iPad sneller maken en de batterijduur verbeteren: Hoe werk het?

05 januari 2014 4 Minuten 9 Reacties
iPad-iOS

Met de alsmaar geavanceerder wordende iOS-updates voor de iPad klagen veel mensen over het trager worden van hun tablet en het achteruit gaan van de batterijduur. Het gebruik van apps gaat soms langzamer dan voor de update en er kunnen opvallende vertragingen ontstaan. Door het uitschakelen van een aantal functies is het mogelijk om wat snelheid terug te krijgen en de batterijduur van je iPad te verbeteren.

Bewegingen

iOS 7 had als leuk extraatje het paralax-effect. Als je je iPad beweegt zie je de achtergrond een klein beetje bewegen. Dit ziet er leuk uit en geeft een soort 3D-effect, maar het kost wel aardig wat energie en processorkracht. Door te gaan naar Instellingen -> Algemeen -> Toegankelijkheid -> Verminder beweging kun je dit effect uitschakelen.

iCloud

De functies van iCloud zijn heel handig, maar daar is wel een bijna constante verbinding met Apple voor nodig. Door dat uit te schakelen wordt er veel minder data over en weer gestuurd waardoor je iPad niet steeds bezig is, en bespaar je accucapaciteit. iCloud kan je uitschakelen door naar Instellingen -> iCloud te gaan en daar uit te loggen of de schakelaars om te zetten.

iMessage en Facetime

Als je het haast nooit gebruikt is het verstandig om iMessage en Facetime uit te schakelen. Je iPad is namelijk steeds verbonden met het internet om in de gaten te houden of er een inkomende oproep of bericht is. Je kan dit uitschakelen bij Instellingen -> Berichten of Facetime. Hier kan je de functies uitvinken.

ipad-facetime

Spotlight

Je kan heel simpel je iPad doorzoeken door op het home-scherm naar beneden te vegen. Echter kost het nogal wat energie en processorkracht om alles wat op je iPad staat te indexeren en steeds bij te houden. Je kunt dit eenvoudig uitschakelen door naar Instellingen -> Algemeen -> Zoeken met Spotlight te gaan. Hier kan je alles aantikken om de vinkjes weg te halen.

Locatie

Bepaalde apps houden constant in de gaten waar je bent. Als je een iPad hebt met 3/4G module gaat dat via (A-)GPS en anders via het scannen van de beschikbare Wi-Fi netwerken. Dit kost tamelijk veel energie en is ook weer een proces dat je iPad bezighoudt. Ga naar Instellingen -> Privacy -> Locatievoorzieningen en vink daar ‘Locatievoorzieningen’ uit.

Berichtgeving

Veel apps maken gebruik van push-berichten, bijvoorbeeld bij belangrijk nieuws of een nieuwe video op Youtube. Dit kost echter veel energie want je iPad moet constant checken of er iets binnen komt. Je kan dit uitschakelen door te gaan naar Instellingen -> Berichtencentrum. Daar kan je per app aangeven of en wat voor meldingen deze mag geven.

Herstarten

De wat oudere iPads (vooral de 1 en 2) komen soms wat werkgeheugen tkort. Werkgeheugen is noodzakelijk om te multitasken. Heb je echter heel veel apps openstaan dan kan dit geheugen vol raken en traagheid veroorzaken bij apps. Om dit geheugen te legen kan je alle apps wegswipen na twee keer snel op de homeknop te drukken of je kan simpelweg je iPad opnieuw opstarten. Dat doe je door de powerknop lang ingedrukt te houden en dan over het rode vlak te vegen.

Ruimte vrijmaken

Uit tests is gebleken dat je iPad trager is als hij bijna geen ruimte meer vrij heeft. Het is aan te raden minimaal een vijfde van het opslaggeheugen vrij te houden. Een tragere ipad kan dus ook komen door het te vol zitten van het geheugen en dus is het verstandig de apps die je niet gebruikt te verwijderen. Om apps te verwijderen moet je deze lang ingedrukt houden tot ze gaan wiebelen en dan op het kruisje drukken.

Herstellen

De meest heftige en effectieve aanpak is het herstellen van je iPad, zo zijn alle gegevens gewist en kan je weer helemaal vanaf het begin beginnen en alleen de apps installeren die je echt nodig hebt. Hoe dat moet heb ik uitgelegd in het artikel over je iPad resetten.

Meer tips

Wil je meer handige tips en adviezen voor het kopen van of het gebruik van een iPad? Neem dan ons tips en adviezen archief door. Daarnaast kun je in onze tablet database tablets vergelijken aan de hand van verschillende specificaties, de prijs en het besturingssysteem. Bekijk ons beste tablets archief voor een overzicht van de beste tablets van dit moment.

Reacties (9)