Review: HP Spectre 13 x360

27 mei 2015 + 10 minuten 2 Reacties
HP-Spectre-13-x360-review-feature

In deze review kijken we naar de HP Spectre 13 x360, een 13.3-inch convertible met hoge resolutie scherm, Windows 8.1-software en een Intel Core-processor.

HP, Dell en Lenovo lijken alledrie langzaamaan steeds meer focus te leggen op high-end laptops die zowel qua specificaties als kracht met Apple-laptops kunnen concurreren. Apple is jarenlang alleenheerser geweest in het topsegment van de laptop-markt en het is gewoon goed om te zien dat er steeds meer serieuze concurrenten komen in dit segment. Dit heeft niet alleen als voordeel dat we veel mooiere dn beter ontwikkelde hardware zien maar, helaas, ook dat de prijzen van deze producten een stuk hoger liggen. Premium producten zijn echter hun premium prijskaartje ook waard… Dat is in ieder geval de aanname die we zullen testen met het product uit deze review: de HP Spectre 13 x360.

HP Spectre 13 x360 – specificaties

HP Spectre 13 x360
Scherm 13.3 inch 1920 x 1080 – 2560 x 1440
Digitizer Nee
Processor Intel Core i7 (4th gen) – Intel Core i5 (4th gen)
RAM 8GB
Opslaggeheugen 128GB – 512GB
SD Ja, SD
HDMI HDMI + Displaypoort
USB Ja, 3x 3.0
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 1080p Webcam
Accu 56 Wh Lithium Polymer

In Nederland is dd HP Spectre 13 x360 in twee configuraties verkrijgbaar. De verschillen tussen de verschillende configuraties zijn vrij groot. De duurdere versie (1.499 euro) heeft een Quad HD scherm, een Intel Core-i7 Processor en een 512GB SSD harde schijf. De goedkopere versie (1.049 euro) moet het doet met een HD-scherm, een Intel Core-i5 Processor en een 128GB grote SSD schijf. Voor deze review hebben wij de duurdere versie ontvangen en dus zullen we ons dan ook enkel op deze configuratie focussen.

HP Spectre 13 x360 – hardware en design

Dit is een hybride laptop die de designkeuzes en handigheden volgt die Lenovo heeft geïntroduceerd met hun Yoga-lijn. Deze laptop is dus voorzien van een een extreem flexibel scharnier zodat de het scherm volledig naar achteren geklapt kan worden om zo als ‘tablet’ te worden gebruikt. Tijdens dat naar achteren vouwen van het scherm zijn er ook andere posities bruikbaar, posities die van discutabele toepasbaarheid zijn.

HP onderscheidt zich in dit geval vooral door de keuze in materialen; de HP Spectre 13 x360 is voorzien van een mooie aluminium behuizing. De boven- en onderkant zijn geborsteld terwijl de zijkanten gepolijst zijn voor een mooi glimmend effect. De aluminum bezuinig wordt mooi gecomplimenteerd door de zwarte randen (bezels) rondom het 13.3-inch ips-paneel. De scharnierdelen zijn ook van gepolijst metaal en al met al maakt het een chique ogende computer. Aan de andere kant is dit model voor diegenen die een mobiel apparaat zoeken wel relatief groot en zwaar.

Het toetsenbord is van een volledig formaat en is voorzien van eiland-stijl toesten. Zoals je mag verwachten van een high-end computer uit deze categorie is het toetsenbord voorzien van achtergrondverlichting. De HP Spectre 13 x360 heeft verder een opvallend groot (breed) muisvlak, dit trackpad is één van de beste die we ooit op een Windows-machine hebben mogen gebruiken. Natuurlijk is er ondersteuning voor de verschillende Windows gerelateerde swipes en bewegingen maar is het vooral de goede responsiveness tijdens het scrollen dat voor een fijne gebruikerservaring zorgt.

Display

De HP Spectre 13 x360 is verkrijgbaar in verschillende varianten en één van de onderdelen waarop gedifferentieerd wordt is het scherm. Beiden varianten hebben een ips-paneel en dus kan je goede kleurweergave, kijkhoeken en contrast verwachten. Het is echter de resolutie waar het verschil gemaakt wordt; 1920 x 1080 vs 2560 x 1440 pixels. Dit betekent een pixeldichtheid van 170 vs 225 pixels per inch. Bij de hogere pixeldichtheid heb je dus nog scherpere teksten en kun je extra veel details verwachten in foto’s zonder dat je daarvoor in hoeft te zoomen. We hebben de goedkopere variant helaas nog niet in het echt kunnen bekijken maar we gaan ervan uit dat het gewoon een goed scherm is, de Full HD-resolutie is niet voor niets al jarenlang een standaard te noemen.

