Review: Meet je gezondheid met iHealth

16 januari 2014 + 10 minuten 2 Reacties
iHealth-review

Een van de meest tot de verbeelding sprekende stands tijdens IFA 2013 was wat ons betreft de stand van iHealth, die (simpele) medische apparaten combineert met een Bluetooth module en een bijbehorende app. Meet je gezondheid.

Het is alweer een paar maanden geleden dat ik samen met Martijn over de beursvloer van de IFA in Berlijn liep. Na dagenlang non-stop afspraken met allerlei fabrikanten, het schieten van vele video’s en schrijven van bergen nieuwsberichten was het op de laatste dag eindelijk tijd om de ‘leuke’ hoek van de beursvloer op te zoeken. We wilden namelijk niet uit Berlijn vertrekken zonder ook wat gezien te hebben van de vele accessoire- en app-fabrikanten die daar aanwezig waren. Eén van de meest tot de verbeelding sprekende stands was wat ons betreft de stand van iHealth, die (simpele) medische apparaten combineert met een Bluetooth module en een bijbehorende app. Meet je gezondheid.

Een klein beetje achtergrond over mijn gezondheid

Ik denk dat ik de waarde van deze hardware- en softwarecombinatie beter kan omschrijven als ik eerst een klein beetje achtergrondinformatie geef over mijn gezondheid. Zover ik weet ben ik op dit moment niet ziek maar wel te zwaar. Overgewicht is geen ziekte wat mij betreft maar kent natuurlijk wel een zooitje implicaties voor je gezondheid. Belangrijker is echter dat zowel mijn broertje als ik ieder jaar verwacht wordt in het ziekenhuis voor een jaarlijkse check-up. Niet omdat wij zo enorme gezondheidsfreaks zijn of omdat we een bijzondere verzekering hebben maar omdat er helaas in onze familie geen ‘oude’ mannen te vinden zijn. Als gevolg hiervan wordt onze gezondheid (en voornamelijk ons hart) nu extra in de gaten gehouden. Ik ben mij dus redelijk bewust van verschillende termen en zaken die te meten zijn.

iHealth

iHealth is een bedrijf dat zoals gezegd de – geniale – inval heeft gekregen om bestaande medische apparatuur te combineren met een Bluetooth-module en om zo de data te kunnen verwerken en inzichtelijk te maken via een iOS-app (en het web). De apparaten die iHealth op dit moment op de markt heeft:

  • Weegschaal
  • Bloeddrukmeter
  • Saturatie (zuurstof)meter
  • Glucosemeter (bloedsuiker)
  • Stappenteller

Na een leuk gesprek met de Europese directeur op de beursvloer en later wat mailcontact heeft de beste man ervoor gekozen mij voor een leuk prijstje een volledig pakket van hun hardware op te sturen en ben ik dus zelf aan het meten geslagen. Medische conclusies zul je in dit artikel natuurlijk niet vinden, maar ik kan wel wat delen over de verschillende producten die ik één voor één zal bespreken.

Weegschaal HS5

De weegschaal is een van de meeste voor de hand liggende apparaten uit deze serie. De HS5 weegschaal is een simpele zwarte weegschaal met een display dat onder het plastic verborgen ligt. Ook zijn er vier metalen sensoren verwerkt in de weegschaal die zaken als spiermassa, vetpercentage en BMI meten. Het display geeft je gewicht weer maar belangrijker is de integratie met de app. Verbinding gaat via Wifi en vraagt helemaal geen setup, it just works. Je hoeft ook niet altijd de app open te hebben of met je telefoon/iPad in de badkamer te staan, de weegschaal kan namelijk tientallen metingen bewaren en zal die bij de eerste mogelijk verbindingsmogelijkheid met een open app doorsturen. Zaken als spiermassa, vet en vocht zijn natuurlijk niet super betrouwbaar via de sensoren (dat is nu eenmaal een beperking van de huidige techniek) maar als je iedere week op dezelfde schaal staat dan kan je na verloop van tijd natuurlijk wel degelijk trends herkennen. Gewicht is natuurlijk een van de simpelste dingen om te meten en dat doet de HS5 schaal prima.

