Officiële Ubuntu Touch tablets verschijnen dit jaar nog

25 maart 2014 2 Minuten 3 Reacties
Ubuntu-Touch-Tablets-2

Mark Shuttleworth, de oprichter van Canonical, laat weten dat we in de herfst van 2014 de eerste Ubuntu Touch hardware kunnen verwachten.

Het is alweer ruim een jaar geleden dat Ubuntu Touch, het voor mobiele apparaten geoptimaliseerde Ubuntu-besturingssysteem gepresenteerd werd. Het afgelopen jaar is het nogal stil geweest omtrent de ontwikkeling van software en hardware maar deze week is er nieuws verschenen over de beschikbaarheid van hardware met Ubuntu Touch.

Mark Shuttleworth, de oprichter van Canonical en de drijvende kracht achter het Ubuntu-besturingssysteem, laat weten dat we in de herfst van 2014 de eerste Ubuntu Touch hardware kunnen verwachten. In eerste instantie was het idee eerst smartphones op de markt te brengen maar volgens Shuttleworth worden er direct ook tablets voorzien van het mobiele besturingssysteem gelanceerd.

De ontwikkeling van Ubuntu Touch is nog niet afgerond maar Shuttleworth verwacht dat het OS in april grotendeels zal staan. Vervolgens is het natuurlijk de vraag welke fabrikanten met het besturingssysteem aan de slag gaan. Momenteel hebben een aantal kleine fabrikanten aangegeven Ubuntu Touch smartphones en/of tablets te willen lanceren maar volgens Shuttleworth zijn er ook een aantal grote partijen bereidt tijd en geld in de ontwikkeling van hardware te steken.

Ubuntu Touch is net als Android een open-source besturingssysteem en Canonical is van plan op dezelfde manier als Google winst te maken op de software. Voor elk apparaat dat met Ubuntu Touch verkocht wordt moeten fabrikanten een licentievergoeding betalen. Het grote verschil met Android zit hem volgens Shuttleworth in het feit dat Ubuntu Touch door fabrikanten en providers naar wens aangepast kan worden zonder dat dit voor fragmentatie of compatibiliteitsproblemen voor apps zorgt. Daarbij laat Shuttleworth weten dat we direct na de lancering van Ubuntu Touch een groot aantal apps kunnen verwachten, waaronder apps van de vijftig meest populaire diensten op andere platformen.

Momenteel is er al een stabiele versie van Ubuntu Touch beschikbaar voor onder meer de Nexus 7 tablet en Nexus 4 smartphone. Bezitters van deze tablets kunnen het besturingssysteem via de website van Canonical downloaden.

Reacties (3)