Review: Lenovo Yoga 700

12 mei 2016 + 10 minuten 0 Reacties
lenovo-yoga-700-retina

In deze recensie kijken we uitgebreid naar de Lenovo Yoga 700: een convertible met Windows 10 als besturingssysteem, 8GB aan werkgeheugen en tot 256GB interne opslagruimte op een SSD.

Lenovo Yoga 700 – specificaties

Lenovo Yoga 900
Scherm 14-inch, 1920 bij 1080 pixels
Digitizer Nee
Processor Intel Core i7 (6th gen) – Intel Core i5 (6th gen)
RAM 8GB
Opslaggeheugen 128GB – 256GB
SD Ja
HDMI Ja
USB Ja
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 720p
Accu 45 Wh Lithium Polymer

Specs

De processor in de Lenovo Yoga 700 kan dezelfde zijn als in één van de configuratie van de Yoga 900. Zowel de Core i5 als de Core i7 zijn nog redelijk recent uitgebracht en bieden, als dualcore, prima prestaties aan bij het gros van de taken die je met de laptop zult uitvoeren. Met 8GB werkgeheugen aan boord is er genoeg ruimte om Windows 10 vlekkeloos te laten draaien en enkele programma’s naast elkaar open te hebben staan. Maar ook dat is natuurlijk weer afhankelijk van het type programma’s die je gebruikt op je tablet of laptop.

Met de meeste programma’s, zoals browsers, fotobewerkingsprogramma’s en documentenverwerkers, zul je echter geen problemen tegenkomen, ook niet wanneer je ze naast elkaar open hebt staan. Hoewel 128GB en zelfs 256GB worden gezien als lage interne opslagruimte, gaat het hier wel om een SSD (solid state drive): de snelste harde schijven van dit moment. En daar betaal je ook voor, omdat de prijs van de Lenovo Yoga 700 – welke configuratie je ook neemt – behoorlijk hoog uitvalt. Misschien zelfs te hoog, maar daarover later meer.

Prijzen en modellen

  • Lenovo Yoga 700 – Intel Core i5 – 8GB RAM – 128GB SSD: 799 euro
  • Lenovo Yoga 700 – Intel Core i5 – 8GB RAM – 256GB SSD: 999 euro
  • Lenovo Yoga 700 – Intel Core i7 – 8GB RAM – 256GB SSD: 1099 euro

Display

Het scherm is 14-inch groot en dat is voor een laptop meer dan prima. Voor een tablet kun je het als groot beschouwen wanneer je puur kijkt naar de schermgrootte. Desondanks blijft het apparaat behoorlijk draagbaar, ook wanneer je kijkt naar het gewicht. Het led-scherm beschikt over een full hd-resolutie (1920 bij 1080 pixels) en over een ratio van 16:9. Dat betekent een pixeldichtheid van 157, een gemiddelde score, en iets lager dan een concurrent als Spectre x360 van HP. Dat betekent dat foto’s en video’s er soms minder goed uitzien dan bedoeld.

Wat enorm jammer is, is dat het scherm ontzettend reflecteert. Datzelfde probleem kaartte ik ook al aan in de recensie van de Lenovo Yoga 900, maar daar viel het nog enigszins mee, helemaal in vergelijking met de 700. Tijdens het werken zie je constant jezelf en de dingen die achter je gebeuren, zelfs wanneer het scherm op maximale helderheid staat. Op de foto’s zie je dat ook: de helderheid staat op maximaal, maar alsnog zie je van alles in het scherm gespiegeld staan. En dat is jammer, want het doet wel wát af van de ervaring met de convertible.

Lenovo Yoga 700 – hardware en design

De buitenkant van de Lenovo Yoga 700 is gemaakt van een effen en zacht materiaal. De binnenkant is glad en minder zacht, waardoor je, met de hitte van de afgelopen bijvoorbeeld, met je palmen wel eens blijft plakken. De scharnieren zijn standaard te noemen en zijn niet zo bijzonder als die van de Lenovo Yoga 900. Wel zal de laptop te allen tijde zijn warmte kwijt kunnen aan de achterkant en voelt het apparaat over het algemeen behoorlijk stevig aan. Verder is het design niet opvallend of bijzonder te noemen, waardoor je er zo langs kan lopen in de winkel.

Het apparaat is in verschillende modi te gebruiken, die voor verschillende situaties bruikbaar zijn. Zo is er de modus waarbij je het scherm rechtop zet met het toetsenbord naar beneden. De laptop schakelt dan naar tabletmodus en zet het toetsenbord uit, waardoor je prima presentaties kunt geven of een video kunt kijken. Datzelfde geldt voor de tentstand. Ook is er de laptopstand, waarbij je toegang krijgt tot het complete toetsenbord en is er natuurlijk de tabletmodus, wanneer je het scherm helemaal naar achterkant hebt geklapt.

