Review: Samsung Galaxy TabPRO 8.4

23 april 2014 + 10 minuten 12 Reacties
Samsung-Galaxy-TabPRO-8-4-review-feature

In deze review kijken we naar de Samsung Galaxy TabPRO 8.4, een 8.4-inch tablet met hoge resolutie display, Android 4.4 KitKat en quadcore-processor.

Persoonlijk blijf ik fan van tablets met een klein scherm, maar ik ben weer wel zo pietluttig dat ik sommige kleine schermen te klein vind. Met andere woorden: Ik ben fan van schermen van het 8.x inch formaat. De Samsung Galaxy TabPRO 8.4 uit deze review heeft een scherm dat precies binnen mijn voorkeuren valt, en aangezien we het hier over een TabPRO gaan hebben zullen de specificaties en prestaties mij vast ook bevallen. Een van de grootste kritiekpunten op het Samsung productaanbod van het laatste jaar (Galaxy-lijn) was voor de tegenvallende specificatielijst, zowel op het gebied van scherm als processor. Bij de Galaxy TabPRO lijkt daar verandering in te komen.

Samsung Galaxy TabPRO 8.4 – Specificaties

Samsung Galaxy TabPRO 8.4
Scherm 8.4″ 2560 x 1600
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 800 2.3 GHz
RAM 2 GB
Opslaggeheugen 16 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
MicroUSB Ja
GPS Ja
3G/4G Ja, optioneel
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 2MP webcam en 8MP camera
Accu 4800 mAh Lithium Polymer

De hardware zit in een tablet met afmetingen van 28,5 x 219 x 7,2 millimeter en een gewicht van 331 gram. Een mooi dun en licht pakketje dus! De Samsung Galaxy TabPRO 8.4 heeft een adviesprijs van 389 euro maar is nu al verkrijgbaar voor zo’n 300 euro bij verschillende Nederlandse retailers. De 3G/4G-versie is een flink stuk duurder en is op dit moment verkrijgbaar voor zo’n 519 euro. Kortom, voor mobiel internet moet flink wat betaald worden.

Samsung Galaxy TabPRO 8.4 – Hardware en design

Alle high-end apparaten van Samsung volgen dezelfde design-keuzes, de Samsung Galaxy TabPRO 8.4 is daar geen uitzondering op. Mijn grootste kritiek op het design is en blijft echter gelijk; ik snap niet waarom het nodig is om luxe materialen na te bootsen met goedkopere materialen… Hiermee bedoel ik een zwarte plastic achterkant die een leer-look (inclusief stiksels!) heeft of de aluminium rand rondom de tablet die bij nadere inspectie toch ook echt van plastic blijkt te zijn. De glazen voorkant is gelukkig wel echt van glas en onderaan de streep is ook het gebruikte plastic van een meer dan degelijke kwaliteit, wat dus resulteert in een heel chique ogende tablet die bijna net zo chique aanvoelt als hij eruit zit.

Naast de keuze voor materialen is de plaatsing van de de ‘knoppen’ op Samsung producten ook een van de zaken die standaard op dezelfde plek terechtkomen. Dit betekent dat je dus ook op de Samsung Galaxy TabPRO 8.4 een aanrakingsgevoelige multitask en terug-knop vindt, met in het midden de fysieke (eentje die dus echt klikt!) homeknop. De aanrakingsgevoelige knoppen lichten, net zoals altijd, op bij aanraking.

Display

Het 8.4-inch scherm met een resolutie van 2560 x 1600 pixels is om te beginnen erg mooi. En met erg mooi doe ik het scherm eigenlijk nogal te kort. Het display is denk ik samen met het scherm op de iPad Air het mooiste scherm dat ik tot nu op op een tablet gezien heb, en qua pixeldichtheid wint deze Samsung Galaxy TabPRO 8.4 het ruim van die andere tablet. Het scherm is met een ppi van 360 is ultra-scherp en licht (gelukkig) ook nog eens heel dicht onder de beschermende glasplaat, waardoor het bijna lijkt alsof afbeeldingen en tekst op het scherm geschilderd zijn, maar dan wel door een schilder met het fijnste penseeltje ooit. Kleurweergave is, net zoals bij andere Samsung producten, wel iets aan de verzadigde kant maar dat went snel genoeg. Contrast en kijkhoeken zijn natuurlijk ook perfect voor elkaar, en ook de helderheid ligt hoog genoeg om in de wat feller verlichte omgevingen comfortabel te kunnen werken.

Het scherm is zonder meer het mooiste onderdeel van deze tablet en aangezien een scherm ook een van de belangrijkste onderdelen is van een tablet scoort de Samsung Galaxy TabPRO 8.4 dus meteen hoge ogen, vanaf de allereerste keer dat je het toestel aanzet. Ook de mensen hier op kantoor waren allen direct onder de indruk van de Samsung Galaxy TabPRO 8.4 en dat zegt natuurlijk wat.

