Review: Sony Xperia XA2 Ultra – solide smartphone met een iets te hoge prijs

04 april 2018 + 10 minuten 0 Reacties
sony-xperia-xa2-ultra-1

Het is geen groot geheim dat Sony het er niet goed van af brengt op de smartphonemarkt, maar dat betekent niet dat het bedrijf opgeeft. Met de Sony Xperia XA2 Ultra probeert de fabrikant een gemiddeld goed toestel neer te zetten. We gaan kijken of het z'n adviesprijs van 429 euro waard is.

Sony belooft allerlei mooie dingen voor de Sony Xperia XA2 Ultra. Deze midranger moet beschikken over een goedwerkende camera, een flinke batterijduur en een fijne vingerafdrukscanner. Onder de motorkap mag je niet de beste specificaties verwachten, maar dat betekent niet dat de smartphone slecht hoeft te presteren. In deze recensie geven we niet alleen een overzicht van die specificaties, maar bekijken we ook hoe het toestel functioneert en hoe de algemene ervaring is. De eerste indrukken zijn in elk geval positief te noemen.

Sony Xperia XA2 Ultra – specificaties

Sony Xperia XA2 Ultra
Scherm 6-inch, 1.920 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 630
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 32 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s 23 megapixel achter, acht en twaalf megapixel voor
Accu 3580 mAh Lithium Polymer

Specs

Hoewel de processor in de Sony Xperia XA2 Ultra alles behalve van het kaliber vlaggenschip is, zul je de smartphone geen moment betrappen op een hapering en vastloper. De Snapdragon 630 is niet alleen zeer energiezuinig, ook is het een ontzettend capabele chip die je met gemak door de dag trek — maar verwacht geen wonderen. Daarnaast is het zo dat er 4 GB aan werkgeheugen wordt meegeleverd, dezelfde hoeveelheid als in recent uitgebrachte vlaggenschepen. 32 GB aan opslagruimte is wat ons betreft ook voldoende.

Sony Xperia XA2 Ultra – hardware en design

We gaan er niet omheen draaien: de Sony Xperia XA2 Ultra is een gigantische telefoon. Dat hoeft niet erg te zijn voor mensen met grote handen. Maar wanneer je de smalle vlaggenschepen van dit moment bent gewend, dan kan dit ontwerp ontzettend wennen zijn. De XA2 Ultra is groter dan de Huawei Mate 10 Pro en zelfs de Samsung Galaxy S9+, maar beschikt niet over eenzelfde 2:1-schermverhouding. In plaats daarvan krijg je dus niet alleen een achterhaald design, maar dus ook een ouderwetse schermverhouding voorgeschoteld.

Daar waar randen om smartphoneschermen ook steeds dunner worden – ja, ook als je kijkt naar betaalbare alternatieven – dan zien we dat Sony nog steeds bij de dikke randen blijft. Aan de zijkanten niet: daar loopt het scherm door van rand tot rand. Maar aan de boven- en onderkant en dat is nou juist wat hem zo groot maakt. Wanneer je alleen de bovenste rand weg zou denken, dan houd je ongeveer het formaat over van een OnePlus 5T. Die smartphone is ook niet klein en smal te noemen — de XA2 Ultra is echt heel groot.

Bovendien is het apparaat ook niet dun te noemen met z’n 9,5 millimeter en moeten we ook eerlijk zeggen dat de bouwkwaliteit een klein beetje tegenvalt. Desondanks kraakt-ie niet net zo erg als de Sony Xperia L2. De zijkanten van de smartphone zijn van aluminium gemaakt, terwijl de rest van de body bestaat uit plastic. Dat zorgt ervoor dat het toestel iets luxer aanvoelt dan prijsgenoten, al verklapt het design toch wel een beetje dat je geen vlaggenschip gebruikt. Verder is de XA2 Ultra netjes afgewerkt en valt het grote scherm meteen op.

Display

Dat scherm is namelijk 6-inch groot. Daarmee beschikt het toestel over een behoorlijk groot scherm. Er is een schermresolutie van 1.920 bij 1.080 pixels. Op moment van schrijven zijn er bar weinig smartphones met zo’n groot scherm en full hd-resolutie voor een prijs van 400 euro, waardoor het apparaat nog wel eens een hit zou kunnen worden. Je krijgt immers een mooi, groot scherm voor dat bedrag. Het lcd-scherm mag dan misschien niet dezelfde indruk achterlaten als een oled-scherm, maar dat betekent niet dat dit slecht is.

Maar het betekent ook niet dat je de hoogste kwaliteit mag verwachten. Kleuren zijn niet echt warm of spetterend, maar juist een beetje koel en met een blauwe goed eroverheen. Gelukkig kun je zelf de kleuren wat corrigeren in het menu, maar de koele kleuren zullen wel aanwezig blijven. Maar over het algemeen is de indruk wel positief. De beelden zijn best scherp en het scherm kan ook heel helder gezet worden. Daardoor kun je goed zien wat er op het scherm gebeurt wanneer je met je smartphone in het zonnetje loopt.

