Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Acer Iconia Tab A500

Geschreven door
Geplaatst op30 april 2011, 20:38 CategorieAndroid

We hadden eigenlijk verwacht dat de Samsung Galaxy Tab 10.1v of de ASUS Eee Pad Transformer de eerste Android 3.0 Honeycomb tablet op de Nederlandse markt zou zijn, maar door vertragingen van beide tablets is het de Acer Iconia Tab A500 geworden. De Iconia Tab A500 is de eerste tablet van Acer en moet ook gelijk het topmodel zijn.

De Iconia Tab A500 heeft een 10.1 inch scherm, twee camera’s en een Nvidia Tegra 2 processor. We hebben eerder al gezien dat de A500 redelijk hetzelfde presteert als de ASUS Eee Pad Transformer, maar we duiken nu wat dieper in de mogelijkheden en prestaties van deze Honeycomb tablet.

Acer Iconia Tab A500 – Hardware

Algemeen

De Tab A500 Honeycomb tablet – welke volgens Acer de concurrentie aan moet gaan met de iPad 2 en de Samsung Galaxy Tab 10.1 – heeft een 10.1 inch display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels. Verder heeft de tablet een RAM geheugen van 1GB. Voor de opslag van gegevens kun je kiezen tussen een 16GB of een 32GB versie. Verdere functies zijn  HD weergave, Dolby speakers, een 2 megapixel camera aan de voorzijde en een 5 megapixel camera aan de achterzijde. De afmetingen van de tablet zijn 260 x 177 x 13 mm en het gewicht is 730 gram.

De tablet voelt wat zwaar aan, maar went redelijk na enige tijd en voldoet goed als mobiel apparaat. De speakers wijzen, zoals bij elke tablet, naar achteren wat de audio soms wat minder hoorbaar maakt. Maar, de kwaliteit is goed te noemen, zelfs wanneer je naar een film kijkt. Het display biedt rijke en dynamische kleuren en geeft details goed weer. Reflecties zijn er helaas teveel in helder omgevingslicht.

Aansluitingen

De tablet beschikt over een USB aansluiting om randapparatuur als een muis of toetsenbord aan te sluiten. De cardreader kan omgaan met de meest gebruikte geheugenkaarten en kan gebruikt worden om het geheugen uit te breiden. Via de HDMi aansluiting kun je Full HD content weergeven op een TV. Via Bluetooth kan verbinding gemaakt worden met Bluetooth accessoires als een toetsenbord, met Wifi kun je de tablet verbinden met een draadloos netwerk en via het 3G modem kun je ook onderweg draadloos internetten.

Camera

De 2 megapixel camera aan de voorzijde is redelijk goed voor het doel waarvoor deze gemaakt is. Video gesprekken worden duidelijk weergeven, maar voor foto’s en video’s is de 5 megapixel camera aan de achterzijde stukken beter. Toch is dit bij veel tablets een tegenvaller. We hebben meerdere camera vergelijkingen gezien en niet allemaal met een positief resultaat. De Iconia Tab A500 geeft redelijk goede plaatjes, maar je moet geen natuurlijke kleuren en perfecte details verwachten. Vaak is er teveel ruis zichtbaar in beeld en kleuren worden soms weergegeven alsof ze al 200 keer gewassen zijn.

Batterij

De batterij is een zeer positief punt van de Iconia Tab A500. Wanneer je niet de hele dag video’s opneemt of afspeelt kun je rekenen op meer dan 20 uur een speelplezier. Mocht je toch alleen maar films kijken, foto’s maken en Flash websites bezoeken dan duurt het meer dan 8 uur voordat de tablet weer aan de lader moet.

Acer Iconia Tab A500 – Software

De Acer Iconia Tab draait op Android 3.0 Honeycomb en Acer heeft hier en daar haar eigen invulling gegeven aan de software met extra applicaties en kleine design aanpassingen. Deze veranderingen zijn alleen maar positief en over het algemeen werkt Honeycomb goed. De web browser ziet er strak uit, werkt snel en geeft Flash content weer, zonder al te veel vertraging. De browser ervaring komt dicht in de buurt van die van een desktop.Toch liep de software regelmatig vast bij grote flash websites en ook Twitter liep hier en daar nogal eens vast. Het on-screen keyboard biedt voldoende ruimte en is comfortabel wanneer je gewend bent aan de lay-out.

