Review: Acer Aspire Switch 10

23 juni 2014 + 10 minuten 25 Reacties
Acer-Aspire-Switch-10-review-totaal

In deze review kijken we naar de Acer Aspire Switch 10, een hybride tablet met Windows 8.1-software, Office 2013 en een Intel Atom-processor.

Acer heeft een kleine pauze genomen in het uitbrengen van Windows 8 hardware met ‘groot’ scherm, maar afgelopen april was het dan toch echt weer tijd voor een lancering van nieuwe hardware. Acer’s deelname aan de Windows 8 markt is er nu in de vorm van de Acer Aspire Switch 10, een Windows 8.1-hybride met toetsenbord en 10.1-inch scherm. Acer lijkt vooral op prijs te willen concurreren, want deze nieuwe Aspire Switch 10 is te koop voor een kleine 350 euro.

Acer Aspire Switch 10 – specificaties

Acer Aspire Switch 10
Scherm 10.1 inch 1366 x 768
Digitizer Nee
Processor Intel Atom Z3745 1.3GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 32-64GB
MicroSD Ja
HDMI Ja, Micro
USB Ja, microUSB en USB 2.0 in dock
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 2.0 MP Webcam
Accu 6000 mAh Lithium Polymer

De behuizing inclusief toetsenbord (in laptop vorm zeg maar) is ruim 2 centimeter dik, en weegt op dat moment bijna 1.2 kilo. Deze Acer Aspire Switch 10 is dus zeker niet de dunste of lichtste tablet op de markt.

Acer Aspire Switch 10 – hardware en design

Acer heeft voor een design gekozen met vrij harde hoeken en veel plastic. Het gebruikte plastic heeft wel een likje verf meegekregen zodat de illusie van aluminium misschien gewekt wordt, inclusief een bewerking waarop het plastic zelfs op geborsteld aluminium lijkt. De harde hoeken hebben natuurlijk wel enige afronding meegekregen maar over het algemeen is deze hybride best te omschrijven als blokkerig. Dat is overigens niet negatief bedoeld, het zorgt voor een best opvallend uiterlijk, alleen kan je aan het design niet direct afzien of het een hier om een computer uit 2009 of 2014 gaat.

De buitenkant en het dock zijn dus vooral van het aluminiumkleurig plastic, de voorkant van de tablet heeft een glazen beschermplaat en wordt omringd door zwarte randen (bezels). Een deel van het ‘ouderwetse’ uiterlijk van deze Acer Aspire Switch 10 komt voort uit de extra grijze rand die rondom de standaard zwarte bezels te vinden is. In deze rand vind je de twee stereospeakers.

Toetsenbord dock

Het toetsenbord is gemaakt van dezelfde materialen als de tablet en heeft zwarte island-style toetsen. De lay-out loopt van rand tot rand zodat de toetsen een redelijk groot formaat mee hebben gekregen, en dat komt de type-ervaring zeker ten goede. Helaas is de feedback van de toetsen wat minder, want in plaatst van met frisse moed terugspringen naar hun ruststand voelen deze toetsen wat modderig aan tijdens het tikken. Er is ook een trackpad natuurlijk en hoewel het qua afmetingen niet een heel groot vlak te noemen is reageert het muisvlak wel goed, en is er ondersteuning voor de verschillende Windows 8 specifieke swipes.

De verbinding tussen toetsenbord en tablet is in dit geval extra interessant, en waarschijnlijk ook de reden dat de ‘extra’ zilverkleurige rand rondom het scherm nodig is. In die rand zitten namelijk niet alleen de twee gleuven om het toetsenbord dock vast te grijpen, maar ook een paar stevige magneten. Magneten in het dock zelf maken dan samen voor een lekker stevige en makkelijk te gebruiken verbinding tussen beiden delen van de hybride. De keuze voor een vrij vierkant design maak het vervolgens ook mogelijk om de tablet ‘verkeerd om’ in het dock te plaatsen, zodat er een presentatie-modus ontstaat. Mocht je het systeem op z’n kop willen zetten kan je een tent-modus creëren zoals je misschien kent van de Lenovo Thinkpad Yoga. De verschillende modi die je kunt creëren zijn vooral interssant op papier, in praktijk zul je het systeem toch het meest gebruiken als losse tablet, of in de laptop-vorm. Wij zijn echter nooit tegen keuzemogelijkheid en in dat opzicht biedt deze Acer Aspire Switch 10 dus wat mogelijkheden.

