Met deze tips is je tablet klaar voor je vakantie

02 juli 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Tablet vakantie

Lekker op vakantie! Hoewel het een uitgelezen moment is om even tot rust te komen, hoef je je zeker niet te vervelen. Je favoriete apps, boeken, series en films neem je gewoon mee op je tablet. Maar hoe bereid je je tablet nou goed voor op je vakantie?

Of je nu moet wachten tot de kinderen vakantie hebben of je lekker goedkoper buiten de kindervakanties kunt reizen: het is voor veel mensen het ideale moment om uit te rusten. Door een tablet mee te nemen heb je alle films, series, boeken en apps die je thuis gewend bent te gebruiken binnen handbereik. Ideaal voor lange vluchten, maar ook voor een rustig momentje op het strand. Maar, je moet wel zorgen dat je tablet klaar is voor de actie die je verwacht.

Soms zijn er geografische beperkingen waardoor je bijvoorbeeld niet hetzelfde aanbod op streamingdiensten mag verwachten. Maar ook kan de wifi op je locatie heel slecht zijn: het is dan toch erg handig om alvast de juiste boeken, films en series op je gadgets te downloaden zodat je die offline kunt gebruiken. Het beste is om daar zelf thuis alvast mee beginnen. Zo maak jij je tablet klaar voor je vakantie.

Lezen op je tablet

Kobo Plus

Kobo Plus (Android/iOS) is een abonnement van Kobo en Bol.com waarmee je onbeperkt boeken kunt lezen of luisteren en het is dan ook echt een app voor boekenwurmen. Je kunt de app gebruiken op zowel een e-reader als een tablet en het abonnement kost 10 euro voor alleen lezen, 9 euro voor alleen luisteren en 13 euro voor beide (per maand). Er staan ongeveer 400.000 boeken op, waarvan 60.000 Nederlandstalige boeken. In principe worden ebooks op je apparaten gedownload en kun je ze dus ook offline gebruiken, maar je moet wel minimaal eenmaal per maand even op internet om in te loggen op je account, zodat Kobo je abonnement kant checken.

Amazon Kindle

Amazon heeft natuurlijk zijn bekende Kindle-ebooks, maar wist je dat je helemaal geen Kindle nodig hebt om de vele boeken in die app te kunnen lezen? In de Amazon Kindle app (Android en iOS) staan allerlei boeken die je kunt aanschaffen, al is er wel veel Engelstalig aanbod. Je kunt de boeken eventueel ook synchroniseren met andere toestellen, waardoor je een boek kunt lezen op je smartphone, maar ook op je ereader. Er zit zelfs een woordenboek in als je het even niet meer weet. Vind je een boek lezen op een smartphone maar niks? Lees dan ons artikel over de beste e-readers voor Android.

Apple Books

Apple Books maakt het mogelijk om gekochte boeken te lezen of te luisteren. Deze kun je eenvoudig op je Apple-device zetten, synchroniseren en meteen gebruiken. Ook is het mogelijk om ebooks vanaf andere apps te openen, wanneer je bijvoorbeeld via email een epub-bestand gemaild krijgt. Lees je liever via een andere applicatie je e-boeken? Lees dan ons artikel over de beste e-readers voor de iPad.

Marvel Unlimited

De superhelden van Marvel zijn al meer dan een decennia een begrip op blockbustergebied. Je geniet echter nog meer van de films als je alle kleine en grote verwijzingen uit de comics snapt. Marvel Unlimited is een abonnementsvorm waarmee je in een keer toegang krijgt tot meer dan 30.000 (!) stripboeken van het merk. Avengers, Ms. Marvel, Spider-Man: ze komen allemaal voorbij.  Marvel Unlimited is een app waarmee je onbeperkt de comics van Marvel kunt lezen op je tablet, voor slechts een tientje per maand. Je leest daarmee online en offline verhalen lezen, net zoals je dat bij bijvoorbeeld Netflix ook kunt doen met series. Het toffe is dat deze app ook veel onbekendere comics bevat, zodat je ook wat nieuwe superhelden kunt leren kennen.

