Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Vergelijking: iPad 2, Transformer, Galaxy Tab 10.1, PlayBook, Xoom en TouchPad

Geschreven door
Geplaatst op11 juli 2011, 13:11 CategorieAndroid

De tabletmarkt begint al redelijk overvol te raken en veel consumenten zien dan ook door de bomen het bos niet meer. Waar moet je naar kijken? Welke tablet heeft de beste specificaties? Het moet natuurlijk allemaal binnen je eigen wensenpakket passen, maar we kunnen in ieder geval de feiten voor je op een rij zetten.

In dit artikel hebben we de iPad 2, de HP TouchPad, de ASUS Eee Pad Transformer, de BlackBerry PlayBook, de Motorola Xoom en de Samsung Galaxy Tab 10.1 met elkaar vergeleken. Zo kijken we onder meer naar de hardware specificaties, de prestaties, de batterijduur en de prijs. ‘De beste tablet’ zullen we er niet uithalen, maar het maakt een en ander zeker wat overzichtelijker. Bekijk voor de volledige specificaties, alle reviews en de prijzen per tablet in onze tablet productgids. Na de break vind je de volledige vergelijking.

Design en bouw

Als we zoeken naar de tablet die het beste in de hand ligt en het minst weegt dan is de Galaxy Tab 10.1 de winnaar. iet ver daarachter volgt de iPad 2. Deze tablets zijn het meest mobiel van de zes. Maar, het kan zijn dat het display te groot is voor je. Dan is de BlackBerry PlayBook een betere keuze.

De Eee Pad Transformer, de Motorola Xoom en de HP TouchPad zijn wat robuuster en zwaarder.

Besturingssysteem

Dit is een element dat vaak afhankelijk is van persoonlijke voorkeur, smaak en eerdere ervaringen. Ook is de keuze makkelijker wanneer je jezelf al in een eco-systeem bevindt van Apple, webOS (Palm) of BlackBerry. Toch heeft Apple hier de grootste voorsprong en dit komt vooral door de grote hoeveelheid applicaties die beschikbaar zijn. Voor de andere besturingssystemen is de hoeveelheid applicaties nog te minimaal om de gebruiker echt keuze te bieden. Ook lijken de andere besturingssystemen nog in ontwikkeling te zijn voor een optimale werking met tablets, hoewel de PlayBook zeer aardig presteert.

Een belangrijk punt om te vermelden is dat de iPad 2 geen Flash ondersteuning heeft, wat vooral een nadeel kan zijn tijdens het surfen op het internet.

Processor

Een belangrijk onderdeel van een tablet is de processor. De rekenkracht bepaalt hoe snel jij de browser kunt gebruiken of tussen applicaties kunt schakelen. De meeste (betere) tablets hebben een processor van 1GHz of hoger. De fabrikant van de chip verschilt per merk. De HP TouchPad is de enige tablet in dit rijtje die beschikt over een 1.2GHz processor en zou dus in theorie de betere prestaties moeten leveren. In de eerste reviews hebben we al gezien dat dit nog niet optimaal benut wordt.

Camera’s

Mocht je foto’s of video’s willen maken met je tablet dan spelen de camera’s een belangrijke rol. We moeten wel voorop stellen dat het maken van een foto met een tablet over het algemeen niet comfortabel is aangezien de grootte het gewoon onhandig maakt. Maar, er zijn zeker situaties waarin een snelle foto of video uitkomst kan bieden. Lees onze column over het nu van een camera op een tablet.

Vijf tablets uit het rijtje komen met twee camera’s. Alleen de HP TouchPad heeft geen camera aan de achterzijde. De BlackBerry PlayBook, de Motorola Xoom en de ASUS Eee Pad Transformer alle drie een 5 megapixel camera aan de achterzijde en kunnen dus in een hogere resolutie foto’s maken. Toch verschilt de kwaliteit van de foto’s en video’s per tablet en zegt het aantal megapixels niet altijd alles. Zo hebben we eerder gezien dat de iPad 2 nagenoeg hetzelfde presteert als de Motorola Xoom en Acer Iconia Tab A500. Ook hebben we de foto’s van de Galaxy Tab 10.1V en de iPad 2 naast elkaar gezien en ook hier was het verschil minimaal. Kortom, het ontwijkt elkaar weinig en als je echt goede foto’s en video’s wilt maken dan moet je daar je tablet niet voor gebruiken.

