Review: Huawei Mate 10 Pro – hardware en software komen samen in mooi design

08 november 2017 + 10 minuten 0 Reacties
huawei-mate-10-pro-foto-1

De Huawei Mate 10 Pro is een grote en luxueuze smartphone van het Chinese merk, die beschikt over een scherm van 6-inch. In deze recensie nemen we het apparaat, met een adviesprijs van 799 euro, onder de loep.

Huawei Mate 10 Pro – specificaties

Huawei Mate 10 Pro
Scherm 6-inch, 1.080 bij 2.160 pixels
Digitizer Nee
Processor Huawei Kirin 970
RAM 6 GB
Opslaggeheugen 128 GB
SD Nee
HDMI Nee
USB Ja
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Ja
Camera’s Acht megapixel voor, twintig megapixel achter
Accu 4.000 mAh Lithium Polymer

Specs

De Huawei Mate 10 Pro weet op het eerste gezicht te overtuigen op het gebied van hardware en specificaties. De smartphone biedt meer voor minder aan in vergelijking met andere vlaggenschepen van dit moment. Zo krijg je 6 GB aan werkgeheugen en maar liefst 128 GB aan interne opslagruimte (die helaas niet uitbreidbaar is, maar de vraag is hoeveel waarde je daar aan hecht met zo veel ruimte). Ook is er een behoorlijk grote accu aanwezig: eentje met 4.000 mAh (tegenover 3.300 mAh in de Galaxy Note 8 en 2.690 in de iPhone 8 Plus).

De Huawei Mate 10 Pro beschikt zelfs over infrarood, waardoor je het toestel als afstandsbediening zou kunnen gebruiken. Een nadeel is het ontbreken van de hoofdtelefoonaansluiting (bij ons recensiemodel werd er een dongle meegeleverd) en het minder scherpe scherm in vergelijking met de concurrentie. De processor is wel uniek in deze smartphone en kom je niet tegen in toestellen van andere fabrikanten: de Kirin 970. Samen met de 6 GB aan werkgeheugen zul je vrijwel niet merken dat je toestel in prestaties achteruit zal gaan.

Huawei Mate 10 Pro – hardware en design

Als er een trend zichtbaar is voor 2017 in smartphoneland, dan is dat wel de glazen achterkant. Ook de Huawei Mate 10 Pro beschikt over een dergelijke achterkant. Hoewel het er enorm mooi en luxueus uitziet, betekent het wel dat je altijd voorzichtig moet doen met je toestel. Je wil er namelijk geen scheurtjes in hebben of vlekken op zien. De achterkant is afgewerkt met een subtiele glans en een lichte bolling. Die glanzende finish zorgt voor een meer premium uitstraling, terwijl die lichte bolling zorgt voor een betere grip in de palm van je hand.

Huawei heeft laten weten dat het glas enorm stevig is, maar dat betekent niet dat het nooit stuk kan gaan natuurlijk. Reden te meer om te investeren in een hoesje (maar dat gaat dan weer ten koste van het mooie design — een modern dilemma). Het mooie aan de voorkant van de Huawei Mate 10 Pro is dat er geen knoppen aanwezig zijn. De voorkant is ook niet één en al scherm, maar het scheelt niet veel. Wel treffen we er een camera aan en een scherm dat bijna (tenminste aan de zijkanten) van rand tot rand loopt. Het oogt in elk geval heel stijlvol.

De achterkant is voorzien van een dubbele camera, evenals een vingerafdrukscanner. Die vingerafdrukscanner zit op een nette plek die goed bereikbaar is, zeker in vergelijking met de positie van de lezer op de Galaxy Note 8. Je zult ook niet snel je vinger op de camera leggen, aangezien die een beetje uitsteekt, terwijl de vingerafdruklezer juist naar binnen gaat. Rechts treffen we nog de volume- en aan-uitknop aan, terwijl links aan de lade voor de simkaarten zit. Onderaan zit een speaker en een usb-c-aansluiting. Simpel, maar doeltreffend.

Display

De Huawei Mate 10 Pro beschikt over een groot oled-scherm van 6-inch. De schermverhouding is 2:1, terwijl de schermresolutie niet hoger gaat dan 2K (1.080 bij 2.160 pixels). Huawei zegt hiervoor gekozen te hebben vanwege twee redenen: op zo’n klein scherm zie je een hogere resolutie toch niet en het scheelt weer voor de batterij, die daardoor langer mee kan gaan. Over beide punten is wat te zeggen, maar Huawei heeft overduidelijk gekozen voor gemak en energiebesparing. En dat pakt op de langere termijn beter uit dat een hoge resolutie.