De HP Spectre 13 x360 die we wel hebben heeft het scherm met de hoge resolutie en dat vertaalt zich in de praktijk in één van de mooiste schermen die we op een Windows computer hebben gezien. Teksten zijn extreem scherp en ook foto- en videomateriaal ziet er goed uit op de HP Spectre 13 x360. Windows zelf is ook steeds beter in staat om gebruik te maken van hoge resolutie schermen en waar een scherm met een hoge ppi in het verleden nog wel eens een nadeel kon zijn is het nu gewoon een voordeel. We zijn erg te spreken over de manier waarop kleuren weergegeven worden en ook de schermhelderheid verdient een pluim. Nogmaals, het scherm op deze HP Spectre 13 x360 is indrukwekkend goed. Bovendien is het scherm natuurlijk ook voorzien van een touchscreen, en daarom wordt het gebruik in meerdere posities (ook als tablet) mogelijk. Het touchscreen is van prima kwaliteit, met multi-touch en ondersteuning voor alle bekende bewegingen binnen de Windows-omgeving.

Connectiviteit

Een 13-inch laptop is gelukkig nog steeds een vormfactor die ruimte biedt voor de nodige aansluitingen en poorten. De HP Spectre 13 x360 is hier geen uitzondering op. De convertible is voorzien van:

  • 3 keer USB 3.0
  • HMDI van volledig formaat
  • Mini-Displaypoort
  • SD kaart lezer (volledig)
  • 3.5mm audio in/uit

Op het gebied van draadloze connectiviteit is de HP Spectre 13 x360 ook redelijk goed voorzien:

  • Dual Band WiFi a/b/g/n/ac
  • Bluetooth 4.0
  • Miracast ondersteuning

Hier missen we natuurlijk nog wel NFC en GPS die het aanbod compleet had kunnen maken, maar er zullen waarschijnlijk niet al te veel eindgebruikers zijn die echt over dit gebrek zullen vallen.

Speakers

Net zoals ruimte voor poorten en aansluitingen is er in de HP Spectre 13 x360 ook ruimte voor speakers, al hebben die de strijd tussen praktische toepasbaarheid en het design kennelijk wel verloren. De speaker-openingen zitten namelijk aan de onderkant van de HP Spectre 13 x360 verwerkt en dus wordt geluid niet direct richting de gebruiker gestuurd, al is er genoeg ‘lekkage’ van geluid dat door het toetsenbord zijn weg vindt. Uiteindelijk is natuurlijk vooral het resultaat belangrijk en wat betreft zit het wel goed. Nee, het is geen volledige stereo maar in vergelijking met andere laptops heb je niets op om je voor schamen met dit model. Het volume kan heel aardig hoog gedraaid worden zonder al te vervormd te raken.

Camera’s

De HP Spectre 13 x360 is alleen voorzien van een webcam en dat is wat ons betreft een begrijpelijke keuze. Een ‘echte’ camera aan de achterkant van dit apparaat zal waarschijnlijk in de praktijk maar zelden gebruikt worden; daar is een 13-inch laptop nu eenmaak niet echt geschikt voor. Voor videogesprekken is een laptop natuurlijk wel geschikt en de 1080P (Full HD) camera van HP is gewoon een prima ding. Natuurlijk moet je wel redelijk je best doen om de belichting op orde te hebben om optimale resultaten te behalen.

Accuduur

Tot nu toe heeft het duurdere model natuurlijk het voordeel gekregen. De voordelen van meer opslagruimte, processorkracht en een hoge resolutie beeldscherm komen echter ook met een keerzijde. Het zijn vooral de krachtigere processor en het beeldscherm die ervoor verantwoordelijk zijn dat de goedkopere versie van de HP Spectre 13 x360 langer meegaat op een enkele acculading. Volgens HP zelfs moet je ruim 12 uur het werkt kunnen met de 1080P-versie van de laptop, de Quad HD-versie gaat een uur of 2-3 minder lang mee. Omdat wij alleen de luxere versie in handen hebben gehad kunnen we allen het laatstgenoemde bevestigingen. Je kunt rustig een uurtje of 9 aan de slag met deze Windows laptop. En dat is voor een Windows machine gewoon heel goed. Met een beetje beleid moet je zelfs wat meer uit de HP Spectre 13 x360 kunnen persen, en denken we dat je rustig zonder oplader op pad kunt gaan. Een lekker gevoel want de oplader is van het ouderwetse, lelijke en grote, type. Niet via usb dus.

HP Spectre 13 x360 – software

De HP Spectre 13 x360 draait op de volledige versie van Windows 8.1 en zal straks natuurlijk gewoon geschikt zijn om Windows 10 te kunnen draaien. Er zijn eigenlijk niet heel veel bijzonderheden te melden over de installatie van Windows op dit systeem. HP heeft met Microsoft samengewerkt om de boel goed te optimaliseren (niet voor niets heeft iedere ontwikkelaar die aanwezig was op de recente BUILD-conferentie een HP Spectre 13 x360 mee naar huis gekregen) en zover wij kunnen inschatten is dat een succes geweest, of heeft het in ieder geval geen nadelen opgeleverd.