Google Play Boeken

Deze boeken-app van Google maakt het mogelijk om boeken te kopen en te lezen uit de Play Store van Google. Je kunt bovendien je eigen epub- of pdf-bestanden uploaden om zo terug te lezen op je tablet. Hierdoor heb je dus altijd een goede voorraad aan boeken wanneer je deze hebt geüpload naar Google Play Boeken. Het kan natuurlijk zo zijn dat je liever via een andere applicatie je boeken leest, in dit artikel zetten we de beste e-reader applicaties voor Android op een rijtje.

 

Films en video's kijken op je tablet

Netflix en andere streamingdiensten

Netflix is natuurlijk één van de meest populaire streamingdiensten voor films en series en mag dan ook eigenlijk niet op je iPad of Android tablet ontbreken. Je kunt films en series gemakkelijk downloaden voor offline kijken. Het kan wel vaak maar op een x aantal apparaten, dus mocht je je account delen met anderen, dan kan het zijn dat Netflix de melding geeft dat er al teveel toestellen zijn met een gedownloade film of serie erop. Bij elke film of serie op Netflix staat de mogelijkheid om het te downloaden, maar pas wel op: als je in het buitenland weer online gaat, dan kan hij wat gek gaan doen. Ook streamingdiensten zoals HBO Max, Disney+, Videoland en Apple TV+ bieden de mogelijkheid om de content te downloaden, zodat je iets te kijken hebt in het vliegtuig. Je weet immers maar nooit wanneer het entertainmentsysteem het begeeft. Of op een korte vlucht, kan het alsnog fijn zijn om een tablet te gebruiken (een laptop mag bij vertrekken en landen immers niet).

Muziek

Spotify

Spotify is de meest populaire app om muziek mee af te spelen. Het aanbod aan muziek is enorm, maar wanneer je geen abonnement hebt zul je vaak reclame hebben tussen de verschillende nummers door. Daarom is het het slimst om wanneer je Spotify gebruikt een abonnement af te sluiten van 9,99 euro per maand. Je kunt dan namelijk muziek downloaden om het offline ook te kunnen afspelen, naast dat het een grote plus is om nummers te kunnen skippen. Je kunt hele playlists downloaden, ideaal voor een fijne playlist vol met ‘We’re Going To Ibiza’ van de Vengaboys-achtige nummers als je naar het Spaanse eiland vertrekt.

Offline spellen op je tablet spelen

Er zijn tegenwoordig veel offline spellen beschikbaar. Het aanbod is enorm groot met van alles wat en voor ieder wat wils. Heel simpel is het dus om naar de App/Play Store te gaan en gewoon te gaan zoeken naar een leuk spel. Dit kan bijvoorbeeld Tetris zijn, wat offline te spelen is. Maar het kan ook Angry Birds of Asphalt zijn. Het belangrijkste is dan natuurlijk dat je er geen vaste internet verbinding voor nodig hebt, en natuurlijk dat het een spel is wat je zelf enorm leuk vindt om te spelen.

Tetris

Iedereen kent Tetris (Android en iOS) wel, hét spel waarbij je de vallende blokjes zo moet plaatsen waarbij er met een volle rij de rij verwijder wordt. Lekker simpel spelletje dus dat je kunt spelen wanneer je maar wilt.

Angry Birds

Angry Birds (Android en iOS) is ook een erg bekend spelletje. Je hebt vogeltjes op een katapult liggen en je moet proberen om met de vogeltjes, waarbij sommige speciale krachten hebben, biggetjes neer te halen die verscholen zijn in gebouwen.

