Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: HTC Flyer

Geschreven door
Geplaatst op25 juli 2011, 19:52 CategorieAndroid

Twee weken heb ik nu met de HTC Flyer, in bruikleen gegeven door HTC, mogen spelen en vandaag is het dan eindelijk zover dat ik mijn review kan gaan schrijven. De afgelopen twee weken heb ik geprobeerd de HTC Flyer als mijn hoofdtablet te gebruiken en dus niet steeds mijn iPad te pakken omdat ik daar aan gewend ben. Daardoor denk ik dat ik een redelijk gevoel heb hoe het nu is om de Flyer te hebben en gebruiken.

Hardware

De Flyer is een 7 inch tablet, een formaat dat dus anders is dan het bekende 9.7 inch van de Apple iPad of 10.1 inch van de Galaxy Tab 10.1. Echt wat anders dus. De Flyer is met 420 gram redelijk zwaar en ook qua dikte concurreert hij niet echt lekker mee. Het exacte formaat moet ik jullie schuldig blijven maar de Flyer is net is dikker dan de vorige generatie iPad. De achterkant is van aluminium met een plastic boven- en onderkant. Beide plastic stukken bollen een beetje zodat de tablet nog weer wat dikker is, maar juist door die bollingen houd de tablet wel lekker vast. De Flyer heeft twee camera’s en de foto’s bij deze review zijn genomen met de HTC Flyer zelf (ik heb er hier twee, dus dat kan). Dan moet ik natuurlijk ook een opmerking over de processor maken en dat is een single-core 1.5 Ghz Snapdragon processor. Geen dual-core als de meeste tablets, maar toch maakt dit wat mij betreft geen verschil aangezien de Flyer gewoon snel is en goed reageert.

Het touchscreen heeft een resolutie van 1.024 x 600 pixels. Dit is kennelijk toch een beetje apart formaat aangezien sommige apps die je kan downloaden duidelijk buiten de lijntjes van je scherm vallen. Voor alle meegeleverde software is het wel prima. Toch zou je met het kleinere formaat van de Flyer een scherm met een iets hogere pixeldichtheid verwachten met het oog op scherpere teksten, maar dat is helaas met deze generatie Flyer nog niet het geval. Naast een touchscreen is er ook een extra laag op het scherm te vinden, niet dat je die echt ziet. Deze extra laag is er om te communiceren met de HTC pen die bij de Flyer geleverd word. Verderop in deze review vind je een filmpje waar ik deze functionaliteit probeer te laten tonen. Een van de dingen waar wel echt rekening mee gehouden moet worden is dat juist deze extra laag op het scherm enorm gevoelig lijkt te zijn voor krassen, oppassen dus!

Hoewel de Flyer qua hardware dus niet echt lekker mee concurreert met de rest van de markt is juist het schermformaat iets waar ik een steeds grotere fan van ben geworden. Hij past mooi in een jas- of broekzak en daardoor pak je het ding wel vaker mee.

De kwaliteit van de hardware laat wat mij betreft wel wat te wensen over. Het scherm dat te gevoelig is voor krassen is gewoon wel iets waar je bij een dergelijk duur apparaat niet blij mee bent. Ook de sensoren werkten bij mij niet echt naar behoren. Vooral het omdraaien van het scherm werkte niet altijd en daarom heb ik via HTC zelfs een andere exemplaar ontvangen. Dit nieuwe exemplaar had echter dezelfde problemen, maar wel stukken minder (en dan heb ik het vooral over de sensor). Hoewel het gebruik van aluminium aan de achterkant het apparaat een wat luxe uitstraling zou moeten geven vind ik persoonlijk het witte plastic weer minder succesvol. Voor vasthouden is het fijn maar qua uiterlijk lijkt het een beetje op keukenapparaten plastic. Het bovenste stukje dat verwijderd kan worden om een simkaart of microSD te plaatsen zit zo enorm vast dat je echt bang bent om het scherm kapot te maken. Bij mijn tweede Flyer wilde ik natuurlijk ook mijn simkaart plaatsen, maar doordat het klepje zo vast zat moest ik dermate hard drukken dat ik twee drukplekken op het scherm terugzag. Deze verdwenen wel snel maar ik was bang dat ik meteen het tweede apparaat gesloopt had, iets waar je natuurlijk niet blij mee bent en als koper je al helemaal zorgen over moet maken.

