Microsoft brengt Windows 10 uit: hoe kun je de software installeren?

29 juli 2015 2 Minuten 12 Reacties
Windows-10-tablet

Vandaag is het eindelijk zover. Na maanden van geruchten, presentaties en beloften wordt Windows 10 vandaag officieel uitgebracht. De eerste gebruikers van Windows 7, Windows of of een previewversie van Windows 10 kunnen met het nieuwste besturingssysteem van Microsoft aan de slag.

Er wordt al ruim een jaar over Windows 10 gesproken en begin dit jaar toonde Microsoft de software in zo goed als uiteindelijke vorm. Windows 10 is de opvolger van Windows 8.1 en staat vooral in het teken van optimalisaties, een betere gebruikservaring en compatibiliteit met apparaten in alle soorten en maten.

Wat brengt Windows 10?

Windows 10 is een besturingssysteem dat op apparaten met hele kleine en hele grote schermformaten moet kunnen draaien. Zowel smartphones en tablets als pc’s en laptops worden met de software uitgerust en deze software past zich aan aan de grootte van het apparaat. Ook applicaties kunnen voortaan op alle apparaten draaien en eenvoudig gesynchroniseerd worden. Daarbij is er qua uiterlijk een en ander veranderd, waaronder het startmenu, wordt de nieuwe Edge-browser geïntroduceerd en brengt Microsoft Cortana, de digitale assistent, naar Windows.

Alle vernieuwingen en verbeteringen vind je in ons uitgebreide Windows 10-artikel.

Hoe installeer je Windows 10?

Het eerste jaar na de lancering van Windows 10, vanaf vandaag dus, is de software gratis te downloaden voor diegenen die een tablet, laptop of pc hebben die op Windows 7, Windows 8 of Windows 8.1 draait. Je hoeft hier dus niet voor te betalen. Heb je echter een kleine tablet, met een formaat van kleiner dan 8-inch, dan is de kans groot dat je moet wachten op de ‘mobiele’ versie van Windows 10, welke later dit jaar verwacht wordt. Mocht je die melding nog niet ontvangen hebben, klik dan op het Windows-icoon onderin de taakbalk. Deze brengt je naar de registratiepagina voor Windows 10.

Mocht je apparaat draaien op Windows 7 of nieuwer dan is de kans groot dat je de afgelopen maanden een bericht hebt gehad om je aan te melden voor de Windows 10-upgrade. In volgorde van binnenkomst van deze aanmeldingen rolt Microsoft de software nu uit. Als eerste zijn de Insiders, de mensen die Windows 10 al even uitproberen, aan de beurt, gevolgd door iedereen die zich ingeschreven heeft. Het kan dus een paar dagen tot een paar weken duren voordat de update beschikbaar is voor jouw apparaat.

Diverse fabrikanten hebben inmiddels aangegeven Windows 10 te ondersteunen op in ieder geval de 2014 en 2015 productseries. Gebruikers van onder meer Dell, Toshiba en Lenovo laptops en convertibles kunnen hun systeem een dezer dagen eenvoudig upgraden naar Windows 10. Daarbij worden de meeste laptops, convertibles en pc’s vanaf nu vanuit de winkel voorzien van het nieuwe besturingssysteem.

Lees meer over alles dat je moet weten over Windows 10.

Reacties (12)