Review: Sony Xperia Z3 Tablet Compact

18 december 2014 + 10 minuten 3 Reacties
Sony-Xperia-Z3-Tablet-Compact-review-feature

In deze review kijken we naar de Sony Xperia Z3 Tablet Compact, een 8-inch tablet met hoge resolutie scherm, quadcore-processor en Android 4.4 KitKat.

Sony is de laatste tijd ‘goed bezig’ als het gaat om Android-hardware. Zo had het bedrijf vorige jaar al een van onze favoriete tablets op de markt, de Sony Xperia Z2 Tablet en dit jaar doet Sony het vooral goed op de smartphone-markt met de Xperia Z3. Deze Z3 smartphone was zelfs zo’n succes dat Sony er wel brood in zag het apparaatje (en dan vooral de internals) om te toveren tot een tablet, en zo is de Sony Xperia Z3 Tablet Compact geboren. Dit is een kleine 8-inch tablet met de specificaties van één van de populairste Android phones.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact – specificaties

Sony Xperia Z3 Tablet Compact
Scherm 8 inch 1920 x 1200
Digitizer Ja
Processor Qualcomm Snapdragon 801 2.5GHz
RAM 3GB
Opslaggeheugen 16 of 32 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, MicroUSB 2.0
GPS Ja
3G/4G Optioneel
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Ja
Camera’s 2.2 MP Webcam en 8 MP
Accu 4500 mAh Lithium Polymer

Bovenstaande specs zijn redelijk indrukwekkend. De enige plek waar nog wat ‘winst’ te behalen lijkt te zijn is bij het scherm, want Sony zet de tablet als een high-end tablet in de markt, met een bijbehorend prijskaartje. De directe concurrentie van deze Sony Xperia Z3 Tablet Compact is dan qua resolutie toch wel een stap verder. Zo heeft de Samsung Galaxy Tab S 8.4 een resolutie van 2560 x 1600 en de iPad Mini 3 een resolutie van 2048 x 1536. Beiden zijn zelfs ook nog eens goedkoper dan de Sony Xperia Z3 Tablet Compact.

Prijzen Sony Xperia Z3 Tablet Compact

De Sony Xperia Z3 Tablet Compact kan gekocht worden in een paar verschillende smaken:

  • 16GB zonder mobiel internet: 399 euro
  • 16GB met mobiel internet: 495 euro
  • 32GB zonder mobiel internet: 448 euro
  • 32GB met mobiel internet: nog niet beschikbaar

De Sony Xperia Z3 Tablet Compact is verkrijgbaar in een zwarte en in een witte variant.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact – hardware en design

De Sony Xperia Z3 Tablet Compact volgt een designfilosofie die we gewoon zijn van Sony. Het is een product dat duidelijk herkenbaar is als een Sony apparaat dus, vooral in de witte variant. Sony maakt gebruik van een goed en stevig aanvoelend plastic aan achter- en zijkanten, met aan de voorkant natuurlijk een glazen bescherming die het schermpaneel met z’n asymmetrische omranding (bezels) beschermt. Sony producten hebben wat ‘vierkants’ over zich heen met rechte hoeken die alleen op de uiterste einden zijn afgerond.

Natuurlijk vind je ook op dit product weer de bekende, bijna traditionele, metalen aan/uit-knop. Sony staat echter nog ergens om bekend, en dat is de stof en waterbescherming die bij een Sony-product hoort. Ook deze Sony Xperia Z3 Tablet Compact is waterdicht en beschermt tegen stof, met bijbehorende IP65/68 certificatie. Bij deze bescherming hoort echter wel een belangrijk nadeel; de oplaad-poort (microUSB) zit achter een beschermend klepje verstopt.

Sony is er ook erg goed in om apparaten dun en licht te houden, en ook dat is bij deze Sony Xperia Z3 Tablet Compact niet anders. De tablet weegt maar 270 gram en is 6.4mm dik. En dat is dunner en lichter dan de eerder genoemde directe concurrentie. Het apparaat ligt dan ook prima in de hand en kan eenvoudig met één hand gebruikt worden.

Display

Het scherm van de de Sony Xperia Z3 Tablet Compact is van heel aardige kwaliteit, maar haalt het niet bij schermen van de concurrentie en helaas ook niet in vergelijking met schermen van andere Sony-producten. Sony heeft een goede reputatie op schermgebied en met hun Triluminos-techniek gooiden ze lange tijd hoge ogen. Het scherm van de Sony Xperia Z3 Tablet Compact is echter voor onze smaak, en die van veel andere reviewers, aan de veel te blauwe kant afgesteld. En hoewel je er best aan kan wennen is het best een beetje jammer, en zou je kunnen zeggen dat je ogen ook iets eerder moe worden van het extra wit. Net zoals een pak sneeuw je ogen sneller vermoeit.