Asphalt

Asphalt (Android en iOS) is misschien wel het meest interessante spel van deze drie. Asphalt is een racespel met erg goede graphics. Het is dan ook een erg groot spel om op je tablet te hebben, maar het is het zeker allemaal waard. Je kunt via internet ook tegen anderen racen, maar dit is niet nodig en daardoor is het ook een erg goed offline spel. Asphalt is zeker een aanrader.

Meer games

Natuurlijk zijn er veel meer spellen in de App Store en de Google Play Store te vinden. Elke week zetten we de nieuwste en beste spellen voor je onder elkaar. De meest recente artikelen vind je terug in ons app-archief.

 

Navigatie en informatieve apps voor je tablet

Google Maps offline

Met Google Maps (Android en iOS) is het mogelijk om te navigeren zonder dat je een internetverbinding nodig hebt. Je kunt thuis al het gedeelte van het land downloaden waar je heengaat op vakantie om te zorgen dat je nog steeds alles kunt vinden zonder dat je internet nodig hebt. Wanneer je het juiste stuk land/kaart gedownload hebt kun je ook heel makkelijk navigatie aanzetten zonder internetverbinding. En dit alles gaat heel makkelijk in de Google Maps app zelf.

TomTom Go Mobile

Een andere app waarmee je offline kunt navigeren is de TomTom Go Navigation-app. Het werkt hetzelfde als bij Google Maps: je zoekt het stuk kaart dat je nodig hebt op vakantie en je kunt deze dan downloaden naar je tablet. Deze is dan altijd beschikbaar via de TomTom app. Een nadeel hieraan is dat je een abonnement af moet sluiten omdat je anders maar een bepaald aantal kilometers kunt navigeren. Je kunt dan kiezen uit abonnement wat 3,99 euro voor 1 maand kost, maar 2,33 euro per maand als je het meteen voor een half jaar neemt.

Onderweg hotels en campings zoeken

Sommige mensen houden ervan om pas onderweg op zoek te gaan naar een camping of hotel, wat soms erg lastig kan zijn omdat je niet echt kunt vergelijken. Installeer daarom van te voren alvast de ACSI Campings Europa app voor Android en iOS, waarin je altijd de dichtstbijzijnde campings kan vinden en vergelijken. De duizenden campings worden elk jaar geinspecteerd, zodat je zeker weet dat de informatie altijd klopt. Qua functionaliteit is er geen betere app om campings te vinden, al kan de prijs een struikelblok vormen: het kost 12,99 euro per jaar voor campings, en 17,99 euro per jaar voor campings en camperplekken.

Als je liever gratis campings vergelijkt kun je ook terecht bij de ANWB Camping app. Voor degenen die op zoek zijn naar hotels raden wij de Booking.com aan, omdat dat nu eenmaal de grootste is (Android en iOS aan, waarin je alles kunt vinden over de beste hotels. De app heeft een toegankelijke en elegante interface waarmee je razendsnel een goed hotel hebt gevonden. Zoek je een lekker restaurant, dan kan TripAdvisor (Android en iOS) je met zijn duidelijke informatie, gebruikersreviews en foto’s zeker aan een fijn plekje helpen. Je kunt er ook leuke activiteiten in boeken om te doen op vakantie.

Internet op je tablet

Hotspots en tethering

Mocht je geen tablet hebben waar een simkaart in kan, maar wel een telefoon hebben met mobiel internet kun je een hotspot aan zetten. Hierdoor is het mogelijk om via een soort WiFi-netwerk je tablet met je telefoon te laten verbinden. Hierdoor kun je dus ook het mobiele netwerk van je telefoon te kunnen gebruiken. Net als wanneer je in het buitenland een (tijdelijke) simkaart koopt geldt wel: zorg ervoor dat je wel een abonnement hebt waarbij internetten in het buitenland niet zo extreem duur wordt. Gelukkig kun je in Europa gewoon je eigen internet dat je ook in Nederland gebruikt inzetten, maar zeker als je buiten Europa reist, is het oppassen geblazen.

