Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: ASUS Eee Pad Transformer (update)

Geschreven door
Geplaatst op19 april 2011, 15:07 CategorieAndroid

De lancering van de ASUS Eee Pad Transformer komt steeds dichterbij en hoe meer reviews we lezen en video’s we zien, des te meer overtuigd raken we van de mogelijkheden van deze tablet. Zo heeft Engadget een eerste volledige review gemaakt van de ASUS Honeycomb tablet waar we in dit artikel een korte samenvatting van gemaakt hebben.

De ASUS Eee Pad Transformer is een 10.1 inch Android 3.0 Honeycomb tablet met een optioneel keyboard docking station, de Tegra 2 processor, 1GB RAM geheugen, een IPS LCD display en twee camera’s. Wanneer je gebruik maakt van de keyboard dock transformeert de tablet in een oogopslag in een notebook en kun je eenvoudig aan de slag met het uitgebreide typewerk. We kijken in deze review naar de 16GB Wifi-only versie met het keyboard.

Eee Pad Transformer: Specs

Wat de hardware betreft beschikt de Transformer ook nog over stereo speakers, een microSD slot, een mini HDMI 1.3a aansluiting en microfoon/koptelefoon aansluiting. De tablet is niet zo dun als de recent gelanceerde iPad 2 en Samsung Galaxy Tab 8.9 of Galaxy Tab 10.1, maar met 18mm nog steeds draagbaar. Een groot voordeel is volgens Engadget de manier waarop de ontgrendel knop en de camera geplaatst zijn. Je kunt snel bij de knop om aan de slag te gaan (een snelle foto te maken) en de camera is in het midden van de achterzijde gepositioneerd waardoor je vingers nooit in de weg zitten. Helaas beschikt de tablet niet over een indicator (knipperend lampje) die toont dat je een ongelezen email hebt of dat er een push bericht binnenkomt.

Eee Pad Transformer vs. Motorola Xoom

Eee Pad Transformer: Hardware

De batterijduur van de Transformer komt op ongeveer 30 uur in stand-by modus. ASUS zelf heeft aangegeven dat je met de tablet ongeveer 10 uur een HD materiaal weer kunt geven zonder de tablet aan de lader te hangen. Ook tijdens de test hield de tablet het goed vol; 5 uur aan flash video steaming in de browser met de helderheid van het display op 70 procent. De keyboard dock moet nog 6 uur aan extra speeltijd toevoegen.

Het keyboard dock werkt zoals het moet. Tekstinvoer is makkelijk en voegt absoluut waarde toe aan de tablet ervaring. Daarnaast is de tablet zelf ook uitgerust met een SD card slot en twee USB 2.0 aansluitingen om je foto’s en andere opgeslagen bestanden snel te kunnen exporteren. Kortom, multifunctioneel en beter dan menig low-budget netbook. Toch verloopt het gebruik van deze aansluitingen en het keyboard dock niet altijd zonder problemen. De tablet heeft vaak moeite met het herkennen van USB apparaten en SD cards en pas na een herstart werkt het. Het keyboard dock heeft ook soms moeite om correct met de tablet de communiceren. Maar, wanneer alles werkt dan is het ook een verlichting om bestanden snel aan te kunnen maken en te kunnen exporteren.

Het IPS display is een prachtig display met een breed contrast, grote kijkhoeken en natuurlijke kleuren, maar toch zit er een nadeel aan; reflecties. Wanneer je in de zon loop lijkt het scherm alles te weerkaatsen wat zich in de buurt bevindt. Zelfs zonder direct zonlicht heeft de tablet moeite zich staande te houden en verdwijnen de goede punten van het IPS display. Toch is de Transformer niet de enige tablet die hier last van heeft en ook de met een IPS display uitgeruste iPad kan niet tegen fel licht op.

De camera is een punt waar veel kritiek op is. Het duurt meer dan twee seconden voordat de camera zijn werk doet nadat je de opname knop hebt ingedrukt, de kleurverzadiging is slecht en produceert onnatuurlijke kleuren, video opnamen zijn slecht en veel frames gaan verloren en de camera applicatie heeft nogal wat kuren. Toch heeft den tablet een goede beeld sensor want afbeeldingen behouden hun scherpte en details zijn perfect. De software zorgt er hier voor dat de negatieve punten domineren. Toch leek de video opnamen functie echt kapot, dus daar moet een volgende review meer over uitwijzen.

