Review: Apple iPhone 6 Plus

03 oktober 2014 + 10 minuten 4 Reacties
Apple-iPhone-6-Plus-review

In deze review kijken we naar de Apple iPhone 6 Plus, een 5.5-inch phablet met TouchID, 8 megapixel camera, full hd-display en iOS 8-software.

We roepen al een tijdlang dat phablets een enorme opmars aan het maken zijn qua populariteit en tot nu toe waren het vooral spelers als Samsung en HTC die zich de harten, en euro’s, van consumenten wisten te bemachtigen. Een grote groep gebruikers hoorde echter bij het andere kamp, en als je fan bent van Apple’s iOS dan wordt je door Apple beperkt in de keuzemogelijkheden. Dit jaar heeft Apple er echter voor gekozen een paar zaken van zijn grootste concurrenten op Android gebied af te kijken; niet alleen komen ze met een veel grotere smartphone maar gaan ook voor iets meer keuzevrijheid door hun nieuwe mobiel met twee schermformaten uit te brengen. De grotere versie van de twee, de iPhone 6 Plus, mag een phablet genoemd worden en dus hoort een review van dat apparaat thuis op Tablets Magazine.

Apple iPhone 6 Plus – specificaties

iPhone 6 Plus
Scherm 5,5 inch 1080 x 1920
Digitizer Nee
Processor Apple A8 1.3GHz +M8 motionprocessor
RAM 1GB
Opslaggeheugen 16 -64-128 GB
MicroSD Nee
HDMI Nee
USB Nee, lightning
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Ja, beperkt
Camera’s 2MP Webcam en8MP camera
Accu 2915 mAh Lithium Polymer

Het blijft altijd wat lastig om Apple-producten op basis van hun specificaties te beoordelen, of zelfs in kaart te brengen. Door hun enorme controle over zowel de hardware als software is het geheel vaak meer dan de som van de onderdelen. De weging werkt in ieder geval anders dan bij bijvoorbeeld een Android- of Windows-apparaat. Een 1.3Ghz dual core processor zal geen enkele Android-gebruiker als indrukwekkend klinken, maar toch is deze 64-bit A8-chip de snelste processor die we ooit in een Apple-apparaat gezien hebben. En doet die qua prestaties niets onder ten opzichte van andere high-end apparaten.

De iPhone 6 Plus is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren en de gebruiker kan kiezen tussen 16GB, 64GB of 128 GB aan opslaggeheugen. Deze stappen maken de iPhone 6 Plus, die begint bij een prijs van 799 euro, steeds 100 euro duurder. Opvallen is dat de 32GB optie verdwenen is. Wij hadden (natuurlijk) liever een instapmodel met 32GB gezien in plaats van het (veel te karige) 16GB instapmodel.

Apple iPhone 6 Plus – hardware en design

Om de generatie verandert Apple de designtaal van hun producten. Dit weten we van eerdere iPhones maar natuurlijk ook van de iPad, waar de regel wel iets losser toegepast lijkt te worden. Na een iPhone 5 en 5s hebben we dus nu niet alleen een grotere iPhone maar ook eentje met een andere designtaal. Weg zijn de chamfered edges (die overigens hun weg hebben gevonden naar de Galaxy Note 4 en terug zijn de zachte afrondingen die we kennen van de eerste generate iPhone (en de achterkanten van de huidige iPads). De achterkant is nog steeds een plat stuk aluminium maar aangezien er natuurlijk verschillende draadloze signalen hun weg moeten vinden zijn er wat plastic banden te zien aan de achterkant. Apple’s talent om binnen kleine toleranties apparaten te maken is hier weer mooi duidelijk, de verbindingen tussen de twee type materialen zijn naadloos.

