iCloud en iCloud Drive: wat is het en wat zijn de verschillen?

18 september 2014 4 Minuten 35 Reacties
iOS 8 iCloud Drive

Met de introductie van iOS 8 lanceert Apple ook iCloud Drive. Maar wat is iCloud Drive precies, en wat zijn de verschillen met de oude iCloud?

Een aantal jaar geleden doken er ineens verschillende foto’s op van datacenters, grote gebouwen vol computers, die gebouwd zouden worden van Apple. Over de plannen werd nog veel gespeculeerd, al leek het duidelijk dat Apple veel online opslag nodig zou hebben, en snel. Op 1 juni 2011 werd iCloud aangekondigd, en toen werd ineens duidelijk waarvoor al die datacenters waren, namelijk iCloud.

Wat is iCloud?

iCloud is de eerste versie van de online opslagdienst van Apple. Met de lancering van iOS 8 kwam daar een nieuwe dienst bij, namelijk iCloud Drive. Daarover later meer. Met iCloud kunnen iPhone, iPad en Mac gebruikers bestanden online opslaan, zodat ze er op een later moment vanaf een ander apparaat verder aan kunnen werken. iCloud is erg beveiligd: zo kunnen apps niet de bestanden zien die andere apps gemaakt hebben.

Je hoeft je dus niet zorgen te maken dat met het activeren van iCloud al je gegevens op straat komen te liggen, stel dat er een lek is dan kan maar een app daar gebruik van maken en die app kan alleen de bestanden die via de app aangemaakt zijn uitlekken. iCloud wordt niet alleen gebruikt om bestanden in op te slaan, maar ook om bijvoorbeeld de wachtwoorden van WiFi netwerken tussen al je Apple apparaten te synchroniseren, en foto’s in je fotostream op te slaan.

Wat is iCloud Drive?

iCloud Drive is de nieuwere versie van iCloud. Het grootste verschil is de open structuur: net als Dropbox en Google Drive kun je zelf bepalen hoe en waar je bestanden op wilt slaan. Zo kun je documenten van bijvoorbeeld de apps Day One en Pages bij elkaar kwijt in dezelfde map. Op deze manier kun je gemakkelijker documenten organiseren: je kunt bijvoorbeeld spreadsheets van Numbers in dezelfde map kwijt als de facturen die in de spreadsheet genoemd worden. De gehele mappenstructuur is voor de gebruiker inzichtelijk en aan te passen, in tegenstelling tot iCloud waar je als gebruiker puur de apps gebruikte en van iCloud zelf niks terugzag.

Voor- en nadelen

Er kleven een aantal nadelen aan iCloud Drive ten opzichte van iCloud. Zo kunnen kwaadwillende apps in de nieuwe iCloud Drive bij meer persoonlijke documenten. Maar het grootste nadeel is misschien toch wel dat je iCloud Drive niet altijd kunt gebruiken, omdat oudere apparaten die draaien op een versie ouder dan iOS 8 niet van iCloud Drive gebruik kunnen maken en dus geen toegang hebben tot documenten in iCloud Drive.

Er zijn overigens ook genoeg voordelen. Zo kun je bestanden beter organiseren, en houd je beter overzicht. Bovendien werd er altijd veel geklaagd over de prijzen van iCloud en de maximale opslagcapaciteit. Die problemen zijn met iCloud Drive verholpen. Je kunt nu tot 1 terabyte aan opslag huren bij Apple. Zie voor de nieuwe prijzen het kopje ‘wat kost het’. Ook heeft Apple een versie voor Windows waardoor iCloud Drive cross-platform ingezet kan worden. De Windows-app kan hier gedownload worden.

Moet je iCloud of iCloud Drive gebruiken?

Wie zijn of haar iPad updatet naar iOS 8 krijgt de vraag of je gebruik wilt maken van iCloud, of iCloud Drive. Dit is een belangrijke keuze waar je even goed over na moet denken. Oudere iPad’s die geen gebruik kunnen maken van iCloud Drive omdat ze niet geüpdatet kunnen worden naar iOS 8 kunnen ook geen bestanden openen in je iCloud Drive. Ook kun je iCloud Drive nog niet op je Mac gebruiken, omdat de nieuwste software voor de Mac, Yosemite, nog niet beschikbaar is. Deze wordt pas eind 2014 verwacht. Dus;

Update wel naar iCloud Drive wanneer je alleen maar iPad’s en iPhone’s gebruikt die iOS 8 ondersteunen.

Update niet naar iCloud Drive wanneer je iPad’s of iPhone’s gebruikt waarop je iOS 8 niet kunt installeren, of als je een Mac gebruikt waar geen Yosemite op geïnstalleerd staat. Je kunt later iCloud Drive alsnog activeren op je apparaten.

Wat kost het?

Met de komst van iCloud Drive zijn de opslagopties een stuk goedkoper geworden. Standaard krijgt iedereen 5gb gratis. Heb je meer nodig, dan kun je voor €0.99 per maand 20gb opslag gebruiken, voor €3.99 200gb, voor €9.99 500gb en als laatste kun je tot 1 terabyte aan bestanden opslaan voor €19.99 per maand.

Meer tips en apps

Wil je meer handige tips en adviezen voor het kopen van of het gebruik van een iPad? Neem dan ons tips en adviezen archief door. Hier vind je ook specifieke tips voor de iPad.

Reacties (35)