Review: Medion Lifetab S10333 (MD98828)

23 oktober 2014 + 10 minuten 83 Reacties
Medion Lifetab S10333-review-feature

In deze review kijken we naar de Medion Lifetab S10333 (MD98828) met een full hd-display, een recente versie van Android en een quadcore-processor.

Medion is een bekende prijsvechter in de computermarkt en hoewel je de producten waarschijnlijk vooral kent van de Aldi zegt dat niet genoeg over de kwaliteit die je mag verwachten. Waar vroeger de systeemkasten al heel aardig waren zijn de producten de laatste jaren alleen maar beter geworden, en de overname van Lenovo heeft daar ongetwijfeld een grote rol in gespeeld. Medion heeft onlangs een nieuwe vlaggenschip tablet aangekondigd; de Medion Lifetab S10333 (MD98828) met een 10.1 inch full hd-scherm en interessante specificaties.  In deze review bekijken we dit topmodel van Medion.

Medion Lifetab S10333 – specificaties

Medion Lifetab S10333
Scherm 10.1 inch 1920 x 1200
Digitizer Nee
Processor ARM Cortex A9 Quad core 1.6GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 16GB
MicroSD Ja
HDMI Ja
USB Ja, microUSB 2.0
GPS Ja
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 2MP Webcam en 5MP camera
Accu 9000 mAh Lithium Polymer

Zoals je ziet zijn dit interessante specs, zeker voor een tablet die voor rond de 210 euro van eigenaar kan wisselen. De Medion Lifetab S10333 is verkrijgbaar in het zwart. Of andere kleuren (wit en roze) ook naar de Nederlandse markt komen is nog niet duidelijk. Er is geen variant met mobiel internet beschikbaar. De tablet is te koop via de website van Medion.

Medion Lifetab S10333 – hardware en design

Tablets uit het budgetsegment zijn doorgaans niet al te hip qua design. Ook qua afmetingen en gewicht mag je niet al teveel (of weinig) van een budgettablet verwachten, en de Medion Lifetab S10333 is hier geen uitzondering op. Toch moet je na deze kanttekening als reviewer ook direct noemen dat de saaie en zware (580 gram) behuizing van de Medion Lifetab S10333 erg solide aanvoelt, met de bouwkwaliteit lijkt het dus goed te zitten. Ook de materialen die gebruikt zijn voelen goed aan. De aluminum achterkant en een glazen voorkant worden bijeengehouden door beperkte plastic onderdelen die ook direct de ruimte bieden voor de verschillende aansluitingen.

Het design laat zich verder kenmerken door redelijk rechte hoeken en symmetrische zwarte randen rondom het scherm, bezels die luxere modellen toch steeds vaker asymmetrisch zijn. Als met al geen spannend design dus maar zeer degelijk en solide.

Display

Met een resolutie van 1920 x 1200 pixels is het 10.1-inch ips-paneel van Medion op papier een mooi scherm. Gelukkig vertaalt de resolutie zich ook goed naar de praktijk. Luxere en duurdere tablets hebben misschien een scherm dat qua schermhelderheid en kleurweergave beter scoort, maar de Medion Lifetab S10333 heeft niets om zich voor te schamen. Het scherm oogt fijn en rustig en ligt redelijk dicht onder de beschermende glasplaat. Qua schermhelderheid had ik graag een paar tandjes meer gezien maar ook met het huidige bereik is het scherm erg goed bruikbaar, zeker binnenhuis. De glasplaat mist overigens wel de coating die vingerafdrukken tegen moet gaan en dus is dit wel een tablet die je regelmatig moet poetsen. Verder is het qua kleurweergave meer dan prima gesteld en liggen ook de kijkhoeken op gemiddeld niveau. Een meer dan prima display dus!

Connectiviteit

De aansluitingen op deze Medion Lifetab S10333 zijn best wel uitgebreid, zeker als we kijken naar de prijs die je voor deze tablet betaalt. Naast standaard zaken als WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, microUSB en een microSD-kaartlezer om het geheugen uit te breiden beschikt deze Medion Lifetab S10333 ook nog eens over miniHDMI, GPS en een een infraroodzender waarmee je de apparatuur in je home cinema systeem kunt bedienen. Dat maakt het een aanbod dat zich kan meten met een specsheet van menig Samsung-tablet.

