Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

10 vragen die je jezelf moet stellen voordat je een tablet koopt

Geschreven door
Geplaatst op23 juli 2011, 18:56 CategorieAndroid

Nu het aantal tablets hard groeit wordt het ook steeds lastiger om de juiste keuze te maken, zeker wanneer je het tabletnieuws niet op de voet volgt en nou eenmaal niet veel verstand van de techniek erachter hebt. Nog lastiger is het wanneer je niet weet wat er allemaal te koop is.

Om deze reden hebben we onderstaande lijst in het leven geroepen; de 10 vragen die je jezelf moet stellen voordat je een tablet koopt. Deze lijst zal het aantal ideale tablets voor jou wat overzichtelijker maken en geeft je een goed advies over wat de ideale tablet voor jou inhoudt.

1. Hoe groot moet het display zijn (en dus de tablet)?

Het schermformaat is een van de belangrijkste elementen waar je op moet letten wanneer je een tablet koopt. Vragen die je jezelf hierover kunt stellen zijn; Wil ik de tablet onderweg gebruiken? Hoe mobiel moet ik zijn? Moet de tablet in mijn binnenzak passen?

Het meest populaire schermgrootte momenteel ligt rond de 10 inch. De iPad (2) heeft een display van 9.7 inch en de meeste Android Honeycomb tablets, zoals de ASUS Eee Pad Transformer, hebben een schermgrootte van 10.1 inch. Er zijn ook kleinere tablets van 7 of 8 inch, zoals de HTC Flyer, BlackBerry PlayBook en Archos Arnova 8.

Lees hier meer over het verschil tussen een resistief en een capacitief display.

2. Welk besturingssysteem wil je?

De twee belangrijkste en grootste besturingssystemen van dit moment zijn iOS en Android. iOS kom je alleen tegen op de iPad (en iPhone) en Android wordt gebruikt op tablets van verschillende fabrikanten. Over het algemeen is iOS qua navigatie en simpliciteit gebruiksvriendelijker, maar is Android opener en biedt het je meerdere mogelijkheden met je tablet. Hou in de gaten dat Android 3.0 (en hoger) speciaal ontwikkeld is voor tablets en dus een betere tabletervaring biedt.

Daarnaast zijn er nog QNX (alleen te krijgen op de BlackBerry PlayBook), webOS (HP TouchPad), MeeGo (nog niet op een tablet), en Windows 7 (op een minderheid aan tablets verschenen, zoals de Acer Iconia TabW500). Windows 7 is niet geoptimaliseerd voor tablets en daarom lanceert Microsoft volgend jaar Windows 8.

Bekijk hier een overzicht van alle besturingssystemen. De enige manier om het juiste besturingssysteem te kunnen kiezen is om het zelf te ervaren. Probeer een tablet uit in de winkel of bij iemand die een tablet heeft. Het is ook belangrijk te kijken in welk ecosysteem je jezelf al bevindt. Heb je een Mac en een iPhone? Dan is iOS misschien interessant. Heb je een BlackBerry? Dan is de PlayBook wellicht de verstandigste keuze. Ditzelfde geldt voor webOS (en Palm smartphones) en Windows 7.

3. Hoe krachtig moet de tablet zijn?

De processor is een belangrijk onderdeel van de tablet. Deze bepaalt hoe snel applicaties werken en hoe vloeiend jij alles ervaart. Wil je een tablet waarmee je uitgebreid kunt multitasken (verschillende applicaties en handelingen tegelijkertijd uitvoeren)? Dan moet je kijken naar minimaal een dual-core processor. De huidige iPad 2 maakt gebruik van de Apple A5 chip, terwijl de Android 3.0 tablets over een Tegra 2 dual-core processor beschikken.

Gebruik je de tablet puur voor het lezen van e-books en het zo nu en dan surfen? Dan hoeft het apparaat natuurlijk minder uitgebreid te zijn en kun je ook kiezen voor een minder krachtigere single-core processor.