Opvallend is wel dat op het verborgen display (zit onder het plastic en licht op tijdens gebruik) je gewicht in ponden wordt weergegeven, op de app is het gewicht natuurlijk wel in kilo’s te zien. De iHealth app heeft overigens ook een live-view van de weegschaal, zodat je dus wel degelijk terwijl je op de schaal staat je gewicht kan zien. Naast het meten en grafisch weergeven van de metingen kan je met de iHealth app ook doelen instellen. Doelen als ik wil X kilo afvallen in Y dagen. De app plot dan een lijn over een grafiek en daar overheen komen dan de daadwerkelijke metingen te liggen, zodat je prima kan zien of je wel (of niet) op schema ligt.

De HS5 meet uiteindelijk 9 verschillende eigenschappen: gewicht, lichaamsvet, vetvrije massa, spiermassa, botmassa, lichaamswater, dagelijkse opname van calorieën, BMI index en visceraal vetniveau. De HS5 heeft ondersteuning om voor 20 verschillende gebruikers de metingen te bewaren en is dus geschikt voor het gehele gezin. In Nederland wordt de iHealth HS5 weegschaal verkocht voor 135 euro. Bestellen vanaf de iHealhlabs.eu is goedkoper want daar koop je deze weegschaal voor 120 euro. De 20 euro verzendkosten maken deze optie misschien pas vooral interessant als je meerdere producten direct via iHealth wilt aanschaffen.

Bloeddrukmeter BP7

De iHealth BP7 is een draadloze bloeddrukmeter voor om je pols. In tegenstelling tot de HS5 weegschaal gaat communicatie via Bluetooth en moet je dus in eerste instantie de koppeling leggen met je iPhone of iPad. Via dezelfde app als voor de weegschaal kan je vervolgens metingen gaan uitvoeren en opslaan. Natuurlijk is ook hier weer het opslaan van de data een belangrijk onderdeel, data die je in lijst- en grafiek-vorm kan bekijken. Zowel boven- als onderdruk worden natuurlijk geplot in de grafiek. Meten doe je door de BP7 band volgens de instructies om je linkerpols te doen en vervolgens de aanwijzingen van de app te volgen. De app houdt namelijk ook in de gaten of je arm in de juiste houding zit en staat het starten van de daadwerkelijke meting pas toe op het moment dat je ‘netjes in de houding zit’.

Het meten van je bloeddruk gaat gewoon zoals je dat mag verwachten (het oppompen van de armband) en sommige mensen zullen dit dus als oncomfortabel ervaren. Naast bloeddruk wordt ook je hardslag gemeten en weergegeven. Na de meting kan je ervoor kiezen om te kijken hoe je meting zich verhoudt met ‘normale’ waarden en zijn via verschillende kleurrijke weergaven trends en historische vergelijkingen te zien en te maken. De BP7 meet systolische/diastolische druk, hartslag, polsgolf en meettijd. Opvallend is dat deze BP7 dus geen display heeft dat informatie weergeeft en alleen gebruikt kan worden als de app open is.

De BP7 laadt je op via miniUSB en gaat zo’n 50 metingen op een enkele lading mee. Via de iHealth app kan je zeggen wie (welk profiel) er gaat meten en kan je zelfs een gastprofiel gebruiken. Dit maakt de BP7 dus ook weer geschikt voor het gehele huishouden. De BP7 bloeddrukmeter is in Nederland te koop voor 79,95 euro en dat is net zo duur als op de website van iHealth zelf.

