Apple komt in 2015 met de Apple Watch

10 september 2014 3 Minuten 1 Reacties
Apple-Watch-4

Apple heeft gisteren tijdens de presentatie van de iPhone 6 ook een nieuw smart watch laten zien aan de wereld; de Apple Watch.

Voor de meeste mensen was het niet echt een verassing maar Apple heeft gisteren zijn eerste wearable getoond aan het publiek; de Apple Watch. Deze kleine draagbare computer is een smart watch, zoals we de laatste tijd ook hebben gezien van de verschillende Android Wear klokkies.

Apple Watch

Het horloge van Apple heeft een strak design meegekregen maar is en blijft wat ons betreft nog best een groot en geeky klokje. Apple biedt via verschillende afwerkingsmogelijkheden (aluminium, staal en goud) en een breed scala horlogebandjes wel een hoop personalisatiemogelijkheden. De Apple Watch is straks ook beschikbaar in twee verschillende formaten, zodat het horloge voor zowel smalle als brede polsen geschikt is. Met de verschillende afwerkingen en bandjes zijn er 72 combinaties te maken. Het horloge is waterdicht en kan worden opgeladen via een magnetische inductiepoort. Er kan dus nergens een stekkertje in het horloge gestoken worden.

Qua software draait de Apple Watch op een nieuwe en speciale versie van iets dat weg heeft van het iOS besturingssysteem. Naast notificaties zijn er apps en kan er gekozen worden uit ‘ontelbare’ watchfaces, zeker als developers straks hun steentje bij gaan dragen. Apple heeft tijdens de presentatie een hoop van de mini apps getoond en naast de standaard apps die je op een slim horloge verwacht gaat Apple met een communicatie-app een stap verder. Met standaard apps bedoel ik natuurlijk de zaken zoals kaarten met navigatie, muziek, foto-opties en locatie gebaseerde diensten.

De communicatie-app heeft een soort tap-morse-code optie zodat je met je vrienden en familie via patronen kunt communiceren. Morse code is natuurlijk niet nieuw, maar wel zo verouderd dat er maar weinig mensen nog bekend mee zijn. Apple denkt dat mensen vanzelf wel hun weg vinden om onderling afkortingen te vinden voor communicatie. Het komt ons nog wat vreemd over in ieder geval. De kleine tekeningetjes die je op het horloge kunt maken zijn al wat makkelijker te begrijpen, en met emoji, de mogelijkheid om iMessages te dicteren of gewoon te bellen zijn we weer terug in bekend territorium.

De besturing van de interface gaat via een combinatie van het touchscreen en een de verschillende aanrakingen die herkend worden, maar ook wordt het kroontje van het horloge gebruikt. Bij een ouderwets horloge gebruikte je die natuurlijk alleen om de tijd te zetten, bij de Apple Watch kan je ermee scrollen en zoomen. De Apple Watch heeft, net zoals de meeste smart watches, nog wel een iPhone nodig mee samen te werken. Zaken zoals GPS-locatie en Wifi-data moeten namelijk via een iPhone gevoed worden richting het horloge. Het horloge beschikt wel over sensoren die je hartslag en beweging kunnen meten. De sensoren in combinatie met wat apps maakt de Apple Watch volgens Apple zelf een prima sport/fitness apparaatje.

Apple Pay is een nieuwe draadloze betaalmogelijkheid die Apple met de iPhone 6 Plus geïntroduceerd heeft. Het NFC element dat daarvoor gebruikt wordt zit ook in het horloge verwerkt. Hoe goed en makkelijk dat straks daadwerkelijk werkt moeten we nog even afwachten, zeker omdat Apple Pay nog niet naar Nederland komt.

Prijs en beschikbaarheid

Sowieso moeten we nog even wachten op Apple’s horloge. De Apple Watch wordt pas begin 2015 op de markt gebracht. De prijs van het klokje begint rond de 350 euro, maar kan ongetwijfeld snel oplopen na het maken van keuzes voor een type afwerking en een bandje.

Reacties (1)