Naadloos is ook een goede term als we het hebben over de verbinding tussen de aluminium behuizing en de glazen voorkant van de de iPhone. Glas dat nog steeds glas is (wel met een of andere ‘ION’ versteviging) en dus niet bestaat uit saffier, geruchten die uiteindelijk meer van toepassing bleken op Apple’s horloge). Bijzonder, voor Apple, is wel dat het glas gebogen is. Rondom heeft het glas een ronding meegekregen waardoor de aansluiting met de ‘achterkant’ van de iPhone naadloos aanvoelt. Ook moet het in theorie de verschillende swipe bewegingen vanaf de zijkant makkelijker maken.

Verder is de iPhone 6 Plus natuurlijk nog wel goed herkenbaar als iPhone. Er is een homeknop (met TouchID) op de plek waar je hem verwacht en ook de camera’s zitten op de bekende plaatsten, al steekt de camera aan het achterkant voor het eerst in iPhone-geschiedenis een beetje uit. Naast de camera’s zitten de verschillende sensoren, de Dual-LED flash en natuurlijk de microfoon. De microfoon voor het bellen zit nog steeds onderaan de iPhone en heeft dit keer een enkele uitsparing gekregen in plaats van een volledige (neppe) speakergrill. Naast de microfoon vinden we aan de onderkant de lightning-poort en de luidspreker (dit keer wel met bekende speakergrill).

Al met al is het een flink anders ogende iPhone, die qua bouwkwaliteit nog steeds aanvoelt als een Apple-product (van hoge kwaliteit en stevig) maar qua design niet iedereen zomaar meer van zijn achtergrond kan overtuigen. Het had wat mij betreft net zo goed een design uit de koker van HTC kunnen zijn. Maar over smaak valt niet te twisten en echt leilijk is het nu ook weer niet natuurlijk.

Display

Het scherm van de iPhone 6 Plus is natuurlijk de grootste blikvanger, en het grooste scherm dat ooit op een iPhone is geschroefd. Het 5,5-inch scherm met een beeldverhouding van 16:9 voelt voor een verstokte iOS-gebruiker aan als enorm, en dat is het dan natuurlijk ook gewoon. Qua pixels hebben we het hier dus over een standaard Full-HD resolutie van 1920 x 1080 pixels. Apple heeft overigens op het besturingsysteem-niveau altijd de nodige beperkingen gehad (omdat er maar twee mogelijke resoluties mogelijk waren) en wie zijn billen brand moet op de blaren zitten. Zonder al te technisch te worden betekent dit in Apple’s iOS geval dat beelden (lees: apps) in een grotere resolutie richting de processor gaan om vervolgens in een kleinere resolutie (1920 x 1080 pixels) te worden weergeven. Dit vergt natuurlijk wel wat extra rekenkracht maar als gebruiker lijk je daar geen last van te hebben, en het resultaat is alsnog een 400 PPI-scherm dat scherper is dan ieder andere iPhone-scherm. Ook kleuren, contrast en kijkhoeken zijn beter dan ooit. Zelfs de schermhelderheid zet met 500 lux records, wat in praktijk niets anders betekent dat de iPhone buitenshuis iets beter bruikbaar is.

Connectiviteit

Qua aansluitingen lijkt de iPhone 6 Plus in eerste instantie niet heel ruim bedeeld te zijn. Dit komt vooral doorat je zaken als USB en HDMI moet missen op de iPhone. Toch is de Apple Lightning-aansluiting zo populair dat je als je eerlijk kijkt een enorm aanbod aan mogelijkheden hebt via deze connectie, van laders via radiodecks tot complete podcaststudio’s die via de Lightning-poort gebruikt kunnen worden. Qua design is het sowieso een van de fijnste poorten op de markt, want een symmetrische connectie betekent dat je nooit hoeft te kijken hoe je de stekker in de telefoon kan krijgen. Een klein verschil op papier, in praktijk het grootste voordeel van Lightning vs USB.