Speakers

De speakers van deze tablet zitten aan de voorzijde, een keuze die we altijd wel weten te waarderen omdat dit het geluid richting de gebruiker stuurt. De relatief brede randen (bezels) rondom het scherm hebben hierdoor in ieder geval nog een extra functie gekregen. Doordat het geluid direct richting de eindgebruiker klinkt het direct een stuk beter, en hoeft het volume niet per se op volle kracht om iets te horen. Zelfs als je het volume wel op maximaal zet dan heeft men de vervorming van het geluid opvallend binnen de perken weten te houden. Natuurlijk missen ook deze kleine tablet-speakers wat in de lage tonen en detail in de hogere tonen, maar in vergelijking met andere tablets (ook duurdere tablets) zijn de speakers op deze Medion Lifetab S10333 heel aardig!

Camera’s

Waar de speakers heel aardig zijn en zonder meer uitstijgen boven de speakers die je doorgaans in het budgetsegment vindt kan hetzelfde helaas niet gezegd worden over de camera’s in deze tablet. Die zijn precies wat we gewend zijn van tablets uit dit segment; ruk. Zelfs in goed verlichte omgevingen missen de camera’s een hoop detail en contrast in hun afbeeldingen. Deze camera’s horen wat ons betreft in de categorie “hadden ze beter weg kunnen laten zodat deze tablet nog 10 euro goedkoper was”. Wil je foto’s en video’s maken met je tablet? Dan is dit niet de tablet die je zoekt.

Accuduur

De Medion Lifetab S10333 beschikt over een forse 9.000 mAh accu en dat is erg fijn want hierdoor gaat de tablet makkelijk een dag mee op een enkele lading. Een uurtje of 10 actief gebruik is zonder meer mogelijk en dat betekent in de praktijk dat je deze tablet waarschijnlijk maar eens per twee of misschien zelfs drie dagen op hoeft te laden. Natuurlijk is dat wel sterk afhankelijk van het type gebruik en de frequentie van het gebruik. Maar deze Medion Lifetab S10333 heeft in ieder geval op dit onderdeel een erg competitief interessante accu en kan zich meten met namen als Apple, Asus en Samsung.

Medion Lifetab S10333 – software

Deze tablet draait op Android 4.4 KitKat en hoewel dat niet helemaal meer de laatste versie is mag het zonder meer als modern besturingsysteem gezien worden. Zelfs Google heeft zijn eigen apparaten nog niet allemaal overgezet naar Android 5.0 Lollipop (de opvolger van KitKat) dus Medion mag dat ook nog niet verwacht worden. Of een update in de toekomst beschikbaar zal komen is nog maar de vraag, wij zouden er persoonlijk niet van uitgaan.

De Medion Lifetab S10333 draagt wel de goedkeurende blik van Google en heeft zodoende toegang tot alle Google apps en diensten. Dit is niet alleen fijn omdat standaard ingebouwde apps zoals Gmail, Maps en Youtube gewoon heel goed zijn, het is vooral fijn dat je als gebruiker toegang hebt tot de 700.000+ apps die beschikbaar zijn in de Google Play Store. Ook diensten zoals Google Now en online winkelkanalen als de Google Books werken dus helemaal prima op deze Medion Lifetab S10333.

Het is een semantische discussie als we het hebben over of Medion wel of geen skin heeft geïnstalleerd over Android. Feit is dat er een standaard launcher over Android KitKat gebuikt wordt. Dit is een heel rustige launcher die extreem dicht aanligt tegen wat je gewend bent van Android. Wel zijn er een paar Medion apps die alvast voorgeïnstalleerd zijn, te herkennen aan verschrikkelijk lelijke icoontjes die in 1999 waarschijnlijk al verouderd aanvoelden. Via deze apps krijg je toegang tot onder andere een bestandsverkenner, een audiospeler, wat instellingen en hulp (FAQ) apps, en natuurlijk tot de afstandsbediening-app. Helaas zijn de opties die je hebt om snel een tv set te installeren beperkt tot tv’s en andere apparaten die uitgebracht zijn door Lenovo of Medion zelf. Voor een serieuze afstandsbediening kan je natuurlijk terecht in de Google Play Store.