Display

Het scherm van de Acer Aspire Switch 10 is eerste instantie een beetje een tegenvaller. Met een 10.1-inch formaat en een resolutie van 1366 x 768 pixels is er eigenlijk niet direct iets om bijzonder positief over te zijn. De resolutie komt wat ouderwets over op papier maar er valt in praktijk gewoon goed genoeg mee te werken, zeker op het beperkte formaat dat een 10.1-inch scherm te bieden heeft. De kijkhoeken en kleurweergave vallen op, maar dit keer in positieve zin.

Acer heeft voor een heel aardig IPS-paneel gekozen en ook de ruimte tussen glazen bescherming en het paneel in kwestie is heel beperkt. Of ik de zero gap-uitspraak van Acer zelf wil volgen weet ik niet (lees: nope) maar de ruimte tussen beide onderdelen is heel beperkt. Dit komt zowel de lichtopbrengst (het scherm kan lekker helder) als het tegengaan van reflecties ten goede. Een buiten-computer zal ik het niet snel noemen, maar deze Acer wint het buitenshuis waarschijnlijk wel in directe vergelijking met naast concurrentie. Daarbij beschikt het display over een coating die vingerafdrukken tegengaat, iets dat we natuurlijk graag zien.

Connectiviteit

De Acer Aspire Switch 10 beschikt over het standaard pakket aan aansluitingen en draadloze verbindingsmogelijkheden. De hybride Windows 8 tablet is voorzien van dual band Wifi a/b/g/n en herkent ook signalen uit het 5Hz spectrum. Bluetooth 4.0 is natuurlijk ook van de partij. Op de tablet zelf zit verder nog een microSD kaartlezer, een miniHDMI-poort en een microUSB aansluiting. Het dock is qua aansluitingen nogal Spartaans ingericht, je krijgt er enkel en alleen een extra USB 2.0 aansluiting bij. Er is ook geen extra accu te vinden in het het dock overigens.

Speakers

De speakers zitten zoals gezegd in de tablet zelf en richten hun geluid naar de gebruiker toe, hierdoor klinken ze meteen al wat beter dan de gemiddelde andere tabletspeaker. Het is vooral de perceptie van extra geluid dat voor het positivisme zorgt op dit gebied, want zoals je mag verwachten missen ook bij deze speakers de lage tonen en het detail in de hogere tonen. Een solide weergave van het middensegment is er wel en dat maakt deze tablet dus prima geschikt voor het luisteren van wat muziek of het kijken van een YouTube video. Wil je wat meer kwaliteit kun je altijd een extern speakersetje aansluiten, zowel met kabel als draadloos.

Camera’s

De Acer Aspire Switch 10 beschikt alleen over een webcam. Deze 2.0 megapixel webcam aan de voorzijde is een typische middenmoter, en na mezelf 100 keer (in zo’n beetje alle reviews) herhaald te hebben weet ik ook nu niets creatievers te bedenken dan: mehh… Bij ideale lichtomstandigheden is de kwaliteit prima, maar als het wat donkerder wordt laat ook deze camera te wensen over.

Accuduur

De accu van de Acer Aspire Switch 10 gaat een uurtje of 7-8 mee op een enkele lading, en dat valt niets tegen voor een Windows apparaat. Het is lang genoeg om een dag mee op locatie te gaan, mist je werkzaamheden uit simpele taken bestaan. Want zoals je mag verwachten zijn de intensievere taken die je op een Windows machine als deze uit kan voeren ook een grotere belasting voor zowel de processor als de accu. Helaas zit er geen extra accu in het toetsenbord verwerkt, dus daar is ook geen winst uit te halen. Als we dan toch aan het klagen zijn moeten we ook nog even kwijt dat het jammer is dat deze tablet niet op te laten is via MicroUSB maar alleen via een Acer-eigen aansluiting.

Acer Aspire Switch 10 – software

De Acer Aspire Switch 10 draait natuurlijk op Windows 8.1 en doet dat op de manier waarop je dat verwacht. Er is dus ook op dit model sprake van een moderne tegeltjes-omgeving waar alle standaard apps en vernieuwingen te vinden zijn. In de desktopomgeving vind je vervolgens nog een paar van de de traditionelere toepassingen als de verkenner en (een deel van) het configuratiescherm.

In de desktopomgeving kan je alle software installeren die je gewend bent (en al eigenaar van bent), in de tegeltjes omgeving moet de Windows Store daar verplicht tussenzitten. Dit is een app store zoals je dit gewend bent van iOS en Android, alleen dan wel met met een minder groot aanbod. Toch is er ondertussen wel genoeg om aan iedere basiswens van een gebruiker te voldoen, mochten die nog niet verzorgd worden via het standaard al uitgebreide app-pakket dat je tot je beschikking hebt in Windows 8.1.