Qua draadloze connecties heeft de iPhone 6 Plus het overigens wel dik voor elkaar, van dual band Wifi a/b/c/a/ac en Bluetooth 4.0 tot NFC. Helaas heeft Apple de NFC=chip op dit moment nog wel beperkt en is die alleen maar bruikbaar voor Apple Pay (niet beschikbaar in Nederland). Ook de GPS en mobiele internet verbindingen (4G) zijn van de modernste generaties en doen dus in dat opzicht niets onder voor de concurrentie. Natuurlijk is er ook een koptelefoonaansluiting. Waar je bij Android toptoestellen nog wel eens wat extra’s kan vinden als infrarood en zelfs ultrasoon (voor stylus communicatie) kan je dat nog wel vergeten op een iPhone.

Speakers

Apple verkoopt de iPhone 6 Plus nog steeds met een enkele speaker, die rechts aan de onderkant van het toestel verwerkt zit. Bij dit toestel faken zie niet eens meer de stereospeakers (bij eerdere generaties zat de microfoon achter ietS dat op een speaker leek). Ondanks dat het maar een enkele speaker betreft en Apple geen marketingtermen gebruikt als “Beats Audio” of ‘DTS sounds supersonic asynchrone ultraweergave’ is het geluid dat het speakertje weer weet te geven best indrukwekkend. Ik zou er geen volledige films of volledige albums op gaan luisteren, maar voor het meeste is het opvallend bruikbaar en kan het volume hoorbaar harder dan bij eerdere iPhones, zonder noemenswaardige vervormingen te introduceren.

Camera’s

Ieder jaar stappen maken in de camerakwaliteit is misschien wat teveel gevraagd maar tot nu toe blijft Apple erin slagen om met iedere nieuwe generatie een merkbare stap te maken in de cameratechniek. Dit jaar moest hier echter wel iets anders voor wijken; de volledig platte achterkant. Want als je een goede lens en (relatief) grote sensor wilt combineren dan beperkt de natuurkunde je in de afmetingen. Als gevolg hiervan steekt de camera van de iPhone 6 Plus een heel klein beetje uit, en kan de iPhone dus niet helemaal plat op tafel gelegd worden. Voor iedereen die een hoesje gebruikt (hierover later meer) is dit natuurlijk geen probleem. En persoonlijk denk ik dat de juiste keuze is gemaakt; ik heb liever een betere camera die uitsteekt dan een mindere camera die plat in de behuizing verwerkt zit. Overigens hebben we het hier wel over halve millimeters of iets in die orde van grote, het eventuele probleem is dus per definitie nogal beperkt.

De kwaliteit is in de meeste situaties goed vergelijkbaar met de iPhone 5s (met één van de beste smartphonecamera’s op de markt, en het populairste toestel op een foto-site als Flickr). De iPhone 6 Plus neem afstand in de situaties waar de verlichting minder is. Dit is het eerste toestel van Apple met OIS, optische beeldstabilisatie. Hierdoor kan de sluiter iets langer openstaan zonder beweging in het beeld te introduceren, en dit resulteert in scherpere foto’s met meer detail. Of foto’s die minder “ruis” hebben omdat er door de langere tijd die er is om licht te verzamelen de gevoeligheid (ISO) van de ‘film’ minder hoog was. Focussen gaat door speciale pixels (phase detection) ook merkbaar sneller dan ooit, wat het maken van bruikbare beelden dus ook drastisch ten goede komt.

Apple heeft met de optische beeldstabilisatie natuurlijk ook een stap vooruit gemaakt in de videokwaliteit. Video’s zijn duidelijk strakker en stabieler en dat vertaalt zich gewoon in ‘betere’ kwaliteit. De echt toffe stap zit hem echter in de mogelijkheid om 240fps slow-motion beelden op te nemen, zoals mijn hond graag voor jullie illustreert:

