Review: Dell Venue 10 Pro 5000 (5055)

08 mei 2015 + 10 minuten 0 Reacties
Dell-Venue-10-pro-review-feature

In deze review kijken we naar de Dell Venue 10 Pro 5000, een 10.1-inch hybride met hoge resolutie scherm, Intel-processor en Windows 8.1.

Dell is een fabrikant die een groot deel van de markt weet te bestrijken. Het bedrijf verkoopt computers en tablets in alle soorten en maten. Zo heeft Dell mooie, dunne en moderne computers (zoals de Dell XPS 13) maar ook veel betaalbare en praktische (lees: lelijke) modellen, en alles daar tussenin. Vandaag kijken we naar een Windows 8 hybride die aan de goedkope en praktische kant van Dell’s productaanbod valt; de Dell Venue 10 Pro 5000.

Dell Venue 10 Pro 5000 – specificaties

Dell Venue 10 Pro 5000
Scherm 10.1 inch 1920 x 1200 of 1200 x 800
Digitizer Ja
Stylus Ja, los verkrijgbaar
Processor Intel Atom Z3735F 1.8 GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 32 of 64 GB
SD Ja, microSD
HDMI Ja, MicroHDMI
USB Ja
GPS Optioneel
3G/4G Optioneel
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Ja
Camera’s 1.2MP webcam en 5MP Camera
Accu 38 Wh Lithium Polymer

Deze Dell tablet komt, net zoals zoveel producten van het bedrijf, in verschillende smaken en configuraties op de markt. De belangrijkste verschillen vind je in de schermresolutie en in het beschikbare opslaggeheugen. De Dell Venue 10 Pro 5000 is te koop vanaf 339 euro (ex btw) voor de goedkoopste variant (329 euro ex btw is momenteel een aanbieding). Andere configuraties, met meer geheugen of 4G LTE internet kosten natuurlijk meer. Op dit moment zijn nog niet alle Nederlandse prijzen daarvan beschikbaar maar opvallend genoeg lijkt de meerprijs extreem mee te vallen. Zo kost de versie met toetsenbord, hoge resolutie scherm en 64GB aan opslaggeheugen 429 euro exclusief btw. Daarmee zijn de goedkopere varianten dus wat ons betreft per definitie minder interessant. Het huidige Nederlandse aanbod van configuraties vind je op de website van Dell.

Dell Venue 10 Pro 5000 – hardware en design

Het is lang geleden dat we een lelijke tablet gezien hebben, en deze Dell is wat dat betreft dus meteen speciaal. Het had zomaar een tablet uit 2010 kunnen zijn als het gaat om het design. Er is maar weinig bijzonders en de weg van de minste weerstand is gevolgd. De plastic behuizing is erg hoekig en kan niet dun of licht genoemd worden. Het is zonder meer een heel praktisch design maar er zijn voldoende andere Windows tablets die ook een volledig formaat USB-poort hebben weten te combineren met een iets strakkere tablet.

Ook het toetsenbord dock (in de meeste gevallen meegeleverd) is niets speciaals, en ook hier is het allemaal weer wat forser en zwaarder dan we gewend zijn geraakt in de afgelopen tijd. De toetsen zijn op zichzelf gewoon goed en ook het touchvlak werkt prima, inclusief ondersteuning voor Windows swipes, maar heel bijzonder is ook dit onderdeel net.

De verbinding gaat via een een paar uitstekende delen en een magneet om de boel op z’n plaats te houden. Het toetsenbord dock is niet voorzien van extra poorten en ook geen extra accu. Het scharnier is dubbelzijdig, dus je kunt de tablet er ook ‘verkeerd’ om in zetten. Dell noemt die een stand-modus, wij noemen het een beetje vergezocht.