Connectiviteit

Qua connectiviteit mag je erop rekenen dat je van allerlei moderne gemakken bent voorzien. Zo zit er op de onderkant een usb-type-c-aansluiting, waarmee je het toestel redelijk snel kunt opladen. Ook is er bluetooth aanwezig (versie 5.0, de meest recente versie), evenals wifi, gps en ook nfc (near field communication, voor digitale betalingen). Net zoals op de Xperia L2 is het zo dat je de trede er aan de zijkant aan kunt halen voor je sim- en micro-sd-kaart, en ook hier is het erg jammer dat het toestel daarvoor twee keer opnieuw opstart.

Speaker

Waar we ook niet zo blij mee zijn, is de speaker aan de onderkant van de Sony Xperia XA2 Ultra. Die speaker kan best hard gezet worden, maar het duurt niet lang voordat het geluid vervormd klinkt. Bovendien is het zo – en daar hebben meerdere smartphones last van – dat je al heel snel met je hand voor die speaker zit. In landschapsmodus leunt je rechterhand er vaak tegenaan. Wanneer je hem rechtop houdt, dan kan het zijn dat je daar je pink neerlegt ter ondersteuning van het toestel. Dat komt het geluid echt niet ten goede.

Camera’s

Op de achterkant van de Sony Xperia XA2 Ultra zit een 23 megapixel-camera. Daar waar de goedkopere Xperia-smartphones van een paar jaar geleden nog wel eens foto’s konden maken die wazig waren en minder details hadden dan wenselijk was, is dat nu niet het geval. Wanneer je foto’s maakt in daglicht, dan komen er ware pareltjes uit. De beelden zijn niet zo hard en kunnen ook prima overweg met patronen, zoals gras of haar. Wel moeten we opmerken dat kleuren soms een beetje uitgewassen overkomen op beeld.

De negatieve effecten van deze camera komen pas echt aan het licht wanneer er te weinig… licht is. De foto’s worden dan best helder, maar de details vallen weg. Helaas is er ook geen optische beeldstabilisator, waardoor er geen vangnet is voor het moment dat het diafragma wat langer open is, als het donker is bijvoorbeeld. Daarnaast is het zo de belichting soms te goed z’n werk doet, en je dus bent aangewezen op de handmatige opties om dat tegen te gaan. Verder doet de camera-applicatie er best lang over om op te starten.

Op de voorkant treffen we twee camera’s aan. Die maken op zich prima foto’s, waar bijvoorbeeld meerdere mensen tegelijkertijd op gezet kunnen worden. Je hebt hier geen selfiestick voor nodig, omdat één van de twee camera’s beschikt over een groothoeklens. Die lens maakt overigens niet de beste foto’s, maar de reguliere camera doet dat wel. Bovendien kan die camera ook goed overweg met kunstmatig licht, waardoor je ook in de avond redelijk foto’s schiet. Verder is het tof dat er een led-flitser aanwezig is op de voorkant.

Accuduur

Dat de Sony Xperia XA2 Ultra beschikt over een accu met een vermogen van 3.850 is een gigantische verbetering ten opzichte van het vorige model (met 2.700 mAh). Met zo’n accu ben je ervan verzekerd dat je tenminste één dag doorkomt. Android 8.0 Oreo is ook ontzettend energiezuinig, dus wellicht haal je de twee dagen nog. Daarnaast is het goed om te weten dat de Xperia XA2 Ultra ondersteuning aanbiedt voor snelladen. Echter, de lader die wordt meegeleverd ondersteunt dat snelladen niet; dus zul je apart zo’n lader moeten kopen.

Sony Xperia XA2 Ultra – software

De Sony Xperia XA2 Ultra draait dus op Android 8.0 Oreo, de meest recente versie van het Android-besturingssysteem. Android 8.1 is er overigens ook al, maar alleen de toestellen van Google draaien daar nu nog op. De beveiliging is tot en met 1 januari 2018 up to date. Hoewel dat een goede score is, zijn we toch echt al drie maanden verder en hadden we liever gezien dat die datum minder ver van ons verwijderd was. Maar het is al veel beter dan andere Android-fabrikanten laten zien, zoals bijvoorbeeld LG met de V30.

De software is verder redelijk kaal te noemen en dat is wat ons betreft goed. De kale Android-ervaring, Android zoals het – ooit – bedoeld was, is een fijne ervaring. Wel heeft Sony een paar aanpassingen gedaan. Zo scrol je van links naar rechts in de applade (en niet van boven naar beneden). Links in dat menu tref je apps aan die je onlangs hebt gebruikt en krijg je aanbevelingen op basis van je gebruik. Kan handig zijn, maar in de praktijk hebben we dit maar weinig gebruikt. Inmiddels zijn veel mensen ook wel bekend met handige Android-apps.