Ook moet ik erbij vertellen dat ik bij beide Flyers soms problemen heb gehad met de aanraakgevoeligheid. Lang niet altijd, maar op sommige momenten reageerde het scherm niet op mijn vinger. Zolang ik de Flyer vast had met één hand kwam dit nooit voor, maar wel op moment dat de Flyer op mijn bureau lag of aan de lader lag. Een beetje vreemd dus. Dit probleem heeft zich overigens bij beide apparaten voorgedaan maar bij het tweede model stukken minder.

De batterijduur bij flink gebruik valt overigens ook niet mee, als je 5 uur haalt met intensief gebruik dan heb je mazzel.

Video gemaakt met de HTC Flyer

Software

De Flyer word op dit moment nog geleverd met HTC Sense 3.0, HTC’s eigen “saus” die over het onderliggende Android Gingerbread besturingssysteem ligt. Gingerbread is een versie van Android die we voornamelijk kennen van smartphones. Zoals vele van jullie waarschijnlijk wel weten is dit dus niet de speciale Android versie die geschikt is voor tablets, Honeycomb. Als sinds de eerste dag dat de Flyer beschikbaar is beloofd HTC dat er een update komt naar deze modernere versie van Android. Met de Android 3.2 update wordt het waarschijnlijk ook voor de Flyer mogelijk om Honeycomb te krijgen.

Video HTC Sense

Helaas wilde de camera tijdens de review niet meer meewerken dus de beelden zijn wat onscherp. Ik hoop dat het toch duidelijk is wat er in de video verteld wordt.

Dat gezegd hebbende moet ik gewoon toegeven dat ik Honeycomb op geen enkel moment echt gemist heb. HTC Sense is een mooie interface die goed werkt, in combinatie met de toch wel snelle single-core processor reageert het allemaal zoals je zou verwachten, op een paar bugjes na natuurlijk.

De Flyer word geleverd met een redelijk compleet pakket aan apps, zo zijn Facebook en Twitter al geïnstalleerd en is het instellen van deze apps echt een eitje. Er is binnen de instellingen een mogelijkheid om verschillende accounts van de onderdelen toe te voegen zodat een set-up snel geregeld is. Denk hierbij aan accounts van Google, Twitter, Facebook, Evernote, Picasa enzovoorts.

Zoals ik al eerder heb verklapt heb ik dus een tweede Flyer ontvangen omdat de eerste teveel kuren vertoonde met de g-sensor. Ik had de eerste Flyer natuurlijk al ingericht met allerlei apps en instellingen en wou dus een back-up maken om de switch tussen beide apparaten soepel te laten verlopen. Maar toch mijn grote verbazing worden alleen Windows computers ondersteund en daar zat ik dan mooi met mijn Macbook. Gelukkig heeft juist dat feit me gedwongen om bovenstaande instelling te vinden en kwam het uiteindelijk snel weer “goed”. De Apps was ik natuurlijk wel kwijt.

Hoofdscherm

Er zijn 8 panels die door de gebruiker zelf ingericht mogen worden. Natuurlijk is de Flyer zodra je hem voor het eerst aanzet al een beetje ingericht maar je hebt veel vrijheid als het gaat om het inrichten van deze panels. Je kan er snelkoppelingen, widgets, contacten en nog veel meer kwijt. De 8 panels hebben zoals je in een van de filmpjes vast gezien hebt een soort 3D effect als je switcht (swiped) en dat is best geinig. Het zijn trouwens altijd 8 panels, of je er ze nu allemaal gebruikt of niet. Helaas kan je dus geen panels toevoegen of verwijderen.

Widgets

Widgets zijn cool en werken redelijk goed, vooral het weer widget en social feed werken leuk en geven snel kijk op de laatste berichten. De e-mail widget is echter een ander verhaal en is wat mij betreft bijna onbruikbaar omdat deze niet vaak genoeg update en je dus altijd naar oude berichten zit te kijken. Het dwingen tot updaten werkt ook niet echt naar behoren en dus ben ik van die widget helaas geen fan geworden.

E-mail app

De ingebouwde e-mail app werkt eigenlijk gewoon zoals je verwacht en is dus een prima app. Het duurde even voordat ik doorhad hoe ik naar nieuwe berichten kon zoeken maar zodra je weet hoe je een update kan dwingen via de “settings button” ben je klaar om te knallen. Push functionaliteit is er echter niet of het werkt niet. Ik heb het in ieder geval niet voor elkaar kunnen krijgen.