Oximeter P03

De PO3 is een van de nieuwste producten van iHealth labs en deze draadloze zuurstofmeter is wederom een combinatie van een bestaand medisch apparaatje en de Bluetooth/app-technologie. Op dit moment is de SP02-app nog een aparte applicatie en nog niet geïntegreerd met de algemene iHealth app (die voor een groot deel van de apparaten ondertussen als een dashboard/verzamelplek fungeert). Nadat je tijdens de eerste keer gebruik de Bluetooth-verbinding hebt gemaakt met de PO3 is het meten ook weer precies zoals je verwacht. Dit is een apparaatje dat je op je vingertop plaatst en het zuurstofgehalte in je bloed meet. Dit is waardevolle informatie voor mensen met een longaandoening maar ook (top)sporters maken vaak gebruik van dit soort informatie. Naast je zuurstofgehalte meet je deze iHealth PO3 ook je hartslag en perfusie druk (doorbloeding/sterkte van je pols/signaal).

In tegenstelling tot de BP7 bloeddrukmeter heeft deze PO3 wel een display waar de metingen op worden weergegeven. Dit betekent ook dat je deze oximeter zonder dat de app openstaat kan gebruiken. De metingen worden opgeslagen en kunnen door de app geïmporteerd worden op het moment dat je daar zelf voor kiest. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om via een live-view de meting te doen en dan zie alle informatie – inclusief een toffe weergave van je hartslag – direct op het scherm van je iPhone/iPad. De PO3 werkte precies zoals ik het verwachtte en gaat zo’n 50 metingen mee op een enkele lading. Opladen gaat via de microUSB-poort. De iHealth PO3 is zowel in Nederland als via iHealth direct voor 79,95 euro.

Glucose meter BG5

Hoewel dit apparaatje voor mij persoonlijk de minst interessante was, is dit nieuwe iHealth product voor een groot deel Nederlanders waarschijnlijk de meest interessante. Suikerziekte is nu eenmaal een veel voorkomende aandoening in Nederland. De BG5 is wederom een combinatie van bestaande technologie (bloedsuiker ‘prikker’) met moderne Bluetooth/app-mogelijkheden. Verpakt in het kenmerkende glimmende witte plastic natuurlijk. Toch is deze BG5 wel weer iets meer dan de andere apparaten uit deze review want om bloedsuiker te prikken heb je meer dan één onderdeel nodig, waaronder een prikker, naadjes en de meetstrips. De prikker is simpel en kan je op verschillende dieptes instellen (diabeten weten waar ik het over heb). De naaldjes zijn van het standaard wegwerpformaat en dus overal verkrijgbaar.

De meetstrips is waar het weer (extra) interessant wordt. De verpakkingen die je koopt met meettrips bevatten namelijk een QR-code die je bij gebruik van de app moet scannen. Via deze QR-code leest de app informatie over het aantal strips in de verpakking en de houdbaarheidsdatum. Na elke meting trekt de app 1 strip van het totaal af, met als logische gevolg dat je op tijd een waarschuwing krijgt nieuwe strips te bestellen. In het handige opbergmapje kan je alle onderdelen kwijt en past ook het flesje kalibratievloeistof dat je per nieuwe set strips gebruikt om te testen op betrouwbaarheid.

Toen ik de BG5 ontving was het allemaal nog zo enorm nieuw (en nog niet eens te koop) dat het aantal meetstrips dat ik erbij kreeg niet heel groot was. De 5 keer dat ik gemeten heb gingen echter prima volgens de verwachtingen en kwamen overeen met de metingen die ik ter controle heb gedaan met een meter van een bevriende diabeet. Voor de diabeten: Het is mogelijk de app in te stellen op zowel de nieuwe als oude meetmethode (eenheid). Natuurlijk heeft de app weer allerlei mogelijkheden tot historische weergaven en grafieken.

De iHealth BG5 is in Nederland te koop voor 79,95 euro en via iHealth direct betaal je een tientje minder. De strips die per 50 verpakt zijn heb ik nog niet in Nederland gezien maar kosten via iHealth direct 19,95 euro per verpakking. Ik ben niet bekend met de kosten van de ‘normale’ meters en weet dus niet of dit duur/goedkoop is. Ook eventuele vergoeding van een ziektekostenverzekering heb ik niet in kaart gebracht.