Wel worden er een aantal apps vooraf geïnstalleerd door Sony en daar zijn we toch wat minder over te spreken. Zo krijg je te maken met alle applicaties van Google. Dat zijn fabrikanten verplicht als ze van Android gebruikmaken. Meestal volstaan deze apps voor dagelijks gebruik; maar daarbovenop heeft Sony ook nog zijn eigen apps geïnstalleerd, voor bijvoorbeeld muziek en video, evenals PlayStation en de Xperia Lounge. Ook treffen we er apps op aan van andere merken, zoals Kobo Books, Amazon Shopping, Prime Video en Kindle.

Vooraf geïnstalleerde apps kunnen al een doorn in het oog zijn, maar ze niet kunnen verwijderen is gewoon superirritant. Je kunt (nee: mag) ze uitschakelen, maar daar blijft het bij. Je zit dus vast aan die apps, of je ze nu gebruikt of niet. En met 32 GB aan interne opslagruimte, waar natuurlijk veel minder van over is na al die apps en het systeem, is dat toch zuur. Gelukkig heeft dit geen invloed op de prestaties van het toestel en kun je Android gebruiken zoals je Android al jaren gebruikt: snel, redelijk veilig en met gemak.

Sony Xperia XA2 Ultra – in gebruik

Helaas is het toestel niet waterdicht. Dus moet je er wel rekening mee houden dat-ie niet nat wordt of dat je hem in een bak met water laat vallen. Omdat telefoons vandaag de dag wel grotendeels waterdicht zijn, is het jammer dat Sony hier geen aandacht aan geschonken heeft. Zeker omdat op allerlei andere punten wel goed gescoord wordt. Daar tegenover staat dan weer wel de hoofdtelefoonaansluiting. Deze aansluiting kom je steeds minder vaak tegen, maar liefhebbers kunnen hier gelukkig hun hart bij ophalen.

Ondanks het feit dat Sony een redelijk uniek pakket aanbiedt (6″-scherm voor een relatief lage prijs, inclusief full hd-resolutie), kan de smartphone voor sommige mensen toch wat groot aanvoelen. Niet alleen is het toestel flink veel dikker dan bijvoorbeeld een OnePlus 5T, ook is-ie veel langer en breder. Voor mensen die brede handen hebben is dit prima, maar voor mensen met kleine handen weer wat minder. Houd er wel rekening mee dat je het scherm soms moet bedienen met twee handen, omdat je duimen gewoonweg te kort zijn.

Prestaties

De Sony Xperia XA2 Ultra presteert over het algemeen meer dan prima; de Snapdragon 630 is dan ook een zeer capabele processor. Er zit weinig vertraging in het verwerken van de handelingen. Sommige apps doen er wellicht net even een seconde langer over dan je zou willen, maar dat is niet ontzettend irritant. Dan bedoelen we met name de camera-app; hopelijk kan Sony die nog verbeteren in de toekomst middels een update. Gamen is overigens geen probleem voor het toestel: het gros van de spellen presteren goed met deze chip.

Sony Xperia XA2 Ultra – conclusie

Sony heeft met de Sony Xperia XA2 Ultra een smartphone in handen die eigenlijk geen bijzondere dingen doet. En dat is prima, want het is een midrangetoestel. En als je kijkt naar de markt voor midrangers, dan zijn er weinig modellen die zo veel voor een relatief laag bedrag aanbieden. Bovendien is er sprake van een niche, omdat het scherm 6-inch groot is. De smartphone scoort op een aantal vlakken zeer goed, maar heeft wel zo zijn gebreken — waarvan die lade voor de sim- en micro-sd-kaart ongetwijfeld de grootste is.

De camera stelt een klein beetje teleur, evenals de hoeveelheid vooraf geïnstalleerde applicaties. Maar buiten dat laat het toestel een positieve indruk achter, mede dankzij de bijna kale (en dus onaangepaste versie) van Android. De Sony Xperia XA2 Ultra is dus een prima toestel, dat nog een beetje duur is. Vooralsnog heb je voor een paar tientjes meer de goedkoopste versie van de OnePlus 5T (zolang de voorraad strekt). Mocht je dit toestel voor ongeveer 300 euro of minder tegenkomen, dan haal je een ontzettend fijne smartphone in huis.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Bijna kale versie van Android
  • Groot scherm, hoge resolutie
  • Prima prestaties dankzij Snapdragon 630

Minpunten
  • Veel geïnstalleerde applicaties

  • Vreemde lade voor sim- en micro-sd-kaart
  • Camera presteert niet altijd goed

Reacties (0)