Ja, een hogere resolutie kan voor mooiere beelden zorgen. En we zijn ook onder de indruk van wat Sony en Samsung hebben laten zien met de Xperia XZ Premium en de Galaxy Note 8, maar dat zegt natuurlijk niet alles. Het nadeel van een hogere resolutie is dat accugebruik. En als iemand die heel de dag gebruikmaakt van zijn smartphone, is het fijn om te weten dat er niet onnodig veel energie wordt verspeeld aan pixels die je wellicht toch niet ziet — hoe mooi die overgangseffecten ook zijn. Die zijn er ook mooi uit op een beeldscherm van 2K.

Dat is dus een kwestie van voorkeur. Wat belangrijker is om te weten, is dat de Huawei Mate 10 Pro in staat is mooie, heldere, scherpe en kleurrijke beelden te presenteren, onder meer dankzij de ondersteuning voor HDR10. De pixeldichtheid mag dan misschien, met 402 pixels per inch, minder hoog zijn, in de praktijk zul je daar weinig van merken. Bovendien beschikt de Mate 10 Pro over een altijd-aan-scherm, die vreemd genoeg goed verstopt zit binnen de instellingen. Dat scherm laat alleen info van Huawei’s eigen applicaties zien, helaas.

Connectiviteit

Het grote gemis op de Huawei Mate 10 Pro is de hoofdtelefoonaansluiting. Veel mensen zijn nog niet bereid om over te stappen op bluetooth headphones of gebruik te maken van allerlei adapters, om verschillende redenen. Zo kan een constante bluetooth-verbinding je accu sneller leegtrekken, terwijl een adapter in de usb-c-aansluiting ervoor zorgt dat je het toestel niet kunt opladen tijdens het muziek luisteren. Ook is er geen optie om het toestel draadloos op te laden, waardoor je dus soms moet kiezen tussen opladen of muziek luisteren.

Verder beschikt het apparaat over allerlei zaken die je mag verwachten van een modern toestel. Zo is er natuurlijk ondersteuning voor 3G- en 4G-netwerken, kun je hem koppelen aan je wifi-netwerk en is er ondersteuning voor bluetooth. Dit betreft bluetooth 4.2 en niet 5.0, ook al hebben concurrerende toestellen al wel ondersteuning voor bluetooth 5.0. Op moment van schrijven zijn er nog maar weinig bluetooth 5.0-apparaten, dus merk je er vrij weinig van. Bovendien zijn die apparaten straks backward compatible met bluetooth 4.2.

Speakers

De phablet beschikt over stereospeakers, waardoor het geluid dus niet vanuit één kant komt. Dat komt de kijkervaring sowieso ten goede. Echter, hoewel de speakers helder klinker en hard gezet kunnen worden, zijn het niet de beste speakers van dit moment. Eén speaker zendt naar onderen uit, terwijl de andere het naar de kijker doet. Er wordt wel een stereo-effect gesimuleerd, maar het geluid klinkt soms toch een beetje vervormd. Via bluetooth of een hoofdtelefoon komt er wel een mooi geluid uit het apparaat, dankzij de ldac van Sony.

Camera’s

De camera is ongetwijfeld één van de meest fraaie onderdelen op de Huawei Mate 10 Pro. Op de achterkant zitten twee camera’s: eentje van twaalf megapixel met ondersteuning voor optische beeldstabilisator en voor kleur en eentje van twintig megapixel, die beelden in monochroom schiet. De grote verbetering dit jaar zit in hem de lens, met een opening van f/1.6. Sta je in een omgeving met weinig licht, dan moet je Huawei Mate 10 Pro nog steeds mooie foto’s kunnen maken (zonder dat het meteen een korrelig beeld oplevert).

Toegegeven, dat korrelige effect is niet helemaal verdwenen op de beelden (dat kan ook haast niet anders, zo klein zijn die cameramodules), maar het beeld straalt niet meteen dat ‘smartphone-effect’ uit (dat typische beeld van een smartphonecamera). Bovendien komen kleuren in lichte omgevingen ok enorm tot hun recht en kan het toestel slim omgaan met diepte-effecten. Soms kan het echter wel zo zijn dat de camera foto’s overbelicht maakt en dan krijg je van die rare, witte vlakken te zien. Desondanks is er genoeg om van te houden.

Zo kan de camera op dit moment dertien dingen herkennen, waar de software automatisch de instellingen op aanpast. Dit heeft allemaal te maken met de slimme processor aan boord, die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie. De telefoon reageert behoorlijk snel op een te herkennen scène en je ziet ook meteen verschil tussen de foto met en zonder de aangepaste stand. Mocht je de automatische instelling toch niet zo mooi vinden, dan kun je ervoor kiezen die standaarden te negeren (of je kunt altijd een andere camera-app gebruiken).