Één van de resultaten van de samenwerking is dat we het hier dus over een schone installatie hebben, zonder al te veel gekke toevoegingen van HP. Natuurlijk zijn er wel een paar maar vind je naast wat HP-registratie- en management-apps eigenlijk alleen Netflix als ‘extra’ app. Deze HP laptop komt overigens wel met een jaar lang geldige Office 365-licentie en ook zijn er wat Windows Essentials geïnstalleerd (MovieMaker, Photo Gallery). Voor de zakelijke gebruikers is het goed om te weten dat de HP Spectre 13 x360 voorzien is van een TMP module zodat zaken als managebility & security goed op orde zijn.

HP Spectre 13 x360 – in gebruik

Persoonlijk ben ik niet heel erg dol op Windows 8 tablets en verkies ik Windows 8 laptop hybrides en convertibles over een echte tablet. De uitzondering daarop zijn de Surface tablets van Microsoft zelf maar als het op het uitgeven van mijn eigen geld aankomt zal ik nog altijd liever gaan voor een apparaat uit de categorie waar deze HP Spectre 13 x360 in valt. In deze categorie is Lenovo wat mij betreft de heerser, met een product anbod dat breed genoeg is om voor bijna iedereen wat moois te bieden. Maar vanaf nu is HP daar ook een echte speler, dit model is misschien wel mijn nieuwe favoriete Windows-laptop te noemen (zeker omdat de Thinkpad Yoga niet standaard met een SSD geleverd wordt).

De bouwkwaliteit van deze HP Spectre 13 x360 is uitzonderlijk goed en dat vertaalt zich in een computer die zich graag laat gebruiken, al komt dit model met een relatief hoog gewicht en een forse footprint. Het is een beetje zoals een luxe auto, die zijn ook leuker en fijner om in te rijden terwijl ze je van hetzelfde punt A naar punt B brengen.

Ondanks dat het fijn is dat je een flexibel schanier in combinatie met een touchscreen tot je beschikking hebt zijn de praktijktoepassingen daarvan nog steeds relatief beperkt. Het apparaat is gewoon een tikje te zwaar en groot om comfortabel als tablet gebruikt te worden. De tent positie heeft echter wel z’n charme, vooral als je soms Netflix op bed wilt kijken, dan is het de beste manier om dit te doen. Niet alleen hou je de krachtige (warm wordende) onderkant van het systeem in de lucht maar sturen de speakers ook nog eens iets directer  hun geluid de kant van de kijker op. Het scharnier geeft je dus wel wat flexibiliteit maar echt bruikbaar en continu toepasbaar mogen we het niet noemen.

Prestaties

Naast een goede brouwkwaliteit is er natuurlijk ook nog het mooie scherm dat gecombineerd wordt met een meer dan genoeg processorkracht, werkgeheugen en een snel opslaggeheugen (SSD). Je kunt een hoop van het ‘nieuwe’ Windows vinden maar snel en soepel is het tegenwoordig zonder meer; ook op minder dan supersnelle hardware. In dit geval hebben we het echter wel over high-end onderdelen en dus vliegt de computer. De Intel HD grafische chip is misschien de enige beperking die de kop opsteekt als we gaan kijken naar extreme grafische performance zoals gaming en high-end 3D design. Maar voor iedereen waar dit een dealbreaker zou zijn is een computer uit deze categorie sowieso al geen optie, en dus geven we deze HP Spectre 13 x360 ook op grafisch gebied, in perspectief, een meer dan dikke voldoende.

HP Spectre 13 x360 – conclusie

Deze HP Spectre 13 x360 is waarschijnlijk de beste Windows-laptop op de markt, met alle moderne voorzieningen die hem klaarmaken om met plezier gebruikt te blijven worden in de toekomst. Zeker als je gaat voor het krachtige model met Quad HD-resolutie zit je volgens ons gebakken voor minstens 3 jaar. De HP Spectre 13 x360 heeft een handig scharnier en een touchscreen zodat je ook op dat gebied alle profijt kan hebben van de trend in mobile computing. Ondanks dat we het goedkopere model niet in handen hebben gehad lijkt het ons een lastig te negeren prijs- kwaliteitverhouding te geven, met als kanttekening dat 128 GB opslaggeheugen net aan de lage kant is. Afhankelijk van het budget zijn beide versies wat ons betreft gewoon veilige aanraders en hebben ze de lat in deze categorie hoger dan ooit gelegd.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Hoge resolutie scherm
  • Goede bouwkwaliteit
  • 360-graden scharnier en touch

Minpunten
  • Relatief groot en zwaar

  • Geen NFC en gps
  • Opladen via ouderwetse lader (geen usb)

Reacties (2)