Aan de rechterkant van het apparaat bevinden zich alle knoppen die je nodig hebt. Daar vind je de knoppen voor het aan- en uitzetten, voor het regelen van de volume en voor het vastzetten van het scherm, zodat die niet meedraait wanneer jij het scherm wel omdraait. Aan de voorkant zit het Windows-logo, die tevens dient als een capacitive homeknop. Verder is de tablet niet heel zwaar: 1,59 kilo. Op je schoot merk je er weinig van en onderweg ook niet, maar wanneer je hem wellicht te lang in één hand vasthoudt als tablet weer wel.

Connectiviteit

De Lenovo Yoga 700 beschikt over twee usb 3.0-poorten, een usb 2.0-poort (waar je de convertible ook mee oplaadt) en een sd-kaartlezer. Er is geen usb-type-c-poort aanwezig. Daardoor is de tablet misschien minder goed voorbereid op de toekomst, maar voorlopig genieten de gewone usb-accessoires nog de voorkeur. Verder is er één poort voor een koptelefoon en microfoon, kun je rekenen op een camera, micro-hdmi-poort, een trackpad en natuurlijk Bluetooth 4.0 en wifi. Een compleet pakket, waar alleen de usb-type-c misschien mist.

Speakers

Net zoals bij de Lenovo Yoga 900 zien we dat de speakers zich hier aan de onderkant van het apparaat bevinden. De speakeropeningen staan wel iets meer naar de zijkant gericht, maar ook hier merk je dat het geluid er niet altijd er goed uitkomt wanneer je de 700 in laptop- op tabletmodus gebruikt. Het geluid lijkt haast weggemoffeld, ook al kan het best kraakheldere tonen ten gehore brengen. Qua basgeluid valt er nog wat te wensen, maar dat is niet vreemd wanneer een product dun moet blijven. Er blijft immers weinig ruimte over voor een goede bas.

Camera’s

De camera is van dezelfde kwaliteit als die van de Yoga 900. Je kunt video’s maken in 720p en daardoor goed Skypen, maar reken er wel op dat veel details zullen wegvallen in de video’s (of foto’s) die je maakt of streamt.

Accuduur

Lenovo belooft een accuduur van om en nabij de zeven uur en dat betekent dat je het grootste gedeelte van de werkdag zonder oplader zou moeten kunnen werken. En dat kan ook, ook al heb ik niet altijd de zeven uur gered. Het ligt er meestal iets onder, maar dat hangt ook weer af van de programma’s die je gebruikt. Photoshop slurpt de batterij sneller leeg dan alleen Chrome of Excel en wanneer je meerdere programma’s open hebt staan, dan wordt het proces ook nog versneld. Reken dus op een tijd van om en nabij de zes uur op een volle accu.

Toetsenbord

Het toetsenbord kun je als smal ervaren, zeker wanneer je grote handen hebt. Ook is het zo dat enkele knoppen kleiner zijn dan gebruikelijk, zoals de enter- en backspace-knoppen, waar je echt aan moet wennen tijdens het typen. Een voordeel is in elk geval dat het bord voorzien is van verlichting, waardoor je ook in het donker prima kunt zien waar je moet typen (mits je dat nog niet blind doet of nog went aan de nieuwe toetsen). Er is tevens een rij functietoetsen aanwezig, die meteen toegang bieden tot functies die normaal als secundair worden gezien.

Lenovo Yoga 700 – software

De Lenovo Yoga 700 wordt geleverd met Windows 10. Het besturingssysteem draait lekker vlot op deze hardware en dat mag ook wel, omdat je 8GB aan werkgeheugen hebt. Wel worden er wat voorgeïnstalleerde programma’s meegeleverd die voor wat ongemak kunnen zorgen, zoals de virusscanner van McAfee. Wanneer je die software niet snel verwijderd, dan kan die je systeem vertragen en valt het je constant lastig met de mededeling dat je systeem niet goed beveiligd zou zijn. Lekker verwijderen en gebruikmaken van bijvoorbeeld Defender.

Daarnaast worden er ook nog programma’s meegeleverd die van Lenovo zijn, waar je vrijwel nooit iets mee zult doen. De programma’s bieden geen meerwaarde. Zo is er een programma die kan helpen de batterijduur te verlengen, door bijvoorbeeld de helderheid te verlagen. Maar dat kun je zelf ook doen of bedenken, natuurlijk.

Lenovo Yoga 700 – in gebruik

De Lenovo Yoga 700 heeft best wat mooie specs aan boord voor een hoop doeleinden. Natuurlijk is er genoeg werkgeheugen en processorkracht aanwezig voor tekstverwerking, fotobewerking en meer en ben je zelfs in staat de wat oudere games op het apparaat af te spelen. Moderne games maken geen kans op de hardware, omdat er daarvoor gewoonweg te weinig kracht aanwezig is. Dat is ook helemaal niet erg, aangezien een apparaat zoals deze daar ook helemaal niet voor bedoeld is. Over het algemeen kun je dus een hoop met de hybride tablet.