Eee Pad Transformer: Software

Positieve punten aan de software zijn ASUS’ eigen aanpassingen aan Honeycomb, zoals het toevoegen van widgets die zeer handig zijn, de ASUS WebStorage oplossing waarmee je content online kunt opslaan, en de lay-out van het on-screen keyboard met nummers boven de letters. Toch lijkt de software input traag en voelt het alsof er vertraging zit tussen de aanraking en de reactie. Ook door het gehele systeem zijn reacties veelal traag. Applicaties reageren na het aanraken voor het opstarten niet meteen of helemaal niet. Toch lijkt dit volledig te wijten te zijn aan Honeycomb zelf dat simpelweg nog niet af is.

De browser prestaties zijn acceptabel. De browser is redelijk snel, de touch functies werken naar behoren en scrollen verloopt vloeiend. Toch lijkt de browser veel pagina’s een nieuwe structuur mee te geven om ze in het venster te passen. Websites worden zo op een verkeerde manier weergegeven. Video bestanden en Flash advertenties worden daarentegen perfect en snel weergegeven.

Eee Pad Transformer: Conclusie

Volgens Engadget is de ASUS Eee Pad Transformer de beste Android Honeycomb tablet tot nu toe, wat op zich geen verrassing is aangezien alleen de Motorola Xoom nog gelanceerd is. De Transformer heeft een veel beter scherm dan de Xoom, de toevoeging van een zeer functioneel en handig keyboard dock en is zo’n 100 euro goedkoper. Wel is de Transformer wat robuuster en forser dan de Xoom. Jammer genoeg zijn er nog veel software problemen te vinden, sommige groot en andere te klein om te benoemen. Deze problemen geven de Apple iPad toch weer een voorsprong, maar voor diegenen die een klein budget hebben en meer functionaliteit en integratie mogelijkheden zoeken is de Eee Pad Transformer een goede oplossing.

Update:

Toch schijnt het review model van Engadget gebruik gemaakt te hebben van oudere software waardoor er een aantal problemen ontstonden. Hieronder vind je twee video reviews die de problemen met trage reactietijden en andere software issues niet benoemen. Bekijk de video’s en oordeel zelf.

ASUS Eee Pad Transformer kopen

Bekijk meteen in ons Tablet kopen overzicht waar je de Eee Pad Transformer kunt kopen.

 • Delen:

Reacties

 1. Pletman
  20 april, 2011 om 10:04

  Zoals op de site van Engadget reeds opgemerkt, is dit een heel negatieve review met oude firmware. een andere video review is hier te vinden http://www.youtube.com/watch?v=bvxth_Sxfps&feature=related en geeft een compleet ander beeld.

  • Martijn
   20 april, 2011 om 10:42

   De oude firmware is niet door Engadget bevestigd, maar voor de objectiviteit heb ik de video’s erbij gezet.
   Toch wil ik wel zeggen dat een negatieve review niet gelijk een verkeerd uitgevoerde review is. ASUS levert hen dit model en dat is dan ook het model dat de review ondergaat.

  • Martijn
   20 april, 2011 om 10:43

   Overigens zagen we ook bij reviews van de PlayBook dat er nu eenmaal verschillende meningen zijn en elke review is anders.

   • Pletman
    20 april, 2011 om 10:53

    Klopt. Ieder zijn eigen mening. Maar het is zonde dat Engadget niet met een up-to-date apparaat aan het testen was. Hierdoor was het resultaat van de review negatief. Het testen, an sich, was prima uitgevoerd. Bedankt in ieder geval voor de update. Lezers kunnen nu zelf een beter oordeel vormen. Ik ga in ieder geval voor de Transformer! En ja ongetwijfeld moeten er nog een paar (soft- en firmware) updates komen voordat het perfect werkt, maar ik heb er alle vertrouwen in!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.