Display

We hebben de versie met de hogere resolutie gekregen ter review, maar we hebben genoeg ervaring met andere schermen en Dell-producten om in algemene termen te kunnen praten over beide versies. De 1200 x 800 resolutie is helemaal niet onbruikbaar en heeft misschien zelfs, in de desktopomgeving, zijn voordelen. De mooiere en scherpere resolutie is natuurlijk die van 1920 x 1200 pixels. Dat vertaalt zich vooral in beter ogende teksten en meer details in foto’s en andere afbeeldingen. Ook voor het browsen op het web heeft dit voordelen. Kleine teksten en menu-items van websites zijn doorgaans gewoon beter leesbaar zonder dat er extra ingezoomd hoeft te worden.

Beide varianten zijn voorzien van een ips-paneel en dat betekent dat alle andere onderdelen die belangrijk zijn in een scherm gewoon goed voor elkaar zijn. De tablet beschikt over prima kijkhoeken, een natuurgetrouwe kleurweergave, voldoende schermhelderheid voor het werken in een feller verlichte omgeving en een gemiddeld contrast. In dat opzicht is er helemaal niets om je zorgen over te maken bij deze Dell Venue 10 Pro 5000.

De schermen zijn ook voorzien van een digitizer, een speciale ‘laag’ op een scherm die interactie met een (optionele) stylus mogelijk maakt. De combinatie tussen pen en scherm heeft ondersteuning voor verschillende drukniveaus en kan de palm van je hand negeren terwijl je aan het schrijven en tekenen bent op het scherm. De stylus en digitizer werken precies zoals we zijn komen te verwachten van Windows tablets en hybrides; soepel en nauwkeurig.

Connectiviteit

De Dell Venue 10 Pro 5000 is voorzien van een volledig formaat USB-poort, een microUSB-poort (opladen), een microHDMI-poort, een microSD-kaartlezer, Bluetooth 4.0 en Wifi a/b/g/n/ac. Niet alleen de moderne Wifi-chip is bijzonder (bijzonder welkom ook) maar deze Dell Venue 10 Pro 5000 is ook nog eens voorzien van NFC. Deze verbindingsmogelijkheden onderstrepen de doelgroep van de machine dan ook sterk; het is een hybride die bedoeld is voor de zakelijke omgeving (lees: warenhuizen, in het veld, etc. en niet in de ‘boardroom’) en voor scholen.

Speakers

De speakers van de Dell Venue 10 Pro 5000 zitten aan de zijkant en met het 10.1-inch scherm tussen de twee kleine speakers is het stereo-effect goed merkbaar. De speakers zelf zijn van heel aardige kwaliteit, misschien zelfs wel een paar van de betere speakers die we gezien hebben de afgelopen tijd. De vrij forse behuizing bood kennelijk genoeg ruimte om niet voor de allerkleinste speakers ooit te gaan, en als gevolg daarvan is er net een beetje meer mogelijk dan we gewend zijn. Natuurlijk is het allemaal in verhouding en kan deze Dell Venue 10 Pro 5000 niet gebruikt worden om je stereo te vervangen, maar respectabel is het geluid zonder meer.

Camera’s

De camera’s in de Dell Venue 10 Pro 5000 zijn niets bijzonders, niet bijzonder goed maar ook niet bijzonder slecht. Bruikbaar voor de meest basis taken, maar te onbetrouwbaar om er herinneringen mee proberen vast te leggen. Voor een videogesprek bieden ze voldoende kwaliteit.

Accuduur

Bij normaal tablet/hybride gebruik gaat deze tablet zo’n 8 uur mee, en dat is voor een Windows tablet best ok. Natuurlijk hadden we graag een paar extra uurtjes gezien om zo veilig een dag aan de gang te kunnen met het systeem. Ook door het formaat en gewicht van de behuizing hadden we misschien iets te hoge verwachtingen van het de accuduur.

Dell Venue 10 Pro 5000 – software

De Dell Venue 10 Pro 5000 draait op Windows 8.1 (Pro) en kan straks natuurlijk geüpdatet worden naar Windows 10.