Accuduur

Met een accu met een vermogen van 4.000 mAh, zul je niet snel om energie verlegen zitten. Mocht dat toch het geval zijn, dan is het goed om te weten dat je binnen een kwartier ongeveer dertig procent van de batterij hebt opgeladen en binnen een half uur alweer op zestig procent zit. 4.000 mAh betekent in elk geval dat je met gemak de dag doorkomt, ook al speel je af en toe een spelletje en gebruik je constant verschillende berichtendiensten. Het is bij ons niet voorgekomen dat we de dag níet konden vol maken met deze smartphone.

De Huawei Mate 10 Pro maakt daarvoor gebruik van slimme energievoorzieningen. De AI aan boord van de processor kan bepalen welke diensten wel of geen energie behoeven en kan dus besluiten een app af te sluiten, bijvoorbeeld. Dat scheelt aan achtergrondprocessen. De smartphone bepaalt dat op basis van je gebruik en leert dus constant van wat je doet. Uiteraard kun je ook zelf kiezen voor een donker (zwart) thema en kun je natuurlijk ook zelf de instellingen induiken en bepalen welke apps belangrijk zijn.

Huawei Mate 10 Pro – software

Steeds meer fabrikanten en bedrijven realiseren zich dat ontwikkelingen op het gebied van hardware tegen een glazen plafond aanleunen. Het gaat er straks niet meer om hoe snel iets gerealiseerd kan worden, maar om het proces waarmee snelheid gerealiseerd wordt. Kunstmatige intelligentie en machine learning vormen daarvoor de kernbegrippen. Huawei lijkt dit te begrijpen en zet vol in op die begrippen met de Kirin 970-processor. Deze telefoon leert van hoe je hem gebruikt en kan zijn instellingen daarop aanpassen.

Het komt misschien vreemd over op trouwe Huawei-telefoongebruikers, maar de EMUI-softwareversie die wordt meegeleverd is EMUI 8.0. Dat betekent dat er een sprong van 5.1 naar 8.0 is gemaakt en versies 6 en 7 dus zijn overgeslagen. Huawei meldt dat dit komt door de enorme vooruitgang die is geboekt, maar waarschijnlijk heeft het meer te maken met het idee dat Google inmiddels is aanbeland bij Android-versie 8.0 met Oreo en dat de Huawei Mate 10 Pro direct wordt geleverd met die Android-versie. En dat moet ergens uit blijken.

Desondanks biedt EMUI 8.0 wel een groot aantal toffe features. Zo is er de optie de smartphone als basis voor een pc te gebruiken. Je plugt daarvoor de usb-c-kabel in de smartphone en een beeldscherm, waarna je direct aan de slag kunt. De ervaring is vergelijking met de DeX van Samsung, maar dit keer heb je dus geen aparte accessoire nodig om een pc-op-zakformaat te realiseren. Je kunt zelfs de Huawei Mate 10 Pro blijven gebruiken als smartphone, terwijl je hem dus ook aan het gebruiken bent als pc, gekoppeld aan een monitor.

Naast de exclusieve functies die Huawei aanbiedt, biedt de Mate 10 Pro ook de functies aan die Google onlangs heeft geïntroduceerd met Android 8.0 Oreo. Zo krijg je niet alleen toegang tot een verbeterd en vooral duidelijker notificatiesysteem, ook heb je meteen recente beveiligingsupdates te pakken. Verder heb je een hoop mogelijkheden met betrekking tot communicatie: zo kun je een app-lade inschakelen (of uit laten) en zelfs knoppen toevoegen aan de navigatiebalk. Ook is er nu een werkende picture-in-picture (voor sommige apps).

Huawei Mate 10 Pro – in gebruik

Mocht je niet eerder een Huawei-smartphone hebben gebruikt of er nog niet helemaal aan gewend zijn, dan doet Huawei wel een aantal dingen vanaf het eerste moment anders dan andere fabrikanten. Zo is er aanvankelijk geen app-lade te bekennen. Mocht je die terug willen, dan zul je die in de instellingen tevoorschijn moeten toveren. Daarnaast heeft ook Huawei zijn eigen kijk op de indeling van het instellingenscherm, waardoor je soms iets langer aan het zoeken bent dan je wil. Als je die ene optie dan al weet te vinden.

Wat wel enorm fijn aan de Huawei Mate 10 Pro is, is de plaatsing van de vingerafdrukscanner. Soms komen we die scanner nog wel eens aan de voorkant tegen. En hoewel dat handig kan zijn wanneer je vaak toestellen ontgrendelt met je duim, is het bij ons op de redactie zo dat we gelukkiger worden van toestellen van vingerafdrukscanners op de achterkant. Die plaatsing voelt veel natuurlijk aan voor je wijsvinger, omdat die vaak toch wel leunt op de plek waar de vingerafdruklezer zit. Een ware verbetering ten opzichte van de Huawei P10 Plus.

