Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet

20 oktober 2014 + 10 minuten 7 Reacties
Asus MeMO Pad 7 (ME572C)

In dit artikel bespreken we de vijf belangrijkste fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet, bijvoorbeeld het afgaan op alleen de prijs of de verkoper.

Hoewel al veel Nederlanders in de afgelopen jaren een tablet aangeschaft hebben zijn er dagelijks nog steeds veel mensen op zoek naar een nieuwe tablet. We hebben al eens uitgebreid besproken over waar je op moet letten bij het kopen van een tablet maar aangezien we veel mensen dezelfde fouten zien maken bespreken we in dit artikel de vijf belangrijkste fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet.

Update september 2016: we hebben een nieuw artikel met zes fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet online gezet.

Een tablet kopen

Een tablet kopen is geen makkelijke opgave, zeker wanneer je het in één keer goed wilt doen en dus niet over een jaar weer op zoek moet naar een nieuwe. Er zijn veel factoren die een rol spelen in de beslissing met betrekking tot de aankoop van een tablet, zowel qua hardware als software en natuurlijk de prijs. Zo is het belangrijk te letten op het besturingssysteem waar je voor gaat, de prijs- kwaliteitverhouding, de informatie die je online kunt vinden en de eisen die je stelt aan een nieuwe tablet. Er wordt te vaak niet goed nagedacht over deze zaken, wat een teleurstelling als resultaat heeft. Hieronder zetten we de vijf meest gemaakte fouten op een rij.

Niet nadenken over de software

Veel mensen gaan naar de winkel voor een nieuwe tablet zonder exact te weten wat er te koop is. Het belangrijkste is dat je moet weten welke besturingssystemen een rol van betekenis spelen in de tabletmarkt. Op dit moment zijn dit Android, iOS en Windows. Je vindt dus in de winkel tablets die op Android draaien, op iOS draaien (de iPads) en die op Windows draaien. Het is verstandig je van te voren goed in te lezen over wat deze besturingssystemen je allemaal te bieden hebben en of de mogelijkheden wel bij je wensen passen. Zo is Android het meest ‘open’ waardoor je zelf veel aanpassingen in de software kunt doorvoeren maar verloopt het update-proces trager. iOS (de iPad) is geslotener maar verzekert je de komende tijd van updates en heeft een kwalitatief hoogwaardig app-ecosysteem. Windows biedt weer veel mogelijkheden voor diegenen die met Windows-software werken en graag productief zijn. Zo heeft elk besturingssysteem zijn voordelen en nadelen. Om deze reden hebben we diverse artikelen geschreven waarin we de belangrijkste voordelen per besturingssysteem uitleggen. Hiervoor kun je terecht in het artikel waarom voor een iPad kiezen, het artikel waarom voor een Android tablet kiezen en in onze Windows 8 informatiegids.

Daarbij is het van belang dat je kijkt naar de toestellen die je reeds gebruikt. Op deze manier kun je eenvoudiger content tussen je reeds aangeschafte apparaten en je nieuwe tablet uitwisselen en reeds gedownloade apps, vaak zonder opnieuw te betalen, aanschaffen. Heb je bijvoorbeeld al een Android smartphone dan kan het voordelig en handig zijn om een Android tablet te kiezen. Maak je gebruik van een iPhone en een Mac dan is een iPad vaak een goede keuze.

Niet letten op wat je nodig hebt (opslag, aansluitingen)

Niet alleen de software is van belang, ook de hardware moet goed bekeken worden voordat je een tablet koopt. Heb je bijvoorbeeld wel in de gaten hoeveel opslaggeheugen de tablet die je wilt kopen precies heeft en hoeveel hiervan precies vrij is voor de opslag van bijvoorbeeld muziek en apps? En weet je wel welke aansluitingen er precies op de tablet zitten zodat je bijvoorbeeld een muis kwijt kan of een usb-stick aan kunt sluiten? Daarbij; wil je het opslaggeheugen van de tablet uit kunnen breiden met een geheugenkaart? Of, wil je de tablet kunnen koppelen met een tv? En dan hebben we het nog niet eens over de techniek en resolutie van het display. Al deze vragen moet je jezelf van te voren stellen zodat je de tablet na aankoop ook precies daarvoor kunt gebruiken wat je voor ogen had. Meer over al deze elementen lees je in onze artikelen over het display van tablets, de aansluitingen van tablets en het opslaggeheugen van tablets.