Accuduur

Apple’s grootste iPhone ooit gaat ook langer op een enkele lading mee dan ooit tevoren. In een week testen en intensief gebruik heb ik altijd het eind van de dag weten te halen, soms maar met een procent of 2 over maar dat was alleen op de momenten dat ik echt mijn best deed om de iPhone leeg te hebben aan het einde van de dag. Ter vergelijking: mijn iPhone 5s laad ik meestal wel tussendoor op (lader op mijn bureau) zodat ik aan het eind van de dag zeker ben van genoeg benzine in de tank. Bij de iPhone 6 Plus heb ik het niet nodig voor mijn gevoel. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik dat nooit ga doen, een iPhone die je al een ruim een jaar iedere dag in gebruik hebt vergelijken met een gloednieuwe iPhone is namelijk wel een beetje een kromme vergelijking. Voor nu heb ik geen enkele reden de groei in gebruiksduur van 12 naar 16 uur in twijfel te trekken.

Apple iPhone 6 Plus – software

De iPhone 6 Plus draait op iOS 8 en dat is natuurlijk de laats beschikbare versie van Apple’s besturingsysteem. Vorig jaar is met iOS 7 een nieuw design geïntroduceerd en dit jaar vond Apple het tijd om nieuwe functies te introduceren. Iedere gebruiker zal de basis van iOS nog steeds wel herkennen en niet op zoek hoeven gaan naar de basisfuncties.

De vernieuwingen maken zich vooral in de diepte kenbaar. Zo heeft Apple met extensibility de mogelijkheid geïntroduceerd om makkelijker data te delen tussen apps, dit kan zich vertalen in het delen van een een webpagina naar je favoriete lees-het-later dienst tot het kunnen bewerken van je foto met je favoriete iOS-app vanuit de camera roll (dus zonder de app in kwestie te ‘openen’). Widgets zijn er nu ook, maar kunnen alleen in het Notificatie center geplaatst worden, en dus nog steeds niet op het homescreen. Ik maak gebruik van verschillende widgets in het notificatie entrum maar daar zal ik binnenkort een uitgebreider artikel over tikken. Voor gebruikers is het vanaf iOS 8 ook mogelijk om nieuwe toetsenborden te installeren, hierdoor hebben populaire Android toetsenborden als het Swype-toetsenbord dus nu ook een kans op iOS.

Lees ook:De drie beste alternatieve toetsenborden voor je iPad of iPhone.

Wij hebben natuurlijk al een uitgebreid artikel met alle vernieuwingen en verbeteringen in iOS 8 dus ik zal in deze review me verder focussen op andere zaken. Want door zijn nieuwe grote schermformaat heeft de iPhone 6 Plus wel een paar optimalisaties qua software meegekregen. Natuurlijk is er een softwareondersteuning voor de hardwarematige optische beeldstabilisatie maar door het grotere beeld heeft Apple ook een paar ‘iPad’ achtige mogelijkheden naar de iPhone 6 Plus gebracht. Op het moment dat je de iPhone kantelt zijn er namelijk een hoop (Apple) apps die hun weergave verdelen in twee kolommen. Makkelijke voorbeelden om dit te illustreren zijn de email-app met links de lijst emails en rechts de weergave van de geselecteerde email, en iMessages met de contactenlijst en het gesprek. Deze ‘kolommen’ weergave kennen we natuurlijk al deels van de iPad en naar verwachting zullen developers snel gebruik gaan maken van de nieuwe mogelijkheden die dit biedt.

Developers blijven een enorm grote en belangrijke rol spellen in het iOS-ecosysteem en zijn de reden dat Apple tot nu toe een soort voorsprong heeft weten te behouden. Door het introduceren van nieuwe iPhones in nieuwe schermformaten zadelt Apple de developers wel op met extra werk, want ontwikkelaars moeten aparte ondersteuning inbouwen voor de nieuwe schermformaten. Apps die niet geoptimaliseerd zijn werken wel maar worden in een opgeblazen vorm weergegeven. Tot nu toe hebben we geen reden aan te nemen dat een substantieel deel ontwikkelaars de stap naar iPhone 6 ondersteuning niet gaat maken, want bijna dagelijks worden populaire apps geüpdatet. Toch is het goed om te beseffen dat op dit moment dus nog niet iedere app er optimaal uitziet op een nieuwe iPhone.