Toch heb ik nog wat extra te klagen over de email app. Omdat ik meerdere apparaten gebruik waar ik mails ontvang van één adres gebruik ik altijd imap. Zodat je berichten een soort van gesynchroniseerd worden tussen je verschillende apparaten. Zo zou je in theorie niet twee keer hetzelfde mailtje als ongelezen ontvangen. Helaas is het bij de Flyer zo dat ik alle mails meteen als gelezen ontvang, en dat meteen ook bij al mijn andere apparaten zo is, met uitzondering van mijn Macbook. Dit is toch erg belangrijk omdat ik in de afgelopen weken toch een keer of drie een mailtje gemist heb, waar ik dan later via een follow-up van degene die het mailtje gestuurd heb achter ben gekomen. Iets om in je achterhoofd te houden dus.

Browser

Eindelijk een browser met Flash ondersteuning, dat was precies wat ik dacht toen ik hoorde dat ik een paar weken met de Flyer mocht gaan spelen. Hoewel ik de Flash ondersteuning niet echt mis op mijn iPad leek het me toch wel handig en vroeg ik me af ik mezelf niet gewoon had aangeleerd geen Flashsites te bezoeken. Nu na twee weken blijkt toch dat Flash wel handig is in je browser, sommige sites bieden nu eenmaal hun filmpjes alleen op deze manier aan en dan is het toch handig als je ze kan bekijken. Het werkt redelijk snel op de Flyer al moet ik wel zeggen dat de besturing (knoppen) binnen Flash video’s duidelijk niet zijn gemaakt voor aanraak gevoelige besturing, ze zijn gewoon erg klein en je zit er dus nogal eens naast.

Daarnaast kan je in het filmpje zien dat de software zo werkt dat als je inzoomt op tekst deze de uitlijning aanpast. Op papier is dat een handige functie maar uiteindelijk resulteert het voor mijn gevoel in een andere ervaring met browsen dan ik gewend was. Waar ik bij de iPad het gevoel heb dat ik toegang heb tot het “echte” internet (zonder Flash, dat dan weer wel) op een dun scherm (10 inch is toch best wel fors) heb ik bij de Flyer uiteindelijk het gevoel dat ik een mobiele browser gebruik, juist omdat er aanpassingen gedaan worden aan uitlijning en dergelijken. Ik weet niet of ik het hiermee goed heb uitgelegd maar ik heb het in ieder geval geprobeerd.

De rest van de standaard apps werkt prima en zal ik niet uitgebreid bespreken. Maps en navigatie werken gewoon goed en hetzelfde gaat op voor eigenlijk alle bijgeleverde software.

Via de Android Market zijn er veel apps te downloaden, hoewel je dus wel rekening met de afwijkende resolutie moet houden. Wat mij als Apple gebruiker wel enorm opviel is dat er in de Android Market veel meer gratis software aangeboden wordt. Ook apps die voor iOS geld kosten zijn soms gewoon gratis op Android. Het beste voorbeeld hiervan is de Tour de France app die op mijn iPad gewoon 4,00 euro kostte terwijl die op Android helemaal gratis was. Uiteindelijk doen de beide App Stores niet echt voor elkaar onder en heeft Android misschien wel het voordeel doordat de apps veelal gratis/goedkoper zijn.

Omdat ik maar twee weken gebruik kon maken van de Flyer(s) heb ik geen betaalde apps geprobeerd dus mijn mening over de kwaliteit van de apps is wat scheef. Ik vergelijk in mijn hoofd mijn betaalde apps met de gratis apps op de Flyer en kom dan tot de conclusie dat de kwaliteit van de Android apps minder is. Maar dat is dus niet helemaal eerlijk.

De Magic Pen (stylus)

Naast het feit dat ik 7 inch een bijzonder formaat vond had de Flyer voordat ik hem kon gebruiken maar één uniek voordeel in mijn ogen; de meegeleverde Magic Pen. Helaas kan je via het filmpje al snel zien dat ik geen fan te noemen ben. De integratie met het OS is gewoon nog niet goed genoeg en 1 app die speciaal voor de pen is (naast het screenshot verhaal) is gewoon niet goed genoeg.

Video HTC Flyer Magic Pen

Helaas wilde de camera tijdens de review niet meer meewerken dus de beelden zijn wat onscherp. Ik hoop dat het toch duidelijk is wat er in de video verteld wordt.

