Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Column: webOS, tijd zat om te sparen voor de volgende generatie

Geschreven door
Geplaatst op2 juli 2011, 14:51 CategorieOpinie

Ik heb een zwak voor Palm. Ik heb veel van Palms producten gebruikt sinds ik een jaar of 14 was en zelfs nu HP Palm heeft overgenomen is mijn voorliefde voor Palm nog steeds niet helemaal weg.

Gisteren is de HP Touchpad dan eindelijk gelanceerd, met webOS. webOS is het mooiste OS dat ik ken naast iOS. Ik ben veel enthousiaster over webOS dan bijvoorbeeld Android. Dit artikel is niet om te beschrijven wat webOS allemaal kan en hoe het eruit ziet, dat kan later nog wel een keer. Tot die tijd eerst maar eens een (reclame) filmpje van HP.

De eerste reviews zijn ondertussen online en hier een lijstje met aanraders:

ThisIsMyNext

cnet Video review

Wall Street Journal

Dit zijn natuurlijk maar drie reviews van de honderden die beschikbaar zijn op het internet. Opvallend is dat de meeste reviewers echt willen dat webOS en de Touchpad goed is… en toch heeft iedereen nog de nodige moeite ook echt enthousiast te zijn over deze tablet. Ik raad iedereen aan in ieder geval de review van ThisIsMyNext te lezen om een indruk te krijgen. Maar deze post gaat meer over hoe ik tegenover dit product sta, want hoewel ik soms wel een beetje een Apple Fanboy ben zie ik deze tablet maar vooral dit OS graag een succes worden.

Hardware

De Touchpad is op dit moment het enige product met webOS (in tablet vorm) en eerlijk gezegd ben ik niet onder de indruk van de hardware. Het ziet er gewoon uit als een heel erg grote iPhone 3Gs. De behuizing is zo’n beetje hetzelfde als de iPad 1 maar dan met een glossy piano zwarte achterkant. Het scherm is ook ongeveer hetzelfde als bij de iPad en de camera’s zijn ook net zo slecht.

Maar de geruchten gaan dat HP webOS onder licentie willen gaan uitgeven en dan kan er zomaar wel een erg mooi (hardwarematig) product op de markt komen. Laten we wel wezen, HP moet dit haast wel doen om ook maar een beetje tractie te krijgen op de tabletmarkt.

De tweede generatie producten doet het doorgaans wat beter en daarom is de titel van dit stukje dus ook dat er nog tijd zat is om te sparen voor mijn eerste webOS tablet aanschaf.

Software

Toch maar een klein stukje over de software. De multitask features zijn gewoon erg mooi en hoewel de software nu nog wat buggy schijnt te zijn (lees de reviews) is (en was het als sinds de Palm Pre) in potentie echt een serieuze concurrent voor iOS.  Ik ben echt fan van de designkeuzes die gemaakt zijn en de manier waar er gebruik gemaakt wordt van de kaarten. Kaarten zijn “front and center” aanwezig in de interface en bestaan uit de applicaties die op dat moment draaien op het device.

Waar de Touchpad hardwarematig erg op een iPad 1 met een plastic achterkant lijkt, lijkt webOS juist niet op iOS. Maar webOS lijkt wel op sommige punten enorm op OS X Lion! Dit is op geen enkele manier een verwijt, en ik wil al zeker niet de suggestie wekken dat dit met na apen of afkijken te maken heeft gehad. In een latere post zal ik wat meer ingaan op webOS en de vergelijking met Lion maar voor nu vond ik het in ieder geval even interessant genoeg om te melden.

Catch 22 – Het Ecosysteem

Het is de meeste van ons ondertussen wel duidelijk dat het succes van een tablet voor een enorm groot deel afhankelijk is van het aantal beschikbare apps voor het OS. Maar zonder een grote groep gebruikers is het voor developers niet interessant om te gaan ontwikkelen voor webOS en zonder developers die apps maken is het voor consumenten niet interessant om een webOS apparaat te kopen.

HP moet dus zijn stinkende best doen om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Er liggen wel kansen omdat HP een enorm groot bereik heeft in fysieke verkoop kanalen. Veel winkels verkopen nu eenmaal het merk HP en om de Touchpads onder ogen van kopers te krijgen moet dus niet erg moeilijk zijn. Combineer dit met de verwachte combinatie aanbiedingen die HP gaat voeren (computer + tablet, tablet + printer, ect) en er is een kans dat de webOS gebruikers groep groot genoeg gaat zijn om ook developers te prikkelen om te gaan ontwikkelen.

Toch moeten we niet vergeten dat de er al twee enorm grote spelers zijn op deze markt, iOS en Android. Beiden systemen hebben al flinke gebruikersgroepen, allemaal mensen die al geïnvesteerd hebben in hun OS van keuze. Hoewel het volgens de cijfers zo is dat iOS gebruikers meer Apps kopen en Android gebruikers in verhouding vaker opteren voor een gratis App zijn er dus investeringen gedaan in de functionaliteit die de eindgebruiker wilt. Apps kunnen gewoon “meegenomen” worden van bijvoorbeeld iPad 1 naar iPad 2 maar moeten wel binnen hetzelfde ecosysteem blijven. Voor mij betekent dit dat ik moet rekenen op 300-400 euro aan Apps die ik opnieuw zou moeten kopen (er vanuit gaande dat ze überhaupt ooit beschikbaar zouden komen op een ander OS). Ik denk dat dit een argument is die door vele vergeten word maar wel een argument is dat enorme invloed heeft op de gewilligheid een anders OS te proberen.

Al met al komt het erop neer dat heel graag zou zien dat dit een echt goed alternatief voor de iPad zou zijn op dit moment, maar het nog niet is. Wel is het in mijn ogen sowieso het beste alternatief dat er is, beter dan Android of RIM apparaten. Ik heb goede hoop voor de volgende generatie, zowel hardware als software. Maar zoals gezegd is er dan nog altijd de horde van het ecosysteem. HP moet dus opschieten anders is het totaal onhaalbaar voor grote groepen gebruikers om van een Galaxy Tab naar Touchpad te switchen of van iPad naar Touchpad, gewoonweg omdat er dan veel te veel geld opnieuw uitgegeven moet worden om de favoriete apps terug te krijgen.

HTML5 apps for the win!

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.