Lees meer over de vernieuwingen in Windows 10.

Lees al het Windows 10 gerelateerde nieuws.

De Windows 8.1-installatie op deze Dell is opvallend simpel gehouden, schoon van vervuilende apps die vooral als verborgen reclame dienen. Dell zou Dell niet zijn als er toch nog een paar kleine sneaky reclames geïnstalleerd zouden zijn; maar als je eenmaal de McAfee installatie en link naar Amazon van je systeem verwijderd hebt kan je met een mooi schoon systeem aan de slag. Het enige echt fijne extraatje dat je van Dell krijgt bij deze Venue 10 Pro 5000 is 20GB Dropbox opslaggeheugen (1 jaar) en een Office 365-licentie (ook 1 jaar). Standaard is het aanbod van Windows-apps overigens gewoon goed, en voor al je overige wensen kun je terecht in de Windows Store, of met je traditionele software in de desktopomgeving. De Atom-processor en het kleine scherm zijn hier echter niet heel speciaal geschikt voor.

Dell Venue 10 Pro 5000 – in gebruik

Form over Function is een bekend adagium en op zichzelf is er natuurlijk helemaal niets mis met die filosofie. Producten die deze weg volgen moeten dan wat mij betreft wel de voordelen hebben van hun extreem praktische insteek, en dat miste ik wel een beetje bij de Dell Venue 10 Pro 5000. Een dikke en zware tablet is prima, maar geef me dan extra processorkracht, extra accuduur, veel aansluitingen of een combinatie van al die dingen.

 

Deze Dell is wat dat betreft gewoon niet beter of bijzonderder dan de andere opties op de markt, die eigenlijk allemaal wat chiquer zijn. Het is de prijs die een hoop goed moet maken, want de versie met het goede scherm, het grote (64GB) opslaggeheugen en inclusief toetsenbord dock kost ‘maar’ 429 euro. Dat is niet gek. En dat toetsenbord is heel aardig en stelt je in staat echt werk te verzetten op de Dell Venue 10 Pro 5000.

Een ander voordeel van de de huidige generatie Dell-producten is het vrij complete aanbod aan accessoires dat vanaf dag één geschikt is voor de tablet. Zo kun je verschillen hoezen en covers kopen bij de tablet, de producten zijn net als de tablet saai maar maar functioneel . Ook de stylus is ongetwijfeld voor een hoop gebruikers een interessante optie; als teken of schrijf hulpmiddel of gewoon als ‘vervanging’ van de muis.

Prestaties

De Dell Venue 10 Pro 5000 is geen super krachtig systeem. De Intel Atom Z3735F-processor in combinatie met 2GB werkgeheugen is afdoende om de basistaken aan te kunnen, maar houdt niet veel over voor meer intensievere taken. Op het moment dat je gaat denken over gamen en dat soort zaken kun je het al helemaal vergeten op deze Dell Venue 10 Pro 5000.

Dell Venue 10 Pro 5000 – conclusie

Na een weekje doorgebracht te hebben met deze tablet heb ik niet heel veel negatiefs of positiefs te melden over het systeem. Binnen de beperkingen van wat het is, een 10.1-inch Windows 8.1 tablet met toetsenbord, is het gewoon een heel aardig maar niet opvallend product. Het is vooral het prijskaartje dat het bestaan van het product lijkt te rechtvaardigen, maar helaas voor Dell is er ook in deze prijsklasse een hoop concurrentie binnen de Windows-markt. Een reden om de Dell Venue 10 Pro 5000 te kiezen over bijvoorbeeld een Asus Transformer T100 of Acer Aspire Switch moeten we jullie schuldig blijven…

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Betaalbaar
  • Prima display
  • Veel beschikbare accessoires

Minpunten
  • Dik en zwaar

  • Tegenvallende accuduur
  • Uiterlijk valt tegen

Reacties (0)