Review: Asus MeMO Pad 7 (ME572C)

01 oktober 2014 + 10 minuten 1 Reacties
Asus MeMO Pad 7 (ME572C)-review-feature

In deze review kijken we naar de 7-inch Asus MeMO Pad 7 (ME572C) met Android 4.4 KitKat, een quadcore Intel-processor en een full hd-display.

In deze review kijken we naar een tablet die volgens ons, en Asus PR, het beste gezien kan worden als de opvolger van de Google Nexus 7 (2013). Of dit betekent dat Google dit jaar Asus overslaat als het komt op het uitbrengen van Google branded hardware (Nexus) weten we nog niet helemaal zeker. De advertentiegigant lijkt zich voor vooral de focussen op hun nieuwe samenwerking met HTC voor de Nexus 9. Maar dat heeft Asus dus niet tegengehouden, en of de Asus MeMO Pad 7 (ME572C) een Nexus-stempel waardig is bekijken we in deze review.

Asus MeMO Pad 7 (ME572C) – specificaties

Asus MeMO Pad 7 (ME572C)
Scherm 7 inch 1920 x 1200
Digitizer Nee
Processor Intel Atom Z3560 “Moorefield” 1.8GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 16 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, microUSB 2.0
GPS Ja
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 2MP Webcam en 5MP camera
Accu 15.2 Wh Lithium Polymer

Asus MeMO Pad 7 (ME572C) – hardware en design

De Asus MeMO Pad 7 (ME572C) heeft een duidelijk modieus design meegekregen. Het is echt wat anders dan we van de producten van Asus gewend zijn. Deze waren qua kleuren misschien best leuk maar verder qua keuzes voornamelijk aan de veilige kant. Het design van het nieuwe model is volgens Asus gebaseerd op die van een clutch handtas. Dat zegt de gemiddelde tech-nerd natuurlijk maar vrij weinig. Het komt er op neer dat er voor chique kleurstellingen is gekozen en dat er aan één van de lange kanten een zwarte design element van donker plastic zit.

Of de rand ook een daadwerkelijk functie heeft is verder niet helemaal duidelijk, een beetje handige engineer heeft er vast voor gekozen op deze plek de draadloze signalen de wereld in de sturen. Maar misschien is dat ook wel helemaal niet het geval, want de rest van de behuizing is ook van plastic, maar dan wel een plastic dat steviger aanvoelt en een harde metallic coating heeft meegekregen, in tegenstelling tot de soft-touch die we op de zwarte rand vinden. Ook opvallend zijn de relatief brede bezels (randen) rondom het scherm.

De (interessante) kleuren die Asus heeft gekozen zijn een soort champagne-goud en een burgundy rood. Voor gebruikers met een iets minder exotische smaak komt de Asus MeMO Pad 7 (ME572C) ook in het zwart. Wij vonden de andere kleuren oneindig veel leuker en interessanter. Helaas lijken voor alsnog alleen de champagne gouden en zwarte uitvoeringen hun weg naar Nederland te vinden.

De tablet heeft een zeer slank profiel van 8.3 millimeter en een gewicht van 269 gram. We mogen dus wel stellen dat het wat dit betreft een zeer mobiele en strakke tablet is. Het toestel ligt goed in de hand en kan ook relatief eenvoudig vanuit de hand bediend worden. De bezels (randen om het scherm) zijn echter wat breder dan we bij de meeste tablets zien, maar het is een kwestie van smaak of dit een afknapper is voor je.

Display

Het scherm is hetzelfde als dat we van de Google Nexus 7 kennen. Dat is dus helemaal geen straf want dit display laat nog altijd een onverminderd positieve indruk achter. Het 7-inch ips-display heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels maar onderscheidt zich ook door goede kleurweergave en een goed contrast. En omdat het een ips-paneel is zit het met de kijkhoeken natuurlijk ook wel goed. Het scherm is gelamineerd en dus zit het ips-paneel dicht onder de beschermende glasplaat, dit zorgt voor een stuk mooier scherm waar de pixels mooier op uitkomen en tegelijkertijd heeft dit type scherm ook een stuk minder last van reflecties. Het display van de Asus MeMO Pad 7 (ME572C) is ook voorzien van een verstotende laag, zodat je ook minder snel last hebt van vette vingers op het scherm. Kortom, een prima display en één van de belangrijke pluspunten van dit model.