(Onbeveiligde) WiFi-netwerken

De laatste en meest logische oplossing is natuurlijk het zoeken naar (onbeveiligde) netwerken. Hier vallen de netwerken van McDonald’s en bijvoorbeeld Bagels & Beans onder maar waarschijnlijk ook het netwerk van je hotel of camping. Internet in de trein van NS ook, maar ben je in het buitenland moet je gewoon goed zoeken naar zo’n (onbeveiligd) netwerk. Helaas kan dan de veiligheid van het netwerk waar je op zit niet gegarandeerd worden dus houdt in de gaten wat je allemaal met je tablet doet.

 

Cloudopslag voor je tablet

Om er zeker van te zijn dat wanneer je tablet bijvoorbeeld gestolen wordt of kapot gaat je niet alles kwijt bent, is het goed om een cloudopslag te hebben. Hiermee kun je altijd wanneer je een internetverbinding hebt bij je online bestanden. Dit houdt ze veilig, en hiermee raak je ze dus ook niet zomaar kwijt.

Dropbox

Dropbox is een app en online platform waarbij je je bestanden op kunt slaan in de cloud. Hiermee kun je er dan overal bij, zij het via je laptop, mobiel of tablet. Wanneer je dan dus je tablet bij je hebt en een bestand moet lezen terwijl je internet hebt kun je deze heel makkelijk openen. Maar mocht je tablet gestolen worden en je thuis ook bij dit bestand moet kunnen komen kun je dus gewoon heel makkelijk met je laptop dit bestand alsnog openen. Zelfs wanneer je geen internetverbinding hebt met je tablet kun je nog steeds bestanden openen, dit werkt door de bestanden als favoriet te markeren en zo op de opslag van je tablet te downloaden. Deze kan dan alleen geopend worden in de app zelf, maar je kunt er dan altijd bij. Ook kun je automatische uploads aan zetten voor de foto’s en video’s die je maakt met je tablet. Hierdoor kun je er meteen met bijvoorbeeld je laptop bij wanneer je deze geüpload hebt. Alternatieven voor Dropbox zijn onder meer OneDrive en Google Drive. In ons artikel over cloud-opslag kun je meer lezen over de verschillende opties die je hebt.

Google Foto’s

Google Foto’s is een cloudopslag compleet gefocust op online foto- en video-opslag en bewerkingsmogelijkheden. Met deze app kun je de foto’s die je maakt op je tablet of smartphone opslaan in de cloud, en ook later terugkijken via andere apparaten zoals je laptop. Met deze app kun je alle foto’s zien die er in de cloud staan, maar ook die op je apparaat zelf staan. Hierdoor kun je zorgen dat alle momenten die je meegemaakt hebt online opgeslagen kunnen worden, en dus nooit kwijt zullen raken. In ons artikel over cloud-opslag kun je meer lezen over de verschillende opties die je hebt om je bestanden en media in de cloud op te slaan.

Extra tips

Je wilt natuurlijk dat de accu van je tablet zolang mogelijk meegaat, bijvoorbeeld in het vliegtuig of op het strand. Lees daarom ons artikel over tips om de batterij van je tablet langer mee te laten gaan. Bovendien is het verstandig om voordat je op vakantie gaat eerst een back-up van je Android tablet of een back-up van je iPad te maken.

Meer apps en tips

Ben je op zoek naar meer handige apps voor op vakantie? We hebben eerder de vijf handige reis- en vakantie-apps voor komende zomer op een rijtje gezet. Het zou goed kunnen dat je nog geen tablet hebt om mee te nemen, en dat je er toch één wilt aanschaffen. Dan raden we je onze gids aan over de beste tablets van dit moment, zodat je goed op de hoogte bent van de mogelijkheden. Ben je op zoek naar meer apps voor je Windows tablet, iPad of Android tablet? Neem dan ons uitgebreide app-archief door of lees onze tips voor tablets.

Reacties (0)