De pen werkt alleen in de notitie app, die ook verantwoordelijk is voor het lezen van PDF’s. Het is gewoon ronduit irritant dat de pen niet gebruikt kan worden om een icoontje ofzo aan te tikken en dat er meteen een screenshot gemaakt wordt. HTC zegt te werken aan nieuwe apps en betere integratie, maar daar moet dus net zoals de Honeycomb update nog op gewacht worden. Ook apps die speciaal ontwikkeld zijn om te tekenen, en dus een pennetje te gebruiken, worden niet ondersteund.

Conclusie

Helaas moet ik toegeven dat ik in week twee steeds vaker toch andere apparaten heb gebruikt omdat de Flyer gewoon niet zo’n goede tablet is op dit moment. Het 7 inch scherm is een prachtig formaat waar ik van ben gaan houden maar vooral de browser, die als mobiele browser aanvoelt, resulteerde toch in een gevoel dat ik een heel heel grote mobiel als tablet probeerde te gebruiken.

Voor social media is de Flyer gewoon perfect, zeker door het formaat kan je hem overal meenemen en gebruiken. Zowel de Twitter, Facebook en Google+ app werken goed en handig. Door het formaat van de Flyer kan je lekker tikken met twee duimen, maar wel alleen als je hem in portrait modus vasthoudt. Teksten tikken in landscape is niet handig en dat komt vooral doordat er geen mogelijkheid is om de tablet in een fijne hoek neer te leggen. Tien vinger tikken was er voor mij dus niet bij.

Het formaat blijkt ook erg handig te zijn voor het nemen van een foto of video. Een iPad is te groot en je staat ronduit voor lul als je die in het park gebruikt om een foto van je hondje ofzo te nemen. De Flyer leent zich veel beter voor dat soort gebruik, al valt de kwaliteit van de foto’s en video’s (net als bij ALLE tablets) tegen.

Al met al voelt de Flyer echt als een eerste generatie product, met wat mooie ideeën die gewoon nog verder uitgewerkt moeten worden. Zowel de hardware als software zijn in vergelijking met de concurrentie verouderd en hoewel er qua snelheid niets te klagen is merk je het op ander fronten dus wel. Daarnaast is de Flyer naar mijn mening gewoon nog veel te duur, zeker als je de vergelijking met de concurrentie gaat maken.

Ik kan op dit moment echt niemand deze tablet absoluut aanraden. Mijn advies is dan ook om te wachten op een volgende generatie van de Flyer, een generatie met speciale tablet software en een beter scherm. Wat mij betreft kan HTC het hele pennetje wel weglaten of ze moeten voor een veel betere ondersteuning en aanbod van apps zorgen.

Via de reacties kunnen er vragen gesteld worden over de Flyer, er zijn vast nog een boel dingen die ik ben vergeten op te tekenen. Ik zal mijn uiterste best doen om zo duidelijk mogelijk antwoord te geven.Kijk hier voor directe links naar alle populaire tablets

Kijk hier voor winkels die deze tablet met abonnement aanbieden

 • Delen:

Reacties

 1. NohandsNL
  25 juli, 2011 om 20:25

  Duidelijke nette review, ik ben nu meer op de hoogte van deze tablet en zal zeker wachten tot er een betere en betaalbare versie op de markt komt!

 2. Eric
  26 juli, 2011 om 14:27

  In tegenstelling tot veel reviews lees je gelukkig niet de folder voor maar laat je de dingen zien die er echt toe doen. Erg nuttig dus!

 3. Sam
  26 juli, 2011 om 15:03

  Bedankt voor de reacties heren!

 4. Sandah
  26 juli, 2011 om 19:55

  Haha HTC gaat jullie dus nooit meer wat sturen!

  Bedankt voor eerlijke review. Ik bewaar mijn geld nog even.

  • Martijn
   26 juli, 2011 om 20:07

   Of juist wel? Zij hebben zich te bewijzen en begrijpen ook ons standpunt juist. Ze zullen zich graag willen revancheren bij ons met een goed product.
   Overigens heeft niemand iets aan een review die niet eerlijk is.

 5. Wilbert
  01 augustus, 2011 om 23:47

  Hallo Martijn,

  Ook ik ben u twee weken de bezitter van de Flyer (3G). De review is heel uitgebreid maar komt op een aantal punten niet overeen met mijn ervaringen, ik ben eigenlijk heel tevreden. De problemen met het draaien van het scherm of vastlopen heb ik niet. De pen kan/moet inderdaad beter. al gaat het wel al beter na wat oefenen. De koppeling met Evernote is perfect.

  Desondanks hoop ik dat versie 3.2 snel komt want dan is de flyer nog beter.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.