuze op te baseren. Als niet getrainde gebruiker met weinig kennis over de verschillende processoren is het dan ook verstandig je hier niet al te druk over te maken maar vooral te kijken naar de ervaringen van anderen op het gebied van prestaties. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het werkgeheugen, al kunnen we hier over het algemeen stellen dat hoe meer werkgeheugen, des te soepeler de ervaring met de tablet zal zijn. Zo beschikken veel Android tablets inmiddels over 2GB aan werkgeheugen om de steeds geavanceerdere apps en hogere resolutie displays aan te sturen. Windows 8 tablets worden vaak al voorzien van 4GB of meer om de traditionele Windows programma’s aan te kunnen sturen.

Display

Het display is een element dat ook erg belangrijk is aangezien je hier het apparaat mee bedient en je hierop alles te zien krijgt. Displays komen in verschillende formaten, zoals hierboven omschreven, en zijn met verschillende resoluties uitgerust. Ben je op zoek naar een nieuwe tablet dan is op het moment van schrijven 1.280 bij 800 pixels toch wel de minimale resolutie waar je voor wilt gaan. Op deze resolutie wordt alles, afhankelijk van het formaat natuurlijk, redelijk scherp weergegeven. De high-end modellen van dit moment beschikken echter al over veel hogere resoluties. Zo rust Apple tablets uit met een retina-resolutie van 2.048 bij 1.536 pixels, rust Google haar 7-inch tablet uit met een resolutie van 1.920 bij 1.200 pixels, en worden high-end 10.1-inch (of grotere) Android en Windows 8 tablets steeds vaker voorzien van een 2.560 bij 1.600 pixels resolutie. Het is maar net hoe scherp je het wilt hebben natuurlijk en of je bereidt bent hier een premium voor te betalen.

Maar, de resolutie is niet alles. Fabrikanten gebruiken ook verschillende technieken voor het display. Zo wordt een ips display gebruikt voor goede kijkhoeken en een hoge helderheid, wordt multi-touch bediening met 2 tot 10 vingers ondersteund, en kan het onderliggende touchscreen capacitief of resistief zijn. Gelukkig zien we resistieve displays, de mindere variant, niet veel meer.

Opslaggeheugen

Hoeveel media ga je op je tablet zetten? Wil je veel apps downloaden? Voor welke doeleinden gebruik je de tablet? Door deze vragen te beantwoorden kun je vaststellen hoeveel opslaggeheugen je nodig hebt. Tablets worden geleverd met een opslaggeheugen dat varieert van 4GB tot wel 500GB of meer. Zo rust Apple de iPads uit met 16GB tot 128GB aan opslaggeheugen, worden Android tablets veelal voorzien van 8GB tot 64GB aan opslaggeheugen en beschikken Windows 8 tablets vaak over 32GB tot 128GB aan opslaggeheugen. Het is dus verstandig je van te voren af te vragen hoeveel ruimte je ongeveer nodig gaat hebben en hou dit vooral ruim. Daarbij is het verstandig te kijken hoeveel opslagruimte er op een specifieke tablet daadwerkelijk vrij is. Een Windows 8 tablet met 32GB aan opslaggeheugen heeft bijvoorbeeld maar zo’n 20-25GB vrij doordat het besturingssysteem ook ruimte inneemt.

Dat is nog niet alles want veel tablets beschikken tegenwoordig over een (micro)SD-kaartlezer waarmee je het geheugen kunt uitbreiden. Hiervoor stop je een (micro)SD-kaart in je tablet, deze zijn bij alle elektronicazaken los te koop. Let erop dat de tablets die op jouw lijstje staan over deze mogelijkheid beschikken en wat het maximale aantal GB’s is waarmee het geheugen uitgebreid kan worden. Sommige tablets bieden ondersteuning voor maximaal 32GB, anderen voor maximaal 64GB.

Lees meer over tablets en opslaggeheugen.

Termen en technieken

Kom je bij het zoeken van een tablet nog termen tegen waarvan je niet precies weet wat ze inhouden? Neem dan onze pagina met belangrijke termen op het gebied van tablets door. Mocht de term die je tegenkomt daar niet uitgelegd worden, gebruik dan de zoekfunctie van de website want we hebben er vast een keer over geschreven.

Lees verder in deel 2

Wil je meer weten over onder meer de aansluitingen van een tablet, tablets met mobiel internet, het gebruik van een tablet, je budget en de prijzen? Lees dan verder in deel 2 van dit artikel.

Tips, vergelijken en vragen

Wanneer je graag meer wilt lezen over de verschillende besturingssystemen en tablets dan kun je ook terecht in ons tablet tips en adviezen overzicht. Hier vind je tips en adviezen per besturingssysteem en algemene tips voor de aanschaf en het gebruik van tablets.

Als je na het lezen van bovenstaande punten al duidelijk hebt voor jezelf waar je voor wilt gaan dan kun je tablets vergelijken aan de hand van specificaties, de prijs en andere elementen. Hiervoor kun je terecht in onze tablet database. Daar vind je alle tablets die te koop zijn in Nederland en kun je tablets die voor jou interessant zijn naast elkaar zetten.

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen en zie nog steeds door de bomen het bos niet? Of heb je inmiddels een tablet maar zit je met een probleem? Aarzel dan niet en stel je vragen in onze Vraag & Antwoord sectie. Hier helpen wij, en onze grote community, bij het zoeken naar een passend antwoord op jouw vraag.

Reacties (0)