Het toetsenbord heeft hetzelfde probleem als de Lenovo Yoga 900. Het is best smal te noemen, waardoor je nog wel eens op de verkeerde toets tikt. Het ligt er natuurlijk aan wat je al gewend bent; gelukkig is het geen onoverkomelijk probleem. Desondanks moet gezegd worden dat sommige knoppen toch echt te klein zijn, zoals de pijltjestoetsen en de enterknop. Video’s bekijken op het apparaat werkt meer dan prima, ondanks de reflecties, voornamelijk vanwege het geluid uit de luide speakers die je beter kunt horen in de tentmodus of de stand waarin je het toetsenbord naar beneden gericht is en de speakers daardoor naar boven.

De stand die ik persoonlijk het meest gebruikt heb, is de laptopmodus. In mijn dagelijkse bezigheden heb ik daar het meeste aan – als nieuwsschrijver en recensent. Daarnaast heb ik het apparaat ook wel eens in de tentmodus gebruikte wanneer ik aan het gamen was en even snel een filmpje moest checken voor het behalen van achievements op de Xbox. Door het touchscreen was ik snel in staat video’s te pauzeren en te starten en doordat de speakers daardoor niet waren afgeschermd, heb ik ook goed kunnen horen wat er gezegd werd.

De andere twee modi heb ik het minst gebruikt. Af en toe heb ik het apparaat ook in de tabletmodus gebruikt voor het bekijken van een video of film, maar doordat het geluid zodoende niet helemaal tot zijn recht komt, ging ik toch liever voor de tentmodus. De laatste modus, waar het scherm rechtop staat en het toetsenbord naar beneden gericht is, heb ik nooit gebruikt. Ik geef geen presentaties en heb ook bijna nooit te maken met videobellen – maar zelfs wanneer ik zou videobellen, dan nog zou ik het toetsenbord voor me willen hebben om dingen op te kunnen zoeken.

Prestaties

De Lenovo Yoga 700 heeft genoeg kracht aan boord voor de meeste taken, zoals hierboven besproken. Wanneer je te lang met standaard software, zoals de virusscanner, blijft zitten, dan kan dat de prestaties nog wel eens aantasten wanneer je de laptop uit slaapstand haalt en dat is zonde. Verder hebben we niets meer gemerkt toe de software eenmaal verwijderd was en konden we Photoshop, Excel, Chrome en meer naast elkaar draaien, zonder problemen. Ik gebruik dan wel de i7-processor, maar zie geen reden dat de i5 niet hetzelfde aan zou kunnen.

De combinatie van de graphics processing unit, de SSD (solid state drive) en de snelle processor zorgen ervoor dat het apparaat vloeiend en soepel de meeste taken snel kan verrichten – maar de hardware zet nergens een nieuw record neer.

Lenovo Yoga 700 – conclusie

Voor het grootste gedeelte wordt de Yoga 700 geplaagd door dezelfde aspecten als zijn duurdere familielid, de Yoga 900. De accu valt tegen en gaat niet zo lang mee en het toetsenbord is smal en kan daardoor erg wennen zijn in het begin. Daarnaast heeft de Yoga 700 nog een ander probleem: het scherm reflecteert. Mocht je in een lichte omgeving werken dan kun je constant worden afgeleid van wat er achter je gebeurt, zelfs wanneer je de helderheid op de maximale hoogte zet. En dan hebben we nog het probleem met de verborgen speakers…

Aan de andere kant zien we dat Lenovo wederom kiest voor goede hardware en daar betaal je dan ook voor. Met een redelijk recente en snelle processor als de Core i5 of i7 van Intel, een meer dan prima gpu en de SSD (die gewoonweg duur is), heb je een apparaat dat wel vloeiend zijn taken kan verrichten. Maar daarvoor dien je wel een hoop concessies te maken. Het design spreekt niet erg aan, terwijl de bouwkwaliteit dan weer wel goed is – afijn, het is dus goed afwegen of je dat wilt. Maar de hoge prijzen zijn het echter niet helemaal waard.

De Lenovo Yoga 700 is – wanneer die iets is afgeprijsd – desondanks wel een goede laptop voor studenten en mensen die vaak op reis werken. Het apparaat is goedkoper dan de Yoga 900, maar levert veel punten in op het gebied van design. Ook is de rand rondom het toetsenbord niet gemaakt van zacht materiaal, maar van harder plastic dat minder fijn voor je polsen is. Kun je daar, met een reflecterend scherm en weggestopte speakers, mee leven, dan zou je deze laptop kunnen overwegen. Maar alleen wanneer de prijzen iets gezakt zijn.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Omhulsel voelt robuust aan
  • Mooie combinatie hardware
  • Verlicht toetsenbord

Minpunten
  • Accu gaat niet heel lang mee

  • Toetsenbord kan als smal worden ervaren
  • Scherm reflecteert erg

Reacties (0)