Apple iPhone 6 Plus – In gebruik

Ik gebruik de iPhone 6 Plus nu een week. Even een paar dingen uit de weg ruimen: Nee, hij is nog niet krom. Ja, dat deze telefoon is groot. Het toestel is zo groot dat het een kruising is tussen een tablet en smartphone, een phablet dus. Om meteen maar even het verhaal van kromme iPhones te adresseseren: Het is mogelijk om deze telefoon te buigen, net zoals het mogelijk is om andere telefoons te buigen. Tablets en iPads kan je ook buigen. Een groot en dun oppervlak is gevoelig voor dit soort krachten, en het ene apparaat is zwakker dan het andere.

De iPhone 6 Plus lijkt bij de volumeknoppen een zwakker punt te hebben, maar gelukkig is ook na een week intensief gebruik met zo’n 150 kilometer in verschillende broekzakken op de fiets en zittend achter bureaus, op banken en stoelen geen kromming te herkennen. En de paniek op het internet lijkt ook wel gedaald te zijn. Bij normaal gebruik heb je niets te vrezen. Er zijn een paar handenvol klachten bij Apple binnengekomen en daarnaast zijn er nog een paar Youtubers die een slaatje hebben weten te slaan uit het buigen van een iPhone. Ieder jaar is er weer een of andere paniekreactie op een Apple product, ieder jaar kalft de paniek vanzelf weer af.

Een andere veelgehoorde klacht herken ik persoonlijk veel beter. De grote iPhone met zijn ronde hoeken en platte aluminium achterkant is glad, zo glad dat ik op de eerste dag een hoesje ben gaan halen omdat ik bang was de iPhone te laten vallen. Ook na een week vind ik een naakte iPhone voor mijn smaak nog steeds te glad. We zullen het komende jaar dus ongetwijfeld een paar populaire hoesje voor de iPhone gaan bespreken. Binnenkort zulle we beginnen met de opties die Apple biedt.

Het formaat van deze iPhone is natuurlijk zijn grootste (hehe) wapenfeit. Na een paar dagen was ik er al wel aan gewend, en voelt mijn iPhone 5s bijna komisch klein. Ik had dat niet verwacht, maar na een dag of drie zag ik deze iPhone 6 Plus wel zitten als grote telefoon. Overtuigd van de iPhone 6 Plus als mini iPad ben ik echter nog niet helemaal. Er zijn een paar dingen die bijna net zo goed zijn als op een ‘echte’ iPad maar het schermformaat is en blijft een compromis tussen twee apparaten. Met als voordeel dat je in theorie twee apparaten (iPad en kleine iPhone) kan vervangen met één iPhone 6 Plus. Ik heb deze week actief geprobeerd mijn iPad mini links te laten liggen, en op het kijken van een aflevering van Syndroom na is me dat ook goed gelukt. Filmpjes of TV kijken gaat prima op het 5,5-inch scherm maar niet iedere app gaat goed om met switchen en doorspelen op de achtergrond, en mijn attentiespan dwingt me altijd meerdere dingen tegelijk te willen doen. Maar dat is dus meer een iOS-probleem dan een issue met de iPhone 6 Plus. Het browsen op het web verbaasde me eigenlijk nog het meeste, dat gaat opvallend fijn op dit formaat. Ik had verwacht dat ik het 7,9-inch scherm van mijn iPad mini meer zou missen dan ik uiteindelijk deed. Toch is het niet allemaal helemaal positief. De split-screen kolomweergaven van, op dit moment vooral Apples’s eigen apps, heeft mij nog niet echt kunnen bekoren. Het voelt dan toch net wat te krap aan. Aan de andere kant is het alternatief, alles heel veel extra (uitgerekte) ruimte geven, ook niet heel uitnodigend. Ik kijk dus uit naar wat developers gaan doen met deze ruimte, en of het krappe gevoel blijft. Op het moment van schrijven zie ik mezelf, tegen mijn verwachtingen in, best de stap maken van twee iOS devices naar één.

