Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Column: Het nut van een camera in de iPad 2

Geschreven door
Geplaatst op15 mei 2011, 11:30 CategorieOpinie

Een veel gehoorde klacht van de iPad was het ontbreken van een (fatsoenlijke) camera. Steve Jobs heeft de klachten aangehoord en in de nieuwe iPad 2 zowel een camera aan de voorkant als een camera aan de achterkant geplaatst. Toch heeft Apple gekozen voor slechts een 0.92 megapixel (720p) op de achterkant en een VGA 0.3 megapixel camera aan de voorkant. Een vreemde keuze in een tijd waar op goedkopere mobiele apparaten een betere camera te vinden is, of hebben wij gewoon te veel geklaagd en is een camera in een tablet eigenlijk overbodig?

iPad, Xoom en Iconia

Binnenkort komen twee concurrenten van Apple met een soortgelijke tablet op de Nederlandse markt, namelijk de Motorola Xoom en de Acer Iconia Android serie (de laatste is inmiddels in Nederland te koop). Vanwege de gelijkenissen en de op papier matige prestaties van de iPad camera’s zijn de camera’s van de drie apparaten al eens met elkaar vergeleken. Hoewel zowel de Xoom als de Iconia A500 (en A501) een 5 megapixel camera op de achterkant bezitten, tegenover 0.92 van de iPad 2, kwam volgens de schrijver de iPad het beste uit de bus.

Aan de andere kant zijn er ook negatieve meningen over onder andere de uitgewassen kleuren van de iPad. Echter, dat de camera van de iPad niet onderdoet voor haar concurrenten, althans voor video’s, lijkt een feit. Deze video optimalisatie gaat wel ten koste van de mogelijkheid om scherpe en duidelijke foto’s te produceren, waar de Android tablets weer beter in zijn. Maar, wie gebruikt er überhaupt een tablet om foto’s te maken?

Foto of video

Het gaat mij te ver om te stellen dat Apple met een economische reden kwalitatief slechte camera’s heeft geplaatst in de iPad 2, zodat ze in een volgende release deze kunnen verbeteren. Toch vind ik het vreemd dat je er blijkbaar niet vanuit kunt gaan dat een apparaat met een dergelijke prijs een fatsoenlijke camera heeft. Aan de andere kant hoeft een tablet van mij geen goede foto’s te maken. Hier heb ik immers een mobiele telefoon voor, die veel gemakkelijker in de hand ligt tijdens het fotograferen. Niet gek dat de iPhone 4 daarom een veel betere camera heeft dan de iPad 2.

Apple speelde in op de behoefte van de gebruiker om de camera vooral voor video(chat) te gebruiken. FaceTime, het programma waarmee je op ieder Apple apparaat in staat bent gemakkelijk met andere Apple gebruikers te videobellen, is hier een goed voorbeeld van. Maar, gebruik je hiervoor niet de camera aan de voorkant? Deze VGA camera, met 0.3 megapixel en een resolutie van 640 x 480 pixels kan toch zeker wat verbetering krijgen.

Nut camera’s

Het nut van een camera op de achterkant van een tablet is wat mij betreft nihil, het formaat van apparaat leent zich er simpelweg niet voor. De camera op de voorkant is wel erg bruikbaar en mag van mij meer aandacht krijgen. Waarom stopte Apple niet meer energie en geld in een fatsoenlijke front camera in plaats van een tweede camera aan de achterkant? Een front camera is te gebruiken voor FaceTime, zodat je jezelf kunt filmen en de ander tegelijkertijd kunt zien. Voor deze functie is de kwaliteit aanvaardbaar, maar verre van ideaal en de kwaliteit die we doorgaans gewend zijn van Apple.  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.