Stappenteller / Slaapmonitor AM3

De stappenteller is het apparaatje dat ik de afgelopen maanden echt hele dagen en nachten bij me heb gedragen, met een paar kleine uitzonderingen (gewoon vergeten soms..). Een stappenteller is ons natuurlijk allemaal wel bekend in theorie en ook hier voldoet iHealth weer aan de verwachting van een dergelijk apparaat, met als toevoeging weer integratie met de app en communicatie via Bluetooth (low energy).

De verpakking van de iHealth AM3 bevat naast de stappenteller unit twee horlogebandjes (zwart en blauw) en twee broek/riem-klipjes. Het design van het horlogebandje is ietwat hip maar kan je natuurlijk best bevallen. Mijn vrouwelijke collega-huurders hier vinden het in ieder geval een mooier klokkie dan de Pebble (ik niet). De riem-klips zijn handig en heb ik voornamelijk gebruikt om de AM3 aan de binnenkant van het ‘muntzakje’ van mijn spijkerbroek te dragen, handig maar vooral discreet.

De iHealth AM3 meet overdag het aantal stappen dat je zet, en ’s nachts hoe ‘goed’ je slaapt. Beide zaken zijn in verschillende lijsten en grafische weergaven terug te zien. Je kan natuurlijk weer doelen stellen, zoals het aantal stappen dat je op een dag wilt doen. Via notifaties en de verschillende ‘schermpjes’ op de unit kan je dat ook allemaal zonder dat de app openstaat zien. De AM3 kan z’n 14 dagen data opslaan voordat het geheugen vol is, dus eens in de 14 dagen synchroniseren met de app is wel nodig. Door ’s nachts het apparaatje in slaapstand te zetten (en als horloge te dragen) kan deze iHealth AM3 je slaappatronen in kaart brengen. Door bij te houden hoeveel je beweegt wordt je slaapgedrag in drie staten gecategoriseerd; wakker, lichte slaap en diepe slaap. In de app kan je zien hoeveel je gemiddeld slaapt en hoe diep, hoe vaak je wakker wordt, etc.

De iHealth AM3 is naast stappenteller in combinatie met de meegeleverde bandjes ook als horloge te dragen. Om batterij te besparen gaat het schermpje wel automatisch uit. Maar omdat er natuurlijk een bewegingsgevoelig element in het klokje aanwezig is kan je het apparaatje ‘wakker’ schudden. Helaas zijn er geen andere functies zoals we bijvoorbeeld van andere klokjes kennen, dus geen notificaties of informatie over e-mails, etc. De iHealth AM3 gaat zo’n dag of 5 mee op een enkele lading en opladen gaat via een microUSB-poort. De iHealth AM3 is verkrijgbaar in Nederland voor 69,95 euro en kost bij iHealth labs 59,95 euro.

In gebruik en conclusie

Bij de verschillende items heb ik her en der al wat opmerkingen geplaatst over de bruikbaarheid en ik hoop dat er een duidelijk trend te zien was; het werkt allemaal precies zoals je verwacht. De apparaten zijn betrouwbaar en makkelijk in gebruik. De app(s) hebben genoeg mogelijkheden om de data op verschillende manieren weer te geven en met elkaar te correleren. Zo kan ik zien dat mijn bloeddruk en hartslag steeds verder daalden tijdens het verliezen van kilo’s gewicht. Natuurlijk stond daar tegenover dat mijn activiteit (stappen) omhoog ging en kon ik zien dat bij de extra actieve (vermoeiende) dagen mijn slaapgedrag een stuk efficiënter was.

