Tablets en opslaggeheugen: alles dat je moet weten

06 mei 2014 + 10 minuten 11 Reacties
Tablet-opslaggeheugen

In dit artikel kijken we naar welke soorten opslaggeheugen er zijn, waar je op moet letten en wat de ideale hoeveelheid opslaggeheugen voor een tablet is.

We hebben het al uitgebreid gehad over waar je op moet letten bij het kopen van een tablet en de belangrijkste onderdelen de hardware van een tablet. In een nieuwe serie gaan we nu wat dieper in op de hardware van een tablet, te beginnen met het opslaggeheugen. Welke soorten opslaggeheugen zijn er, waar moet je op letten en wat is de ideale hoeveelheid opslaggeheugen?

Wat is het opslaggeheugen?

Het opslaggeheugen van een tablet is te vergelijken met het opslaggeheugen van een laptop of een desktop computer. Dit geheugen wordt (met name) gebruikt om je data op te slaan, bijvoorbeeld documenten, afbeeldingen, video’s en alle geïnstalleerde apps en software. Het opslaggeheugen van een tablet varieert nogal en is afhankelijk van de keuze van de fabrikant en de prijs. Zo zijn er tablets met 4GB aan opslaggeheugen maar ook tablets met 500GB aan opslaggeheugen. Als we kijken naar Android en iOS (iPad) dan ligt het maximale opslaggeheugen in 99 procent van de gevallen op 128GB of 64GB. Op het moment van schrijven zijn er nog nauwelijks modellen die meer opslagruimte bieden. Wanneer we kijken naar Windows ligt dit iets anders. Er zijn fabrikanten die meer dan 128GB aan opslagruimte bieden, met name omdat Windows zelf al veel ruimte in beslag neemt en dat Windows vaak gebruikt wordt voor professionele of zakelijke toepassingen. Er zijn echter twee soorten opslaggeheugen waar je als gebruiker bewust van moet zijn; SSD en HDD opslaggeheugen.

SSD vs HDD opslaggeheugen

Een SSD (Solid State Disk) en een HDD (Hard Disk Drive) opslaggeheugen doen hetzelfde; ze bieden ruimte om je bestanden en data op te slaan. De manier waarop ze werken verschilt echter nogal, net als de prijs. Op dit moment zijn SSD’s relatief duur in vergelijking met HDD’s. Simpel gezegd betaal je voor 1GB SSD 5 tot 10 keer meer dan voor 1GB HDD opslag. Maar, waar zit hem dan verschil dan in?

Eén van de belangrijkste verschillen tussen een SSD en een HDD is dat een SSD niet over bewegende onderdelen beschikt. Een HDD wordt beschreven (gegevens worden opgeslagen) door een bewegende kop die met hoge snelheid over een schijf met ruimte schiet. Dit bewegende deel zorgt ervoor dat een HDD gevoeliger is voor stoten of abrupte bewegingen. Een SSD beweegt helemaal niet en is dus veiliger in het geval dat je een tablet laat vallen.

Een ander belangrijk verschil is dat een SSD vele malen sneller is dan een HDD wanneer het aankomt op het schrijven en lezen van data. Dit zie je vaak al terug in de opstarttijd; een paar seconden met een SSD en tientallen seconden met een HDD. Een Hard Disk Drive doet er even over om op snelheid te komen maar haalt daarna de snelheid van een Solid State Disk alsnog niet. Niet alleen het opstarten gaat met een SSD sneller, ook apps starten sneller op, foto’s kunnen sneller opgeslagen worden en video’s worden sneller bewerkt.

Voor een tablet is het niet onbelangrijk hoe dun en licht de verschillende componenten gemaakt kunnen worden en de keuze tussen een HDD en SSD speelt hier een belangrijke rol in. Een HDD bestaat uit bewegende onderdelen die ruimte nodig hebben en dus is er een beperking voor hoe klein en licht een HDD gemaakt kan worden. SSD’s hebben op dit vlak geen beperking en kunnen alsmaar kleiner en lichter gemaakt worden. Dat is dan ook één van de redenen waarom fabrikanten van tablets voor een SSD opslaggeheugen kiezen.

Als laatste punten kunnen fragmentatie en geluid nog genoemd worden. Een HDD is een component met bewegende onderdelen en kan dus wat geluid produceren, terwijl een SSD niet beweegt en dus compleet stil is. Ook is een HDD het meest efficiënt wanneer grote bestanden in aangrenzende blokken geschreven worden. Wanneer de HDD steeds voller raakt wordt het moeilijker om grote bestanden aangrenzend te krijgen en na verloop van tijd kunnen bestanden nogal verspreid raken, iets dat op te lossen is door de HDD te fragmenteren. Bij een SSD maakt het niet uit waar de data precies staat.

Een HDD is al een tijdje de standaard voor opslaggeheugen en komt meestal met minimaal 500GB aan ruimte en kan gaan tot vele TB’s (terrabytes). Een SSD is relatief nieuw en begint dus bij 4GB of 8GB en gaat in de meeste gevallen tot 256GB. Dat een SSD opslaggeheugen kleiner is komt door de hogere prijs, al is de verwachting dat de ontwikkeling snel zal gaan en we binnen enkele jaren de prijs van 1GB SSD richting het huidige niveau van 1GB HDD zal gaan.

Alles bij elkaar genomen is een SSD opslaggeheugen voor de tabletgebruiker vaak de beste keuze. Dit opslaggeheugen is sneller, veiliger, lichter en dunner. Heb je echter veel opslaggeheugen nodig en wil je niet teveel uitgeven dan kom je al snel op een HDD terecht. Er zijn zelfs al tablets (hybriden) die beschikken over SSD opslaggeheugen in de tablet zelf en HDD opslaggeheugen in het keyboard dock. Let wel; bij Android (met uitzonderingen) en iOS heb je alleen de mogelijkheid voor een SSD opslaggeheugen te gaan.