Het verkeerde formaat kiezen

Waar ga je de tablet voor gebruiken? Je hebt inmiddels gelezen dat dit een belangrijke vraag is die je jezelf moet stellen voordat je een tablet koopt. Met deze vraag kun je ook het antwoord over het formaat vinden. Tablets komen namelijk tegenwoordig in allerlei formaten, van 5.5-inch (de zogenaamde phablet) tot 13-inch. Wat is het ideale formaat voor jou? Dat is afhankelijk van wat je ermee wilt gaan doen. Neem je de tablet er vooral bij op de bank voor het kijken van een filmpje? Dan is 10-inch een mooi formaat. Moet de tablet ook mee de tas of zak in als je naar buiten gaat? Dan kom je al snel op de modellen met formaten tussen de 6- en 8-inch. Wil je uitgebreid op je tablet kunnen werken en deze zelfs met een toetsenbord en muis omvormen tot laptop? Dan zijn tablets met een formaat van 10-inch en groter vaak de betere keuze. Bedenk dus goed hoe je de tablet wilt gebruiken, waar je deze wilt gebruiken en wie er allemaal met de tablet aan de slag gaat. Een hele tijd geleden heb ik al geschreven over het ideale formaat van een tablet en de belangrijkste argumenten uit dit artikel zijn nu nog steeds van toepassing. Ook kun je terecht in ons artikel over het display van een tablet.

Maar, ook dat is niet alles want het formaat hangt vaak samen met de mogelijkheden van een tablet. Wil je misschien geen stand-alone tablet maar liever een laptop die door zijn design ook dienst kan doen als tablet? Voor diegenen die veel teksten tikken of ander werk verrichten zijn deze zogenaamde hybride of convertible tablets/laptops vaak een interessante optie. Of, misschien ben je wel op zoek naar een apparaat waarmee je comfortabel digitale boeken kunt lezen? Dan is de keuze tussen een e-reader en een tablet interessant om over na te denken.

Alleen afgaan op de prijs

De prijs is natuurlijk belangrijk wanneer je iets nieuws koopt maar zorg dat je niet alleen naar de prijs kijkt. Er zijn al tablets, met name draaiend op Android, te vinden voor een paar tientjes maar word je hier uiteindelijk wel gelukkig van? Bedenk wat je met je tablet wilt doen en wat je van de kwaliteit (hardware en software) verwacht. Is het een tablet voor kinderen die zo nu en dan eens gebruikt wordt? Dan kan een budgettablet de oplossing zijn. Is het een tablet waarmee je dagelijks content wilt consumeren? Dan is het verstandig wat extra’s uit te geven voor een A-merk. Niet alleen krijg je hier vaak een betere bouwkwaliteit en krachtigere specs voor, ook ben je in de meeste gevallen verzekerd van software-updates, in ieder geval voor het eerste jaar. Wil je de tablet zeer intensief gebruiken, bijvoorbeeld ook voor werk en als je persoonlijke assistent? Dan kun je beter naar de mid-end en high-end modellen van A-merken kijken, welke beschikken over krachtigere specificaties, accessoires als toetsenborden en een beter display.

Alleen afgaan op de verkoper

De verleiding is natuurlijk groot; als je in de winkel staat zonder precies te weten wat je wilt dan word je van de ene naar de andere mooie tablet gestuurd. Verkopers willen je graag het beste van het beste geven maar weten vaak niet precies wat jij zoekt. Helaas moet daarbij ook gezegd worden dat verkopers vaak ook niet alle antwoorden hebben, of alles weten, en ook een winstmarge in het achterhoofd moeten houden. Dat wil niet zeggen dat het advies van een verkoper niet nuttig is maar zorg dat je weet wat je moet vragen en zorg dus dat je voordat je de winkel binnenstapt al het een en ander weet.

Je kunt online veel informatie over verschillende tablets vinden, waaronder ook in ons tip archief en onze tablet database. In het tip archief zetten we belangrijke tips en adviezen voor de aankoop en het gebruik van tablets onder elkaar, in de tablet database kun je alle specificaties en kenmerken van tablets vergelijken. Mocht je een selectie van een aantal tablets gemaakt hebben, neem dan ook altijd wat tablet reviews door om ervaringen van anderen te lezen. Alles komt erop neer dat je van te voren goed weet wat er te krijgen is en wat jij van je nieuwe tablet verwacht. Als je dan een winkel binnenstapt kun je de verkoper de oren van het lijf vragen en weet je het ook snel genoeg wanneer de verkoper er eigenlijk geen verstand van heeft.

Meer over tablets vergelijken en kopen

Zoals je ziet zijn er een hoop zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je nadenkt over het kopen van een tablet. Meer informatie vind je in ons archief met tablet tips en onze pagina met informatie voor beginners. Mocht je al weten wat je zoekt maar meerdere modellen willen vergelijken, dan kun je terecht in onze tablet database. Neem voordat je tot aankoop overgaat ook onze pagina over een tablet kopen nog even door. Succes met de aanschaf!

Reacties (7)