Connectiviteit

De Samsung Galaxy TabPRO 8.4 heeft een standaard aanbod aan aansluitingen, zowel bedraad als draadloos. Toch zijn er een paar opvallende zaken die ‘missen’, zoals een HDMI-poort maar ook NFC heeft het niet gehaald in deze tablet. Zeker dat laatste valt op omdat we het hier natuurlijk wel over de high-end optie hebben van Samsung. Als Samsung het al niet meer in hun high-end producten verwerkt (en Apple heeft het nooit gedaan) dan moeten we ons toch echt zorgen gaan maken over NFC. Via een MHL-adapter kan het ‘probleem’ van een missende micoHDMI-poort wel snel opgelost worden. Wel aanwezig zijn een moderne 802.11 a/b/g/n/ac (!) dual-band WiFi chip met ondersteuning voor WiFi Direct, infrarood, GPS, Bluetooth 4.0, een microSD slot en natuurlijk maakt een microUSB-poort opladen en verbinding met een computer mogelijk.

Speakers

De speakers zitten aan de onderrand van de tablet verwerkt, op dezelfde plek waar zo’n beetje alle speakers op 8-inch apparaten zitten. Net zoals bij andere tablets betekent dit dus dat er niet genoeg ruimte zit tussen de twee speakers om een daadwerkelijk stereo-effect te creëren. Ook tijdens het spelen van games (want dat deze tablet snel genoeg is voor goed games had je vast al geraden) is het jammer dat het geluid maar van één kant komt. De speakers zijn zijn bovengemiddeld goed, het volume kan vrij hoog gezet worden zonder dat het geluid noemenswaardig vervormt. Natuurlijk is er een 3.5mm aansluiting voor koptelefoon en kan je via Bluetooth 4.0 een of meerdere speakers koppelen aan de Samsung Galaxy TabPRO 8.4. Dit is met name aan te raden bij bijvoorbeeld het kijken van een film.

Camera’s

Hoewel niet heel bijzonder zijn de camera’s op de Samsung Galaxy TabPRO 8.4 meer dan bruikbaar, zeker in goed belichtte situaties. Zoals verwacht holt de kwaliteit hard achteruit zodra de verlichting minder is, en dit geldt voor beide camera’s. De webcam is echter meer dan prima voor de toepassingen die je met een webcam doet en de 8 megapixel camera is gewoon de beste camera die ik tot op heden op een Android tablet heb gezien (dezelfde camera als in de andere NotePRO en TabPRO tablets). Samsung heeft in de skin ook gebruik gemaakt van allerlei handige instellingsmogelijkheden die het gebruik van de camera vergroten, zowel op het gebied van kwaliteit als plezier. Denk dus aan zowel de mogelijkheden om zaken als ISO in te stellen maar ook het gebruik kunnen maken van filters en andere effect-shots zoals HDR en actie-opnames.

Accuduur

Tot dit punt in de review ben ik steeds enorm on de indruk geweest van de Samsung Galaxy TabPRO 8.4. Op het gebied van accuduur is het feest iets minder groot. Tijdens mijn gebruik bleek de Samsung Galaxy TabPRO 8.4 zich niet te kunnen meten met de concurrentie, die toch vaak de 10 uur makkelijk haalt… Deze kleine TabPRO moet het met een uurtje minder doen. In praktijk betekent het nog steeds dat je maar eens in de twee dagen op zoek moet naar je oplader. Het uurtje verschil in accuduur is wat mij betreft niet een enorm issue, en kan misschien wel aan andere factoren worden toegewezen (de krachtige tablet nodigt zichzelf uit om gebruikt te worden, ook voor krachtigere toepassingen). Een meer dan dikke voldoende is de ‘negen’ uur dus wel waard. Blown-away ben ik echter niet.

Samsung Galaxy TabPRO 8.4 – Software

Hier moet ik natuurlijk weer het vaste riedeltje over Android en de Samsung skin gaan afdraaien, toch zal ik proberen het in dit geval wat korter te houden. Want ja, deze tablet draait op Android en wel op de nieuwste versie Android 4.4 KitKat, en ja, natuurlijk heeft Google deze tablet zijn zege (en dus alle apps en diensten) meegegeven, en ja, de Samsung skin is wederom alom aanwezig.

Toch is de Samsung skin nu zo bekend dat iedereen er wel van weet, en zeker de mensen die er een hekel aan hebben weten ervan, en zullen deze Samsung Galaxy TabPRO 8.4 dus niet eens overwegen. Voor iedereen die de skin mooi vindt, er mee kan leven of het gewoonweg niet uitmaakt zijn er maar een paar belangrijke punten om uit te lichten:

  • De Magazine UX is aanwezig. Dit is een soort Flipboard in de vorm van een homescreen/paneel en wordt op de TabPRO en NotePRO series gebruikt.
  • De multi-window mogelijkheden van TouchWiz waarmee je meerdere schermen naast elkaar kunt openen zijn ook het kleine 8.4-scherm te gebruiken, maar worden beperkt tot het gebruik van twee apps tegelijkertijd (in plaats van vier op de 10.1-inch en 12.2-inch versie).

