Verborgen features in Safari voor iOS 8 (iPad en iPhone)

12 november 2014 2 Minuten 1 Reacties
Safari-iOS-8

Met iOS 8 heeft Apple het uiterlijk van Safari gedeeltelijk aangepast, maar de grooste veranderingen en nieuwe features zitten verstopt.

Met de introductie van iOS 8 is de indeling van Safari alweer veranderd. Zo worden tabbladen nu net als op een computer aan de bovenkant van het scherm weergegeven, en kun je tabbladen bekijken zoals dat in iOS 7 al op de iPhone kon. Maar ook buiten al het zichtbare is veel veranderd. Zo zijn er veel nieuwe, verstopte, features bijgekomen die zeker de moeite waard zijn.

Navigeren tussen tabbladen

Wanneer je een webpagina bekijkt en scrollt, verdwijnt het overzicht met tabbladen. Door weer een stukje naar boven te scrollen krijg je de tabbladen weer terug, maar dit kan ook gemakkelijker.

Wanneer je met twee vingers een knijpende beweging maakt, net zoals het uitzoomen van een foto, zie je alle tabbladen in een overzicht. Door op een tabblad te tikken open je deze, en door er een naar links te schuiven sluit je hem.

Desktop-versie

Sommige websites bieden een versie voor de iPad, en een versie voor computers. Je iPad zal automatisch de iPad-versie openen, maar soms heeft deze minder features. Daarom is het handig om de computer-versie te kunnen openen. Dat kun je doen door op de adresbalk te tikken zodat het toetsenbord tevoorschijn komt. Vervolgens sleep je het vierkant met daarin vaak bezochte websites naar beneden. Nu kun je de desktop-versie van een website opvragen.

iCloud tabbladen sluiten

Wanneer je het tabbladen overzicht geopend hebt zoals eerder beschreven, zie je ook tabbladen die je op je andere Apple apparaten geopend hebt staan. Door op de titel van zo’n geopende website te tikken open je hem, maar je kunt het tabblad ook sluiten vanaf je iPad. Dat doe je door de titel aan te tikken, en vervolgens naar links te slepen. Nu komt er een rode knop te voorschijn en kun je het tabbladen sluiten.

Oude tabbladen openen

Heb je per ongeluk een tabblad gesloten, maar wil je deze terug? Voortaan hoef je niet meer je web-geschiedenis in te duiken, maar Apple heeft hiervoor een nieuwe feature ingebouwd. Houdt het +’je bovenaan in Safari een tijdje ingedrukt. Nu verschijnt er een klein veld met recent gesloten tabbladen. Tik op een van de tabs om hem weer te openen. Houd er wel rekening mee dat deze mogelijkheid niet onbeperkt beschikbaar is en je dus geen tabbladen van dagen geleden kunt openen.

Meer tips

Een overzicht van alle nieuwe functies en features van iOS 8 vind je in ons iOS 8 overzicht.

Wil je meer handige tips en adviezen voor het kopen van of het gebruik van een iPad? Neem dan ons tips en adviezen archief door. Hier vind je ook specifieke tips voor de iPad.

Reacties (1)