4. Werk je met Wifi, 3G of beiden?

De keuze van de ideale tablet is ook afhankelijk van hoe mobiel je wilt zijn. Wil jij onderweg op het internet kunnen werken of toegang hebben tot je email? De kans is groot dat er onderweg geen Wifi beschikbaar is en dan heb je een 3G verbinding nodig. Voor een 3G verbinding heb je een SIM kaart nodig, welke verstrekt wordt bij een abonnement of een pre-paid pakket. Het werkt hetzelfde als op je mobiele telefoon, alleen betaal je puur voor de internetverbinding.

Wil je 3G gebruiken dan moet je dus ook kijken naar een tablet die beschikt over 3G connectiviteit. Veel tablets worden zowel als Wifi-only als Wifi + 3G variant gelanceerd. Ook kun je een aantal tablets (met 3G connectiviteit) aanschaffen in combinatie met een abonnement. Hierdoor krijg je korting op je tablet en betaal je een vast bedrag per maand voor de 3G verbinding.

Bekijk hier alle losse 3G abonnementen en pre-paid pakketten.

In de Tablet Productgids vind je ook alle winkels waar je de desbetreffende tablet in combinatie met een abonnement kunt aanschaffen.

5. Wil je foto’s of video’s maken met je tablet?

Sommige mensen vinden foto’s en video’s kunnen maken met een mobiel apparaat een vereiste. Om deze reden beschikken de meeste tablets zowel over een camera op de voorzijde als een camera op de achterzijde. De camera op de voorzijde is vooral bedoeld voor het voeren van videogesprekken middels onder andere Skype.

Verwacht niet teveel van de kwaliteit van deze camera’s. Wil je goede foto’s kunnen maken dan raden we echt een normale camera aan. Zelfs de meeste camera’s van smartphones zijn beter dan de camera’s in tablets.

6. Hoe belangrijk is de hoeveelheid beschikbare Apps?

Dit is een belangrijke vraag want per besturingssysteem verschilt de keuze nogal. iOS heeft de meeste beschikbare applicaties, met Android daar niet heel ver achter, maar eigenlijk moeten we kijken naar het aantal beschikbare applicaties speciaal ontwikkeld en geoptimaliseerd voor tablets. Applicaties voor eerdere versies van Android werken op een Android 3.0 (of hoger) tablet en aplicaties voor de iPhone werken op de iPad, maar voor de beste tabletervaring heb je toch liever geoptimaliseerde applicaties.

De iPad wint het overtuigend op dit vlak met tienduizenden applicaties geoptimaliseerd voor de iPad. Het aantal aplicaties voor Android Honeycomb ligt eerder in de honderden en hetzelfde geldt voor de App Stores van BlackBerry QNX, webOS en Windows. Maar, voor elk besturingssysteem kun je tegenwoordig de meest voor de hand liggende en populaire applicaties krijgen.

7. Hoeveel opslaggeheugen heb je nodig?

Hoeveel wil je kwijt op je tablet? Een simpele vraag, maar denk er wel over na. Er zijn tablets die komen met 8GB opslaggeheugen en tablets die komen met 64GB opslaggeheugen. De meeste tablets worden in verschillende varianten gelanceerd zodat je de keuze hebt. Over het algemeen is 16GB meer dan genoeg om voldoende muziek en foto’s op te kunnen slaan, maar wil je grote applicaties gebruiken en HD video’s opnemen of films downloaden dan moet je eerder kijken naar 32GB of 64GB.

Maar, je kunt bij sommige tablets het geheugen ook uitbreiden. Hiervoor moet je op zoek naar tablets met een microSD/microSDHC card reader. Hierin kun je een (micro)SD card kwijt en materiaal wat op je tablet staat kun je verplaatsen naar je externe SD kaartje.

8. Wil je de tablet aansluiten op TV?

Het zal niet voor heel veel mensen belangrijk zijn maar toch is deze functie het overwegen waard. Wil je de tablet kunnen aansluiten op je TV? Dit kan meerdere mogelijkheden bieden. Zo kun je games spelen op je tablet waarbij je de tablet als controller gebruikt en de game op TV weergeeft. Ook kun je op deze maniers films die op je tablet staan op een TV bekijken.