Het Android Honeycomb homescreen ziet er modern uit en is makkelijk te gebruiken. Notificaties zijn duidelijk en snel zichtbaar, wat naar mijn mening zeer belangrijk is. Ook is het zeer eenvoudig om te schakelen tussen recent gebruikte applicaties. Het homescreen kun je zelf nog verder invullen met zogenaamde live applicaties. Wanneer je meer dan 3 of 4 applicaties gebruikt in de verschillende homescreens lijkt de scrolfunctie tussen deze schermen wat trager te worden.

Toch is het duidelijk dat Honeycomb nog niet af is. Het kan allemaal net iets sneller, soepeler en netter. Vastlopers ontbreken helaas niet en hier en daar vind je kleine software bugs. Kunnen we dit de Iconia Tab A500 aanrekenen? Ik denk dat we vooral moeten wachten totdat Google haar Honeycomb besturingssysteem definitief af heeft.

Qua applicaties is het voor de Android 3.0 Honeycomb tablets ook nog matig. De Honeycomb App Market is zeer leeg en de meest gebruikte applicaties, zoals Facebook en Twitter, zijn nog niet geoptimaliseerd voor het grote scherm van de A500. Veel applicaties passen zich daarom aan aan het grote scherm.

Acer Iconia Tab A500 – Conclusie

De Acer Iconia Tab A500 is in veel opzichten te vergelijken met andere Android 3.0 Tablets op de markt, zoals de Motorola Xoom, de Samsung Galaxy Tab 10.1(v) of de ASUS Eee Pad Transformer. De Honeycomb mogelijkheden zijn gelijk op elke tablet met hier en daar wat eigen toevoegingen. Ook de negatieve punten van Honeycomb zien we terug op elk van deze tablets. Waarmee deze tablets zich van elkaar moeten onderscheiden is de hardware en custom applicaties. De Iconia Tab A500 doet dan niet zeer overtuigend. De camera’s zijn nogal van matige kwaliteit, maar aan de andere kant biedt de tablet wel volop connectie en multimedia mogelijkheden. De custom applicaties van de tablet zijn functioneel en hebben absoluut een toegevoegde waarde.

Ik denk dat deze tablet vooral in trek is bij consumenten die al een lichte voorkeur voor Acer hebben. Net als anderen een voorkeur voor Samsung of ASUS hebben. Het design, wat niet verkeerd is, kan een andere factor zijn om voor deze Android 3.0 tablet te kiezen. De Iconia Tab A500 heeft vrijwel alles wat je wenst in een tablet en biedt daarom ook een goede oplossing voor iedereen die op zoek is naar mobiel werken of entertainment.

Acer Iconia Tab A500 – Kopen

Bekijk meteen in ons Tablet kopen overzicht waar je de Acer Iconia Tab A500 kunt kopen.

 • Delen:

Reacties

 1. Richard
  30 april, 2011 om 22:17

  Quote: “Wanneer je meer dan 3 of 4 applicaties gebruikt in het homescreen lijkt de scrolfunctie wat trager te worden”.

  Huh, bij 3 of 4 applicaties al? In webOS gebeurt dat pas bij 64 applicaties ;-)

  • Martijn
   30 april, 2011 om 22:18

   Het gaat hier om de live widgets die je dus continue draaiende houdt.

 2. Richard
  30 april, 2011 om 23:36

  Oftewel een applicatie die actief op het scherm aanwezig is. Toch?

  • Martijn
   30 april, 2011 om 23:49

   Zie het als een dashboard widget op de Mac.. Dus het weer, nieuws, rss feed en google zoekfunctie bijvoorbeeld op het home scherm.

 3. Richard
  01 mei, 2011 om 0:33

  Ik bedoelde ermee te zeggen dat widgets mij wel bekend waren, omdat ik ooit een HTC Legend heb gehad. Of is een widget anders in Honeycomb? Ik vind het niet veel anders als draaiende actieve geopende ‘cards’ in webOS. Heb dagelijks zo’n 23 apps actief op mijn scherm waaronder nieuws feeds, rss-feeds, weatherfeeds, al m’n e-mailaccounts (5 accounts), GoogleTalk, al m’n twitter feeds (2 accounts), Facebook updates, WorldTime Pro, TrackMyWork, muziek en deze kleine greep uit actieve apps zijn dus ‘live’. Dit er dan geen 64, maar wel meer 4 of 5 en zonder trager te worden!

 4. Richard
  01 mei, 2011 om 9:36

  Ondanks dat kleine ‘probleempje’ vind ik het een tablet met potentie!

 5. Paul
  28 juli, 2011 om 13:13

  Graag info over het gebruik van een 3g dongel mogelijkheden op de A500

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.