Connectiviteit

De Asus MeMO Pad 7 (ME572C) heeft een microSD slot om het geheugen van 16GB uit te breiden en een klein minpuntje is dat deze kaartlezer niet is afgedekt waardoor er vuiligheid in kan komen. Ook is er een MicroUSB 2.0 verbinding voor de oplader en connectie met de computer. Wifi en Bluetooth 4.0 maken het aanbod compleet. De Wifi-verbinding is opvallend ouderwets, maar aangezien het hier een om een bekende techniek gaat werkt het meer dan prima natuurlijk. Met ouderwets doelen we vooral op het gebrek aan ondersteuning voor het 5GHz spectrum. In het verzamelgebouw waar ik huur is het nogal een drukte met de verschillende Wifi-signalen en is het 5GHz spectrum een stuk rustiger, en dus sneller. Maar tijdens het testen, zowel thuis als op kantoor, heb ik uiteindelijk in de praktijk geen noemenswaardig nadeel ondervonden, en daar gaat het natuurlijk uiteindelijk om.

Speakers

De Asus MeMO Pad 7 (ME572C) is voorzien van stereospeakers, die aan de korte kanten in de zijkant zitten verwerkt. Asus maakt de verstandige keuze om dit dus voor de landscape-orientatie te optimaliseren, de manier waarop filmpjes bekeken worden en spelletjes gespeeld worden. Zelfs op een tablet die je qua formaat normaal gesproken vooral in portrait gebruikt. De kwaliteit van de speakers is heel aardig, en het stereo-effect is (in landscape) goed hoorbaar. Natuurlijk missen zowel de lage tonen wel een beetje bij het afspelen van bepaalde genres maar dat is een logische beperking van de kleine speakers. Via de koptefoonaansluiting of Bluetooth-verbinding kan er altijd met betere speakers verbinding gemaakt worden.

Camera’s

De camera’s zijn opvallend ok. Ik kan het woord goed niet zomaar gebruiken maar ‘ok’ lijkt hier wel op z’n plaats. De camera’s zijn best bruikbaar voor simpele toepassingen. De webcam is prima voor het voeren van een videogesprek via Google Hangouts of Skype. De camera aan de achterkant is goed genoeg voor het nemen van wat casual kiekjes, zeker in goed verlichte omgevingen. Toch blijven de kleuren wat aan het fletse kant en missen de afbeeldingen zowel contrast als detail.

Accuduur

De accuduur van de Asus MeMO Pad 7 (ME572C) is opvallend goed. Je komt er makkelijk een hele dag mee door. Tijdens mijn relatief intensieve en frequente gebruik hoefde ik de tablet maar om de dag op te laden. In uren uitgedrukt zou ik zeggen dat deze tablet makkelijk 10+ uren meegaat. Dat is gewoon meer dan prima voor een moderne tablet, zeker ook voor deze prijsklasse en met een scherm van deze kwaliteit.

Asus MeMO Pad 7 (ME572C) – software

De Asus MeMO Pad 7 (ME572C) draait op Android 4.4.2 KitKat, de op het moment van schrijven meest recente versie van Android, en heeft natuurlijk de goedkeuring van Google. Dit betekent dat je toegang hebt tot alleen standaard Google Apps en diensten, waaronder dus te Play Store en Google Now. Over Android heeft Asus de eigen ZenUI-skin gelegd.

Android is ondertussen meer dan bekend, en de software die je op de Asus MeMO Pad 7 (ME572C) vindt zal, ondanks de skin, vertrouwd aanvoelen voor iedereen die al eens eerder gebruik heeft gemaakt van een Android tablet. De skin verandert namelijk niets fundamenteels aan Android. Alles zit nog precies op de plek waar je verwacht waar het zit. Kleurtjes en icoontjes zijn wel vaak net iets anders, net iets vriendelijker zelfs. De ZenUI laat zicht wat mij betreft het beste beschrijven door kleurrijk, plat en rond. Er zijn veel ronde icoontjes, en andere elementen hebben een afronding gekregen.