Naast deze twee belangrijk elementen van de skin zijn de andere standaard-aanpassingen hier dus ook van toepassing, zoals kleine aanpassingen in het notificatie-menu, de app-drawer en het instellingen-scherm. Met elke TabRPO krijg je ook een toegang tot een gratis Office (Hancom) pakket van Samsung. Deze moet je wel apart installeren (met je Samsung account), een viewer voor Office is wel alvast geïnstalleerd. Waar je bij de grotere broer van deze tablet allerlei ‘gratis’ proef-abonnementen krijgt is het bij deze 8.4-inch versie een stuk schoner gehouden. Dus als je Netflix wilt gebruiken zul je het zelf moet installeren, en betalen. Binnen de skin zijn er natuurlijk wel de nodige Samsung-apps en Samsung-diensten geïntegreerd. Voor fans van de skin fijn en handig, voor niet-fans makkelijk te negeren.

Samsung Galaxy TabPRO 8.4 – In gebruik

Vanaf het moment dat ik de eerste generatie iPad mini in gebruik heb genomen ben ik fan van het schermformaat dat rond de 8-inch hangt. De Samsung Galaxy TabPRO 8.4 was daarom één van de tablets waar ik het meeste naar uitkeek om te gaan gebruiken, en in de praktijk is het me niets tegengevallen. Het scherm is groot genoeg om als kleine tablet te voelen (waar 7-inch 16:9 schermen soms als grote smartphone overkomen) en naast het formaat is het vooral de kwaliteit van het scherm waar ik van onder de indruk ben. Zoals al eerder in deze review gezegd denk ik dat dit scherm een van de allerbeste en mooiste schermen op de markt is, en met een ppi van 360 sowieso een van de scherpste schermen.

Door dit enorme overvloed aan pixels vond ik mezelf tot mijn eigen verassing ook regelmatig de multi-window-functie gebruiken. Door twee apps naast elkaar te draaien kan je dus echt meer dan één ding tegelijk doen op een tablet. Mijn toepassingen bleven wel redelijk beperkt door het combineren van een Youtube-filmpje met browser of chatten, maar ook ik begin steeds meer toepassingen te vinden voor het echte multitasken op een tablet, zeker als het scherm genoeg pixels heeft om beiden take scherp en helder weer te geven.

Het super scherpe scherm zorgde er ook voor dat ik de Samsung Galaxy TabPRO 8.4 regelmatig oppakte om even snel een artikeltje uit Pocket te lezen, te browsen/Googlen naar bepaalde informatie en het spelen van een spelletje. Films kijken (Netflix) kan natuurlijk ook prima op het hoge resolutie 8.4-inch 16:9 scherm, maar dat blijft voor mij gewoon iets dat ik liever op zo’n groot mogelijk scherm doe. De Samsung skin is iets waar ik waarschijnlijk nooit van ga houden, maar gewend ben ik er ondertussen wel aan. In praktijk zit het sowieso een stuk minder in de weg, zeker omdat de processor die gebruikt wordt krachtig genoeg is om de zware skin soepel te laten draaien.

Prestaties

De Snapdragon 800-processor in combinatie met 2GB aan werkgeheugen zorgt ervoor dat alles snel en soepel draait. In tegenstelling tot de 12.2-inch Galaxy NotePRO 12.2 die ik soms nog een beetje langzaam vond aanvoelen is de deze kleinere uitvoering voor mijn gevoel de lichtere en snellere van de twee. Tijdens het navigeren van de interface heb ik geen enkele last van vertraging ondervonden, tijdens het browsen op het web voel je dat de kracht gebruikt wordt om website relatief snel aan je te tonen. Ook het spelen van games is prima te doen op deze tablet. Hoewel er hele berg pixels aangestuurd moeten worden lijkt de Samsung Galaxy TabPRO 8.4 daar prima toe in staat. Ik heb met veel plezier verschillende games gespeeld, waar het enige ‘nadeel’ het geluid dat vanaf één kant van de tablet komt is.

Samsung Galaxy TabPRO 8.4 – Conclusie

De Samsung Galaxy TabPRO 8.4 is één van de allerbeste tablets op de markt. Qua schermresolutie, snelheid en ondanks het gebruik van plastic ook qua look-and-feel. In de 8-inch markt heeft de tablet alleen concurrentie van de LG G Pad 8.3 en de Apple iPad mini. De LG G Pad 8.3 draait ook op Android en is een paar tientjes goedkoper, de iPad mini draait natuurlijk op iOS en is verkrijgbaar vanaf 369 euro. Alle drie de tablets hebben sterke punten en hun eigen voordelen. Welke je ook kiest, ik zie niet hoe je er spijt van kan krijgen. De Samsung Galaxy TabPRO 8.4 is Samsung’s beste tablet tot nu toe, en aangezien hij al voor 299 euro verkrijgbaar is zie ik binnen Samsung’s aanbod van 7/8- en misschien zelfs wel 10.1-inch tablets niet waarom je een andere tablet zou overwegen.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Indrukwekkend display
  • Goede prestaties
  • Prijs- kwaliteitverhouding erg goed

Minpunten
  • Veel plastic

  • Samsung skin is niet voor iedereen

Reacties (12)