Google brengt SD-kaartfunctionaliteit terug in Lollipop

06 november 2014 1 Minuut 1 Reacties
Android 5-0-lollipop

Google komt met Android 5.0 Lollipop terug op een beslissing die het lang geleden nam. Daardoor is de SD-kaartfunctionaliteit terug. Eerder leek het erop alsof Google die externe geheugenkaarten niet zo zag zitten, maar die vermoedens lijken ongegrond.

SD-kaarten in Android 5.0

De SD-kaart is een heel gemakkelijk middel om extra bestanden op kwijt te kunnen of bestanden uit te wisselen tussen pc en Android-apparaat (aangezien de meeste laptops en pc’s wel een ingebouwde SD-kaartlezer hebben, inmiddels). Heel even leek het erop alsof Google dat prachtige kaartje weg wilde hebben, aangezien de Nexus-apparaten (zoals de Nexus 5-smartphone) geen SD-kaartslot meer kregen en de functionaliteit langzaamaan uit Android als geheel werd gesloopt. Maar Android 5.0 brengt daar verandering in.

Hoewel Google alweer wat SD-kaartfunctionaliteiten terughaalde met de release van Android 4.4.4, brengt Android 5.0 de echte verandering met zich mee. Google heeft namelijk een aantal API’s (Application programming interface; een middel waardoor apps onderling met elkaar kunnen communiceren) gemaakt waarmee apps op een veilige wijze kunnen communiceren met een SD-kaart. Het komt erop neer dat ontwikkelaars wederom volledige toegang krijgen tot die kaart, mits je hen natuurlijk eenmalig toestemming gegeven hebt.

Daarna zou alles gewoon moeten werken. Apps krijgen hierna ook de mogelijkheid zelf mappen aan te maken en bestanden op te slaan op de SD-kaart. Android-gebruikers die dus altijd al gebruik maakten van een SD-kaart, kunnen wellicht hun hart weer ophalen (in de hoop dat Google bijvoorbeeld ook weer meer Nexus-toestellen met een SD-kaartlezer maakt). In de loop der tijd zullen veel ontwikkelaars hun apps updaten. Dat moet sowieso nog in veel gevallen gebeuren, vanwege de release van Android 5.0.

Reacties (1)