Als dit interessant is voor je dan moet je zoeken naar een tablet met een mini HDMI of een volledige HDMI aansluiting zoals bijvoorbeeld de Motorola Xoom heeft. Ook hebben verschillende tablets, zoals de iPad 2 en de Samsung Galaxy Tab 10.1, een speciale adapter waarmee je de tablet via HDMI kunt verbinden. Hier betaal je overigens wel weer extra voor.

9. Hoe belangrijk is het gewicht en zijn de afmetingen?

Eigenlijk is er maar één manier om erachter te komen of het gewicht en de afmetingen van een tablet je bevallen en dat is naar een winkel gaan en proberen. Natuurlijk kun je de afmetingen en het gewicht op het internet vinden maar je zult zien dat elke tablet toch anders aanvoelt. De iPad 2 en de Samsung Galaxy Tab 10.1 zijn momenteel de dunste en lichtste tablets (rond de 10 inch) op de markt.

Het eerste punt uit deze vragenlijst heeft hier ook direct mee te maken. Een kleiner scherm betekent een kleinere en dus lichtere tablet. Wat wil je doen met de tablet? Ligt deze vaak op tafel wanneer je werkt of sta je met de tablet in je hand? Als je deze vraag beantwoordt kun je ook een betere keuze maken tussen een lichte en een zware tablet.

10. Wil je een tablet of een laptop?

Het is misschien flauw maar de vraag moet gesteld worden. Natuurlijk kun je een keyboard accessoires aanschaffen en je tablet qua uiterlijk in een laptop veranderen maar hou in de gaten dat het nooit een volwaardige Mac of PC zal worden. De software is niet zoals je gewend bent en ook kan een tablet niet op tegen de kracht van een volwaardige laptop.

Nu je alle vragen beantwoord hebt is het je als het goed is een stuk duidelijker waar je naar op zoek moet. Klik door naar onze Tablet Productgids om de specificaties, nieuwtjes, reviews en prijzen van elke tablet te bekijken.

 • Delen:

Reacties

 1. Ed
  27 juli, 2011 om 11:11

  Een van de belangrijkste vragen ontbreekt: wil je er op kunnen schrijven of documenten annoteren? Dat kan namelijk op iOS/Android een stuk minder prettig dan op Windows 7.

 2. Wouter
  14 oktober, 2011 om 13:10

  Misschien is het aardig om nog iets over batterijduur te vertellen in het algemeen? Het lijkt me dat dit een niet voor de hand liggende factor is waar je in eerste instantie aan denkt bij een productkeuze, maar waar je pas ervaring mee ondervind in de praktijk.

 3. Florisz
  10 januari, 2012 om 13:20

  Nog een heel belangrijke vraag:
  Wil je GPS ontvangst in je tablet ingebouwd?
  Op dit moment alleen de Ipad’s(helaas)

 4. Florisz
  10 januari, 2012 om 13:50

  Ik kan mijn post helaas niet wissen/aanpassen. Alleen bij de 3G variant van de Ipad staat ‘assisted’ GPS. Het is me niet duidelijk of dit voor de Ipad nu inhoud dat de eventueel ingebouwde GPS ontvanger wordt geholpen door een internet verbinding voor een snellere fix, of dat er gewoon helemaal geen gps ontvanger in zit en het alleen maar softwarematig is.

 5. Fred
  11 mei, 2012 om 17:13

  Overal staat dat je met een tablet kun internetten, maar je krijgt niet dezelfde pagina’s te zien als op de ‘normale’ pc.
  Pagina’s als Hyves zien er anders uit en je kunt veel functies niet gebruiken.
  Dat valt mij vies tegen, ik kocht juist een tablet om te kunnen internetten… :-(

  • Martijn Chel
   11 mei, 2012 om 17:19

   Dat komt omdat je tablet als mobiel apparaat gezien wordt. Toch bieden 9 van de 10 websites een knop waarmee je kunt omschakelen naar de desktop weergave. Daar zou je eens naar moeten zoeken.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.