De schermresolutie is zoals gezegd ook wat minder dan de directe concurrentie maar dat mag niet per se een dealbreaker zijn, want ook met de 1920 x 1200 resolutie zijn er echt wel genoeg pixels op teksten scherp te renderen en veel detail in foto’s te tonen. De schermhelderheid van het scherm is indrukwekkend – zelfs ook voor gebruik buitenshuis – en zaken als kijkhoeken en contrast scoren meer dan een voldoende. Eigenlijk kan je gewoon zeggen dat dit een bovengemiddeld goed scherm is, en het pas tijdens de vergelijking met andere kleine tablets met een vergelijkbaar prijskaartje de index-score drastisch verandert.

Connectiviteit

De Sony Xperia Z3 Tablet Compact is niet voorzien van een extreem uitgebreid pakket aan aansluitingen; de mogelijkheden zijn beter te omschrijven als de ‘standaard mogelijkheden’. De tablet heeft natuurlijk dual-band Wifi a/b/g/n en Bluetooth 4.0, en opladen gaat via de microUSB 2.0 poort die ook ondersteuning heeft voor MHL (HMDI). Het geheugen kan worden uitgebreid via MicroSD. In het standaard pakket is eigenlijk alleen NFC een ‘extraatje’, maar wel een welkome. In mijn persoonlijke situatie vooral handig om snel verbinding te maken met mijn WiFi-enabled Sony fototoestel.

Speakers

De Sony Xperia Z3 Tablet Compact heeft twee front-facing speakers, en dus is het geluid per definitie al beter dan op bijna elke andere tablet. Een rechtstreekse route van speaker naar gebruiker heeft nu eenmaal voordelen. De Sony Xperia Z3 Tablet Compact heeft heel aardige speakertjes die natuurlijk geen natuurkundige wetten breken (lage tonen, volume) maar het al met al heel aardig doen. Voor serieuze toepassingen kan je natuurlijk altijd gebruik maken van de de koptelefoonaansluiting of Bluetooth 4.0.

Camera’s

De camera’s op een Sony tablet zijn altijd wel een onderdeel om in de gaten te houden, omdat Sony als een van de weinige fabrikanten een goede reputatie heeft op dit gebied. Zowel in hun eigen werk als in hun rol als leverancier (iPad, iPhone). De camera’s op deze Sony Xperia Z3 Tablet Compact zijn heel aardig, maar vallen helaas toch nog ietsje tegen. Het is duidelijk dat Sony niet hun allerbeste technieken heeft gebruikt voor de tablet, waar het op telefoons wel gebeurt. Niet geheel onlogisch maar toch een klein beetje jammer. Maar dat neemt niet weg dat de foto’s (en videogesprekken) die je kan maken van acceptabele kwaliteit zijn, en de resultaten 95 procent van alle andere tablets overstijgen.

Qua software gaat Sony op dit gebied ook een knap stuk verder. Misschien wel wat te ver want er zijn een hoop opties, zowel qua instellingen (yay!) en special effects (yay?). Het kan dus nog wel even zoeken zijn naar de juiste modus in de interface, maa het is leuk dat het kan. Ik was persoonlijk wel fan van de 3D virtual reality die (terwijl je filmt!) gebruik maakt van je omgeving om dingen als dinosauriërs of een sprookjesbos te projecteren.

Accuduur

Hoe Sony het doe is mij bijna een raadsel maar in de superdunne behuizing van 6.4mm zit een accu die de tablet zo’n 10 uur draaiende kan houden. 10 uur is niet per se veel beter dan de concurrentie maar met het oog op de extreem dunne en lichte behuizing is het wel indrukkend. Ik vind het zelf wel irritant dat je elke keer als je de tablet op wilt laden een klepje moet open pulken, dat ging me na een paar dagen toch wel wat tegenstaan. Het laden zelf duurt ook relatief lang, je moet zo’n 5 uur wachten voordat de tablet vol is. Bij de smartphone-varianten is er gekozen voor een techniek die sneller kan laden. Maar, op het gebied van accuduur valt dus maar weinig te klagen.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact – software

De Sony Xperia Z3 Tablet Compact draait op Android 4.4.4 KitKat, éeen van de meest recentste versies van Android en een versie die toegang heeft tot alle moderne onderdelen, diensten en apps die je van een goede Android tablet mag verwachten. De Sony Xperia Z3 Tablet Compact is voorzien van de standaard Sony-skin, die al een paar generaties gelijk is gebleven, en eerlijk gezegd wat verouderd aan begint te voelen. Zeker in vergelijking met het moderne material design van Android’s meest recente versie, Android 5.0 Lollipop. Sony heeft echter de update naar deze versie al aangekondigd.