Acer heeft niet gek veel apps meegeleverd met deze Acer Aspire Switch 10. Er zijn wel wat extra’s te vinden zoals de Acer cloud-apps waarmee je data, documenten en muziek kan managen. Muziek kan overigens ook meteen geluisterd worden de alvast geïnstalleerde Spotify app (desktop). In de moderne omgeving vind je onder het kopje “Acer Apps” naast links naar Ebay en de Acer apps verder alleen Evernote, Zinio (magazines), Booking.com (hotel booking) en AccuWeather (weer).

Bovenstaande is gewoon goed nieuws, we houden niet van fabrikanten die voor ons keuzes maken met betrekking tot de apps die we zouden moeten willen gebruiken. En de ‘spam’ (ebay, booking.com) is ook erg binnen de perken gebleven op deze tablet. Maar Acer heeft nog wel een heel positieve software deal gesloten… Je krijgt bij deze Acer Aspire Switch 10 namelijk een licentie voor Microsoft Office Home en Student Edition. Dat betekent dat je dus geen aparte aanschaf moet doen of abonnement hoeft af te sluiten om gebruik te kunnen maken van Word, Excel en Powerpoint. Office zit steeds minder vaak inbegrepen bij op Intel gebaseerde hybrides en omdat het bij de Acer Aspire Switch 10 wel zit is dit dus een extra positief punt.

Acer Aspire Switch 10 – in gebruik

De Acer Aspire Switch 10 is een heel aardige hybride. Toch is een 10.1-inch scherm voor veel gebruikers gewoon niet groot genoeg om als serieuze laptop-vervangen gezien te worden. Door allerlei extra randen en een vrij hoekig design is de Acer Aspire Switch 10 als tablet juist weer wat aan de grote kant. Voor beide toepassingen niet optimaal dus. Toch is de uiteindelijk middenweg nog best goed te bewandelen met dit model. Het Office pakket werkt goed met de beperkte resolutie en het toetsenbord, en de accu gaat lang genoeg mee om dit apparaat geschikt te noemen voor een student. Want laten we eerlijk wezen, als je langer dan 6 uur per dag naar college moet dan verdien je een onvoldoende voor vrijetijdsmanagement. De verschillende standposities werken allemaal naar behoren maar hebben op de tablet en laptop positie na geen duidelijk aanwijsbare praktijk toepassing. Toch is het leuk dat het kan.

Prestaties

Dit apparaat vooral als studenten-apparaat zien is misschien wel een gezonde insteek want een snelheidsmonster is het nu ook weer niet. Maar kracht om de moderne tegeltjes omgeving met de simple spelletjes en andere apps aan te sturen is er genoeg, met wat kracht over om in de desktopomgeving een Word document open te houden. Intensievere games en/of apps als Photoshop voelen zich natuurlijk een stuk minder thuis op de Acer Aspire Switch 10. De gebruikte Intel-processor is daar niet voor gemaakt, en je loopt dan ook tegen de beperkingen van 2GB aan werkgeheugen aan. Daar staat dus tegenover dat dit model wel een uurtje of 7 meekan op een enkele lading.

Acer Aspire Switch 10 – conclusie

Voor 350 euro kan je als koper een heel aardige 10.1-inch Windows 8 hybride in huis halen met deze Acer Aspire Switch 10. Het is geen optimale machine en er zijn nog zat verbeteringen door te voeren door Acer, maar alle verbeteringen die ik in gedachte heb kosten geld. En dan wordt het prijskaartje waarschijnlijk opeens op zichzelf een nadeel. 350 euro is overigens geen kattenpis, maar aangezien je er een Office licentie bij krijgt klinkt het eerder als ‘280 euro’ in mijn oren, en dat is dan wel weer erg goedkoop. Het grootse probleem voor deze Acer Aspire Switch 10 is echter het bestaan van de Asus Transformer Book T100, die op het moment nog iets goedkoper is en op bijna alle punten minstens net zo goed is als deze tablet. Toch zijn beidn keuzes te verdedigen. Wat ons betreft kan je het beste gaan voor de tablet die je het goedkoopste kan vinden.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Aantrekkelijk geprijsd
  • Inclusief goed toetsenbord dock
  • Inclusief Office licentie

Minpunten
  • Relatief lage resolutie scherm

  • Geen krachtige prestaties
  • Vrij grote en zware hybride

Reacties (25)