Binnen de skin vallen ook een paar apps van Asus, waarvan sommige toch best handig blijken te zijn. Zo is er een verzamel app/widget die je op de hoogte houdt van je volgende afspraken en dergelijken. Niet bijzonder maar op een fijne manier gestyled. Ook is er een bestandsbeheer-app die in eerste instantie niet heel erg tot de verbeelding spreekt, maar aanzien je daar ook je Dropbox en Google Drive account mee kan koppelen heb je opeens ook weer alles op één enkele, handige, plek.

Als laatste nieuwe app wil ik nog even de To-Do tasks noemen, een vrij standaard ‘doet-het-later-applicatie’ maar ook hier is de intergratie en vormgeving weer erg prettig. Dat zijn dan de nieuwe Asus-apps, maar natuurlijk vind je standaard Asus-apps zoals Supernote en Splendid (schermkalibratie) ook nog steeds op deze tablet. Via het Quick Toggle-menu dat je via een swipe kan oproepen zijn nu niet alleen snel zaken als Bluetooth in te schakelen maar zijn er ook een paar handige snelkoppelingen naar acties opgenomen. Zo kan je nu snel de camera oproepen, een nieuwe notitie maken en het werkgeheugen opschonen (inclusief leuke animatie).

Asus MeMO Pad 7 (ME572C) – in gebruik

De Asus MeMO Pad 7 (ME572C) heeft ook na de nodige dagen gebruik en diverse tests nog het stempel “opvolger” in mijn beleving. En aangezien het de opvolger is van een tablet waar we heel positief over zijn is dat dus ook heel positief bedoeld. De MeMO Pad 7 is echter niet opvallend beter dan zijn opvolger. De behuizing is wat anders, net als de skin, maar verder komen ze aardig overeen. Waar deze Asus MeMO Pad 7 (ME572C) echte voorsprong neemt is vooral bij de mogelijkheid om het geheugen via microSD uit te breiden en op het gebied van audio, de speakers klinken beter dan de speakers in de Nexus 7.

Prestaties

De Asus MeMO Pad 7 (ME572C) draait op een Intel Atom-processor, van de nieuwste generatie (Moorefield). Met deze processor lijkt Intel de comeback op de mobiele markt voltooid te hebben, want zover wij in de praktijk hebben ondervonden doet deze processor niets onder voor de ARM (Tegra, Snapdragon) varianten, niet op het gebied van snelheid en niet op het gebied van accuduur. Ook de games die wij hebben getest draaien allemaal zonder problemen met deze processor. Dat maakt deze tablets dus ook voor de game-liefhebber een interessante en betaalbare optie, zeker in combinatie met het mooie scherm en een goed geluid.

Asus MeMO Pad 7 (ME572C) – conclusie

Het mag duidelijk zijn dat ik de Asus MeMO Pad 7 (ME572C) een heel mooie 7-inch tablet vind die ook nog eens goed betaalbaar is. Qua prestaties levert dit model precies wat je van een moderne tablet mag verwachten. De MeMO Pad 7 mag wat mij betreft gezien worden als de opvolger van de Google Nexus 7 (2013), met betere speakers en een mooie optie om het geheugen via microSD uit te breiden. Of dat genoeg reden is voor bestaande Nexus 7-eigenaren om te upgraden durf ik te betwijfelen. Maar dat iedereen die een kleine 7-inch Android tablet aan het overwegen is de Asus MeMO Pad 7 (ME572C) in zijn of haar vergelijking mee moet nemen staat wat mij betreft buiten kijf. Dat de MeMO Pad 7 (ME572C) in een vergelijking met veel andere 7-inch tablets zal winnen overigens ook.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Indrukwekkend goed scherm
  • Goede prijs- kwaliteitsverhouding
  • Geheugen uitbreidbaar

Minpunten
  • Design is niet voor iedereen

  • Relatief brede bezels (randen)
  • microSD-kaartlezer is niet afgedekt

Reacties (1)