Qua camera aan de voorzijde is die van de Blackberry PlayBook het beste met 3 megapixels. Dit geeft je in ieder geval een acceptabel beeld wanneer je videogesprekken voert.

Connectiviteit

Een belangrijk punt voor velen is de mogelijkheid om externe apparatuur en opslagmedia aan te sluiten. Op dit gebied zien we dat de Android tablets de meeste mogelijkheden bieden. Aansluitingen als USB en HDMI vind je op de meeste Android tablets terug en ook een microSD slot voor extra opslagruimte is bij Android tablets meer een regel dan een uitzondering. De Motorola Xoom en de ASUS Eee Pad Transformer hebben de meeste mogelijkheden op het gebied van connectiviteit. Bij de Transformer is het dan wel wenselijk ook het keyboard dock aan te schaffen aangezien hier meer aansluitingsmogelijkheden op zitten.

Wat betreft 3G connectiviteit is het om het even. De iPad 2 en Motorola Xoom zijn al te verkrijgen als 3G versies. Van de ASUS Eee Pad Transformer, de Samsung Galaxy Tab 10.1, de BlackBerry PlayBook en de HP TouchPad zullen binnenkort ook 3G versies gelanceerd worden.

Batterij

Uit verschillende ervaringen en reviews blijkt dat de iPad 2 nog steeds het meeste uit de batterij weet te halen. In de meeste gevallen gaat de tablet 9 tot 10 uur mee op een volle batterij. Toch presteert de ASUS Eee Pad Transformer hier ook erg goed en gaat zelf over de de 10 uur heen wanneer je de tablet aansluit op het keyboard dock. Deze is namelijk voorzien van een eigen batterij en kan de tablet van extra stroom voorzien (of zelfs opladen).

De andere tablets houden het gemiddeld tussen de 7 en 9 uur uit op een volle batterij.

Prijs

Tja, hoeveel wil je uitgeven voor een tablet? Wil je 3G connectiviteit? Is het aantal aansluitingen belangrijk? in welk eco-systeem werk je al? Allemaal vragen die belangrijk zijn voordat je überhaupt naar de prijs kunt kijken.

Maar, als we toch proberen te kijken naar de prijs en de mogelijkheden dan zijn de iPad 2 en de ASUS Eee Pad Transformer momenteel het meest aantrekkelijk. De iPad 2 biedt het overtuigende iOS besturingssysteem met de meeste applicaties voor ene prijs vanaf 479,00 en de Eee Pad Transformer biedt Android Honeycomb voor een prijs vanaf 399,00 euro. Voor 100 euro extra krijg je het keyboard dock erbij. De HP TouchPad en de Galaxy Tab 10.1 zijn nog niet in Nederland te koop maar de verwachte vanaf prijzen liggen op respectievelijk 500 euro en 550 euro.

Conclusie

Een echte conclusie valt hier natuurlijk uit te trekken aangezien een tablet aan jouw eisen moet voldoen, maar je kunt wel uit elk onderdeel wat informatie halen die de zoektocht naar een tablet kan vergemakkelijken. Zijn de aansluitingen en uitbreidingsmogelijkheden niet belangrijk en vind je de software en het aantal apps wel belangrijk dan is de iPad 2 wellicht het beste voor je. Wil je alle mogelijke aansluiting- en connectiviteitsmogelijkheden? Dan zijn de Motorola Xoom en de ASUS Eee Pad Transformer interessant. Wil je een lichte en zeer fraaie tablet, en ben je Android fan? Dan is de Galaxy Tab 10.1 wellicht iets voor je. Heb je al een BlackBerry of een Palm? Kijk dan eens naar de Blackberry PlayBook of de HP TouchPad.

Let wel; wanneer alle hardware specificaties aan je wensen voldoen maar de software een ergernis is zal een tablet nooit bevredigend zijn.

Het belangrijkst is dus dat je zelf uitvindt wat belangrijk is voor jou. En ga vooral uitproberen, bij vrienden of in een winkel.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.