Het dagelijks invullen van mijn calorie-inname heb ik niet gedaan omdat ik dat 1. niet zo heel interessant vond en 2. gewoon teveel moeite zou kosten. Maar mocht je een medisch goede reden hebben om ook dat te meten geeft iHealth je de mogelijkheid ervoor. Op dit moment bestaat deze ‘suite’ uit 3 verschillende apps:

  • iHealth: Voor bloeddruk, gewicht (en bijbehorende zaken zoals BMI), activiteit en slaapgedrag.
  • iHealth SPO2: Voor de oximeter
  • iHealth Glucose: voor de bloedsuiker meter

Ik zou graag zien dat deze apps via de update onder te brengen zijn in één enkele app, iets dat vrij vlot na lancering van voorgaande apparaten ook gebeurd is. Daar heb ik dus goede hoop op. Ook zou ik natuurlijk graag zien dat iHealth ondanks hun i-toevoeging bij hun naam de app(s) zo snel mogelijk geschikt maakt voor gebruik op een Android telefoon of tablet. Overigens is alle data ook inzichtelijk via een online-portal. Ook is het erg positief dat alle data te exporteren is (.csv formaat) zodat je zelf ook rapporten kan maken en op zoek kan gaan naar correlaties. Zeker handig als je niet alle apparaten van hetzelfde merk gebruikt (bijvoorbeeld een Fitbit als stappenteller en een weegschaal van WiThings). Qua design kunnen zowel de website als apps ook echt wel een likje verf gebruiken maar in het algemeen is het vooral functioneel en dan maakt het uiterlijk wat minder uit. Ook voor een of andere API zie ik in de toekomst nog wel kansen. De ontwikkeling van de apps en verschillende (nieuwe) hardware lijkt in ieder geval actief dus dat zijn erg goede signalen.

Ik ga de komende maanden door met het zoveel mogelijk meten van mijn gezondheid. De notificaties die je ter herinnering in de apps kan instellen gaan me er twee keer per week in ieder geval op wijzen. Op het moment dat ik over een dik half jaar weer voor mijn jaarlijkse check-up in het ziekenhuis sta heb ik een heel pakket aan data dat mijn arts kan gebruiken om trends te herkennen. Volgens iHealth zijn alle apparaten gekalibreerd en gecertificeerd dus ik geloof wel in de bruikbaarheid van de data. Hoe dan ook is het meer dan het enkele meetmoment dat ik tot nu toe meegemaakt heb, want tijdens zijn check-up wordt naast een hartfilmpje vooral gekeken naar onze bloeddruk, hartslag in ruimte, zuurstofgehalte en gewicht. Dat kan ik straks voor een compleet jaar overleggen.

De iHealth producten zijn voor medische apparatuur best aantrekkelijk geprijsd en voor iedereen die het nodig heeft om bepaalde zaken te meten of inzichtelijk te krijgen is het natuurlijk heel gemakkelijk te verantwoorden. Welke apparaten je wel en niet interessant vindt is afhankelijk van je persoonlijke (gezondheid)situatie en wensen. iHealth biedt op dit moment een compleet aanbod aan opties die via app-updates alleen maar beter kunnen worden.

UPDATE: De iHealth MyVitals app is naar blijkt ook sinds kort beschikbaar in de Google Play Store. Er is op dit moment compatibiliteit met de HS5 weegschaal, de AM3 tracker en de BP7 Bloeddrukmeter. De rest volgt waarschijnlijk snel.

Beschikbaarheid in Nederland

De producten van iHealth zijn in Nederland te koop bij sbsupply.nl. Hoewel ze soms iets duurder zijn dan bestellingen bij iHealth direct zijn er natuurlijk voordelen om bij het Nederlandse bedrijf te bestellen. SBsupply rekent geen verzendkosten (iHealth rekent 20 euro), heeft alle producten op voorraad en heeft een goede klantenservice.

Lezers van Tablets Magazine krijgen tijdelijk 10% korting door te bestellen met kortingscode: tmagazineihealth02. Deze code is geldig tot en met 5 februari.

Update:

SBsupply heeft de prijzen van de iHealh producten blijvend aangepast. De nieuwe prijzen zijn nu als volgt:

  • Glucose meter: €69,99
    • Teststrips: €19,99 voor 50
  • Oximeter: €79,99
  • Weegschaal: €119,00
  • Bloeddrukmeter: €74,99
  • AM3 Activiteitsmonitor: €59,99

Reacties (2)