Dat komt vooral door het schermformaat want bestaande en inherente nadelen van iOS blijven natuurlijk ook als ik mijn tijd wel zou verdelen over een tweetal apparaten. iOS 8 is op dit moment nog niet helemaal ‘af’ en vooral de integratie met toetsenborden laat bijvoorbeeld nog wel te wensen over. Soms duurt het laden erg lang. Ook al is iOS nu meer ‘open’ dan in eerdere generaties, Android blijft meer mogelijkheden bieden voor cross-integratie tussen apps en diensten. Op dit moment heb ik nog vertrouwen in Apple dat er via software-updates emeer stabiliteit komt in de software en dat er steeds meer mogelijke gemaakt gaat worden, zoals we dat nu al zien in de vorm van de extensies, homekit en healthkit. Ook deze software is overigens nog niet helemaal stabiel want de M8-coprocessor zou fietsen als bezigheid moeten herkennen, de Health-app negeert dat compleet.

Prestaties

De iPhone 6 Plus draait op processor van eigen design (dat wordt uitgevoerd door Samsung). Wij zijn niet van de benchmarks en dus zul je die ook niet in deze review vinden. Voor een wereld aan getallen kan je terecht bij Anandtech. Wel kan ik zeggen dat de iPhone 6 Plus sneller aanvoelt dan ieder ander iOS-apparaat dat ik gebruikt hebt. Ondanks de 1GB aan werkgeheugen lijkt ook multitasken nog steeds opvallend goed te gaan op de iPhone 6 Plus. Dat wil niet zeggen dat ik het raar blijf vinden klinken dat deze nieuwste iPhone ook maar 1 GB werkgeheugen heeft. Toch is het wederom een bewijs dat specificaties verdacht weinig zeggen over de daadwerkelijke prestatie van een apparaat. De iPhone heeft op papier de specificaties van een Android-telefoon van twee jaar geleden, maar levert in praktijk prestaties waar Android fabrikanten zich in hun toekomstige hardware op gaan richten.

Voor gaming is het grotere scherm van deze iPhone natuurlijk ook een welkome verbetering, in combinatie met de A8 chip en Apple’s Metal optimalisaties laden games sneller en zien ze er beter dan ooit uit. Ook de framerates die haalbaar zijn meten zich weer met gemak met de populaire high-end alternatieven.

Apple iPhone 6 Plus – Conclusie

De Apple iPhone 6 Plus is een echte phablet, groot genoeg om voor veel mensen gewoon te groot te zijn. Voor consumenten die graag een apparaat willen die tussen een tablet en telefoon inzit is het echter een bijna perfecte optie, en als je per se iOS wilt gebruiken je enige optie. Android biedt in deze categorie echter een stuk meer opties, die concurreren op feature-set en/of op prijs. De keuze tussen Android en iOS blijft en met de komst van deze 5.5-inch iPhone heeft Android in ieder geval een concurrent in deze categorie. De iPhone 6 Plus voelt luxe aan en is sneller dan ooit. Het is tegelijkertijd ook een telefoon die erg glad is en bijna in combinatie met een cover/hoes gebruikt moet worden. Het gaat voor een hoop gebruikers de mogelijkheid te bieden om naar één apparaat te gaan. Voor gebruikers die verknocht zijn een ‘echte’ tablet is de kleinere iPhone waarschijnlijk interessanter.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Indrukwekkend goed scherm
  • Goede accuduur
  • Maakt prima foto’s en video’s

Minpunten
  • iOS 8 is niet helemaal stabiel

  • Gladde behuizing
  • Geheugen niet uitbreidbaar

Reacties (4)