Medion Lifetab S10333 – in gebruik

Deze Lifetab heeft mijn verwachtingen zonder meer overtroffen. Ik kom tegenwoordig niet zo heel vaak meer in aanraking met Medion dus of deze verbazing terecht was durf ik niet te zeggen. Een goede bouwkwaliteit laat in ieder geval duidelijk de invloed en mogelijkheden zien van een bedrijf dat een van de grootste namen in de PC markt (Lenovo) achter zich heeft staan, en met een beetje creatief denken en voelen kan je misschien zelfs wel wat van de Lenovo Thinkpad-lijn herkennen in deze, veel goedkopere, Lifetab tablet. Een solide en zware behuizing in combinatie met een meer dan gemiddeld goed scherm maakt voor mij een fijne ervaring. Dat de Medion Lifetab S10333 dan ook nog eens met een beperkte ‘skin’ komt en over goede specificaties beschikt (processor en werkgeheugen bijvoorbeeld) maakt het een erg fijn apparaat op te gebruiken. Qua aansluitingen zijn de opties ook meer dan voldoende zodat je niet snel iets zult missen.

Prestaties

Ik noemde de goede specificaties natuurlijk al een paar keer, maar de ARM Cortex A9 quadcore-processor met een kloksnelheid 1.6GHz in combinatie met 2GB aan werkgeheugen heeft mij dan ook echt kunnen bekoren. Het is wat ongemakkelijk om een algemene processor beschrijving op de specsheet te hebben staan maar de gebruikservaring die het uiteindelijk in de praktijk biedt is natuurlijk veel belangrijker. Alle basistaken gaan supersnel en soepel, en ook zwaardere games draaien meer dan behoorlijk op de Medion Lifetab S10333. Op dit gebied merk je niets van de beperkte prijs van dit product.

Medion Lifetab S10333 – conclusie

Hoe meer en hoe langer ik de Medion Lifetab S10333 gebruik, des te meer ik onder de indruk raak van de prijs- kwaliteitverhouding. Zeker als je als gebruiker even een paar weken tot maanden geduld kan opbrengen is dit systeem ongetwijfeld snel voor onder de 200 euro verkrijgbaar, en dan heb je echt een prachtig mooie tablet voor dat geld. Ja, de behuizing is qua design saai en het apparaat is voor een tablet relatief zwaar, maar daar staan een goede bouwkwaliteit, een high-res scherm en prima prestaties tegenover. Ook het gebrek aan storende skin bevalt ons wel, die lelijke Medion-apps icoontjes kan je gelukkig makkelijk verwijderen! Je kunt de tablet momenteel voor een prijs van 209 euro kopen via de website van Medion.

Wil jij deze tablet winnen?

Heb jij deze review met veel interesse gelezen en zou je zelf graag deze tablet aanschaffen? Dan bieden we je nu de kans dit model te winnen. Samen met Medion geven we twee Lifetab S10333 tablets weg aan bezoekers van Tablets Magazine. Het mooie is dat je er niet veel voor hoeft te doen. Laat in een reactie onderaan dit artikel weten waarom jij deze tablet graag wilt winnen en uit alle reacties kiezen we komende week twee winnaars. Zij krijgen de tablet (gebruikt in deze review) toegestuurd. Laat dus een reactie achter met een goede reden waarom jij deze tablet verdient en komende maandagavond (27 oktober) updaten we dit artikel met de twee winnaars!

Actie

Maar, ook dat is niet alles. Medion heeft nu een actie lopen waardoor je de S10333 kunt bestellen met bijpassende hoes voor €0,95 meer (normaal €29,95). Mocht je de tablet los willen kopen dan krijgen lezers van TabletsMagazine.nl nu 15 euro korting, plus gratis verzending ter waarde van 7,59 euro. Hiervoor gebruik je bij bestelling de kortingscode ‘tabletsmagazine-10333’!

Winnaars!

De winnaar van de actie zijn bekend. Maaike de Hout en Maarten-Jan, gefeliciteerd met jullie tablet. We nemen contact op voor de benodigde informatie. Niet gewonnen? Check bovenstaande informatie voor korting op de aankoop van deze tablet.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Indrukwekkend goed scherm
  • Goede prestaties
  • Prima bouwkwaliteit

Minpunten
  • Saai design

  • Slechte camera’s
  • Relatief zwaar voor een tablet

Reacties (83)