Hoeveel opslaggeheugen heb je nodig?

Eén van de meest gestelde vragen is natuurlijk hoeveel opslaggeheugen er nodig is. Dit is echter geen eenvoudige vraag om te beantwoorden want de ideale hoeveelheid opslaggeheugen is afhankelijk van factoren als het gebruik van de tablet, je budget en wat je allemaal op wilt slaan. Ga je veel apps downloaden, wil je films en video’s op je tablet opslaan en gebruik je de (Windows) tablet voor zware programma’s?

Zoals eerder aangegeven zijn er tablets met 4GB aan opslaggeheugen en tablets (vaak hybriden of convertibles) met 500GB of meer aan opslaggeheugen. In de meeste gevallen is 8GB een goed startpunt voor diegenen die de tablet veelal gebruiken voor het surfen op het internet, het bekijken van online video’s, het spelen van wat spelletjes en het checken van e-mail. Dan heb je nog wat ruimte over voor wat foto’s en extra applicaties. 4GB raden we in de meeste gevallen niet aan omdat dit vaak sneller vol is dan verwacht. Het is dus verstandig je van te voren af te vragen hoeveel ruimte je ongeveer nodig gaat hebben en houd dit vooral ruim.

Het is een lastige schatting want niet alle apps hebben dezelfde grootte. Er zijn apps van een paar MB groot maar ook apps die een paar GB groot zijn. Wil je bijvoorbeeld een navigatie-app installeren dan ben je al snel een GB of meer kwijt door de opslag van kaarten. Een goede indicatie is dat je 20 tot 30Mb per applicatie berekent, met mogelijke uitschieters naar boven dus. Over het algemeen geldt voor media dat je met 1GB ruimte hebt voor zo’n 400-600 foto’s en 200 – 300 liedjes, ook weer afhankelijk van de kwaliteit natuurlijk.

Belangrijk

Zoals aan het begin van dit artikel aangegeven wordt het opslaggeheugen van een tablet ook gebruikt voor de opslag van het besturingssysteem en aanverwante software zelf. Wanneer je een tablet koopt is dus een deel van het opslaggeheugen al in gebruik voor deze data. Het probleem is echter dan veel fabrikanten dit niet melden, althans niet in detail. Van een tablet met 8GB aan opslaggeheugen kan bijvoorbeeld al 2GB in gebruik zijn voor het Android-besturingssysteem en houd je dus 6GB voor eigen data over.

Het verschilt per besturingssysteem maar gemiddeld houd je bij een 16GB Android tablet 11 tot 12GB over voor eigen data, bij een iPad ligt dus op 13GB tot 14GB. Bij Windows ligt dit gemiddeld iets hoger maar Microsoft werkt inmiddels aan een Windows-versie die minder ruimte inneemt op tablets met weinig opslaggeheugen. Kortom, houd er rekening mee dan niet het volledige opslaggeheugen beschikbaar is en check wanneer mogelijk eerst even hoeveel opslaggeheugen er daadwerkelijk beschikbaar is.

Interne geheugen uitbreiden

Wanneer het interne geheugen na aankoop te klein blijkt te zijn of je wilt bij aankoop niet meer uitgeven voor meer opslaggeheugen dan beschikken veel tablets over een mogelijkheid het geheugen zelf nog uit te breiden. Dit uitbreiden kan middels een (micro)SD-kaart die in de tablet geplaatst kan worden. Fabrikanten bieden vaak ondersteuning voor SD-kaarten met maximaal 32GB of 64GB aan opslaggeheugen. Dit houdt in veel gevallen dus in dat je het opslaggeheugen kunt verdubbelen door een (micro)SD-kaartje te kopen. Check wel goed welke kaarten precies ondersteund worden en hoeveel GB aan ruimte dit kaartje maximaal mag bevatten. Daarbij zijn niet alle tablets voorzien van deze optie. Zo biedt Apple’s iPad geen mogelijkheid om het geheugen met een SD-kaart uit te breiden (zonder adapter). Ook wordt in veel gevallen alleen het opslaan van media en data op een SD-kaart ondersteund, en kunnen apps alleen op het interne geheugen opgeslagen worden.

De cloud

Als je niet voldoende ruimte blijkt te hebben en dus meer data kwijt wilt dan is er nog een andere optie. Er zijn tegenwoordig vele cloud-toepassingen, toepassingen waarmee het mogelijk gemaakt wordt data in de cloud op te slaan. De cloud is een server waarvan jij de exacte locatie niet weet maar waar je altijd toegang tot hebt wanneer je verbonden bent met het internet. Populaire diensten voor het in de cloud opslaan van data zijn Dropbox, Google Drive en Microsoft OneDrive. Je krijgt bij deze diensten een paar GB aan gratis opslagruimte, waar je bijvoorbeeld documenten, foto’s en video’s op kwijt kunt die niet op je tablet passen. Heb je meer ruimte nodig dan kun je voor een vast bedrag per maand of jaar extra ruimte kopen. Een extra voordeel van deze diensten is dat je op al je apparaten toegang hebt tot je in de cloud opgeslagen data en dat je data niet verloren gaat als je je tablet verliest.

Meer informatie

Meer informatie over het gebruik van tablets vind je op onze tablet tips en advies-pagina. Daarnaast verwijzen we je graag naar ons artikel over waar je op moet letten bij het kopen van een tablet en over de hardware van tablets. Wil je meer basisinformatie over wat een tablet precies is en wat je ermee kunt? Dan kun je terecht in onze beginners-sectie.

Reacties (11)