De skin zal ik niet in de diepte bespreken, want ik ga ervan uit dat die bij de meeste mensen die deze tablet serieus overwegen (want laten we wel zijn, dit is qua prijskaartje niet zomaar een tablet die je ‘even’ koopt) waarschijnlijk al bekend is vanwege eerdere ervaringen met de skin op smartphones en/of tablets.

Sony heeft in de skin de nodige aandacht voor hun eigen versies van diensten en applicaties. Zo is de muziek-applicatie een portal voor de Music Unlimited dienst en kan je via de films-app trailers zien van de bijbehorende Sony-dienst. Er zijn wat interessante uitbreidingen zoals de eerder genoemde mogelijkheden in de foto-app en apps die integratie met andere Sony-producten makkelijker en beter maken (Xperia link). De rest van de apps en widgets zijn eigenlijk vooral ter meerdere eer en glorie van het ontdekken van nieuwe content binnen de Sony-diensten. Zo kun je op verschillende manieren nieuwe muziek, films en apps ontdekken. De vooraf geïnstalleerde widgets nemen een flink formaat aan, maar zijn natuurlijk wel aan te passen en/of helemaal te verwijderen.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact – in gebruik

De Sony Xperia Z3 Tablet Compact is gewoon één van de betere Android tablets die ooit op de markt is verschenen, ondanks een scherm dat ruim de verkeerde kant van het spectrum (blauw) is opgeslagen en een skin die wat verouderd aandoet. De kleurweergave daar wen je aan en skins zijn (helaas) een standaard onderdeel van de meeste tablets. Wat overblijft is een superdunne, lichte en vooral ook heel snelle tablet. Sony verkoopt er ook eigen accessories bij, en de hoes die bij mijn review model meegeleverd werd beviel me dan ook gewoon erg goed. Een goed ontwikkeld productaanbod, inclusief accessories, kan in de praktijk toch echt een belangrijk verschil maken (en is wat mij betreft een van de redenen dat de iPad nog altijd zo’n succes is).

De stofdichtheid en vooral ook waterdichtheid is wat mij betreft een leuke gimmick maar ik gebruik mijn tablets niet zo heel vaak in de regen, of in een zandstorm. Normaal stof daar gaat iedere tablet wel goed mee om. Maar dat je, om deze extra bescherming te hebben, telkens met klepjes aan de gang moet vind ik wel een nadeel. Gelukkig lijkt het met de moderne techniek ook mogelijk gemaakt te zijn om met coatings en dergelijken in toekomstige hardware dezelfde waterdichtheid te garanderen zonder klepjes.

Prestaties

De Qualcomm Snapdragon 801-processor is ondertussen een processor die zijn mogelijkheden en kracht heeft bewezen, en zeker in combinatie met 3GB RAM geheugen is er maar weinig meer te wensen over voor 99 procent van de gebruikers. De Sony Xperia Z3 Tablet Compact is wat mij betreft snel zat voor alles wat je kan doen op een moderne tablet, inclusief gamen! Ik heb dan ook geen enkele lag, frame-drop of vertraging voorbij zien komen.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact – conclusie

Uiteindelijk is er een hoop dat goed is aan de tablet; hij is dun, licht en heel snel. En dat terwijl die ook nog eens water- en stofdicht is. De zaken die minder goed zijn kan je niet per se dealbreakers noemen en zijn in “The bigger scheme of things” ook nog bovengemiddeld goed. Het probleem van de Sony Xperia Z3 Tablet Compact is vooral de prijs en prijs-kwaliteitsverhouding. Het is met een beginprijs van 400 euro gewoon een dure tablet, en de concurrentie is goedkoper (zeker als je wat de iPad mini 2 i.p.v. iPad mini 3 kost erbij rekent), en voor veel Android gerichte kopers is de Samsung Galaxy Tab S dan waarschijnlijk een tot de verbeelding sprekende optie. Maar als de keuze eenmaal op de Sony Xperia Z3 Tablet Compact is gevallen zie ik niet hoe je daar uiteindelijk echt spijt van gaat krijgen, want een mooie tablet is het zonder meer.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Zeer dun en licht
  • Water- en stofdicht
  • Indrukwekkende prestaties

Minpunten
  • Kleurweergave scherm valt tegen

  • Aan de prijzige kant
  • Rommelen met klepjes

Reacties (3)