Verder valt eigenlijk op dat het toestel – in het dagelijkse gebruik, maar ook tijdens het gamen – eigenlijk helemaal niet zo warm wordt dat het begint op te vallen (dat was bij de eerdergenoemde en eerder dit jaar gelanceerde P10 Plus wel anders). Verder levert Huawei standaard een beschermend laagje mee op het scherm van het toestel, zodat het niet snel zal beschadigen. Dat is wel vervelend wanneer je van links naar rechts swipet (of andersom) vanaf de rand van het scherm, omdat je dan eigenlijk constant dat (scherpe) randje voelt.

Het toestel is ook relatief zwaar te noemen, maar dat bedoelen we allerminst als minpunt. Het is juist fijn om een beetje gewicht vast te houden, zodat je ook niet snel het idee hebt dat-ie uit je handen valt (of dat je dat idee steeds hebt). Daarnaast voelt die subtiele bolling best fijn aan in de hand. Als we bijvoorbeeld de Motorola Moto Z2 Force er nog eens bij pakken (met zijn rechte achterkant), dan voelt het in één klap heel onwennig aan. De bolling op de achterkant is overigens bijna niet op te merken als je er naar kijkt, maar het voelt wel goed.

Prestaties

Naast allerlei optimalisaties en sprongen op het gebied van kunstmatige intelligentie, is de Kirin 970 van de Huawei Mate 10 Pro ook gewoon een razendsnelle processor, zeker met die 6 GB aan werkgeheugen aan boord. Apps laden ontzettend snel en nergens kom je ook maar een hapering tegen. Multitaksing is ook geen probleem — sterker nog, dat wordt zelfs aangeraden om te doen met allerlei opties voor dat multitasken. Zo kun je instellen dat een specifieke app en andere ingestelde app automatisch opent. Tegelijkertijd, ja.

Huawei Mate 10 Pro – conclusie

Mocht je alleen naar het cijfer kijken en meteen de recensie van de Samsung Galaxy Note 8 erbij hebben gepakt, dan concludeer je dat beide toestellen hetzelfde cijfer hebben gekregen. Echter, beide apparaten scoren goed op verschillende vlakken en hebben ook op verschillende onderdelen slechter gescoord. Het is niet zo dat het ene toestel inherent slechter is dan de andere (of dat het ene beter is dan de andere), ze scoren simpelweg allebei goed en hebben allebei andere dingen aan te bieden aan de geïnteresseerde consument.

Huawei levert in elk geval met de Huawei Mate 10 Pro een voortreffelijke smartphone af. Het scherm kan enorm mooie en vloeiende beelden tevoorschijn toveren, er is een mate van waterbestendigheid en er zijn zelfs stereospeakers aan boord (die je niet te hard hoeft te zetten). Ook is er een enorme vooruitgang geboekt op het gebied van technische specificaties (de Kirin 970 is niet alleen razendsnel, maar ook nog eens ontzettend slim — iets dat je op de langere termijn zult merken), dat gecombineerd wordt met een krachtige accu.

Maar onderaan de streep geldt dat ook de Huawei Mate 10 Pro niet een smartphone voor iedereen is. Er zijn namelijk dingen die kunnen tegenvallen. Zo is er geen hoofdtelefoonaansluiting en kan de EMUI-schil, bovenop Android 8.0 Oreo, flink wennen zijn. Maar met een prijs van 799 euro zit de Huawei Mate 10 Pro wel goed onder de prijs van de huidige vlaggenschepen, zoals de Samsung Galaxy Note 8. En dat terwijl je maar liefst 128 GB aan interne opslagruimte krijgt en toegang hebt tot 6 GB aan werkgeheugen — en dat is best veel.

Houd je ervan om aan je software-ervaring te sleutelen en zoek je een telefoon met high-end specificaties die langer dan een jaar kunnen meegaan (sterker nog: door de kunstmatige intelligentie van de Kirin 970-processor is dat aan te raden) én zoek je een Android-smartphone die ook aan een monitor gekoppeld kan worden, verpakt in een mooi design, dan is de Huawei Mate 10 Pro wat voor jou. Zoek je een telefoon die een simpele interface aanbiedt, dan kan de Mate 10 Pro je nog wel eens overladen met functies en mogelijkheden.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Snelle, slimme processor
  • Voortreffelijke camera
  • Accu die lekker lang meegaat

Minpunten
  • Geen hoofdtelefoonaansluiting

  • Geen draadloos opladen
  • EMUI kan even wennen zijn

Reacties (0)